Boen 1 sinaasappel dik en rasp de oranje schil dun af. Schil beide sinaasappels dik en vang het uitlekkend sap op. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Ontvel de bieten en schaaf ze in dunne plakjes. Schep de biet met de sinaasappel, het uitgelekte sap, 1/2 el van de olijfolie en peper en zout door elkaar. Verwarm de bietjes op een heel laag vuur. Bak de hamburgers in de rest van de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag aan beide kanten bruin en gaar. Frituur de frieten volgens de aanwijzingen op de verpakking goudbruin. Schep de sinaasappelrasp en 1 el van het bieslook door de fritessaus. Schep de rest van de bieslook door de bieten. Serveer de hamburger met de frieten, de saus en de bieten.
1 1/4 kg aardappelen vastkokend, geschild en in stukken versgemalen peper 1 ui, gesnipperd 3 el creme fraiche zout 4 schouderkarbonades 4 el bak & braad vloeibaar 500 gr. gekookte bieten, ontveld en in blokjes 2 1/2 el verse platte peterselie, fijngehakt
Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Bestrooi de karbonades met peper en zout en bak ze in 3 el van het hete bakvet aan beide kanten bruin. Temper het vuur en laat ze op een laag vuur in 12 minuten gaar bakken. Verhit de rest van het bakvet en fruit de ui op een laag vuur goudgeel en glazig. Schep de bietjes en de creme fraiche erdoor en warm ze goed door. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Blus het bakvet af met 2 dl heet water en roer de aanbaksels los. Bestrooi de bietjes met peterselie en serveer met de aardappelen, de karbonades en de jus.
500 gr. gekookte rode bietjes 1 1/2 el balsamico azijn peper en zout 1 zakje rucola a 75 gr. 4 el olijfolie extra vierge 2 tl appelstroop 5 el pijnboompitten
-----------------------------------------------
Ontvel de bietjes en snijd ze in blokjes. Klop een dressing van de olie, de azijn, de appelstroop en peper en zout. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin, schud ze op keukenpapier en laat ze afkoelen. Schep de bieten met de rucola en de dressing door elkaar. Strooi de pijnboompitten erover.
2 zakken halve kriel in schil a 450 gr. 500 gr. gekookte rode bieten 2 el rode balsamicoazijn peper en zout 5 takjes verse tijm 4 el olijfolie 1 pakje kleine geitenkaasjes a 12 stuks
Kook de kriel 15 minuten in water met zout. Giet ze af en laat ze uitdampen. Ontvel de bietjes en snijd ze in partjes. Ris de blaadjes tijm van de steeltjes. Schep de aardappelen met de tijm, 1 1/2 el balsamicoazijn, 2 el olie en peper en zout door elkaar en verdeel ze over een met het bakmatje beklede bakblik. Schep de rest van de olie en de azijn met peper en zout door de bieten en verdeel ze tussen de aardappeltjes. Rooster ze in een voorverwarmde oven 250C in 20 minuten bruin. Verkruimel de kaasjes intussen grof. Doe de aardappeltjes met de bieten over op een schaal en bestrooi met de geitenkaas.
1 zak aardappelen kruimig a 1 kg, geschild en in stukken 1 rookworst a 375 gr. 1 schaaltje verse appelcompote a 400 gr. zout 2 potten roomandijvie a 330 gr. versgemalen peper
Kook de aardappelen in water met zout gaar. Verwarm de roomandijvie op laag vuur. Leg de rookworst in de andijvie en warm op laag vuur mee. Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met voldoende kookvocht, peper en zout tot een smeuige puree. Serveer de aardappelpuree met de andijvie, de plakjes rookworst en de verse appelcompote.
400 gr. gekruid gehakt 1 kg panklare aardappelen vastkokend 3 1/2 el bak & braad vloeibaar 1 schaaltje uien gesnipperd a 175 gr. 8 el paneermeel zout 1 pakje tomato frito 2 zakken panklare andijvie a 400 gr.
------------------------------------------------
Meng het gehakt met het paneermeel en 3 el koud water en vorm er stuitergrootte balletjes van. Kook de aardappelen in water met zout gaar. Verhit 2 el van het bakvet in een pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Voeg de tomato frito toe en laat de gehaktballetjes 10 minuten zachtjes pruttelen. Verhit de rest van de olie en fruit de ui al omscheppend goudgeel en glazig. Voeg de andijvie toe en laat de groente al omscheppend slinken. Breng de groenten op smaak met peper en zout. Serveer de gehaktballetjes met de andijvie en de aardappelen.
2 el olijfolie 1 pak taco shells 1 bak Griekse witte kool rauwkost a 400 gr. 350 gr. shoarmareepjes 1/2 zak andijvie fijn a 250 gr. 1 dl shoarmasaus
------------------------------------------------
Verhit de olie en roerbak het vlees al omscheppend bruin en gaar. Verwarm de taco shells volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet het vlees, de andijvie, de taco shells, de rauwkost en de shoarmasaus op tafel en laat iedereen zijn eigen taco's vullen.
1 zak panklare aardappelen a 1 kg 4 tartaartjes4 el olijfolie 1 zakje jus light zout 8 plakken schwarzwalderham 2 zakken andijvie grof a 400 gr. 3 el groene pesto
1 kg panklare aardappelen kruimig 2 el zonnebloemolie 1 kuipje boemboe voor rendang vlees a 95 gr. zout 400 gr. hamlappen 1 zak panklare andijvie a 400 gr.
Kook de aardappelen in water met zout gaar. Verhit de olie en bak het vlees op een hoog vuur bruin. Voeg de boemboe en 2 dl heet water toe en stoof het vlees nog 10 minuten. Giet de aardappelen af maar vang 1 dl van het kookwater op. Schep de andijvie en zoveel van het opgevangen kookvocht erdoor zodat een smeuige stamppot ontstaat. Serveer met het vlees.
Kook de aardappelen in water met zout gaar. Verhit intussen de olie in een koekenpan en bak de paprika op een halfhoog vuur al omscheppend gaar. Giet de aardappelen af en vang 1 dl van het kookwater op. Stamp de aardappelen fijn en schep er de andijvie door. Zet de pan op een laag vuur en verwarm alles al omscheppend. Voeg zoveel kookwater toe zodat een smeuige stamppot ontstaat. Schep 2/3 deel van de paprika en de uitjes erdoor en verdeel de rest erover. Serveer direct.
1 zak panklare aardappelen kruimig a 1 kg 2 el olijfolie 400 gr. rundergehakt versgemalen peper 100 gr. pastakaas zout 2 uien, fijngesnipperd 2 tl kerriepoeder 1 zak panklare andijvie a 400 gr.
----------------------------------------------
Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Verhit de olie en fruit de ui. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Bestrooi het gehakt met de kerriepoeder en bak nog 1-2 minuten mee. Breng het gehakt op smaak met peper en zout. Giet de aardappelen af maar vang het kookvocht op. Stamp ze fijn en voeg zoveel kookwater toe tot een smeuige puree ontstaat. Schep de andijvie door de aardappelpuree. Schep de helft van de stamppot in een ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de rest van de stamppot. Bestrooi de ovenschotel met de pastakaas en gratineer in een voorverwarmde oven 200C in 15 minuten tot de kaas gesmolten en lichtgekleurd is.
2 el bak & braad vloeibaar 400 gr. hamlappen4 el kersenjam 1 zak panklare andijvie 125 gr. magere spekreepjes peper en zout 1 pakje aardappelpuree naturel a 2 zakjes
Verhit het bakvet in een koekenpan en bak de spekreepjes knapperig uit. Neem ze met een schuimspaan uit de pan. Bestrooi het vlees met peper en zout naar smaak en bak ze in het hete bakvet aan beide kanten bruin. Voeg 2 dl heet water en de jam toe en laat het vlees in 6 minuten gaar worden. Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking en schep er de spekreepjes en de andijvie door. Verwarm het stamppotje al omscheppend op een laag vuur. Serveer met het vlees en de jus.
Kook de aardappelen in water met zout gaar. Verhit het vloeibare bakvet in een koekenpan en bak het vlees aan beide kanten bruin en gaar. Neem het vlees uit de pan en voeg 2,5 dl heet water en het zakje jusmix toe. Breng alles al roerende aan de kook en laat de jus kort doorkoken. Giet de aardappelen af, maar vang het kookwater op. Stamp de aardappelen fijn en schep de andijvie, zoveel van het kookwater zodat een smeuige stamppot ontstaat en peper en zout erdoor. Verwarm de stamppot al omscheppend op een laag vuur. Serveer de Gelderse schijven met de jus bij de stamppot.
1 zak panklare aardappelen kruimig a 1 kg 1 el olijfolie 1 zak andijvie grof a 400 gr. 1 pot appelcompote a 360 gr. zout 1 chorizoworst a 275 gr. versgemalen peper
-----------------------------------------------
Kook de aardappelen in weinig water met zout in 20 minuten gaar. Verhit de olie in een koekenpan en bak de blokjes chorizo op matig vuur knapperig uit. Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn en voeg voldoende kookvocht toe tot een smeuige puree. Schep de andijvie, de chorizoblokjes, peper en zout door de aardappelpuree en serveer met de appelcompote.
300 gr. spaghetti 250 gr. panklare fijngesneden andijvie 3 el olijfolie 300 gr. kipfiletreepjes 2 rode uien gehalveerd en in dunne plakjes 300 ml yoghurt
Verhit de olie in een koekenpan en bak de uien 4 minuten op middelhoog vuur. Bestrooi de kip met zout en peper. Roer de kip door de uien en bak 5 minuten tot de kip goudbruin en gaar is. Schep de helft van de andijvie door de kip en laat de groente iets slinken. Kook intussen in een grote pan de spaghetti in ruim kokend water met zout. Giet de pasta af in een vergiet. Schep de pasta terug in de pan en roer de yoghurt en de resterende andijvie erdoor. Verdeel de spaghetti over 4 diepe borden. Verdeel de kip erover. Maal er royaal verse peper over.
1 1/2 kg aardappelen kruimig, geschild en in stukken 1 el olijfolie 2 grote uien, in partjes 1 mozzarellakaasje, in blokjes zout 1 saucisson d'ardennes a 150 gr. in plakjes 400 gr. panklare andijvie grove mosterd
----------------------------------------------
Kook de aardappelen in water met zout gaar. Verhit de olie in een ruime pan en bak de plakjes worst uit. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Fruit de uien in het bakvet glazig. Giet de aardappelen af en vang het kookwater op. Stamp de aardappelen fijn. Schep er de uien en, in gedeelten, de andijvie door. Zet de pan op een laag vuur en laat de andijvie al omscheppend slinken. Voeg zoveel van het kookwater toe zodat een smeuige stamppot ontstaat. Schep de worst erdoor en breng op smaak met peper en zout. Strooi de kaas erover. Serveer met de mosterd.
Snijd de kipfilet in reen van 1 cm dik. Meng de olie door de krokant mix en schep de kipreepjes door het mengsel. Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Leg de kipreepjes op een met een bakmatje beklede bakplaat en laat ze in een voorverwarmde oven 200C in 15 minuten gaar en krokant worden. Giet de aardappelen af maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn en schep er de andijvie door. Verwarm de stamppot al omscheppend op een laag vuur en voeg zonodig wat kookwater toe zodat een smeuige stamppot ontstaat. Verdeel de krokante kipreepjes over de stamppot.
4 el Amsterdamse uien, gehalveerd 300 gr. grillworst, in schuine plakken van 1 cm dik 150 ml melk 400 gr. panklare andijvie fijn 100 ml rode-wijnazijn 25 gr. boter 300 gr. kruimige aardappels, geschild en in stukken nootmuskaat 2 rode uien, in flinterdunne ringen
Maak de uiringen los en leg ze in een kommetje. Schenk er zoveel azijn over dat de uiringen onder staan. Laat de uien 1-2 uur marineren tot ze zacht worden. Laat ze in een vergiet uitlekken. Kook de aardappelen met ruim water en wat zout in 20 minuten gaar. Bak de plakken grillworst in een grillpan in 4-6 minuten bruin. Giet de aardappelen af en stamp ze met de pureestamper fijn. Roer de aardappelen met de boter en melk tot een smeuige puree. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe. Schep beetje bij beetje de andijvie door de puree. Verwarm de stamppot al roerend op laag vuur. Roer de Amsterdamse uien en de helft van de uiringen erdoor. Verdeel de andijviestamppot over 4 borden en leg de plakken worst en de resterende uiringen erop.
Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in een flinke laag water met wat zout in 25 minuten gaar. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de spekreepjes uit. Roer regelmatig. Giet de aardappelen af. Zet de pan terug op het vuur en laat 30 seconden staan, zo verdampt er nog wat vocht uit de aardappelen. Schenk de melk in de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en stamp de aardappelen tot een lekker smeuige puree. Strooi een deel van de andijvie in de pan met puree en laat de groente al omscheppend slinken. Herhaal dit tot alle andijvie in de puree is verwerkt. Verwarm de stamppot nog even. Roer daarbij regelmatig, zodat de stamppot niet kan aanbranden. Roer de kruidenroomkaas door de stamppot. Proef en breng het gerecht op smaak met zout en peper. Verdeel de stamppot over 4 borden en schep de spekjes met het vet uit de pan erover.
1 1/2 kg panklare aardappelen kruimig 2 el olijfolie 1 bakje magere spekreepjes a 125 gr. 1 zak andijvie fijn a 500 gr. zout 2 uien, in ringen 4 gehaktballen a la minute
Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui al omscheppend goudgeel en glazig. Voeg de spekreepjes toe en bak ze al omscheppend bruin. Verwarm de gehaktballen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn en schep er de andijvie en zoveel van het kookvocht door zodat er een smeuige stamppot ontstaat. Warm de stamppot al omscheppend op een laag vuur goed door. Schep het uimengsel op de stamppot en serveer met de gehaktballen.