Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
Wij gedenken onze overleden familieleden en Vlaamse vrienden o.a Bertje van Koolskamp.
30-10-2018
Diksmuide.
Herdenking.
DE BOEIEN LOS, DE BANDEN BREEKT!
29-10-2018
Op zondag 4 november om 11uur stipt zullen op de IJzerweide aan de voet van de Paxpoort de Vlaamse Volksbeweging en VOS voor de zesde en laatste maal den Grooten Oorlog herdenken.
Het motto “de boeien los, de banden breekt!” dekt volledig de lading. Dit jaar wordt de focus gericht op de talloze Vlaamse IJzerfronters die wegens hun consequente Vlaamse (en sociale) houding tijdens die vier turbulente jaren werden opgesloten in Franse gevangenissen en daar werden behandeld als uitschot, als misdagers van gemeenrecht. Vier namen worden uitgelicht, vier namen als getuigen van dit al te weinig gekende en dus nagenoeg vergeten tragische verhaal: Frans Van Der Linderen, Jef Lysens, Paul Vandermeulen en de houthakkers van de Orne.
VVB en VOS doen beroep op de warme stem van ANZ-regisseur Wilfried Haesen, die een aantal Ijzebedevaartgedichten voordraagt. Verder zal de muziek worden gebracht door Walter Evenepoel (kopstuk van ‘De Geuzen’) en zal nationaal VVB-voorzitter Bart De Valck nog een boodschap brengen. We verwachten een succesvolle opkomst op deze laatste herdenking.
19-10-2018
Frontbeweging.
Een leerrijke namiddag te Ardooie. U komt toch ook.
1914-1918: De frontbeweging: het verhaal van Vlaanderens ontvoogding aan het Ijzerfront: Guido Moons
CC 't Hofland, Oude Lichterveldsestraat 13, Ardooie
met Fons Lammertyn
De frontbeweging is een beweging van Vlaamse intellectuelen die ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront. Zij was uitdrukkelijk Vlaams van karakter en verzette zich in hoofdzaak tegen het Franstalige taalbeleid van het Belgisch leger. Dit leverde een gebrekkige communicatie op tussen officieren en soldaten, waardoor veel jonge Vlamingen onnodig het leven lieten aan het front. Zij was één van de drie uitingen van Vlaams-Nationalisme tijdens de Eerste Wereldoorlog, naast het activisme en passivisme. De eerste twee zouden na de oorlog bijdragen tot de oprichting van de Frontpartij.
De drie voornaamste figuren waren Adiel Debeuckelaere (als voorzitter), Filip De Pillecyn en Hendrik Borginon. De beweging hield zich vooral bezig met het informeren van het front door de verspreiding van brochures en blaadjes met streeknieuws. Het jaar 1917 was opnieuw een breukjaar. Op 11 februari werd de frontbeweging door de legertop verboden, waardoor deze genoodzaakt was haar activiteiten ondergronds voort te zetten. Vanaf dit moment kreeg ze dus een clandestien karakter. In deze periode was er ook een radicalisering van de beweging merkbaar.
Dansexperiment met Palestijnse en Joodse jongeren door Katrien Seynaeve.
CC 't Hofland, Oude Lichterveldsestraat 13, Ardooie
met Fons Lammertyn
Katrien Seynaeve (° 1949) studeerde af aan de Universiteit Gent als licentiaat psychologische en pedagogische wetenschappen. Later volgde ze Semitische taalkunde aan dezelfde universiteit en colleges Hebreeuws en geschiedenis van de staat Israël aan de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem.
Ze doceerde pedagogiek aan de Rijksnormaalschool in Kortrijk en ontwikkelingspsychologie aan de Hogeschool West-Vlaanderen. Daarnaast werkte ze mee aan het tijdschrift Top-magazine (Averbode) en is ze bekend als jeugdauteur. Al haar jeugdromans zijn gebaseerd op reële gebeurtenissen en een aantal hebben Israël/Palestina als hoofdthema.
Bekroningen: Kinder-en Jeugdjury, Van Maerlantprijs, Provinciale prijzen van West- en Oost-Vlaanderen en een eervolle vermelding van de Unesco voor het boek “Grenzen”.
Een Nederlander Groenewegen Dylan als een LEEUW van VLAANDEREN.
Foto: Photo News
29-08-2018
V.V.B Meeting Ronse
Dat is een strijdmeeting.
VL@S
Afdeling Ardooie-Koolskamp
dinsdag 11 september 2018 van 14:30u. 17:30
Jezus de Mens door Marc De Bie.
Ardooie, CC 't Hofland, Oude Lichterveldsestraat 13
met Fons Lammertyn
Jezus van Nazareth trok als predikant door Galilea. Zijn volgelingen geloofden dat hij de zoon van God was. Uit hun geloof ontstond het Christendom. Zoon van God maar toch ook een mens? Ja, daar bestaat historisch bewijsmateriaal van.
Bovendien zoeken wetenschappers altijd naar meer. Waar en wanneer werd Jezus geboren? Hoe verliepen zijn kinderjaren? Wat voerde hij beroepsmatig uit? Hoe zag hij eruit? Welke taal sprak hij? Was hij getrouwd?
Over dat soort niet-theologische vragen, en over hoe Bijbel-kenners er een antwoord op pogen te vinden, daar gaat het in deze voordracht over.
Marc De Bie was reeds bij ons te gast met voordrachten over pater Damiaan (2017) en Leopold II (2016).
Ardooie, CC 't Hofland, Oude Lichterveldsestraat 13
met Fons Lammertyn
Jacques Lesage is verteller-auteur, specialist solotheater en literaire lezingen en al ettelijke jaren actief als acteur, regisseur, verteller en woordkunstenaar in Vlaanderen en Nederland. De verteller neemt u mee naar het platteland & de duistere kroegen waar de geschiedenis van " de bende van Baekelandt " zich afspeelt.
Ludovicus Baekelandt was de leider van een roversbende die op het einde van de 18e eeuw in West-Vlaanderen actief was. Baekelandt werd geboren in de Stinkputten te Lendelede. Op jonge leeftijd verliet hij het ouderlijk huis en tijdens zijn zoektocht naar een gemakkelijke manier om geld te verdienen ontmoette hij Mattheus Danneel. Baekelandt trok in bij Danneel en samen smeedden ze plannen om met diefstallen, overvallen en rooftochten in hun levensonderhoud te voorzien. In 1799 liet Baekelandt zich als plaatsvervanger inlijven in het Franse leger, omdat hij daar als vrijwilliger geld voor kreeg. Twee jaar later, in 1801, deserteerde hij.
Terug in Vlaanderen verstopte hij zich in het Vrijbos van Houthulst, waar nog andere deserteurs zaten. In die tijd strekte het Vrijbos zich uit van Roeselare tot aan Houthulst. Ze leefden diep in het bos, in het minst toegankelijke gedeelte, waar ze een drietal roversbenden vormden. Baekelandt werd de leider van een bende die 33 leden telde, 25 mannen en 8 vrouwen.
Zaterdag, 28 april 2018, Noordpeene (WHK) “Vlaanderen-in-frankrijk”
42ste “Zwijgende Voettocht door het slagveld van de Peene” + hele weekeinde : “Festival van de Ierse muziek” in Cassel
Op zaterdag 28 april 2018 heeft in Noordpeene ( “Vlaanderen in Frankrijk” ) de 42ste jaarlijkse “Zwijgende Voettocht door het slagveld van de Peene” plaats. Men verzamelt om 14.00u. op het dorpsplein aan de kerk. Noordpeene ligt in een rustige en groene omgeving, aan de voet van de Casselberg, op 15 km van Poperinge (VL).
* Een volk zonder verleden is een volk zonder toekomst !!!
Iedereen die begaan is met de situatie van onze Vlaamse volksgenoten in de verdrukkende franse éénheidsstaat moet het als zijn/ haar morele plicht aanzien om aan deze voettocht minstens één maal te hebben deelgenomen. De Slag aan de Peene ( = zijrivier van de Ijzer) – of de 3de slag bij Kassel – die op 11 april 1677 werd geleverd tussen de legers van de Nederlanden onder aanvoering van Willem van Oranje-Nassau en de franse koning Lodewijk XIV, had tot gevolg dat een liefelijk stukje Vlaanderen (dat sindsdien Frans-Vlaanderen of Vlaanderen in Frankrijk wordt genoemd), door Frankrijk militair werd ingelijfd. Sedert die tijd is er ter plaatse een Vlaamse Beweging voor meer sociale, economische, culturele en politieke autonomie actief.
De samenkomst, tevens vertrekpunt van de wandelaars, is afwisselend Noordpeene en Zuidpeene, twee kleine rustige dorpjes op amper 3 km van elkaar gelegen, met op hun grenslijn de Peene-obelisk, die aan de veldslag herinnert. Deze natuurwandeling staat symbool voor de heropleving van het Nederlands en de Vlaamse cultuur in Frankrijk. Ieder jaar komen ettelijke volksbewuste Vlamingen en Nederlanders naar deze voettocht afgezakt. Onze Frans-Vlaamse broeders weten dit zeker te waarderen.
De deelneming aan de voettocht kan gevolgd worden door een bezoek aan het nabijgelegen historische vestingstadje Cassel, met zijn vele Vlaamse geschiedkundige gebouwen, de Vlaamse vrije radio Uylenspieghel en de vele Vlaamsgezinde drankgelegenheden in de dorpen in de omgeving. De “Zwijgende Voettocht van de Peene” is geen betoging. Er worden geen slogans geroepen, noch spandoeken meegedragen. (De voettocht heeft tot doel om zoveel mogelijk mensen bijéén te brengen, niet om er zoveel mogelijk af te schrikken. ) We wandelen dus enkel achter de Vlaamse Leeuwenvlag en de Heelnederlandse vlag met de kleuren Oranje-wit-blauw. Breng alvast je “Leeuw” en je vele vriend(inn)en mee ! Nadien kan je nog naar het “Festival van de Ierse muziek” in het nabije Cassel gaan. Je zal er vele Vlaamse vrienden ontmoeten ! – Verdere inlichtingen : Karel Appelmans, tel. 0468 / 14 11 53 – 0033/ 618 22 49 57.
30-03-2018
VL@S Ardooie-Koolskamp.
Afdeling Ardooie-Koolskamp
dinsdag 10 april 2018 van 14:30u. 17:30
Omdat Nederlands belangrijk is door Hector Van Oevelen.
Ardooie, CC 't Hofland, Oude Lichterveldsestraat 13
met Fons Lammertyn
Hector Van Oevelen werd geboren in het Zoete Land van Waas, in De Klinge, op 12 maart 1938. Hij is vooral bekend als "hofdichter" van het weekblad 't Pallieterke. Als wekelijks medewerker tekende hij verantwoordelijk voor verslagen van congressen (Davidsfonds, NVOS, VVB), en Vlaamse manifestaties als Zangfeest, IJzerbedevaart en betogingen (Brussel, De Rand, Antwerpen, de Voerstreek, Gent, Hasselt, Halle, enzovoort).
Na een tijdje bedacht hij de nieuwe rubrieken "Politieke Prikjes", "Zolang de leeuw kan grijnzen" en "Onder de spotlichten". Op het einde van dit jaar zal hij zijn dertigjarig hofdichterschap bij 't Pallieterke mogen vieren.
Als gewezen hoofdredacteur van Wrange Wapper brengt Hector Van Oevelen het verhaal van een taal die op verschillende fronten bedreigd wordt en bloot staat aan verloedering en veramerikanizering in de media, in het straatbeeld en in de reclamewereld.
Al leven wij vandaag in een ander tijdsgewricht, de noodzaak om eigen taal en identiteit te beschermen, blijft bestaan.
In de 2e week van de Paasvakantie is er de Week van de Provinciedomeinen.
Dan vinden er in gans Vlaanderen allerhande activiteiten plaats in de provinciedomeinen.
Disk Golf in 't Veld - 9 t.e.m. 15 april '18
Disk Golf is als golfen maar dan zonder holes, balletjes en club. In plaats gooi je met een frisbee naar korven. De bomen van het speelbos vormen hierbij een uitdagende hindernis. Wie het minst aantal worpen nodig heeft om alle zes de korven aan te doen, wint het spel. Breng je frisbees mee van thuis of ontleen er gratis in cafetaria De Keunepupe. Wanneer: van 9 tot en met 15 april
Waar: het parcours van de disk golf is in het speelbos van provinciedomein 't Veld, Kasteelstraat 1 in Ardooie. Onderweg van de parking naar de cafetaria passeer je het speelbos en zie je de korven staan.
Benodigdheden: laarzen en frisbees. In cafetaria de Keunepupe kan je van 11 tot 16u30 gratis frisbees ontlenen en een scoreblad verkrijgen.
Organisatie: Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart i.s.m. provincie West-Vlaanderen en cafetaria De Keunepupe in het kader van de Week van de Provinciedomeinen
Vlaanderen wil vanaf nu elk jaar 2.500 Waalse werklozen naar onze bedrijven halen om er het personeelstekort te helpen invullen. De nood zou er zó hoog zijn, dat Nederlands kunnen spreken geen voorwaarde (meer) is. “Dat leren ze wel eens ze hier aan het werk zijn”, zegt minister van Werk Philippe Muyters.
Een eis van meer dan honderd jaar terug belandt simpelweg in de vuilbak. Schande!
"Het moet regel worden overigens, dat wie in Nederlandsch België zijn brood wil verdienen, de volkstaal moet machtig zijn.
Voortaan moet het worden: In Vlaanderen Vlaamsch!"