.
Chinees Nieuwjaar valt volgens de Chinese kalender op de
eerste dag van de maanmaand van de Chinese jaartelling. In 2012, of in het jaar
4710 volgens de Chinese jaartelling, valt die dag op maandag 23 januari. De
datum wisselt niet alleen elk jaar, hij is ook gekoppeld aan een dier. Vorig
jaar was dat dier het konijn, dit jaar wordt het de draak. (Is dat een dier?)
Volgens de Chinese astrologie is het jaar van de draak een
jaar van geluk, macht, intelligentie, groei, welzijn en verandering. Een zeer
gunstig jaar. Vele Chinezen kiezen er daarom voor om in een drakenjaar te
trouwen of te hopen op een geboorte. Ook voor de economie is dit jaar van de
draak een goed teken, zelfs van een ommekeer volgens de filosofen. (Maar
Chinese economen zijn minder optimistisch.)
De Chinese gemeenschap in Antwerpen vierde ook op 23 januari
2012 hun Nieuwjaar.
Dit gaat steeds gepaard met familiefeesten, kleurige
drakendansen, veel lawaai, vuurwerk en muziek.
Chinees Nieuwjaar vieren zonder uitgebreide maaltijden met
de familie is voor de Chinezen ondenkbaar.
Daarom heb ik eens in mijn groot Chinees kookboek gekeken en
een paar receptjes opgezocht die ook in een niet Chinese keuken kunnen
klaargemaakt worden en die vooral, ook hier, in de smaak zullen vallen... Je
weet maar nooit of het jaar van de draak ook wat oplevert voor de gewone Belg?
Haaienvinnensoep
Dubbel gebakken
noedels met varkensvlees en groenten
Gefruite kruidige
eend, gestoomde broodjes
Gekarameliseerde
appeltjes
De haaienvinnensoep wordt gemaakt zonder haaienvin. Zo bereidt
men dat ook in de meeste restaurants. Echte haaienvin is verschrikkelijk duur,
vergt een heel bewerkelijke bereiding en smaakt uiteindelijk het naar niets. De
haaien zullen je er ten andere zeer dankbaar voor zijn dat ze hun vinnetjes
mogen behouden.
Haaienvinnensoep:
Benodigdheden:
1 liter zelf gemaakte sterke kippenbouillon!
40 gr cellofaannoedels (glasnoedels)
4 gedroogde zwarte paddenstoelen, bij gebrek gebruik dan
gewone witte champignons
een stukje verse gemberwortel in schijfjes
1 eetlepel lichte sojasaus
2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
1 koffielepel suiker
zwarte peper
zout
1 eetlepel maïzena of beter nog tapiocazetmeel
enkele druppels sesamolie
100 gr gare kip of gekookte ham of krab. ( in stukjes)
1 greepje fijn gesneden groen van een lente-ui.
Bereidingswijze:
-
Week de noedels 15 minuten in koud water en laat
ze uitlekken. Snijd ze in stukjes van ongeveer 6 centimeter lengte. Week de
paddenstoelen 30 minuten in warm water en snijd ze in dunne reepjes.
-
Verwarm de bouillon en kook de schijfjes
gemberwortel twee minuten. Verwijder deze hierna.
-
Voeg de noedels en paddenstoelen toe en kook
verder gedurende twee minuten. Voeg dan de sojasaus, sherry, peper, zout,
suiker en de stukjes kip (krab of ham) toe en laat een minuutje zachtjes verder
koken.
-
Maak de maïzena aan met een paar eetlepels water
en roer dit door de soep. Kook nog even en roer dan de sesamolie en het groen
van de lente-ui erdoor.
-
Soms roert men er ook een lichtjes losgeklopt
eiwit door de kokende soep om de vezels van de haaienvin te simuleren.
Dit is ongeveer voldoende voor 4 tot 5 personen.
Opdienen in Chinese porseleinen kommetjes met dito lepels.
Dubbel gebakken
noedels met varkensvlees en groenten
Benodigdheden:
400 gram zachte Chinese noedels
250 gram varkenshaasje in fijne reepjes
300 gram paksoi of bij gebrek snijbiet. Desnoods spitskool.
Een paar schijfjes gember
Een lente-ui in kleine stukjes, wit plus groen
Olie
2 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels Chinese wijn of droge sherry
4 eetlepels kippenbouillon
1 eetlepel maïzena
Enkele druppels sesamolie
Bereidingswijze:
-
Kook de noedels gaar in veel gezouten water tot
ze gaar zijn. Kijk daarvoor op de verpakking of proef af en toe een stukje.
Giet de noedels af en giet ze daarna in een platte kom of een groot diep bord. Tijdens
het afkoelen zullen de noedels een koek vormen.
-
Bak deze koek in een wok of gewone braadpan tot
de eerste kant gekleurd is. Draai om en bak de andere zijde. De randjes van de
koek mogen krokant worden. Af en toe draaien. Schuif de gebruinde noedelkoek op
een dienschotel.
-
Verhit een beetje nieuwe olie in de wok of pan
en fruit eerst de snippers varkensvlees. Zet dit vlees even opzij. Bak nu de
groente gedurende twee minuutjes en voeg alle elementen om te kruiden toe. Roer
de maïzena los in de kippenbouillon en giet bij de groenten evenals de reeds
gebakken reepjes vlees. Voeg eventueel nog wat extra bouillon toe. Je moet een vleesmengseltje
bekomen in een goed gebonden bruine saus. Giet dit over de gebakken noedels en
bestrooi met de gesnipperde lente-ui.
Gefruite kruidige
eend, gestoomde broodjes
Benodigdheden:
Een eend. Geen vette eend maar een pekingeend. Dat is een
mooie witte eend met een dun vel. Diepgevroren te koop.
Een lente-ui in fijne schijfjes.
Enkele schijfjes gember
Een rood heet pepertje, zonder de zaadjes, in fijne reepjes
Donkere sojasaus.
Zwarte peper en zout
Vijfkruidenpoeder
Een halve deciliter droge sherry of Chinese wijn.
Bereiding:
-
Meng alle kruiderij samen met de sherry. Wrijf
de eend hiermee goed in. Laat ze minstens een achttal uur rusten en wrijf
regelmatig meer kruiding over de eend.
-
Nu het moeilijkste: stoom de eend voor ongeveer
twee uur of tot ze goed gaar is. Voor wie een stoomoven heeft is dit geen
probleem, anders een constructie bouwen met een rooster boven kokend water.
-
Verhit veel olie in een wok en fruit de eend nu
in deze hete olie. Regelmatig overgieten met de hete olie. Eventueel kan dit in
een frituurpan gebeuren. De olie is nadien niet meer bruikbaar, tenzij om te
verwerken in voeding.
-
Snij de eend in hapklare stukjes, dresseer ze op
een schotel. Serveer met een peper en zout mengsel, met krullen gemaakt van
lente-ui die gerust hebben in koud water en met pruimensaus. Deze is te koop,
zo klaar, in een bokaaltje in de Chinese supermarkt. (plum sauce)
Voor de broodjes :
600 gram gewone bloem
60 gram suiker
350 ml lauwwarm water.
1 eetlepel droge gistkorrels
2 eetlepels gesmolten varkensvet
Snuifje zout
Bereid het deeg op de heel normale manier zoals voor
brooddeeg. Verdeel de gegeven hoeveelheid in 24 stukjes. Maak eerst een worst
van het deeg en verdeel deze nadien in 24 stukken. Maak er bolletjes en van
druk met een eetstokje een diepe gleuf in het midden van elk bolletje.
Leg elk bolletje op een rondje boterpapier, laat ze tien
minuten rijzen en stoom ze daarna gaar gedurende
ook weer tien tot twaalf minuten.
Gekarameliseerde
appeltjes
Benodigdheden:
Appels, vaste appels bijvoorbeeld Granny Smith
50 gram bloem
50 gram maïzena
1 eiwit.
Sesamzaadjes
Suiker
Varkensvet
Water
Bereiding:
-
Schil de appels en snij ze in partjes. Acht
stuks uit een appel. Rol de partjes door bloem.
-
Maak van de andere bloem, maïzena en eiwit een
papje, eventueel een beetje water toevoegen en haal de schijfjes door dit
beslag.
-
Bak de appels tot ze mooi bruin zijn in veel
hete olie in de wok en leg ze daarna opzij.
-
Maak nu een karamel door suiker te verhitten met
het vet en een beetje water tot zich een karamel vormt.
-
Haal de stukjes appel door deze karamel en als
ze bedekt zijn met een mooi laagje karamel bestrooi ze dan met sesamzaadjes en
dompel ze onmiddellijk in een kom met koud water. De karamel wordt nu hard....
Zo zou het toch moeten gaan...
Indien dit te ingewikkeld lijkt, haal dan gewoon een blik
lychees op sap in huis...
Chinees koken is niet altijd heel simpel, er is werk aan, en
het levert misschien een gelukkig jaar op!
|