Volgende maandag zal het weer druk worden.
Herinneren jullie zich Evelyn nog? Evelyn het Ghanese huishoudhulpje dat sinds
enkele maanden trouw elke maandag de strijk komt doen...?
Zij heeft mij een tijdje geleden getoond hoe vissoep
gemaakt wordt in Ghana?!
De rollen zijn intussen omgekeerd en nu leer ik haar Vlaamse
gerechten, gerechten van hier, te maken. Haar vriendje zal waarschijnlijk de
vissoep beu gegeten zijn en wil ook wel eens wat anders achter de kiezen
krijgen vermoed ik zo.
Vandaag vrijdag, zal het een trieste dag worden voor haar
want haar moeder wordt begraven in Accra, de hoofdstad van Ghana, en ze kan er
niet naartoe wegens gebrek aan centen...
Maar maandag zal ze daar opnieuw staan en nu heeft zij mij gevraagd
om haar te leren, hoe fried rice te maken.
We hebben al eens samen spaghettisaus gemaakt, en stoofvlees.
Nu zal het gebakken rijst of zoals men dat hier nogal eens zegt, nasi goreng worden.
Dus moet ik zorgen dat tegen maandag alle ingrediënten reeds
voorradig zijn want maandag heb ik zelf geen tijd om boodschappen te doen.
Nu, om nasi goreng te maken kan gewoon alles gebruikt
worden. Dus eerst eens kijken in de koelkast wat er eerst dringend weg moet...
Nasi goreng is een ondertussen wereldwijd bekend gerecht
geworden, afkomstig uit de Indonesische of Maleise keuken. Nasi betekent rijst
en goreng is: gebakken. Zo simpel is dat.
Overal in Azië is nasi goreng of anders genoemd, fried
rice, wel onder één of andere vorm verkrijgbaar. Telkens anders en toch blijft
het principieel hetzelfde gerecht.
Dikwijls wordt nasi als ontbijt gegeten. In Azië eet men s
morgens rijst, zoals wij boterhammetjes eten..!
De overgebleven rijst van de avond voordien wordt opnieuw
gebakken met in kleine stukjes gesneden restjes van vis of vlees of groente...
Desnoods wordt er ook wat extra aan toegevoegd. Heel dikwijls zijn dat eieren.
Nu moet ik er voor zorgen dat er zondag bij mij rijst op het
menu staat zodat er maandag koude rijst voorradig is. Om een goede nasi te
maken moet je droog gekookte en afgekoelde rijst gebruiken. Dat is essentieel!
Hoe die rijst gekookt wordt doet er niet zoveel toe. Gewone
rijst uit een kookbuiltje is goed en neem liefst een basmati of een andere
Aziatische rijstsoort. Geen parboiled rijst!
Wil je een grote portie nasi bekomen waar je, je buikje kan
aan vol eten, dan heb je wel honderd gram ongekookte rijst nodig per persoon,
of meer... Als begeleiding bij een stukje
kip of geroosterde ribbetjes is vijftig gram wel voldoende.
Als toevoegingen kan er als vlees, blokjes reeds gebraden
varkensvlees of kip gebruikt worden. Ook rauwe kip of varkenshaasje zijn geschikt
maar dat moet dan wel eerst gebakken worden natuurlijk! Ook stukjes gezouten of
gerookt spek... Blokjes gekookte ham worden ook dikwijls gebruikt.
Vis wordt niet zoveel toegevoegd maar garnalen zijn heel
geschikt. Gebruik hiervoor niet onze grijze Noordzeegarnalen maar wel goedkope roze
garnalen of diepgevroren kleine gepelde scampi of gambas.
Indien weinig vlees voorhanden is kan ook een in stukjes
gesneden omelet bij de rijst gevoegd worden of er wordt een spiegelei boven op
de rijst gelegd.
Als groente zijn erwtjes (diepvries), ui, blokjes wortel en
paddenstoelen heel goed geschikt.
Tomaten, een blaadje sla en schijfjes komkommer worden gebruikt
als versiering en afwerking van het gerecht.
Ook hebben we olie en sojasaus nodig en een potje sambal
oelek om op de tafel te zetten. Natuurlijk ook peper en zout.
De benodigde hoeveelheden zijn absoluut niet kritisch. Nasi
is in principe een restverwerking.
Met alle hierboven opgenoemde ingrediënten maak je een luxe nasi
speciaal... In een gewone nasi, om bij
een ander gerecht te eten, worden maar enkele elementen verwerkt.
Dus even resumeren!
Zondag zorg ik voor rijst. Maandag is die dan, na een nacht
verblijf in de koelkast goed koud geworden.
Ik heb nog twee stukjes varkenshaas. Rauw.
Een hele zak met smaakvolle, lekkere reeds gepelde maar
rauwe, grote zeewatergarnalen in de diepvries.
Eieren.
Ui en wortel.
Erwtjes uit de diepvries.
Indien ze tegen maandag niet opgegeten zijn; nog enkele
sneetjes gekookte ham.
Nog bijkopen:
Een komkommer en tomaten. Niet te vergeten een bosje
lente-ui... Dat is geen nutteloze aankoop, dat kan later nog voor andere zaken
gebruikt worden.
In plaats van lente-ui kan ook het fijn gesneden groen van
prei gebruikt worden.
Dan rest er nog om de wok uit de kelder te halen en de roest
er uit wrijven want ik denk dat die wok in geen twee jaar meer gebruikt geweest
werd. Eerst eens goed oververhitten tot de wok rookt en daarna inwrijven met
arachideolie, dan is hij weer klaar voor de dienst.
Alhoewel, een wok heb je niet echt nodig. In een grote
anti-kleefpan lukt het maken van een portie nasi even goed.
Nu de laatste mentale repetitie:
Een ui fijn versnipperen.
Een worteltje tot kleine blokjes snijden en een minuutje
koken in water of apart gaarstoven.
De garnalen in kleinere stukjes snijden en snel aanbakken in
hete olie. ( In de wok)
De in kleine blokjes gesneden varkenshaas nadien (in
dezelfde olie in de wok) bakken.
De erwtjes twee minuutjes koken in gezouten water. (Samen
met de worteltjes.)
Een platte omelet bakken van een eitje of twee. Daarna de omelet
in blokjes snijden.
De werkwijze:
De ui snel een licht kleurtje laten krijgen in hete arachideolie
in de wok. De koude rijst bijvoegen een alles goed dooreen scheppen, elk
korreltje moet apart loskomen.
De blokjes gebakken vlees en garnaal erbij mengen evenals de
erwtjes en wortel.
Nu kruiden met peper en zout en enkele druppels lichte
(zoute) sojasaus.
In de Chinese restaurants zal men er ook nog een mespuntje vé-tsin
bijvoegen of een verpulverd stukje van een blokje kippenbouillon.
Zo!
De rijst nu overbrengen op een schaal en versieren met
schijfjes komkommer en partjes tomaat. Bestrooien met stukjes rauwe lente-ui of
fijn gesneden prei.
Desgewenst kunnen er ook kleine rolletjes gekookte ham
opgelegd worden. (Blokjes ham in de rijst mag ook!)
Zeer dikwijls worden extra gebakken eieren bij de nasi
gegeten. Een gewoon spiegelei is goed maar dikwijls zullen het gefruite eieren worden.
Dus eitjes die zowel boven als onder in veel olie of spekvet gebakken zijn.
Bij de nasi kregen we destijds in de Chinese restaurants een
portie gebraden kip. Dan werd het een nasi speciaal. Een kommetje extra currysaus
mocht je ook vragen, maar dat is zeker niet authentiek!
Een paar lapjes gebakken kroepoek worden ook graag bij de rijst
gegeten.
En wat drink je daarbij? Een fris biertje en voor de
geheelonthouders een potje thee!
Hetzelfde gerecht kan gemaakt worden met gekookte noedels
(mie) in plaats van rijst.
Daarvoor ga je op dezelfde wijze te werk, alleen moet de gekookte
mie verwerkt worden terwijl ze nog warm is. Anders verkrijg je een plakboel die
nog moeilijk uit mekaar te krijgen is. Zo krijg je een bami goreng, gebakken
noedels.
Zoals met zoveel gerechten is het hier ook weer hetzelfde;
er bestaan zoveel recepten voor gebakken rijst als er koks zijn, en dat zijn er
heel wat.
|