De eerste mosselen zijn in het land
hoera, hoera
!
Maar
men moet geen mosselen roepen vooraleer ze aan wal zijn zegt het spreekwoord.
Dit
jaar zijn de mosselen eigenlijk niet weg geweest, af en toe zag je in de
supermarkten wel ergens de bekende mosselpakken liggen in de rekken.
Meestal
zijn dat dan ingevoerde mosselen uit Denemarken of Canada of van God weet waar.
Die
mosselen moeten dan een tijdlang in Scheldewater verwateren en dan mogen ze de
stempel; Zeeuwse mosselen dragen.
Nu
worden de eerste mosselen van hangcultuur aangeboden. Dat zijn mosselen die aan
touwen of netten of staketsels groeien en niet op de bodem van de zee (Schelde)
gelegen hebben zoals het voor de
traditionele Zeeuwse mossel zou moeten zijn.
De
andere klassiek gekweekte mosselen zijn nog niet geschikt voor de verkoop. Het
mosselgewicht is nog te laag. Het mosselgewicht is het gewicht aan mosselvlees dat
overblijft nadat een kilo mosselen gekookt is en uit de schelpen gehaald.
Dit
gewicht moet ongeveer 300 à 350 gram bedragen.
Mijn
broer had ons uitgenodigd voor de eerste portie mosselen met frieten van dit
jaar.
Zes
kilo mosselen had hij zich aangeschaft voor vier personen. Jumbomosselen, want
kleine mosselen waren er niet beweerden ze in de winkel.
Nu
zou je denken, dan ben ik beter af, want dan krijg je meer mosselvlees uit die
grote schelpen.
Vergeet
dat nu maar. Het is al dikwijls gecontroleerd; in Jumbo's zit minder
mosselgewicht, slechts een tweehonderd gram per kilo. Ze kosten wel twee keer
zoveel als kleine mosselen. Dus dure schelpen krijg je daarvoor.
De
mosselen die uit de schelpen kwamen waren op de koop toe bedroevend klein
!
Nog
erger was de hoeveelheid water die overbleef in de kookpotten nadat alles
opgegeten was
zeer duur water.
Maar
ja, het waren de eerste mosselen van het jaar en dan smaken ze toch lekker, te
klein of niet.
Dan
heb ik zoals onder familie wel kan, gevraagd of ik dat mosselvocht mee naar
huis mocht nemen? Anders zou het toch maar in de gootsteen verdwijnen.
Met
dat vocht heb ik dan een lekker mosselsoepje gemaakt. Doodsimpel.
Voeg
een beetje water bij het mosselvocht, het zou anders nogal sterk kunnen smaken.
Voeg
enkele dun gesneden plakjes gember toe en een gekneusde stengel citroengras.
Laat
deze bouillon nu een kwartiertje trekken op een piepklein vuurtje.
Snij
ondertussen van enkele preibladeren en een wortel een mooie fijne julienne. Dus
dunne lange reepjes. Andere groenten kunnen ook gebruikt worden als ze
maar kleur geven aan het soepje dat
straks een witte kleur moet hebben. (Is wit een kleur?)
Ik
had op de luie manier een handvol groenten gebruikt uit een zak
diepgevroren "Chinamix". Deze
groenten zijn niet zo mooi gesneden maar als de grootste stukken een beetje
bijgewerkt worden komt alles wel goed.
Zeef
de mosselbouillon. Die heeft nu de smaak van de gember en het citroengras
aangenomen.
Bind
de bouillon nu met een zeer klein beetje sausbindmiddel of in water aangeroerde
maïzena. Strooi het groentegarnituur in de soep en laat het twee, drie
minuutjes meekoken.
Een
snuifje currypoeder mag ook toegevoegd worden.
Werk
de soep nu af met een klein blikje kokosmelk van ongeveer 200 gram. Dit voor
een liter soep. Ook gewone room is bruikbaar maar dan krijg je niet die
exotische smaak.
Bestrooi
met gehakte koriander als je dat lust en/of een stukje zeer fijn gesneden rode
pikante peper.
Versier
ook met enkele gekookte mosselen als die er nog over zijn. In mijn geval waren
alle mosselen op
dus geen mosseltjes in de soep.
Om
verder te gaan over pickles waar ik in vorig, dus onderstaand stukje, begonnen
ben
Ik
heb toen geschreven dat ik bij mijn volgende poging alles goed zou afwegen.
Wel,
dat heeft geen zin. Ik kan proberen om wat richtlijnen te geven maar de rest
moet je zelf uitzoeken.
Hoeveel
fabrikanten maken er pickles? Geen flauw idee, maar het zijn er een massa en
elk merk heeft zijn eigen smaak en kwaliteiten.
Ik
weet niet of de afmetingen van de mond worden weergegeven in maten maar mijn
mond is intussen minstens twee maten gekrompen door het proeven van elk soort
pickles dat ik ook maar ergens te pakken kreeg.
Hier
volgt dan de recensie over de geproefde pickles, een niet objectieve smaaktest
Devos & Lemmens.
Dit is voor mij de basissmaak waar ik naar streef maar nog niet heb gevonden.
Krachtige,
zure, pikante en lichtjes zoete smaak. De groenten zijn netjes in blokjes
gesneden.
L' étoile.
Vrij zuur maar na enig wennen best genietbaar. De groenten zijn nog zeer hard.
Didden.
Een duidelijke dragonsmaak. Niet onaangenaam.
Bister.
Rare smaak met een saus die plakkerig overkomt. Wat het bindmiddel is weet ik
niet maar plakt onaangenaam in de mond.
Huimerk van Carrefour.
Groenten zijn volgens mij te mals en zeer slordig gehakt. Niet mooi gesneden. Duidelijk
een goedkoop product.
Kuhne.
Duits merk, gekocht in Nederland. Smaakt anders dan wat we gewoon zijn. Vrij
zoet, groenten zijn te gaar. Veel saus weinig groente. Niet onaangenaam van
smaak.
Dan
zijn er natuurlijk nog alle huismerken, producten voor de frituur en snackbars.
Om
dit alles te onderzoeken heb ik nog een jaar nodig
!
Als
verbetering aan het onderstaand recept heb ik toch enkel aanpassingen gedaan.
Nu
heb ik verse komkommer gebruikt in plaats van conserven uit een bokaal. In de
lengte in vier gesneden zonder de zaden en enkele uren laten trekken in grof zout.
Nadien goed gespoeld en overgoten met half water, half azijn.
Als
ajuintjes heb ik kleine zure ajuintjes uit een bokaal gebruikt. ( Printana,
Colruyt)
Kleine
stukjes bloemkool werden één minuutje geblancheerd in gezouten water.
Totaal
maakte dit ongeveer één kilo groenten.
De
groenten dan in kleine blokjes gesneden en gemengd. Goed gewassen bokalen werden dan gevuld met
de groenten.
Overgiet
deze groenten met een mengsel van half water, half witte azijn. het kan zelfs
met 3/4 azijn en een kwart water. Giet dit vocht terug in een kookpan en voeg nog een extra bokaal
vocht (water/azijn) toe.
Breng
dit aan de kook.
Voeg
toe:
Twee
à drie eetlepels kurkuma.
Twee
opgehoopte eetlepels suiker of meer naar smaak.
Eén
koffielepel gemberpoeder.
Eén
koffielepel cayenne of andere scherpe rode peper.
Eén
koffielepel lookpoeder.
Eén
halve koffielepel currypoeder.
Zout
naar smaak, dat moet je proeven.
Breng
dit aan de kook. Laat enige minuten zeer zachtjes trekken. Giet nu dit sterk
geel gekleurde vocht door een zeer fijne zeef of doek. Alle vlekken die je er
mee maakt zijn moeilijk verwijderbaar!!! Bind het vocht met de nodige
hoeveelheid aangeroerde maïzena. (Maïzena plus) Ongeveer een tweetal eetlepels schat
ik. Voeg al roerend toe en stop met maïzena toevoegen als de saus dik genoeg is
Wat is dik genoeg? Dat moet je zelf maar beslissen. Voeg nu een tweetal
eetlepels zachte mosterd toe.
Voeg
eveneens de groenten toe en laat nog een paar seconden doorkoken.
Dus
je ziet, alle gebruikte grondstoffen moeten aangepast worden aan je eigen smaak
en voorkeur. Na enig "repeteren" leer je het wel!
Nu
zou je al een duidelijke smaak van pickles moeten krijgen. Zuur, zoet, pikant
Anders
de volgende keer de smaken corrigeren. Zelfs nu kunnen nog wat extra smaken ter
verbetering bijgevoegd worden. Suiker, cayenne, zout, zelfs azijn
Als
de groenten wat afgekoeld zijn, de pickles goed doorroeren om een homogene saus
te bekomen en vul goed uitgewassen bokalen met je zelf gemaakte pickles.
Vergeet niet dat de deksels van de bokalen ook zuiver moeten zijn!
Na
een week smaken de pickles reeds goed. Het is een kwestie van alle smaken goed
te laten doortrekken en zo een nieuwe smaak te verkrijgen.
Belgian
pickles.
home made
!
|