De aardappel vitelotte noire of truffelaardappel is een aardappelras van onbekende oorsprong.
In Frankrijk wordt deze aardappel ook wel négresse genoemd, negerin dus...
Hij ziet er vrij bizar uit, bijna zwart, met diepe paarse tinten, zoals bij de aubergine. Zowel de binnenkant als de buitenkant zijn paars. Ze kunnen dooraderd zijn met witte strepen.
Al in de negentiende eeuw stond deze aardappel in de catalogi vermeld. Deze aardappel raakte later in de vergetelheid omdat er nieuwere rassen werden ontwikkeld, die een hogere opbrengst per hectare gaven. De laatste jaren is er echter een hernieuwde interesse in "vergeten groenten", waaronder ook deze vitelotte. Deze aardappel is hierdoor weer makkelijker verkrijgbaar geworden.
Het zijn de koks van de nouvelle cuisine, die de aardappel opnieuw uit de vergeethoek gehaald hebben, het ras was bijna verdwenen.
De eerste keer dat ik die aardappel ontdekte is toch reeds enkele jaren geleden. De prijs was toen niet om mee te lachen : meer dan 100 Belgische frankskes per kilo! Alstublieft !
Voor diegenen die niet weten hoeveel dat nu is: meer dan 2,5 euro...
Ook nu zijn ze nog steeds veel duurder dan de gewone aardappelen. De opbrengst en de omzet is dan ook veel kleiner dan voor gewone aardappelen. In de kleinhandel heb ik ze nog niet gezien. Alleen de groothandelaars verkopen ze wel of kunnen ze bestellen.
Nu de smaak : eerlijk gezegd, voor mij valt die tegen. Het is een vrij melige aardappel vooral als hij gekookt wordt. De kleur verbleekt ook wel wat maar de aardappel blijft paars.
Sommigen bewerend dat hij nootachtig smaakt of naar kastanjes, dat laatste zeggen de Fransen dan weer.
Speciaal is ook dat het kookwater van de aardappelen groen kleurt, gifgroen...!
De beste resultaten haal je met deze aardappelen als ze verwerkt worden tot chips. De kleur wordt dan nog dieper paars. Ook frieten kunnen er van gemaakt worden maar de meesten vinden die frietjes er wel redelijk bizar uitzien.
Ook puree is een mogelijkheid, mooie paarse, lila, puree.... Bij een stukje wild of bij een speciaal gerecht. Klasse is dat !
Ook in aardappelsalade maar dan in een combinatie van twee soorten, vastkokende witte aardappelen en een deel vitelottes. Ook weer een mooie kleurencombinatie. Geen mayonaise gebruiken in de salade, dat verknoeit het paars van de aardappel.
Een goede vinaigrette voldoet uitstekend !
Een cursist heeft ooit een visschotel gemaakt met daarbij drie aardappeltjes: een witte, een paarse en een gele.... t Is maar een idee.
Wil je nog enkele pluimen extra op je koksmuts steken ?
Nu met Nieuwjaar, misschien? Zoek dan als de weerlicht naar vitelottes....
Zuinig als wij, ik toch, opgevoed zijn had ik van de eerste ( dure ) paarse aardappelen wat kleintjes overgehouden en deze bij de verwarming gezet zodat ze rond Pasen begonnen te kiemen.
De patatjes aan Michel onze Franse buurman gegeven, zodat hij ze kon planten.
In september hoopten wij dan manden vol, goedkope, truffelaardappelen te vinden....
Bij onze aankomst in september: geen vitelottes!
Michel beweert dat hij er frieten van gemaakt heeft en dat ze lekker waren...
Ik geloof er niets van, wat er werkelijk van de aardappeltjes geworden is : wie weet dat ...
De blogwinkel sluit even tot na Nieuwjaar.... Tot dan.....
Aan alle lezer van dit blog : prettige eindejaarsfeesten en een voorspoedig nieuw jaar, 2007 !
Hetzelfde voor alle anderen...
|