Koen, sorry, Sir Koen, schrijft ergens in mijn gastenboek dat hij er nog in lukt om jonge grieten van vooraan in de negentig te versieren door hun een kom ajuinsoep aan te bieden...
t Zal tegenwoordig niet meer lukken hoor ! ( Probeer eens met extasy, dat zal een beter resultaat opleveren. Ik kan er je leveren als je wil...! Hoeveel grieten heb je daar ? )
Maar uiensoep of ajuinsoep....Daar heb ik ook wel wat herinneringen aan...
Meestal had dat wat te maken met braspartijen of zware zuipavonden.
Traditioneel werd er rond drie uur s nachts, soms ook wel eens om twee uur, uiensoep aangeboden aan de gasten van een wild feest die tot zo laat gebleven waren...
De dansvloer lag dan reeds vol met vieze rommel met biervlekken alom en overal... In de duistere hoekjes van de zaal zaten of lagen doorgezakte lampetters die aan hun hazenslaapje begonnen of geliefden die van de rest van de wereld niet meer wisten...
Af en toe sleepten we er één uit de toiletten en zetten die dan buiten, in de frisse lucht. Met een glas Spa...
En Elvis kweelde love you tender ...
Dan : tata tata..... de grote pot met ajuinsoep kwam binnen en iedereen werd wakker....
Een zjat ajuinsoep, nog een kop koffie daarna, een laatste pintje, for the road en dan naar huis. Naar het schijnt ontnuchterde men daar van....
De rijkswacht, die sliep s nachts, zoals alle deftige burgers!
Van vele nachtrestaurants was uiensoep één van de specialiteiten. Na de cinema, in die tijd was het toen reeds nacht, kwam men nog snel een hartversterking halen onder de vorm van een kom ajuinensoep...
De Parijse hallen waren ook een traditioneel decor voor de uiensoep. s Morgens vroeg na de nachtelijke arbeid nog snel een kom soupe à loignon, eten. Sur le zinc. Dan naar huis voor de welverdiende rust.
Zo een Franse uiensoep heeft wel iets speciaals. t Is geen gewone huis, tuin en keukensoep maar er is een touch aan gegeven. Er werd ook, weeral traditioneel, witte wijn bij gedronken en de afwerking van de soep gebeurde met een neut cognac... De witte wijn kieperde men soms in de soep om ze wat af te koelen, want een goede uiensoep is heet, gloeiend heet...
( Koen ...?)
Wil je zelf een ajuinsoepke maken, geen probleem ? Indien je een degelijke oven hebt met een goede gril, lukt het wel. Zonder gril bekom je ook een uiensoep maar, het zal nooit hetzelfde worden ! ( t Is nie meer wa t gewest is en t zal nooit nie meer weurre wat het was...)
In de restaurants gebruikt men de salamander; een gril met een zeer groot vermogen...
De soep maken is doodsimpel. Neem een ui of leen er een als je in Nederland woont , en snij die ui in fijne snippers, doe maar wat, t steekt zo nauw niet... Eén ui per bord of kom.
Fruit of stoof die uien nu aan in één of ander vetstof. Margarine bijvoorbeeld.
Neem ongeveer één ui per portie, honderd gram voor de leuteraars...! Dus voor veertig kommen soep maakt dat veertig ajuinen.
Als het in voorraad is mag er ook wit van prei bij...
Als de ui lang genoeg fruit krijg je een bruine soep, minder lang geeft een bleke soep.
Giet daar dan veertig scheppen water over uit en doe er de nodige bouillonblokjes bij... Van kieken of t konijn t steekt zo nauw niet... Nog een overschot van een gekookte patat of wat bloem aangelengd met water, een temperke zoals we zeggen, om de soep lichtjes te binden en laat ze nu maar koken. Des te langer des te beter.
De Fransen gieten er nu al een flesje witte pinard bij...
Even proeven... Peper en zout . En voila de soep is zo goed als klaar.
Dit is de voorbereiding. Nu komen de gasten er aan of één of andere zatte feestvierder en de soep moet nu afgewerkt worden.
Doe een schep soep in een aardewerken kom. Zo een kom zoals men gebruikt om de hond zijn eten in te geven... de soep moet zelfs niet eens warm zijn. Dat komt seffens wel.
Leg nu een snede oud brood, het mag ook Frans brood zijn, dat wordt ook oud en wat blijkt?
Dat brood blijft drijven boven op de soep. Daarop kunnen we nu een genereuze handvol geraspte kaas strooien.
Zet de kommen soep nu onder de grill. In de oven lukt het ook maar het zal veel langer duren.... Terwijl gratineert de kaas en de soep wordt heet ...
Nadien zie je de gasten hun soep eten, terwijl de tot draden getrokken kaas met de rug van hun hand van hun lippen wegvegend... Daarom een goedkope jonge emmentalerkaas gebruiken, die levert de meeste lol op !
Natuurlijk wordt de soep nooit zo heet gegeten als ze opgediend wordt. Toch zou ik degenen die hun lippen verbrand hebben aan zo een gloeiend heet soepje geen pintje willen betalen... Daarvoor zal mijn pensioen uitkering niet volstaan vrees ik...
Nog wat.
De aardewerken kommen krijgen door dit gratineerproces een zeer donkere bruine verbrande rand bovenaan die er bijna niet meer af te krijgen is... Maar dat hoort zo...
Ooit heb ik eens geprobeerd om de hond zijn eten te geven in dergelijke kom en t beest heeft me toen gebeten !
Voor de specialisten, zoals reeds aangehaald, giet er nog een vleugje cognac bij, enne slaapwel.
|