Good-bye, Joe, he gotta go, me oh my oh
He gotta go pole the pirogue down the bayou.
His Yvonne, the sweetest one, me oh my oh
Son of a gun, we'll have big fun on the bayou.
Zo zong Hank Williams het en later ook de Carpenters..
Als kleine jongens brulden we de tekst vroeger mee:
Jambalaya, pot met pis en pot met spaais, om met te smossen
Er bestaan nog meerdere versies van deze tekst maar meestal kunnen die nog minder door de beugel
Maar wie heeft er zich ooit al eens gerealiseerd dat jambalaya een gerecht is ?
Ik heb er zelfs een recept voor. Gevonden in mijn eigen receptendatabase. ..
Dit recept is ongeveer voldoende voor zes personen, afhankelijk van hun eetlust.
Jambalaya
Benodigdheden :
- 1 chorizoworst
- 200 g rauwe ham
- ½ rode paprika
- ½ groene paprika
- 6 gambas of 12 rivierkreeften
- 4 tomaten
- 1 dikke ui
- 300 g rijst
- 6 dl bouillon
- olijfolie
- zout, tijm, laurier, cayennepeper, peterselie, look
Bereiding :
- De worst en de ham in stukken snijden en lichtjes fruiten in olijfolie. Look, ui, en paprikas bijvoegen.
- Voeg geconcaseerde tomaten en kruiden toe. ( Blokjes uit blik
)
- De rijst en de bouillon toevoegen en in 20 minuten gaar koken. De gambas of rivierkreeften bovenop de rijst schikken en nog een tiental minuten verder gaar maken.
- Eventueel bouillon bijvoegen als het geheel er te droog uitziet.
- In dit gerecht kunnen verschillende andere ingrediënten gebruikt worden, bijvoorbeeld kippenboutjes.
Jambalaya is de naam van een rijstgerecht dat ontstaan is in de Creoolse keuken in Louisiana (VS). Het zou een afgeleide van het Spaanse rijstgerecht paella kunnen zijn, dat mogelijk naar Louisiana is gebracht toen Spanje het gebied controleerde.
Maar het gerecht gelijkt ook wel wat op risotto en op de Indische Biryanirijst
Om jambalaya te bereiden kookt men rijst, liefst de Amerikaanse carolinarijst, samen met groente en vlees. Rijst vormt het hoofdingrediënt. Het gerecht wordt aangevuld met ui, paprika en eventueel tomaten. Het vlees bestaat vaak uit gerookte worst (zoals chorizo of zelfs andouilette) en kan ook kip, ham en in het oorsprongsgebied zelfs schildpad en alligator bevatten. Meestal maken ook fruits de mer zoals schelp- en schaaldieren deel uit van het gerecht. Vaak wordt ook tabasco toegevoegd om het gerecht op smaak te brengen. Er zijn net zoveel variëteiten van jambalaya als er koks zijn die het gerecht bereiden.
De stad Gonzales in Louisiana is de zelfbenoemde jambalayahoofdstad van de wereld. Elk voorjaar wordt daar het Jambalaya Festival gehouden.
In bovenstaand gerecht wordt inderdaad chorizo gebruikt, liefst de pikante versie die in redelijk dikke schijven dient gesneden te worden.
De gambas mogen natuurlijk ook vervangen worden door scampi of liever nog door rivierkreeften. Rivierkreeftjes zijn een typisch product uit die streek en deze worden daar crayfisch of crawfish genoemd.
Hier zijn verse rivierkreeften niet gemakkelijk verkrijgbaar maar wel de reeds voorgekookte en diepgevroren kreeftjes in pakken van een halve kilo. Dit zijn op de koop toe de echte Amerikaanse rivierkreeftjes. ( Maar ze worden gekweekt in China
)
Zoals jullie zien is het stukje van vandaag heel wat korter dan gewoonte. Ik heb er ook minder werk ingestoken en Wikipedia heeft zeer goed geholpen.
In de loop van de week vertrek ik weer naar Douchapt; de hongerigen spijzen!
Dit keer kan ik mijn eigen laptop meenemen, dat belooft toch een vlottere manier van werken te worden dan vorig jaar.
Misschien dat volgend stukje dan ook een ietsje later komt dan gewoonte, het hangt er van af wat er ginder allemaal gebeurd is maar we gaan gewoon verder zoals gewoonte.
Op het andere blog : keukenverhalen, zal ik zoals geleerd bij de VRT, enkele reeds gepubliceerde reisverhalen hernemen.
De verhalen staan te lezen op weer een ander blog dat zeer weinig gelezen word; Straffe_kost.
De allerbeste komen nu op keukenverhalen.
Keukenverhalen worden dan reisverhalen
.!
|