Deze morgen heb ik van Rita een rammenas gekregen.
Michel heeft de wortel uit de aarde getrokken, een zwarte joekel van om en nabij een kilo!
Rammenas, ook zo een van die groenten uit onze jeugd. Te klasseren bij de vergeten groenten.
Tot vijf jaar geleden heb ik geen rammenas meer gezien
Nu heb ik er een thuis en weet niet wat ik er moet mee aanvangen
Tijdens mijn jeugd was rammenas bijna dagelijkse kost. Ik mocht dan in de tuin een wortel uit de grond gaan trekken. De knol werd goed gewassen en de rammenas werd dan in dunne schijfjes gesneden met de schil er nog aan. Dat zag er zeer schilderachtig uit, zo een zwart-wit bordje met ronde schijfjes rammenas. Het zoutvaatje stond er naast. Wisten wij toen veel van hart en vaatziekten
!
Bij de karige maaltijden van na de tweede wereldoorlog was rammenas bij de patatten een versnapering. Gewoon rauw met een snuifje zout. Of je kon de schijfjes ook eerst even in het zout soppen. De zwarte schil peuterde je er af, dat smaakte te scherp.
Later hoorde ik ook dat je een hoestsiroop kan maken met geraspte rammenas en bruine suiker. Die van de apotheker smaakte lekkerder
Door veel in Frankrijk te koken kwam de laatste jaren die rammenas terug voor de pinnen. Op de markten in de winter stonden boertjes die knoestige verneutelde en wormstekige rammenassen verkochten. Met nog enkele groene bladsprietjes er aan.
Zelfs in de gewonen supermarkt is soms rammenas te koop.
Dan heb ik ooit eens geprobeerd om schijfjes rammenas bij het aperitief te serveren en wat dacht je
Ik heb alles zelf mogen opeten. Niemand kende het en zij die het wel kenden hoefden het niet
rammenas riep te slechte herinneringen op.
En toch, er is niets mis met rammenas, rammenas is een soort radijs. De zwarte radijs. En tegen de kleine rode radijsjes heeft niemand bezwaar.
Er bestaan ook rode en witte varianten in plaats van zwarte. De Japanse daikon bijvoorbeeld. De Duitsers noemen de groente rettich en de Hollanders ook, maar die kennen ook het woord rammenas.
De Franse spreken gewoon over radis noir, zwarte radijs
of soms over raifort maar dat is ook fout. Zo wordt er ergens op Wikipedia verteld dat de Fransen rammenas gebruiken om céleri remoulade te bereiden
Wie zon kemels met bulten schrijft is moeilijk te achterhalen, de nationaliteit kan ik vermoeden. Céleri remoulade is nog steeds een salade van selder of selderij en hier wordt knolselderij bedoeld
mocht de auteur dit lezen
!
De meest gekende zijn de langwerpige of bolvormige zwarte rammenas.
Of er met rammenas ook warme bereidingen kunnen gemaakt worden ? Waarom niet, maar ik ken er geen. Op het internet vind je een paar pogingen die ik zeker niet zou namaken
Eens heb ik de baas van het Chinese restaurant waar ik ooit werkte, een soort bouillon weten maken van rammenas en longen. Welk soort longen, k weet het niet, van het varken vermoed ik. Ik heb toen mogen proeven en vond dat het een echt lekkere bouillon was. Goed tegen de valling ( verkoudheid
) volgens de Chinese geneeskunde.
Hij had de longen samen met de rammenas en misschien nog wel een en ander gekookt in een snelkookpan gedurende een half uurtje
Nog niet zo lang geleden heb ik dat ook eens geprobeerd. Ik had een rammenas gevonden, in Frankrijk waarschijnlijk en heb dan half Oost-Vlaanderen en Antwerpen omgedraaid om varkenslongen te vinden
en het is gelukt.
De bouillon is na bereiding in de riool verdwenen, de grijze smurrie die resulteerde uit mijn kookkunsten was niet om aan te zien en één lepeltje heb ik geproefd
direction poubelle
Ik zal mijn Chinese kookkunsten eens moeten herzien of mister Wong terug opsporen en hem om uitleg verzoeken.
De witte Japanse rammenas, daikon genoemd, die heeft meer succes. Die wordt zelfs hier bij ons verkocht in de betere groentewinkels. Japanse keuken is nu dan ook zeer hot
Rauwe vis, sashimi en geraspte daikon, dat is verplichte kost.
Sushi kan niet zonder een stripje ingelegde daikon.
Met gember gemarineerde daikon, roze sliertjes in een zoetzuur vocht, hoort daar ook bij.
Toen we destijds in Korea een simpele lunch aten was daar steeds een schaaltje grof gesneden uien en schijfjes daikon bij
Zoals tijdens mijn jeugd
alleen in Korea was het bij de flied lice * en in België was het bij de gebakken patatten
Daarna stonk je gans de namiddag uit je bek naar rauwe ui
De rammenas op de foto is zeker niet moeders mooiste
Hij zou zeker niet door de selecties raken om in de Carrefour te pronken in de groenteafdeling of deelnemen aan de Miss rammenas verkiezing voor P-magazine haalt ie zeker ook niet
Maar het is nu mijn rammenas, gekregen van Rita en Michel en t is een lekkere, hoop ik
Alleen ik weet niet wat ik er moet mee aanvangen. Gelukkig blijft zo een wortel verscheidene weken goed in een koele kelder, en die heb ik wel
Mocht er iemand een stukje willen? Komen afhalen is de boodschap
* Flied lice, is de Engelse uitspraak van fried rice in Azië
Nasi goreng bij de meeneem Chinees..!
|