Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    06-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloggen en geen tijd

    Ik zit hier nu in Frankrijk op mijn vaste stek maar zonder mijn gewone, vertrouwde PC.

    Gelukkig heb ik wel de beschikking over de laptop van de “baas” maar het blijft moeilijk werken met een vreemde machine.

    Vorige week, voor mijn vertrek ben ik er in gelukt om nog alle verhalen voor “keukenverhalen” klaar te stomen, maar voor dit blog, keukenweetjes ben ik er niet meer in gelukt. Alleen onderstaand stukje over de mosselen kon er nog juist bij…

    De mosselen waren trouwens heerlijk !

    Als klap op de vuurpijl komt er nog bij dat het deze week hier ongelooflijk hectisch was.

    Dagelijks hadden we meer dan dertig personen te eten te geven, daar waar het huis maar een capaciteit heeft voor een zestiental personen.

    Maar ja, business are business and, de kassa moet af en toe ook eens rinkelen.

    De volgende weken worden heel wat rustiger.

    Dus alle mensen die een reactie geplaatst hebben of een boodschapje gestuurd hebben, ik heb ze gelezen hoor maar had geen tijd om te antwoorden. Zo ook voor degenen die een vraag gesteld hebben via de rubriek “culinair”. Volgende week…als ik eens wat meer tijd vind…

    Dan was er nog een Bart die een goede vraag stelde over merg, ik denk in verband met het stukje over “osso buco”.

    Hoe moet merg klaar gemaakt worden ? Gekookt of gebakken ?

    Hoe haal ik dit merg uit het been, (bot ) ?

    Antwoord op vraag één is eenvoudig: merg wordt gekookt! Altijd, immer !

    Het kan gewoon gekookt worden in licht gezouten water, minstens een vijftiental minuten, daarna kan het gekookte merg uit het been gepeuterd worden.

    Als kruiding gebruikt men gewoon veel peper en zout. Liefst grof zout.

    Fantasietjes zijn mogelijk…

    Destijds tijdens mijn legerdienst sloegen wij mekaar de kop in om het beendermerg dat uit de beenderen van de ketel blanke fond kwam, als eerste te bemachtigen.

    Holbewoners deden dit ook al!

    Gevonden resten in oude rotswoningen bewijzen dit.

    Om dit merg nu in rauwe toestand uit het been te halen, dat is een ander paar mouwen.

    Dit kan beter door een slager gedaan worden.

    Primo moet het been in stukjes van ongeveer 5 centimeter lengte gezaagd worden. Met een handzaag is dit “paardenwerk”.

    Daarna legt men dit stukje been goed vlak op een stevige snijplank en dan bestaat de kunst er uit om met de punt van een zware hakbijl juist op de rand van het been te hakken.

    Met een beetje, zelfs veel, geluk spitst het been zich dan in twee stukken. Meestal gebeurt dit niet, en dan kan ik verder geen goede raad meer geven. Bidden helpt soms…

    Verder, alleen veel oefenen, oefenen en nog eens oefenen…!

    Ik heb ooit een diepvries discount gekend die merg, klaar uitgehaald verkocht, in diepvries natuurlijk, maar die is er mee opgehouden omdat hij dat merg aan de straatstenen niet kwijt raakte…!

    Nu mijn bed in, het is weeral laat en morgen komen er nieuwe gasten…

    Maar vanaf maandag zal ik wel een beetje meer tijd hebben…

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    08-07-2008
    hard werken
    Fons, Is het een beetje beter weer in de Dordogne dan hier in de Charente ? Vorige week (toen jij zwaar aan de slag was) was het hier 34° C, nu is het kwestie van de temperatuur van de buien te kunnen meten. Zondag was het hier in het buurdorp La Faye dorpsfeest, op het menu Mosselen / Friet. Volgens de deelnemers helemaal geen AOC maar NTV kwalificatie (NTV= niet te vreten) Twee jaar geleden was het nog prima, maar toen stond Jeanine uit Dilsen/Stockem aan 't fornuis ! Charentaise groetjes, Jan

    08-07-2008, 23:47 Geschreven door Jan Faes


    05-07-2008
    VIVE LA FRANCE
    Zei Juliana: "Hij is alweer op trot"... Allez kom, 't is je "gejond" want het is toch weer om te travakken. Alleszins sukses gewenst!!!

    05-07-2008, 11:11 Geschreven door Willy&Juliana


    ...
    Toch fijn dat je ondanks de drukte nog even tijd vindt om even op je blog te schrijven! Goe werken hé maar niet te hard, té is nooit goed

    05-07-2008, 09:14 Geschreven door bojako


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!