Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    16-10-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cauderlier

    Vandaag ben ik er in gelukt om mijn vierde kookboek van Cauderlier te bemachtigen.

    Het hadden er vijf moeten zijn , maar er zat één valse tussen, ook een interessant boek maar geen Cauderlier.

    Nu heb ik :

    - Het spaarzame keukenboek : Zevende uitgave , ergens van rond 1887

    - Het spaarzame keukenboek : Twaalfde uitgave , ergens van rond 1922

    - L’Economie culinaire : geen idee over de ouderdom, de beginpagina’s zijn verdwenen, maar zeker en vast niet zeer oud. ( Zeker na 1886)

    - Le livre de la fine et de la grosse CHARCUTERIE : vermoedelijk 1915 .( goede staat )

    Al deze boeken zijn in miserabele toestand, ze zijn dan ook duizenden keren gebruikt geweest in de keukens door de keukenmeiden van de hogere burgerij, de pastoors, de notarissen en die van mijnheer den baron. Nadien hebben ze nog tientallen jaren liggen verschralen op zolder of in de kelder van de eigenaars of van hun erfgenamen.

    Wat zegt u ? Nooit gehoord van Cauderlier ! ?

    Nu, dit jaar, is het jaar van Cauderlier!

    Er werd een nieuw boek uitgegeven om de man opnieuw in de belangstelling te brengen.

    Zie hier : http://www.asg.be/cauderlier/

    Om even kort te gaan : Philippe Cauderlier was een Gentse kok, die het er zeker niet slecht van af gebracht heeft. Hij was traiteur te Gent. Hij heeft gekookt voor de koning en nog voor enkele prominente persoonlijkheden. Dit schrijft hij ook in zijn boeken !

    Hij heeft ook verschillende kookboeken gemaakt die in zijn tijd zeer succesvol waren. De oorspronkelijke werken waren Franstalig, maar ze zijn ook vertaald in het Nederlands. Sommige werken zijn nooit vertaald geweest. Nochtans kende de man ook wel Nederlands, ’t is te zeggen “schuuën Gents”, of Brussels, want hij heeft ook in Brussel gewoond en werd geboren in Antwerpen. (Er is geen enkele foto van hem beschikbaar !)

    Deze boeken werden op enorme oplages verspreid, zowel in België als in Frankrijk en zijn tot in de jaren 1930, het standaardwerk geweest voor de toenmalige keukenmeiden.

    Het is de uitgeverij “Hoste” die de verspreiding verzorgde.
    Cauderlier was gehuwd met een dochter van de uitgever !
    Deze uitgeverij zorgt nu nog steeds voor “ Het volk” !

    Nadien heeft het kookboekje van de “Boerinnenbond” de vlag overgenomen.

    De keuken van Cauderlier was geschreven voor de keukens van de aristocratie, de notabelen.

    Het boek van de “Boerinnenbond” gaf instructies aan de gewone landbouwersvrouwen. Daar werden geen truffels, ganzenlever en andere liflafjes gebruikt.

    Onze Cauderlier is dan vele tientallen jaren in de vergetelheid verdwaald tot de “ Academie voor streekgebonden gastronomie” , afgekort tot “ASG “, een heel nieuw boek over Cauderlier gemaakt heeft. Zij hebben zijn boeken terug te voorschijn gehaald.

    De werken van de man zijn dan ook niet te onderschatten, hij behoort tot een groep van koks die einde 19e eeuw furore maakten.

    Hij is beginnen schrijven in 1860 en is blijven schrijven tot 1886.

    Hij behoorde tot een groep van gereputeerde Franse chefs wiens naam nu nog steeds voorkomt in vele gereputeerd gerechten.

    Toch was hij een beetje verbitterd ten opzichte van de Franse chefs. Hij moet daar enkele tegenwerkingen gekregen hebben...

    Mocht er iemand nog een boek van hem te koop hebben ....smiley...

    Zet maar in het gastenboek.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (6)

    15-04-2012
    L'économie culinaire, deuxieme edition (vraagje)
    Goedenavond, Vandaag heb ik een (erg gammele) tweede editie van L'économie Culinaire gekocht. Het boek interesseert mij erg. Graag zou ik willen weten wat het ongeveer waard is? De voorkaft ligt er helaas helemaal af. Kunt u mij helpen? Vriendelijke groet, Renée Lenbartz

    15-04-2012, 21:05 Geschreven door Renée


    12-08-2011
    Cauderlier kookboek te koop

    Ik heb een cauderlier kookboek te koop, 12de druk, buiten een  gehavend kaft ,nog in goede staat.
    Grappig boek met die inkepingen voor je vingers. Kan iemand mij de vraagprijs hiervan doorgeven aub ?

    Ook te koop Raadsman in  de kookkunst  .Gaston Clément  1952uitg. Le sphinx Brussel

    12-08-2011, 11:28 Geschreven door Greta Mertens


    04-07-2008
    Cauderlier
    Ik heb nog een franstalige Cauderlier( Léconomie culinaire te koop (voor de juiste prijs) alsook een Gaston Clement enJef Van Soen

    04-07-2008, 16:50 Geschreven door Feyen


    09-10-2006
    uw website
    Geachte Nicolai, kortgeleden stuitte ik op uw site en ik heb er al heel wat keren op teruggekeken. U kunt zeer onderhoudend vertellen en ik steek er veel van op! Dankuwel dat u de moeite neemt om anderen iets van uw rijke ervaring mee te delen. En wanneer u ooit een cursus gaat geven, ben ik de eerste die me opgeeft!

    09-10-2006, 09:08 Geschreven door Joke


    15-11-2005
    Cauderlier - Sterrenchefs van bij ons
    In carnet de cuisine "Sterrenchefs van bij ons - koken met Cauderlier" werden alle dertien foto's op blz. 13 en 16 letterlijk gewoon gekopieerd uit het ENIGE ECHTE boek over Cauderlier,, namelijk "Cauderlier, kok voor burger en Koning" uitgegeven door Oogachtend en te koop bij ASG, De Standaard, Fnac Gent, MIAT Gent, Vleeshuis Gent. De auteur van "Sterrenchefs" is een man die een goed jaar terug niet wist of Cauderlier een loodgieter, schilder of kok was. Toen in april 2005 het boek "Cauderlier, kok voor burger en koning" uit kwam, heeft hij hier zijn informatie uitgehaald. Helaas heeft hij niet altijd even goed gelezen, want er staan weer een pak flaters in. Voor de rest is het boek goed verzorgd, mooie foto's en degelijke recepten. Wie echter meer over Cauderlier wil weten, komt er bekocht van af. Dit moest ik toch even kwijt. Danny Crauwels auteur van "Cauderlier, kok voor burger en koning".

    15-11-2005, 18:01 Geschreven door Danny Crauwels


    01-11-2005
    Ontzettend nieuwsgierig geworden...
    heb ik allereerst het boek gekocht dat is uitgebracht (Carnet de Cuisine, sterrenchefs van bij ons, koken met Caudelier). Nu nog nieuwsgieriger! Chris

    01-11-2005, 17:01 Geschreven door Chris


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!