Keukenweetjes
Inhoud blog
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!
  • Pompoentijd
  • Aioli
  • Een plantaardig alternatief voor melk
  • Garnaal - scampi - gamba
  • Paprika of peper?
  • Over water koken
  • De Turkse keuken
  • Les couilles du pape
  • Koken zoals de Amerikanen
  • Eetperikelen in het buitenland
  • Truken van de foor
  • Peper en zout
  • Enkele specerijen
  • Champignons bakken in water
  • De goeie oude tijd 1960
  • De smaak van laurier en andere kruiden
  • Afrikaanse kip
  • Marineren en malser maken
  • Ansjovisjes uit blik of bokaal
  • Jeugdzonden
  • Weer aan het roken.
  • Vegan kersenmeringue
  • Arrowroot en corona-verveling
  • Een internationaal soepje.
  • Oorlogskeuken
  • Kopi Luwak en arak
  • Mijn Valentijn
  • Bijna authentieke marmelade
  • Duifjes en pannenkoeken
  • Lierse duiven
  • Frieten met choco en andere heerlijkheden
  • Kerstmis bij het leger
  • Stokvis en karper
  • Eindejaarsfeesten
  • Zuinige limoncello en Indische wortelhalva
  • Appels en moes
  • Peren
  • Op zijn Vlaams
  • Over yacon, kastanjes en mispels
  • Garnalenkroketten en rare paddenstoelen
  • Verjaardag (geweest)
  • Bereidingen en conserven met paddenstoelen
  • Zoetwatervissen
  • Ontbijt
  • Azijn
  • Snelkookpan
  • Terug van niet weg geweest
  • ALSO SPRACH DAS FARKEN
  • Even een break
  • François Van Hecke
  • Kapoenen
  • Menu van het paard
  • Paardenvlees
  • Limoenkaviaar, calamondin en limequat ?!
  • Bim bam beieren, hoe bewaar je eieren?
  • Nog meer woordverklaring
  • Leuke verklarende verhaaltjes
  • Roken toegelaten
  • Zeven en roeren
  • Jackfruit en pulled pork
  • Frick en rijstbereidingen
  • Op ontdekkingstocht in een Syrische supermarkt.
  • Uien, sjalotten en knoflook
  • Bonenpannenkoekjes en hiziki
  • Een marmot en een reizend wafelijzer
  • Lichtmis en wafels
  • Tomaten
  • Ketchup
  • Wij zijn tegen voedselverspilling!
  • Driekoningen, Verloren maandag en hopscheuten
  • Weer een nieuw jaar
  • Nieuwjaarstradities in verschillende landen.
    Zoeken in blog

    Foto
       Wat verwerk je in de keuken ?
      Lees hier meer
    Foto

    Twintig originele benaderingen van spaghetti bolognese.

    Foto

    Van bovenstaande drie boeken ben ik medeauteur !

    Tips en hulp voor de keuken !

    Ter Leringhe ende Vermaeck

    25-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sprokkels uit Douchapt

    Onlangs hier gehoord :

    Everybody brings happiness in this house, some by coming, others by going. ( de baas )

    Na het proeven van witte wijn: deze wijn is nog te slecht om in een ezel zijn oor te gieten…

    ( de bazin)

    Ik zou deze wortelen nog niet aan de konijnen durven te voederen… ( ikke )

    Zoals vorige keer reeds geschreven, de teruggevonden Pascale is vorige vrijdag komen eten, excuseer: souperen!

    Ze heeft de door haarzelf verkochte zeevruchten voorgezet gekregen en ze vond dat het goed was. Amen.

    Reeds enkele keren hebben we gedroogde morieljes, morilles, gekocht. Een soort paddenstoel voor wie het niet kent. Ik dacht dat het aan exorbitante prijzen was maar achteraf beschouwd viel het nogal mee.

    22 Euro voor 50 gram, dus 44 € voor 100 gram, als we nu de regel van drie toepassen komt dit op 440 eurootjes voor 1 kilogram. Op mijn website heb ik voor alle veiligheid 500 € per kilogram vermeld als gemiddelde prijs…

    Er bestaan natuurlijk ook verschillende kwaliteiten in.

    Dat is natuurlijk afschuwelijk duur, maar morilles zijn dan ook zeer lekker. We hebben ze verwerkt in een saus, samen met kalfszwezeriken, om gegeven te worden bij een piepkuikentje.

    Piep, zei de kleine kuik !

    Morilles komen als smaakgever dan ook na de truffels, die nog veel meer kosten…

    Meloenen zijn hier dagelijks fruit. Er zijn hier een tweetal variëteiten verkrijgbaar, de Périgordmeloen en de Charentaismeloen, deze laatste wordt bij ons meestal Cavaillon genoemd. Hier zijn ze veel lekkerder, ze rijpen op het veld en worden verkocht door de kweker zelf die er aan ruikt en ze goed bekijkt vooraleer hij ze verkoopt..

    Is het voor vandaag of voor morgen, vraagt ie er meestal bij, zo krijg je een lekkere net op punt gerijpte meloen.

    Nu maken we hier af en toe wel eens een sorbet van meloen.

    Op de site van “Chef Simon” had ik gevonden dat dit kan gedaan worden met het sap dat gevangen zit tussen de pitten van de meloen. Pitten die normaal weggegooid worden !

    Dat klopt, het geeft zelfs een zeer lekker resultaat.

    Een prachtig dessertje, met wat rode vruchten er bij, voor als het ooit eens goed weer wordt. Wij hebben hier geen klagen hoor. Gisteren was het 33 graden…in de schaduw!

    Je haalt de pitten uit de meloen, een goed rijpe natuurlijk en wrijft met een lepel al het sap uit de pitten. Dit doe je natuurlijk door een zeef.

    Desnoods voeg je nog wat los vruchtvlees er bij tot je voldoende hebt. Dat kan fijn gemaakt worden in een mixer.

    Haal bijvoorbeeld de meloen leeg met zo een lepeltje om bolletjes te maken, de resterende “afval” haal je er uit met een eetlepel en kan verwerkt worden tot sorbet.

    Bij 400 gram sap (of pulp ) , voeg je 200 gram siroop van 28 ° Beaumé, en het sap van 2 citroenen.

    Dit levert dus ongeveer 600 gram basismateriaal op.

    Dit doe je in een “sorbetière” en laat maar draaien. Desnoods gewoon in de diepvriezer zetten en regelmatig roeren tot de zaak begint te bevriezen. De sorbet zal dan wel een ietsje korreliger zijn. Halfweg, als de sorbet begint dik te worden, voeg je er één losgeklopt eiwit bij. Daardoor wordt de sorbet luchtiger.

    Dat vieze woord : siroop van 28 ° Beaumé, betekent gewoon dat je evenveel gewicht suiker als water laat koken tot een siroopje.

    Om tweehonderd gram te bekomen dus 100 gram suiker en 100 gram water, maar in de praktijk klopt dit niet, je zal te weinig hebben. Alhoewel, zo nauw steekt dit allemaal niet.

    Volgende week krijgen we hoog bezoek, wie het is dat vertel ik nog niet om eventuele bommenleggers en exhibitionisten niet op bepaalde ideeën te brengen. Ik zal haar ook eerst vragen of ik haar naam wel mag vernoemen want het is een zij…

    Nog een week te gaan !



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    04-08-2008
    Morieljes
    Morieljes Verse morieltjes zijn alleen te koop in het voorjaar, maart, april .... Er bestaan enkele soorten maar de smaken verschillen niet zo veel. De gedroogde morieljes hebben een intensere smaak. Dat is trouwens met alle gedroogde paddenstoelen zo. Ik zou ze niet weken, dit geeft een verlies aan smaak. Ikzelf heb ze gewoon gespoeld in water om eventueel zand te verwijderen. Nadien de morieljes een kwartiertje laten rusten en dan nog eens spoelen. Meer niet. Zo blijft alle smaak er in. Verdeel ze desgewenst in kleinere stukjes. Morieltjes kunnen inderdaad allerlei ongerechtigheden bevatten, zand, steentjes of insecten. Daarom is het beter om dure morieltjes te kopen, die zijn beter uitgezocht. De verse zijn dikwijls zanderig en dit zand is moeilijk te verwijderen. Uren heb ik ooit zitten borstelen, met triestig resultaat. Zoals de soldaat die zegde dat hij zijn vaderland wel wilde dienen maar het niet wou opeten... Voeg de morieltjes gewoon toe aan een saus naar keuze, een roomsaus is ideaal, en laat ze een paar minuten meekoken. Ideaal bij zwezerik, wit vlees en gevogelte... ( Geen vleermuizen )

    04-08-2008, 00:17 Geschreven door Nicolay


    28-07-2008
    Morieltjes !
    Beste Fons, Toevallig heb ik vorige week die morieltjes in mijn handen gehad en wilde ik gouw 100 gram mee naar huis nemen. Maar toen de prijs op de balans verscheen, heb ik beleefd gevraagd ze maar uit het zakje te schudden. Inderdaad, ca. 400 Euro de kilo ! Nu, aan verse morieltjes wil ik dat wel eens besteden, maar die verdroogde, verschrompelde apenkl"tjes, dat lijkt me tricky. Maar misschien vergis ik me, en kan er een heerlijk gerecht mee gemaakt worden ? Dus, beste chef, tell me how to cook them, please ! ik denk dat ze moeten voorgeweekt worden ? Sap opvangen door een zeefje ? Zit er gruis in ? Ja, inderdaad met een plakje zwezerik (met jouw recept !) moet dat iets zijn. Ik heb ze ooit gegeten, vers, met een dikke roomsaus, met opgebakken patatjes, in Duitsland. In het voorjaar. Ik heb al op de vroegmarkt (in Hasselt) gespeurd, maar nooit gevonden. Ook niet bij de lokale "beroemde" groentenboer. Nog een prettige vakantie ! Noël

    28-07-2008, 09:37 Geschreven door noëlla


    Foto

    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Categorieën
  • Aardappelen (12)
  • Bakken (12)
  • Confituur (13)
  • Culinaire geschiedenis (21)
  • Diversen (97)
  • Dranken (13)
  • Eieren (7)
  • Foie gras (2)
  • Gevogelte (25)
  • Groenten (62)
  • Humor (soms) (16)
  • Kaas (11)
  • Kalfsvlees (3)
  • Konijn (5)
  • Kruiden/specerijen (10)
  • Lamsvlees (6)
  • Meer groenten (7)
  • Nagerechten (35)
  • Paddenstoelen (11)
  • Pasta en rijst (8)
  • Rundvlees (10)
  • Sausen (22)
  • Schaaldieren (16)
  • Schelpdieren (20)
  • Slachtafval (7)
  • Soepen (22)
  • Technieken (22)
  • Varkensvlees (8)
  • Verhalen (42)
  • Visbereidingen (30)
  • Vissen (31)
  • Vlees divers (34)
  • Voorgerechten (15)
  • Vreemde keukens (48)
  • Vruchten (17)
  • Wijn (3)
  • Wild (6)
  • Zo maar recepten (46)

  • Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!