Er was ooit een tijd dat bij het aperitief toastjes
geserveerd werden. Zakouskis werden ze toen ook genoemd als het een chique maaltijd of banket was.
Dat was nog een restant uit de Russische keuken. In de
negentiende eeuw werkten veel Franse koks voor de Russische adel. Ook voor de tsaren.
Bij de Russen was het de gewoonte om te verzamelen in een
kamer palend aan de banketzaal. Daar stonden allerlei hapjes en flessen likeur
en andere sterke dranken op buffetten opgesteld, waarvan iedereen zich
vrijelijk en rijkelijk kon bedienen. Deze hapjes werden zakouskis genoemd.
Toen de tsaren in 1917 door de bolsjewieken werden afgemaakt
verdwenen ook de Franse koks, bij de communisten was er niet veel meer te
verdienen maar de gewoonte om eerst een
hapje te eten en een slokje (?) te drinken voor de maaltijd kwam met deze koks mee
naar Europa. Hier sprak men dan over hors
doeuvres omdat deze gerechtjes niet bij de eigenlijke maaltijd behoorden.
Deze periode is nu een eeuw voorbij en de toastjes zijn uit,
out! De toastje zijn nu not done of een no no
want; ouderwets
Nochtans laatst hoorde ik nog een stand-up comedian zich
afvragen; wat is er fout met een toastje met americain of paté en daar een stukje augurk op gepoot?
Nu moeten het allemaal wolkjes zijn van groen schuim die
naar iets onbestemds smaken waarvan niemand weet wat het is of glibberige
bolletjes die er uit zien als kaviaar maar die naar meloen smaken. Vooral, het
moet in glaasjes geserveerd worden
des verrines , of aperitiefglaasjes zoals
ze ook genoemd worden.
Ook kleine schaaltjes, schoteltjes, kommetjes, kopjes en
bordjes kunnen gebruikt worden
maar in
een glaasje ziet het er lekkerder uit.
Kijk eens rond in de warenhuizen of gespecialiseerde winkels.
Kleine schaaltjes, kommetjes en glaasjes van divers model zijn voor zeer weinig
geld te koop.
Om niet uit de toon te vallen bij een volgende feestelijke
gelegenheid zullen we misschien eens wat
glaasjes vullen
!?
Eerst het volgende; gebruik kleine glaasjes. Liefst met
rechte wanden en hoger dan breed.
Geef er een vorkje bij of een lepeltje, naargelang de
inhoud. Dergelijke lepeltjes en vorkjes zijn verkrijgbaar in een wegwerpversie,
in plastic dus, ecologisch niet verantwoord maar wel wreed gemakkelijk
(AVA, Colruyt..) ) Ook decoratieve prikkers zijn
nu in alle maten en kleuren en vormen te koop voor weinige euros.
Als vulling kun je alles gebruiken wat er ook voor koude
gerechten gebruikt wordt. Dit op voorwaarde dat alle ingrediënten klein genoeg gesneden
zijn om met een klein vorkje te eten.
Als eerste, een gemakkelijk voorbeeld, een garnalencocktail.
Eerst een laagje tuinkers op de bodem van het glas, daarop
een klein schepje grijze garnalen, desgewenst gemengd met blokjes tomaat
of grapefruit. Juist voor het opdienen
afgewerkt met een klein lekje cocktailsaus. Nu nog een kleine versiering, een
sprietje bieslook of een blaadje rucola. Hiervoor komen natuurlijk ook alle
gekiemde zaden in aanmerking, nu te koop met namen zoals groene of paarse shiso,
rode koolscheuten, preischeuten en er bestaan er nog veel meer. Zo
bijvoorbeeld:
Asperge-erwt: vrij lange scheuten (8 cm) van een weinig
bekende peulgroente.
Broccoli: vrij kleine en groene scheuten.
Daikon: de scheuten van deze witte Japanse radijssoort
hebben een rode kleur.
Linzen: kleine, beige scheutjes.
Luzerne: scheutjes in de vorm van witte sliertjes.(Alfalfa)
Rode biet: scheuten met een grenadinerode kleur.
Uien: scheutjes met een witgroene kleur.
Het principe is dus: een onderlaagje van een fijngesneden
slasoort of scheutjes, daarop het hoofdelement, een sausje indien nodig want
dit hoofdelement kan reeds op voorhand aangemaakt zijn met een vinaigrette of
andere saus. En daar bovenop een versiering!
Laat vooral je eigen fantasie de vrije loop.
Zorg er voor dat de vulling niet papachtig wordt, daarom is
het best om mayonaise en andere dikgebonden sausen te vermijden. Gebruik liever
sausjes op basis van een lekkere vinaigrette met citroen of limoen,
yoghurtdressing voor de amateurs of gewoon niets, geen saus, soms is dat ook
niet nodig.
Als hoofdelement komen vooral grote of kleine garnalen aan
bod. Verse of gerookte zalm. Gerookte vissoorten, maatjesharing, gekookte kip,
rauwe vis of vlees, carpaccio dus
Een paar voorbeelden :
Snij gerookte vis naar keuze in reepjes of in blokjes. Leg
een onderlaagje van blokjes appel en zeer fijn gehakte venkel, gemengd met olie
en citroensap. Leg de vis in de glaasjes en nappeer met een vinaigrette die
gearomatiseerd is met fijngesnipperde dille. Versieren met een pluimpje dille.
Leg in de glaasjes een bedje van luzerne of andere
scheutgroenten. Leg er in kleine blokjes gesneden kippewit op en een kwarteleitje op met de platte kant naar
boven. Klop room stijf. Mix ham fijn met een hard gekookt ei. Meng onder de
room tot een smeuïge massa. Spuit deze vulling op de halve eitjes en werk ze af
met partjes uit de vliezen gepelde grapefruit en een paar sprietjes bieslook of
aspergescheuten.
Zoek op het internet met de zoekterm: aperitiefglaasjes
recepten. Daar zijn honderden receptjes te vinden. Men moet niet proberen heiliger
zijn dan de paus van Rome, zeker in deze tijden niet! Alleen al het kiezen uit
de receptjes zal het moeilijkste zijn.
Nu hoor ik al iemand murmelen, ja maar zoveel glazen die ik
dan nodig zal hebben
.
Er bestaan ook wegwerp plastic glaasjes
en men kan ook speciale
lepels gebruiken in plaats van glaasjes. Dan worden het lepelhapjes. Lepels
zijn ook als wegwerpmateriaal verkrijgbaar, dikwijls met een omgeplooide steel
zodat ze vanzelf blijven staan op een serveerschotel. Voor enkele euros zijn er porseleinen Chinese
lepels te koop in de Aziatische supermarkten. Dat is een mooi alternatief en
die kunnen later ook nog gebruikt worden mocht je zelf eens een Chinees soepje
willen maken.
Het voordeel van lepelhapjes? Hierin kunnen ook warme
gerechtjes geserveerd worden!!!
Nog een ander voordeel is dat lepels snel kunnen afgewassen
worden om te hergebruiken, met glazen gaat dat niet zo vlot.
De mogelijkheden om lepels te vullen zijn bijna oneindig.
Elk gerecht, warm of koud kan als miniportie in een lepel geserveerd worden.
Zorg er wel voor dat de inhoud van de lepel in één hap kan gegeten worden en
hou er rekening mee dat niet iedereen zo een grote mond heeft als
ik noem geen
namen
Voorbeelden:
Leg op de lepels een paar gebakken appelschijfjes. Plaats
daarop een gebakken stukje ganzenlever of eendenlever. Ook een gebakken schijfje
kwaliteitsbloedworst is zeer lekker of een schijfje geitenkaas. Een lekje
honing of appelstroop in een streepje erover spuiten of druppelen.
Kleine staafjes cavaillonmeloen, omwikkeld met een reepje
rauwe ham. Een drupje balsamicostroop. ( Zo te koop) Of gebruik sterk
ingekookte portwijn.
Snij krabsticks in stukjes van 1,5 centimeter lang of neem
een gekookte grote roze garnaal, een gamba of scampi. Leg een stukje in een
lepel. Giet er een klein beetje warme kerriesaus over en dien onmiddellijk op.
Leg een zeer dun onderlaagje van tuinkers in een lepel. Neem
200 gram verse zalm en hak of snijd hem fijn. Meng met 1 eetlepel fijngehakt
bieslook, 1 eetlepel gehakte ui, 1 eierdooier en een drupje room. Kruid met
peper, zout, citroensap en een snufje cayennepeper. Vorm met behulp van twee
koffielepels balletjes en leg ze op de lepels. Versier met een groen blaadje,
selder bijvoorbeeld.
Bak gepelde reuzengarnalen in een beetje olie. Schil een
appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in fijne stukjes.
Verwarm room en breng op smaak met kerriepoeder, peper en zout. Leg op iedere
lepel een reuzengarnaal en stukjes appel. Giet de saus er overheen en dien
onmiddellijk op. Eventueel kan zelfs een bodempje van gekookte rijst in de
lepel gelegd worden.
Hetzelfde kan gedaan worden met stukjes gekookte kip of
kippenvleugeltjes.
Over dit onderwerp zijn
boeken vol te schrijven. Wat vindt je zelf lekker? Wel gebruik dat gerecht
als basis en ga er even bij zitten: hoe kun je dat dan serveren in een klein
glaasje of op een lepel?
Of maak gebruik van het
internet. Er zijn blijkbaar veel mensen die niet weten hoe dat te gebruiken
Nog een voorbeeld: paling in het groen!
Geen probleem, zorg er alleen voor dat er geen graten meer
in de paling zitten en snij de stukjes niet al te groot. Versieren met een
takje groen dat ook in de paling gebruikt werd en een klein partje citroen zonder
de gele schil.
Wij hebben ooit tijdens een receptie als grap bedoeld, drie
korte frietjes op een lepel geserveerd met een streepje stoofvleessaus
overgoten
er werd voor gevochten!
Het moet dus echt geen grote luxe zijn of ingewikkelde
toestanden.
Tenslotte
Ook soepen kunnen gegeven worden. Hou die dan wel best als
laatste element van de receptie. Het hangt er ook van af waarmee je bezig bent, een aperitiefhap, een receptie of
een walking diner . Een veel gemaakte fout is dat er veel te veel
aperitiefhappen geserveerd worden. Je publiek, de eters hebben dan geen honger
meer als ze aan tafel gaan en dat is niet de bedoeling.
Als het past in het decor kunnen kleine kopjes soep rondgedeeld
worden. Ook hier is elke soep bruikbaar maar er mogen zeker geen al te grote stukken
garnituur in de soep zitten tenzij er een lepeltje bij gegeven wordt.
Een paar voorbeelden zijn :
De klassiekers: een consommé, koud of warm. Ossenstaartsoep.
Een bisque van schaaldieren zoals kreeft of garnaal.
Ook een vichyssoise, een koude aardappel en preisoep is een
klassieker!
Gewoon, een preisoepje, bloemkoolroomsoep, een tomaten- of
aspergeroomsoep, elke lekkere groentesoep is bruikbaar
Zelfs erwtensoep
tijdens de winterdagen.
En nu heb ik dringend behoefte aan een aperitiefje
en een
hapje!
|