.
Toch wel spijtig dat het slecht weer is...
Vrees niet, ik ga niet beginnen zaniken over het weer. Welk
weer het is laat mij doorgaans koud, letterlijk dan, want dan voel ik mij het
best. Woestijntemperaturen zijn niet aan mij besteed.
Maar toch spijtig dat het geen goed weer is anders kon ik
iets schrijven over lekkere koude gerechten zoals gazpacho, vichysoise of
Caesars salad of ijssoufflee...
Maar daar is het nu niet het juiste weer voor...
Ik, heb deze middag een varkensstoverij gemaakt met gedroogd
eekhoorntjesbrood als extra smaakgever. Lekkere kost voor als het buiten maar
frisjes is. Met kroketjes er bij. Kroketjes uit een plastic zak, gekocht in de
supermarkt. De eerste keer in mijn leven... echt ik heb nog nooit kroketten uit
de diepvriezer gekocht, wel gegeten natuurlijk.... klef en veel te veel muskaatsmaak...
Vlees voor varkensstoverij wordt nu niet verkocht, dat is
normaal voor de winter... dus heb ik twee stukken uit de spiering, de
karbonaadjes, gekocht en die in stukken gesneden. Een beetje gekleurd in gebruinde
boter samen met een gesnipperde ui en de pan geblust met een scheut witte wijn.
Verder aangelengd met water, waarom niet, het moet niet altijd bouillon zijn,
peper, zout en een blad laurier er bij gestopt en alles met deksel achtergelaten
op een piepklein vuurtje, en dan kan je televisie gaan kijken. Tijdens de
eerste reclameblok kom je dan even terug om een handvol gedroogd en nadien geweekt
eekhoorntjesbrood bij het vlees te voegen. Die donkerbruine paddenstoelen had
je eerder in een kommetje warm water te week gezet. Laat het weekwater nog even
staan, dat kan je later bij de saus voegen als die dreigt te dik te worden of
te ver ingekookt is.
Na een uurtje of wat langer is het vlees gaar en dan kan je
de saus binden met een beetje bruine sausbinder...
Bij een zomerse middagtemperatuur van zeventien graden
smaakt zoiets best...
Gedroogd eekhoorntjesbrood kan je kopen in de betere
supermarkt. Het product is relatief duur maar een pot of doos van honderd gram
is al ruim voldoende om veeeeel vlees een extra volle paddenstoelensmaak te
geven. Ergens heb ik ooit de naam: vlees uit het bos gehoord of gelezen voor
deze eekhoorntjesbroden. Ze zullen zoiets rond de zeven à acht euro kosten voor
100 gram.
Als je nu op vakantie bent ergens in Frankrijk of Italië dan
kan je ze ook daar kopen maar let dan wel op voor de prijs... In Frankrijk
heten die dingen des cépes en in Italie porcini... en in Spanje? ... seta
calabaza...
Voor bovenstaande bereiding heb je echt geen eerste keuze
porcini nodig. Het gaat om de smaak en niet om de prijs en zeker niet om de luxe
verpakking.
Nu ik toch weer bij paddenstoelen aanbeland ben... gisteren
ergens langs de straatkant de eerste weidekringzwammen gezien...
Nooit van gehoord... ?
Dat verwondert mij niet. Toch is het een zeer algemeen
voorkomende paddenstoel maar niemand kent hem... Je hoeft er zelfs niet voor
naar het bos, in zeer veel grasvelden en zelfs gazons groeit hij spontaan.
Als de paddenstoel lang genoeg mag doorgroeien vormt hij
uiteindelijk een heksenkring... je weet wel die paddenstoelenkringen waarin de
heksen s nachts naakt kwamen dansen, onderwijl ijselijk gekerm en gekrijs
uitstotend,.. of ze de polonaise of la
bamba dansten verhaalt de geschiedenis niet.
Kijk eens rond in de buurt, niet
langs de straatkant die paddenstoelen bevatten te veel lood en fijn stof, maar
in weiden of bij huizen met een achtertuintje met een, een beetje verwaarloosd
gazon, daar zijn ze zeer dikwijls te vinden. Om ze te herkennen is het zeer
eenvoudig; de weidekringzwam is de enige paddenstoel waarvan de steel 360
graden kan gedraaid worden zonder dat hij breekt. Tussen je twee vingers nemen
en een volledige draai geven. Het hoedje is bleek zeemkleurig en wordt normaal
drie tot vijf centimeter breed. De plaatjes onder het hoedje staan ver uiteen
en hebben dezelfde kleur als het hoedje. De steel is redelijk lang en is verder
niet eetbaar omdat deze steel veel te taai is.
Lees hier meer. Zie
ook wikipedia.
Wat kan je ermee doen mocht je zo
een lading weidekringzwammen vinden?
Wel, soep maken...!
Met deze weidekringzwammen kan
een heerlijke soep gemaakt worden... ( Probeer eerst of je wel de juist
paddenstoelen gevonden hebt... eet er enkele van en als je de volgende dag nog
leeft zullen het wel de juiste geweest zijn...) Anders heb je misschien de psilocybe
semilanceata, het puntig kaalkopje te pakken en daar krijg je dan heerlijke
visioenen van... maar dat kaalkopje groeit pas in de herfst of is te vinden in
sommige coffeeshops net over de grens. Vraag maar naar paddos.
Dergelijke wilde paddenstoeltjes
moet je proberen te gebruiken zonder ze te wassen... Dus contoleer ze grondig
op grassprietjes, stukjes hout of aarde... Gooi het steeltje weg.
Stoof een groot handvol hoedjes
aan met een fijn gesneden ui en eventueel een stukje wit van prei in een
klontje boter. Hou nu een paar mooie hoedjes apart voor de versiering... voor
straks. Roer een lepeltje bloem door de paddenstoelenmassa. Voeg water toe en
een kippenbouillonblokje of als je zelfgemaakte bouillon hebt, nog beter! Laat
een kwartiertje koken onder deksel en mix de soep. Mix alles zeer fijn of wrijf
de soep door een zeefje... Proef of er voldoende zout en peper in zit en dien
op in een kommetje waarin een scheutje room en een paar achtergehouden
hoedjes... Bestrooi met eventueel wat
fijngesneden bieslook. Voeg niet te veel extra kruiderijen of groenten toe, dat
verprutst alleen maar de lekkere paddenstoelensmaak.
Mocht je nu massas van deze
weidekringzwammen gevonden hebben, dan kan de rest gedroogd worden. Gewoon op
een doek buiten in het zonnetje leggen ( waarvoor we nog even zullen moeten
wachten) en laten drogen! Binnen op de radiator lukt het ook goed..!
Nadien bewaren in een gesloten
blikken bus.
Ook weer in sommige
buitenlanden zijn deze paddenstoeltjes te koop in flesjes of potjes of
doosjes in het kruidenrek tussen de andere kruiderijen... Deze gedroogde
paddenstoel heeft een zeer sterk aroma en wordt soms gemalen als
paddenstoelenpoeder gebruikt als smaakgever in sommige gerechten zoals
hierboven aangehaald!
Onthoudt ook dat de paddenstoel
marasmius oreades heet in het Latijn en de Fransen over faux mousseron
spreken of over marasme des oreades... Zo staat het ook vermeld op de te koop
aangeboden potjes of flesjes..enz...
Paddenstoelen plukken is verboden
in Vlaanderen maar als je ze plukt in je achtertuin? Daarbij we hebben toch
geen regering meer... so what?
Bovenstaand recept maak je op
eigen verantwoordelijkheid, niet komen klagen als je, je kookkunsten niet
overleeft !
Nu wat anders. Nu de eerste lol
van de nieuwe aardappelen voorbij is, zoeken we weeral naar andere smaken...
Weer patatten, zeg, weer eens patatten?
Maak eens polenta...
Ik ken polenta al langer maar het
was weer de klassieke historie... er stond nog een pak polenta in mijn schapraai
daterend van vorig jaar en dat pak stond daar vreselijk in mijn weg te staan.
De polenta die nu in de winkels
verkocht wordt is niet meer het oude product, gemalen maïs, maïsmeel dus, dat
gedurende ongeveer een uur moet gekookt worden om gaar te worden, terwijl heel de tijd energiek roerend met een
stevige stok... Het kan nu zelfs in de microgolfoven.
Lees gewoon de gebruiksaanwijzing
op de verpakking een meestal heb je dan na ongeveer tien minuten een pan of pot
vol met een dikke stevige gele brij, voldoende voor vier personen. Zo staat het
toch op de verpakking. In werkelijkheid heb je dan genoeg polenta om de lokale voetbalploeg,
plus de reserves en de trainer, ruimschoots van voedsel te voorzien.
De polenta kan zo warm gegeten
worden als dikke gele pap waarin een klontje boter en gerapte kaas vermengd
zijn en hetgeen je te veel hebt kan uitgestreken worden in een lage geboterde schaal.
Dit laat je opstijven tot de volgende dag en dat kan dan in blokjes of
schijfjes gesneden worden. Die schijfjes, blokjes of staafjes kan je nadien
bakken in de pan of grillen, dan krijg je die mooie ruitjes op de polenta.
Polenta past uitstekend bij gegrilde
vis, vooral bij zoutevis. Ook bij vleesbereidingen in saus.
Een restje polenta kan in kleine blokjes
gesneden worden en als garnituur in een heldere soep gebruikt worden.
Een product met zeer vele
toepassingen.
Wat ook belangrijk is, polenta
kan zelfs diepgevroren worden. Dat heb ik zelf ondervonden.
Een stuk opgesteven polenta in
een stukje folie gedraaid en de diepvriezer in. Na ontdooiing in de koelkast
komt de polenta er uit alsof er niets gebeurd is...! Altijd gemakkelijk als je
geen kippen hebt om de resten of het teveel aan op te voeren...
|