Wat je zo al kan doen met uw gingko-boom kruiden!?
thee: Een kruidenthee wordt gezet met een kleine hoeveelheid (1 koffielepel kruiden voor 1 tas) verse of gedroogde kruiden die men overgiet met kokend water. Een kruidenthee wordt kort getrokken. Enkele minuten volstaan. maximum 10 minuten. Na enkele minuten worden de kruiden en het water van elkaar gescheiden. Het water (de kruidenthee) wordt gebruikt.
Meest voorkomende fouten bij het zetten van kruidenthee meestal gebruikt men te veel kruiden, meestal laat men de kruiden te lang trekken waardoor de thee veel te sterk en te bitter wordt.
Een basisextract De te gebruiken hoeveelheden hiervoor zijn een flinke mannenhandvol gedroogde kruiden op 2 kopjes water. Doe de kruiden in een roestvrijstalen pan in de benodigde hoeveelheid water en dek deze af. Verwarm langzaam tot het kookpunt bijna is bereikt en handhaaf deze temperatuur circa 3 minuten, zonder dat het extract kookt. Neem de pan van het vuur en laat het extract minstens 3 uur trekken met het deksel op een klein kiertje. Het beste kunt u dit de hele nacht laten trekken in een ruimte op kamertemperatuur. Giet vervolgens het extract ongezeefd in een donkere glazen fles of pot die u met een katoenen doekje afsluit. Dit extract kunt u maximaal 3 dagen bewaren. Wanneer het extract kleine belletjes maakt duidt dit op gisting. Bij warm weer mag het extract niet te warm worden bewaard.
Een koud extract De aangewezen vloeistof voor een koud extract is melk, dat een hoog absorptievermogen heeft. Doe een volle theelepel fijn gesneden kruiden in een kopje melk en laat dit 4 uren of langer afgedekt met een katoenen doekje staan. Daarna stampt u de kruiden in de melk voorzichtig fijn, perst ze uit in de melk en zeeft het geheel voordat u het drinkt.
Een zonverwarmd extract Van fijngesneden aromatische kruiden zoals Basilicum, Salie, Kervel, Rozemarijn, Tijm enz. kunt u een theelepel in een ondiep schaaltje water doen en 2 dagen door de zon laten verwarmen.
tincturen: Een tinctuur voor inwendig gebruik wordt altijd bereid met drinkbare alcohol De plantensappen zullen de alcohol verdunnen, daarom gebruiken we steeds een drinkbare alcohol van 36° tot 50° bvb. jenever, gin, wodka, enz. Gebruik nooit een alcohol van 90° voor het bereiden van een tinctuur ! (ik gebruik het liefst Wodka omdat deze bijna geen smaak heeft) Tincturen worden bereid door het uittrekken van verse of gedroogde kruiden met alcohol.
Verhoudingen: vers kruid 1 op 5 op 100 gr vers kruid neemt men een halve liter alcohol gedroogd kruid 1 op 10 op 100 gr men neemt 1 liter alcohol
Werkwijze: knip de kruiden zo fijn mogelijk, om een optimale uitloging te bekomen. Doe het kruidenmengsel in een bokaal en overgiet met drinkbare alcohol van minstens 40°. de kruiden moeten volledig onderstaan. Dit preparaat wordt gedurende 3 weken op een warme vensterbank gezet en dagelijks geschud.
Afwerking: na drie weken wordt de tinctuur gezeefd en in een donker flesje met druppeltellertje gegoten voorzien van etiket.
Dosering: 3 keer 10 druppels daags acute gevallen 1 keer 10 druppels daags als onderhoudsdosis of ondersteuning.
Dit zijn dus enkele verklarende begrippen,
hopelijk ben ik u van dienst geweest
groetjes Ronny
|