Stevia rebaudiana Bertoni is een kleine, kruidachtige, half-houtige, meerjarige struik behorend tot de Asteraceae familie (Compositae) afkomstig uit bepaalde streken van Zuid-Amerika (de Amambay Mountain regio in Oost-Paraguay en Parana in Brazilië). Hij groeit in een semi-droog habitat gaande van grasland en wouden tot
bergachtigterrein.
De plant werd verspreid in de landen rond de Stille Zuidzee. Het blad van de plant wordt nu gebruikt in zijn ruwe vorm en commercieel verwerkt tot zoetstof.
De Guarany en Mato Grosso Indianen van Paraguay kennen al eeuwenlang de unieke voordelen van kaa he-he, de inheemse naam die kan vertaald worden als "zoet kruid". Ze kennen de zoetende kracht van de wilde stevia struik. Ze gebruiken de bladeren van de wilde stevia-struik om de smaak te verbeteren van de bittere mate (een soort thee; Ilex paraguariensis) en voor medische drankjes of ze kauwden gewoon de bladeren voor hun zoete smaak.
Het wijdverspreide gebruik van Stevia werd opgetekend door de Spaanse Conquistadores van de zestiende eeuw in historische documenten die bewaard worden in de Paraguan National Archives in Asuncion. Historici noteerden dat de inheemse volkeren sinds mensenheugenis hun kruidenthee zoeten met de stevia bladeren. Tegen 1800 was een dagelijks gebruik van stevia een feit in Paraguay en in de buurlanden Brazilië en Argentinië.
Stevioside, een kristallijn diterpeen glucoside, wordt ontrokken aan de bladeren van Stevia. Stevioside is niet-calorisch en 200-300 maal zoeter dan sucrose. Andere kenmerken van deze natuurlijke zoetstof zijn : niet-fermenteerbaar, niet verkleurend, hittebestendig tot 95°C en een lange bewaartijd. Het steviosidegehalte varieert tussen 4 en 20 % van het droog gewicht van de bladeren en rond 11 % bij normale oogsten. Andere componenten aanwezig in lagere concentraties wijn : dulcoside A (±0.5 %), steviolbioside (trace), rebaudioside A (±3 %), B (sporen), C (± 1.5 %), D and E (sporen). Een typische samenstelling van de meest belangrijke componenten in de bladeren is : -proteïnen: ± 6.2% -lipiden: ± 5.6% -totale carbohydraten (dosering met anthrone-methode): ± 53% -stevioside: ± 11% -rebaudioside A: ±2% -rebaudioside C: ± 2%
De belangrijkste voordelen van Stevia even op een rijtje :
- Het betreft hier geen synthetisch, maar volledig natuurlijk product.
- Stevioside (de zoetstof) bevat absoluut geen calorieën.
- De blaadjes kunnen in hun natuurlijke toestand worden gebruikt.
- Door de enorme zoetkracht moet men slechts kleine hoeveelheden gebruiken.
- De plant is niet-toxisch.
- Zowel de blaadjes als het zuivere stevioside-extract kunnen worden gekookt.
- geen bittere nasmaak in tegenstelling tot andere niet-calorische zoetstoffen.
- hittestabiel tot 200 ° C.
- niet fermenteerbaar.
- smaak versterkend.
- klinisch getest en veelvuldig gebruikt door mensen zonder nadelig effect.
- ideale en niet-verslavende zoetstof voor kinderen.
Stevioside is een natuurlijk non-calorisch alternatief voor artificieel gemaakte suiker surrogaten. Een overzicht over de veiligheid van Stevia en stevioside wordt gegeven door J. Geuns. (Recent Res. Dev. Phytochem., 4 (2000):75-88).
Sedert 1970 werden de stevia extracten in veel landen gebruikt als suikersubtituut. Stevia werd en wordt nog steeds gekweekt in verschillende landen : Paraguay, VS, Mexico, Centraal America, Japan, China, Malaysia, Zuid Korea, Spanje, Italië, België en het Verenigd Koninkrijk. In Japan maakt stevia 5.6 % uit van de zoetstoffenmarkt. Stevia gebruik in de VS is tegenwoordig gelimiteerd omdat de Food and Drug Administration het gebruik ervan niet toelaat in industriële en verwerkte voedselproducten. In 1991 bande het FDA het gebruik van stevia en beweerde dat het een 'onveilig voedsel additief' zou zijn. Het FDA laat sinds 1995 de verkoop van Stevia toe, maar enkel als een voedingssupplement.
Het product kan toegevoegd worden in gekookte en gebakken voedsel en in dranken. In de landen rond de Stille Zuidzee, China, Korea en Japan wordt stevia regelmatig gebruikt in voedselbereidingen en in farmaceutische producten. In Japan alleen wordt jaarlijks ongeveer 50 ton stevioside gebruikt voor een waarde van 140 miljoen Euro. De marktopportuniteiten lijken goed. Uit statistieken blijkt dat er in sommige landen 30% van de nodige suiker vervangen wordt door zoetstoffen zoals stevia.
- Meer informatie over de toxicologische studies over Stevia vindt u op de volgende website:
Choco zonder suiker
Benodigdheden : 120 g chocolade zonder suiker, 2 eetlepels melk, 30 g margarine, 2 eieren en 1,2 g gedroogde en zeer fijn gemalen blaadjes Stevia/5 druppeltjes extract. Klop het eiwit van 2 eieren tot het goed stijf is. Voeg bij de 120 g chocolade (zonder suiker!), 2 eetlepels melk, 30 g margarine en 1,2 g gedroogde, verpulverde blaadjes/5 druppeltjes extract. Verwarm gedurende 2 min in de microgolfoven (maximum stand) of op een bain-marie. Als de chocolade goed gesmolten is, voegt U onder goed roeren de 2 eierdooiers toe. Het stijfgeklopte eiwit wordt dan toegevoegd onder goed rondroeren. Laat de choco opstijven in de koelkast.
Confituur zonder toegevoegde suikerBenodigdheden : 300 g aardbeien in zeer kleine stukjes gesneden, 20 ml water, 3 g zeer fijn gemalen gedroogde blaadjes/10 druppeltjes extract, 10 g PEC Plus.
Voeg bij 300 g fijngesneden aardbeien 20 ml water en 3 g gemalen, gedroogde blaadjes/10 druppeltjes extract. Laat doorkoken onder omroeren totdat de aardbeien voldoende gaar zijn. Voeg 10 g PEC Plus toe. Laat nog 1 à 2 minuten opkoken. Giet de confituur in confituurpotjes, laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Aardbei-bavarois zonder suikerBenodigdheden : 250 g aardbeien gemixt en het sap van een halve citroen, 100 ml water, 250 ml Sojaroom, 4 blaadjes (20g) gelatine, eiwit van 3 eieren, 3 g fijngemalen gedroogde blaadjes/enkele druppeltjes extract.
Week de blaadjes gelatine in koud water. Breng het water aan de kook en voeg er de gelatine bij. Voeg dan de aardbeien, het citroensap en de 3 g gemalen blaadjes/enkele druppeltjes extract toe. Laat wat afkoelen. Klop de eiwitten en de slagroom stijf en meng met het gelatinemengsel. Giet uit in puddingvormen. Laat opstijven in de koelkast. Versier met enkele overgehouden aardbeien.
Zoete wijnazijn
Neem 1 l witte wijnazijn en steek daarin een verse stengel met een 15 à 20-tal blaadjes. Na 1 à 2 weken is de zoetstof met de wijnazijn vermengd. Om de zoete smaak te verhogen kan U uiteraard nog meer blaadjes gebruiken. U kan dit sneller bereiden met het extract. Gebruik slechts enkele druppeltjes.
Chocoladesaus zonder suiker
Kook 1,5 g gedroogde en fijngemalen blaadjes op in 150 ml water. Smelt daarin 100 g chocolade zonder suiker. Voeg een theelepel vanillepoeder toe. De warme saus is lekker bij pannenkoeken, ijs of gebak.
TheeVan een 5 à 6-tal verse blaadjes kan U thee maken door de fijngemalen blaadjes toe te voegen aan kokend water. U kan ook enkele blaadjes/enkele druppeltjes bij een gewone kruidenthee voegen. Zomerse slaatjes
Snij sla, pijpajuin en verse blaadjes (10 à 15) fijn en overgiet ze met een scheutje zoetzure wijnazijn (zie boven). Naar hartelust kunt U nog andere verse groenten toevoegen. Rabarber BavaroiseBenodigdheden : 250 ml rabarbersap (uit diepvries), 4 g gelatine, 2 g Steviapoeder/5druppeltjes extract, 2 l slagroom zonder suiker. De gelatine laten weken in koud water. Laat het rabarbersap met het Steviapoeder/stepa-extract koken (de Stevia eventueel in een zakje meekoken). Voeg de gelatine bij het warme sap en laat afkoelen. Slagroom toevoegen aan het afgekoelde sap. Laten opstijven in de koelkast.
PannenkoekenBenodigdheden : 3 grote eieren, 4 g Steviapoeder/10 druppeltjes extract, een snuifje zout, 2 l melk, 200 g zelfrijzende bloem. De eieren met het Steviapoeder/extract opkloppen, een snuifje zout toevoegen en met de 2 l melk en de bloem opkloppen tot een smeuïge deeg. VanillecrèmeLaat 1 l melk koken met 4 g Steviapoeder (in een zakje laten meekoken)/10 druppeltjes extract en voeg 100 g puddingpoeder (zonder suiker) toe. Laat opstijven.
AppelcompoteKook op een zacht vuurtje 3 kg stukgesneden appels, 6 g Steviapoeder (eventueel in een zakje meekoken)/10 druppeltjes extract en een beetje water tot de appels goed gaar zijn. Limonade - grog
Benodigdheden : 4 citroenen, 1 g Steviapoeder, 2 koffielepels saliepoeder. Pers de citroenen en laat alles koken en afkoelen in de frigo. Spijs voor taartBenodigdheden : 250 ml water, 6 g Steviapoeder/10 druppels extract, 100 g bindmiddel, 500 g bessen uit de diepvries. Laat de bessen ontdooien. Laat het water, het Steviapoeder/extract en het bindmiddel koken en voeg aan de dikke brij de bessen toe. PruimenconfituurKook 1,5 kg gekuiste pruimen, 200 ml water, 8 g Steviapoeder/15 druppeltjes extract en 1 zakje PEC Plus (20 g) tot wanneer je een dikke stroperige brij hebt. Schep uit in met koud water omgespoelde confituurpotjes en laat afkoelen. Bewaren op een koele plaats. Peren-abrikozenconfituur
Doe dezelfde bewerking als hierboven maar met volgende ingrediënten : 600 g gedroogde abrikozen (niet gesuikerd), 1,3 kg gekuiste peren, 8 g Steviapoeder en 2 zakjes PEC Plus. Zuiver Steviapoeder
gestrooid op meloen of ander fruit smaakt heerlijk!
Dus met zijn allen er naar ijveren voor meer Stevia in de winkels! Want momenteel is hij moeilijk verkrijgbaar. Groetjes Ronny ;-))
|