Titel: Selderij met Citroen
Bericht:
Hallo
ik heb op een beurs gehoord dat als je selderij met een halve citroen met water in de blender mixt dit dan zeeft je een heel gezond drankje krijgt ik heb op dit web gekeken wat de werking van selderij is, het is goed voor de bloeddruk lever enz.
kan ik deze mix zo elke dag drinken voor mijn hoge bloeddruk of is dit niet de goede manier om het kruid te gebruiken ?
zoniet kunt u mij een betere manier geven om de selderij te gebruiken alvast bedankt
-----------------------------------------------------------------------------------------
Hallo,
Ik heb een stuk over selderij voor u wat reeds op het blog staat:
De geneeskrachtige werking van Selderij:
Selderij: is goed voor;bijnieren, lever, nieren, prostaat, stofwisseling; bij kanker, reuma, nierinfectie, blaasontsteking, nierstenen, blaasstenen, jicht, constipatie, ontgifting, slecht ruikende adem, libidostimulerend, verbetert de stemming, afrodisiacum, laxerend, reuma, depressie, zenuwklachten, krop Medicinale werking: Selderij heeft een opwekkende en koortswerende werking. Ook werkt het tegen winderigheid en drijft het urine af. !! De wortels moeten voor de bloei verzameld worden. De bladeren en de vruchten kunnen voor genoemde aandoeningen gebruikt worden.
Tips voor het eten van groente:
- Gekookte groente heeft zijn bio-energetische waarde of levenskracht verloren. Tracht bij elke maaltijd met groente toch wat rauwe groente toe te voegen bvb. enkele schijfjes komkommer, courgette, enkele radijsjes, een tomaat, wat gesneden witlof, geraspte wortel, enkele blaadjes sla, enz.
- Mensen met een gevoelige maag en darmen kunnen bij rauwe groente verteringsmoeilijkheden ondervinden. Dit komt door de cellulose en ruwe vezels in groente. Er zijn verder ook een aantal groentes en kruiden die zwavelhoudende mosterdolie bevatten en die belastend kunnen zijn voor maag en darmen bvb. ajuin, knokloof, sjalot, prei, rammenas, kolen, radijs, mosterd, koolrabi, mierikswortel, waterkers, tuinkers,
- Met een blender kan men rauwe groentes heel fijn mixen. Men neemt wat gekookte groente met het kooknat, doet dit in de blender, voegt er salade, champignons, witlof, komkommer, paprika, enz. aan toe, samen met wat kruiden en mengt dit tot een groentesoep of puree.
- Bij groente is het altijd goed een oliesausje, vinaigrette of mayonaise te gebruiken; de groenten blijven dan langer in de maag en kunnen beter verwerkt worden.
- Groente laat zich uitstekend combineren met zetmeelrijke voedingsmiddelen (granen) of met eiwitrijke voedingsmiddelen (kaas, vis, enz.). Voor wie op de voedselcombinaties wil of moet letten, is het nuttig te weten dat brood zich het beste laat combineren met groente.
- Als men sap wil persen, dient men er rekening mee te houden dat veel groente nogal bitter smaakt. Daarom is een gemengde groentesap aanbevolen met wortelen of tomaten als basis, waaraan men dan andere groente en ev. kruiden toevoegt. Is men de smaak gewoon, dan kan men ook komkommer als basis gebruiken.
Knolselder (Apium graveolens var. rapaceum) is een kruidachtig gewas
met een vlezige wortelknol en donkergroen, sterk aromatisch blad. In het oude Egypte was selderij al bekend, maar het onderscheid tussen knol en blad kwam er pas 17 eeuwen later, toen de variant rapaceum het licht zag. Aanvankelijk kweekte men deze soort enkel omwille van de geneeskrachtige werking, maar naderhand bleek de knol een ideale aanvulling van het povere groenteaanbod in de wintermaanden.
Knolselder is echter niet winterhard en heeft maar liefst 200 dagen nodig om volwassen te worden. Het komt er dus op aan vroeg in het voorjaar te zaaien zodat de knollen in het najaar kunnen worden geoogst. Vervolgens kunnen ze worden ingekuild, op veilige afstand van de vorst. Tegenwoordig heeft men deze oude bewaartechniek, die wel nog regelmatig wordt toegepast bij rode biet, opgegeven. In plaats daarvan gaat men de knollen in het najaar herplanten in een serre. Op die manier zijn ze het minst onderhevig aan bederf.
De consumptie van knolselder is een goede zaak voor uw metabolisme - niet omdat wij dat hier in autoritaire bewoordingen verklaren, maar wel omdat de groente volgens voedingsdeskundigen veel ijzer en vitamine C bevat. Overjarige meatlovers kunnen er hun dieet ietwat mee verruimen. Een schijfje knolselder is trouwens ook handig om de saucijs af te schermen van een gletsjer bloemige aardappelen.
Knolselder kan je gemakkelijk enkele weken in de koelkast bewaren, verpakt in een stevige papieren zak. De groente heeft een hoog natriumgehalte, een beetje terughoudendheid in het gebruik van uw zoutvat is dus wel op zijn plaats. Schillen is een must, maar liefst zo dun mogelijk. Kruiden is eveneens warm aanbevolen; meer in het bijzonder koriander, oregano en venkelzaad geven knolselder extra smaak.
Recepten
Werking Etherische olie van Selderij:
Selderij - blad (Apium graveolens) - werkt .leverversterkend, ontsmettend voor de luchtwegen, ontspannend, ontstekingswerend, spijsverteringbevorderend Selderij - zaad (Apium graveolens) - werkt .ader-, zenuw- en spierversterkend, huidblekend op vlekken, rustgevend, spijsverteringbevorderend
Selderij : vochtafdrijvend bij vermageringskuren
Groeten Cynthia en Ronny
|