De KLeine Pipernel:
|
|
Over de kruiden in onze tuin heb ik nog maar weinig geschreven, daar wil ik enkele berichtjes aan wijden. De kruiden in onze tuin gebruik ik in de keuken bij mijn gerechten en niet enkel en alleen voor thee of dergelijke.
Zo ook de kleine Pimpernel vind er in onze tuin een plaatsje en deze is wel een van mijn lievelings kruiden.
Ik gebruik de bladeren of wel vers, (gedroogd; gebruik ik ze enkel maar voor in de thee) of ingevroren en gebruik dit het meest in rauwkosten salades en thee. Maar is ook heel lekkerbij kwark, eieren, groene saus, kruidensoepen, groenten, tomaten, vis en vlees. Wel niet mee laten koken, enkel op het laatste toevoegen.
De Pimpernel behoort onder de rozenfamilie en word van 30 tot 60 cm. hoog. De blaadjes lijken op veertjes en in mei...juni komen er ronde rode bloemhoofdjes aan. De blaadjes geuren fris- pikant naar komkommer en een beetje een nootachtige smaak.
Het plantje stelt heel weinig eisen aan de grond en standplaats. Na enkele jaren eventueel verplanten. De bloemknopjes pluk ik er uit...zodat ik langer van de frisse blaadjes kan genieten.
| | |
| KLEINE PIMPERNEL
Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat is wat de kleine pimpernel voor jou in petto heeft. Het heeft inderdaad van oudsher de reputatie een typisch kruid te zijn voor de geest en het verstand. En wie wil er nu niet gelukkig én slim zijn? Dit kruid biedt je een brede waaier aan medicinale eigenschappen en is ook zeer lekker. Doe het tussen de sla, bij de vis of in een drankje. Experimenteer en leer! Kleine pimpernel is zo een van die ouderwetse kruiden van onze voorouders regelmatig een beroep op deden om allerlei kwaaltjes te genezen. Het kruid bevat als actieve stoffen onder meer saponine, looistoffen en flavon. Vroeger werd het kruid regelmatig ingezet om bloedingen te stoppen. Het vormt ook een licht wondhelend middel en geneest eveneens inwendige wonden en bloedingen. Maak een medicinale thee van kleine pimpernelwortels door een theelepel van de wortel tien minuten te laten koken in een kopje water. Zoet eventueel met wat honing. Drink het gezeefde afkooksel in geval van diaree. Verder drijft kleine pimpernel vocht af en is het aangewezen bij alle blaas-en nier problemen. Het helpt ook tegen gasvorming en werkt stimuleren voor de eetlust. Maag en darmen varen er dus goed bij. Pimpernel wordt eveneens in de homeopathie gebruikt in een tinctuur tegen heesheid en
|
keelpijn. Niet allleen het lichaam maar ook ( en wel vooral) de geest ondervindt een positieve invloed van de kleine pimpernel. Vroeger gebruikten de studenten pimpernel om zware srtudieperiodes zonder kleerscheuren door te komen. Volgens de overlevering zou het kruid immers de werkint van het verstand bevorderen. Pimpernel... en je geestelijke motor draait op volle toeren.
Humeur : Doe wat pimpernelblaadjes bij de sla of in de wijn en heel het gezelschap is goedgemutst. Tuintip : zelfs in de sneeuw blijft dit kruid groen en blijft het groeien.
Benaming:
Dit fotogenieke kruid is de kleine pimpernel of ook wel eens Sanguisorba minor genoemd. Het mooie uiterlijk is duidelijk een familietrek want dit kruid behoort tot de rozenfamilie. De kleine pimpernel heeft nog een grote broer, de grote pimpernel en nog een hele reeks andere varianten. In de naam Sanguisorba ontdek je het Latijnse Sanguis wat bloed betekent. Sorba is afgeleid van sorbere en dat staat voor opzuigen, opslorpen. Denk maar aan het woord absorberen. Daarmee is een eerste medicinale eigenschap van deze plant alvast ontrafeld: het kruid Sanguisorba stelpt inderdaad het bloed. De oorsprong van de volksnamen bloedkruid en klein sorbekruid vormen nu ook geen geheim meer. Wel even vermelden dat ook andere kruiden, zoals varkensgras of rode zuring, door het volk wel eens bloedkruid worden genoemd. Twee andere streeknamen van de kleine pimpernel zijn kleine steenbreek en steenbilermel. Vroeger zei men immers wel eens dat dit kruid stenen deed barsten.
Medisch:
Kleine pimpernel is zo één van die ouderwetse kruiden waar onze voorouders regelmatig beroep op deden om allerlei kwaaltjes te genezen. Het kruid bevat als actieve stoffen onder meer saponine, looistoffen en flavon. We weten al uit de ontleding van de naam dat het kruid vroeger regelmatig werd ingezet om bloedingen te stoppen. Het vormt ook een licht wondhelend middel en geneest eveneens inwendige wonden en bloedingen. Maak een medicinale thee van kleine pimpernelwortels door l theelepel van de wortel 10 minuten te laten koken in een kopje water. Zoet eventueel met wat honing. Drink het gezeefde afkooksel ook in geval van diarree. Verder drijft kleine pimpernel vocht af en is het aangewezen bij alle blaas- en nierproblemen. Het helpt ook tegen gasvorming en werkt stimulerend voor de eetlust. Maag en darmen varen er dus goed bij. Pimpernel wordt eveneens in de homeopathie gebruikt in een tinctuur tegen heesheid en keelpijn.
Niet alleen het lichaam maar ook (en wel vooral) de geest ondervindt een positieve invloed van de kleine pimpernel. Vroeger gebruikten de studenten pimpernel om zware studieperiodes zonder kleerscheuren door te komen. Volgens de overlevering zou het kruid immers de werking van het verstand bevorderen. Pimpernel... en je geestelijke motor draait op volle toeren.
Plaats:
Dit kruid dat origineel in Azië groeide is vandaag vooral in Duitsland bekend. Daar kan jij iets aan veranderen! Ga in april/mei aan de slag en zaai de kleine pimpernel in rijtjes die zo'n 30 à 40 cm van elkaar verwijderd zijn. Niet te dicht bij elkaar, want dit kruid zaait zichzelf royaal uit. Deze pimpernel gedijt het best in tamelijk droge, kalkhoudende grond, al is hij meestal ook tevreden met een 'gemiddeld' lapje tuingrond dat in de zon ligt. Enkel opletten voor te veel vocht in de winter. Bijzonder aan pimpernel is dat hij zomer en winter groen blijft. Het is dus een doorlevende en winterharde plant. Dit kruid wordt ongeveer 50 cm hoog maar je doet er goed aan de bloemstengels af te knippen. Dit bevordert immers de groei en de kwaliteit van de bladeren en daar is het 'm in de keuken om te doen. De blaren kan je het hele jaar oogsten. Je kan ze drogen, maar dan verliezen ze wel wat van hun aroma.
Keuken Recepten:
De jonge blaadjes van de kleine pimpernel hebben een specifieke smaak die iets weg heeft van een mengeling van komkommer en nootjes. Vooral in Duitsland wordt het kruid wel eens ter vervanging van peterselie gebruikt, maar ook de Fransen en Italianen durven het onder de rauwkost mengen. Laat de blaadjes in hun geheel of snipper ze fijn en doe ze bij de gemengde sla, tomaten, komkommers, enz. Kleine pimpernel is een excellent toekruid voor bij asperges, selderij, witlof en aardappelen. Strooi vlak voor het opdienen wat fijne snippers over je vis- of vleesbereidingen. Het kruid kan ook in zure sauzen, vinaigrettes of azijn. Gebruik eens wat kleine pimpernel als smaakmaker in cocktails of gekoelde dranken. Tenslotte krijgt ook bier, wijn en likeur een kruidig accent met deze plant.
Wist je dat
Pimpernel is een uitstekend kruid voor de geest. Eet pimpernel en je weet het wel!
Heb je visite? Doe wat pimpernelblaadjes bij de sla of in de wijn en heel het gezelschap is goed gemutst.
In de tijd van weleer gebruikten de dames het sap van pimpernel om hun zomersproeten in toom te houden. Bovendien bereidde moeder de vrouw er ook een lekkere drank mee die de boeren verfrissing moest brengen op het land. Ook al noemen we deze pimpernel klein, de mogelijkheden zijn duidelijk groots.
Receptjes:
PALING MET PIMPERNELSAUS: |
Ingrediënten
1 kg paling
2 el bloem
3 sjalotten
100 g boter
200 g pimpernelblaadjes
2 eierdooiers
1 citroen
1 dl witte wijn
peper
zout
100 g kervel |
Bereiding
Snij de paling in stukken en haal hem door de bloem. Hak de sjalotten en stoof ze in de boter. Voeg de paling toe en laat 5 min stoven. Doe de gesnipperde pimpernelblaadjes erbij en laat gedurende 5 min sudderen. Maak een saus met de eierdooiers, het sap van de citroen en de witte wijn. Breng op smaak met peper en zout. Giet de saus bij de paling en laat goed opwarmen. Neem de pan van het vuur en roer er als laatste de zeer fijn gesnipperde kervel onder. Serveer met een stevige bruine boterham met echte boter. |
ABRIKOZENCONFITUUR MET PIMPERNEL |
Ingrediënten
1 kg abrikozen
1/2 l water
800 g suiker
2 à 3 amandelen
2 el gesnipperde pimpernelblaadjes |
Bereiding
Halveer en ontpit de abrikozen. Kook de pitten in 1/2 l water. Blancheer de abrikozen en verwijder de velletjes. Doe de suiker in een kom samen met de geblancheerde abrikozen, de amandelen en 2 dl kookvocht van de pitten. Laat dit geheel gedurende 10 min koken onder voortdurend roeren. Voeg er de laatste 5 min gesnipperde pimpernelblaadjes aan toe en breng nog even tot aan het kookpunt. Giet de confituur in potten en laat afkoelen. |
PIMPERNELCAKE |
Ingrediënten
2 eieren
100 g suiker
150 g zelfrijzende bloem
150 g gesmolten boter
1 el fijngehakte pimpernelblaadjes
100 g gehakte noten |
Bereiding
Klop de eieren samen met de suiker tot een romige massa. Voeg er de bloem, gesmolten boter, gehakte pimpernelblaadjes en noten aan toe en meng grondig. Doe het mengsel in een beboterde cakevorm. Strooi er nog wat pimpernel en noten overheen en bak gedurende 30 min in een voorverwarmde oven van 160°C. |
|