Foto
Categorieën
  • aftelrijmpjes (6)
  • Allerlei (5)
  • Filmpjes (2)
  • gedichten (15)
  • kinderliedjes (27)
  • recepten (58)
  • Versjes (9)
  • Weerspreuken (4)
  • Dank je wel voor uw bezoekje! Geniet van mijn blog... en kom gauw eens terug!
    Zoeken in blog

    Archief per maand
  • 10-2017
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 03-2012
  • 01-2012
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 08-2011
  • 05-2011
  • 03-2011
  • 12-2010
  • 10-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Nieuws HLN
  • “We hebben oorlog tegen de floppydisk gewonnen”: Japan kapt nu pas met hét opslagmedium van de jaren 80
  • REVIEW. Galaxy Buds 3 Pro schitteren in geluidservaring, maar falen voor niet-Samsung gebruikers
  • REVIEW. Met Surface Pro 11 wil Microsoft AI-tijdperk in gaan: lukt dat ook en heb je er iets aan?
  • Ook in Frankrijk loop je risico: zo vermijd je een torenhoge gsm-rekening op vakantie
  • Van Flip 6 tot volledig vernieuwde draadloze oortjes: dit kondigde Samsung aan in Parijs
  • Vakbond Samsung kondigt uitzonderlijke staking van onbepaalde duur aan, bedrijf verwacht geen impact op productie
  • Wat is het veiligst: Apple, Android of Windows? En hoe helpt je telecomprovider?
  • Vanavond stelt Apple de iPhone 16 voor: dit zijn alle geruchten op een rijtje
  • Google Pixel 9 Pro Fold versus Samsung Galaxy Fold 6 versus OnePlus: welke dure plooitelefoon is nu de beste?
  • Apple onthult over twee weken nieuwe iPhones en smartwatches

     



    MIJN FOTO'S

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • recepten: pompoensoep
  • recept: luchtige chocolademousse
  • liedjes: Sinterklaasje kom maar binnen...
  • versjes: Halloween; op een donkere avond
  • Allerlei: zandtekening uit Oekraine, winnares 2009
  • versjes: Halloween
  • Liedjes: Vogeltje gij zijt gevangen
  • recepten: varkenshaasje in een lekkere mosterdroomsaus
  • Recepten: Witloofpuree met gemalen kaas
  • recepten: varkenshaas in een mosterddragonsaus
  • Liedjes: O kom maar eens kijken
  • versjes: Halloween... nog slechts 2 dagen!
  • versjes: Halloween; Vandaag nog drie dagen
  • versjes: Halloween; Vandaag...Vier dagen
  • recepten: Stoverij met bruine Leffe (recept van oma Lili)
  • recept: Varkenshaas in een spekjasje met paprika's (uit de oven)
  • recept: knapperige wafels
  • recept: Courgettesoep
  • recept: Witloofroomsoep
  • recept: Ardeens gebraad
  • filmpje: The skeleton dance
  • recepten: Kabeljauw met groentenkaassaus
  • Recept: zelf gekookt hammetje, honingzoet afgewerkt onder de grill
  • recepten: macaroni carbonara
  • recepten: chocoladebekertjes zelf maken
  • gedicht: Moeder, oud gedicht voorgedragen door kinderen op moederdag
  • recepten: varkenshaas met Leffesaus
  • gedicht: Van een hond, een kat, en nogal wat
  • recept: Kabeljauw met courgette en paprika
  • recepten: Gestoofd konijn
  • recept: surimi-(lunch)slaatje
  • recept: gegratineerde aardappelen uit de microgolf/grilloven
  • liedjes: reuzenlied
  • recepten: Gehaktschotel met aubergine, courgette, paprika's (ovenschotel)
  • allerlei: gedichtje voor Fien
  • recepten: Kabeljauwhaasje met krokant korstje uit de oven
  • recept: gehaktbrood met rundsbouillonsaus
  • allerlei: creaties van Fientje op oudejaarsavond
  • recept: Tagliatelle met scampi en garnalen in een kruiden-roomsaus
  • recepten: kipfilet met romige bieslooksaus (ovenschotel)
  • recept: aardappeltaart
  • recepten: kip in een overheerlijke pikante saus, met rijst (ovenschotel)
  • recepten: cannelloni, met hartige gehaktvulling
  • recepten: stoofpotje van rundsvlees (ovenschotel)
  • allerlei: voor jou
  • versjes: Heksjes dansen rond hun ketel,
  • recepten: Stoverij uit den oven
  • tienergedichten: voor één moment...
  • versjes: Eén brak zijn been
  • Kortfilmpje: Roodkapje
  • weerspreuken oktober: kakelkip
  • recept:: dikke soep van verse tomaten en vermicelli
  • tienergedichten: Ik mis je!
  • versjes: Grote klokken zeggen bim-bam
  • tienergedichten: mijn lief
  • recept:: gehaktballetjes in tomatensaus
  • versjes: weet je wat de bomen zingen?
  • recept: Bulgaarse yoghurt met witloof en fruit
  • recepten: gratin van knolselder
  • recept: Capellini met scampi en champignons
  • Liedjes: Hinkel de pinkel
  • recept: sperziebonen met tomaten en aardappelen op zijn grieks
  • Liedjes: knaapje zag een roosje staan
  • liedjes: twee emmertjes water halen..
  • recepten: Gevulde tomaat met Provençaalse geitenkaas
  • gedichtje: Mama en de kleintjes...
  • recepten: Scampi in een pittige tomatensaus met pasta
  • recepten: marinade voor varkenshaasje
  • weerspreuken mei: zwaluwen
  • gedichten: mijn moederken
  • tienergedichten: Blijf nog even
  • recepten: Scampi met wokspirelli
  • recepten: Deze salade valt heel erg mee wat de smaak betreft.
  • versjes: appelsien
  • tienergedichten: Ben ik zwak?
  • Weerspreuken: april
  • Liedjes: De boer die zaait het graan...
  • Liedjes: onder moeders paraplu
  • recept: romige kipblokjes uit de wok..., met penne
  • recepten: opgevulde (paas)kip
  • recepten: gewone chocolademousse
  • recepten: gegratineerd voorgerechtje met garnalen en appel
  • weerspreuken: februari/zingt de lijster...
  • recepten: spiegeleitje gevangen in toast
  • Liedjes: Zeg kwezelke wilde gij dansen...
  • recepten: gehaktschotel (ovenschotel)
  • liedjes: mijn moeder is een bakkerin...m.mm
  • recepten: kabeljauwhaas in bladerdeeg
  • liedjes: pannekoeken bakken...
  • recept: konijn langzaam gegaard in een tomaat- tuinkruidensoepje
  • recepten: gegratineerd gehaktbrood (ovenschotel)
  • Liedjes: Driekoningen
  • allerlei: Beste wensen
  • liedjes: kijk daar staat een witte man
  • recepten: witte chocolademousse
  • Liedjes: Vier weverkes
  • gedichtje: schoolgangertje
  • Liedjes: roodborstje tikt ..
  • recepten: risotto van gehakt en groenten
  • gedicht: Jantje op stelten
  • recepten: voorgerechtje met paté en brie
  • gedicht van Alice Nahon, mij altijd bijgebleven...
  • aftelrijmpje: Zakdoekje leggen..
  • Liedjes: Wel Anne-Marieke...
  • recepten: pasta met scampisaus
  • recept: kipfilet in een kruidige champignonsaus
  • Liedjes: vlokjes... eentje voor de wintermaanden
  • Liedjes: Vriezeman
  • allerlei: de zaadjes van liefde...
  • allerlei: voor jou...
  • aftelrijmpjes: Uutje beschuutje...
  • aftelrijmpjes: in het straatje..
  • recepten: Varkensmignonette met zongedroogde tomaatjes
  • aftelrijmpjes: onder de piano
  • aftelrijmpjes: iene miene mutte
  • aftelrijmpjes: onder de toren
  • versjes:Tweebeen zit op driebeen....Ra, Ra, waarover gaat dit hier?
  • Liedjes: Ik zou zo graag een koeike kopen
  • Liedjes: Mieke hou je vast...
  • recepten: Gevulde paprika's in de microgolf
  • recepten: pikant hutsepotje met wokgroenten en hamblokjes
  • Liedjes: Ju'tje peerdeke..
  • liedjes: In het bos daar staat een huisje...
  • Liedjes: Daar vaart een man op zee
  • liedjes: Liedje van mijn moeder
  • liedjes: heel apart liedje van mijn moeder
  • Proficiat!
    Foto
    LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
    Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
    27-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: Varkenshaas in een spekjasje met paprika's (uit de oven)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Varkenshaas in een spekjasje met paprika's (oven)






    Ingrediënten

    - 1 varkenshaas (700 gr)
    - solo vloeibaar
    - 5 sneetjes ontbijtspek
    - 2 kleine rode uien (ong.120 gr ui)
    - 2 paprika's (1 gele en 1 groene)
    - 2 pruimtomaten
    - 1 takje rozemarijn (ong.10 cm lang)
    - peper en zout
    - paprikapoeder

    Voorbereiding:

    - Oven voorverwarmen op 180° C
    - Uien grof versnijden
    - Rozemarijnblaadjes van het takje plukken en de blaadjes met een schaar fijn versnipperen.
    - Paprika's ontdoen van de zaadjes, het  vel verwijderen (met dunschiller/onder de grill/...)
       en in repen snijden
    - Tomaten pellen, in de lengte in 4 snijden, de zaadjes eruithalen en daarna in repen snijden.


    Bereiding:

    - Varkenshaas kruiden met peper uit de molen en zout. 
    - De boter goed warm laten worden en het vlees aan alle kanten laten bruinen.
    - De uien samen met de versnipperde rozemarijn rond het vlees strooien en even laten meebakken.
    - Het varkenshaasje uit de pan halen en omwikkelen met het ontbijtspek.
    - Repen paprika en tomaat bij de ui voegen en eventjes laten meestoven 
    - De groenten kruiden met peper, zout en paprikapoeder.
    - Een ovenschotel lichtjes inboteren en het omwikkelde varkenshaasje erin leggen
       (de overlappende uiteinden van het spek onderaan)
    - De gestoofde groenten rondom het vlees verdelen.
    - Het vlees in de oven verder laten garen gedurende 20 minuten.
      (de eerste15 minuten enkel ovenfunctie, de laatste 5 minuten met grill)

    Serveertip:  Opdienen met rozemarijn-aardappelen.



    Categorie:recepten
    31-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: knapperige wafels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Knapperige wafels
    (Bak je ze in een ijzer van 4x6, dan kan je ze Brusselse wafels noemen)







    Ingrediënten voor een twintigtal wafels

    -  5 hele eieren
    -  500 gr vloeiende bloem
    -  500 ml halfvolle melk
    -  350 ml lauw water
    -  25 gr verse gist
    -  300 gr hoeveboter
    -  2 zakjes vannillesuiker
    -  een beetje zout

    Bereiding van het deeg:

    Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden van de bloem. (Neem een zeer ruime kom, want het deeg verdubbeld tijdens het rijzen).
    Breek de 5 eieren in het kuiltje.
    Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer alles goed door elkaar (tot je een glad deeg krijgt zonder klonters).
    Neem 350 ml lauw water uit de kraan en los daarin de gist op. Roer deze oplossing goed doorheen het deeg.
    Laat de hoeveboter smelten op een zacht vuurtje. (de boter moet lauw zijn, dus niet te warm laten worden.)
    Roer de gesmolten boter doorheen het deeg samen met de 2 zakjes vanillesuiker en een snuifje zout.
    Laat het deeg afgedekt rijzen op een warme plaats gedurende zo'n 3 à 4 uur. ( Het beste leg je een keukenhanddoek over de kom )


    De wafels bakken:

    Laat het wafelijzer zeer heet worden. (Het wafelijzer hoef je niet in te vetten, of enkel invetten bij het eerste paar wafels als het ijzer zeer droog is).
    Neem één pollepel van het gerezen deeg en verdeel dit over de 2 helften van het wafelijzer.
    Sluit het wafelijzer, tel tot 15 en draai het dan rond zijn as, zodat het deeg de keerzijde van de wafel kan vormen.  
    Laat nog zo'n 30 à 45 sec bakken en haal de wafels uit de vorm.

    Opdienen:
    ... met poedersuiker, bruine suiker, opgeklopte gesuikerde slagroom, warme chocoladesaus, schijfjes banaan, zoete mandarijntjes in partjes, stukjes aardbei, enz...

    Tip:
    Wil je dat iedereen gelijktijdig aan tafel kan, hou de wafels dan warm in een oven van 60°C. 
    (Leg ze op één of twee roosters, de wafels niet op elkaar leggen).


    Categorie:recepten
    20-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: Courgettesoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

      Courgettesoep




    Aantal minuten: 35
    Aantal personen: 4


    Ingrediënten:

    - 500 gr courgette (zaden verwijderd, geschild en in blokjes)
    - 1 grote ui (gesnipperd)
    - 3 aardappelen (geschild, in blokjes)
    - bakboter
    - 2 bouillonblokjes (runds)
    - 600 ml water
    - 2 puntjes smeerkaas (vb. La vache qui rit )
    - een scheutje room
    - 1 eetlepel fijngehakte peterselie
    - peper uit de molen



    Bereiding:

    Fruit de ui, de courgette en de aardappelen even aan in wat boter. (Laat de ui wat glazig worden voor je de andere groenten erbij doet.)
    Voeg de bouillonblokjes en het water toe.
    Breng aan de kook en laat de soep 25 à 30 minuutjes koken.
    Mix de soep. 
    Doe er de smeltkaasjes bij en roer met een garde tot de kaas volledig gesmolten is. 
    Schep de soep in een bord.   Doe er een beetje room bij en wat gehakte peterselie. ( trek lijnen in de room)
    Geef een draai van de pepermolen over het bord soep en dien op
    .


    Categorie:recepten
    14-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: Witloofroomsoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Witloofroomsoep




    Ingrediënten:


    -  50 gr boter
    -  500 gr ajuin
    -  500 gr witloof
    -  1,5 liter water
    -  2 groenten-bouillonblokjes
    -  2 dl culinaire room
    -  ev. peper en zout
    -  wat fijngesnipperde peterselie


    Bereiding:

    Snijdt de ajuin en het witloof in grove stukken. 
    Stoof  de groenten een 10-tal minuten in de boter.
    Voeg 1,5 liter water toe samen met de 2 bouillonblokjes.
    Breng terug aan de kook en laat de soep nog een 10-tal minuten doorkoken.
    Mix de soep fijn in de blender. 
    Kruid indien gewenst bij met een weinig peper en wat zout.
    Warm de fijngemaakte soep terug op tot ze kookt. 
    Draai het vuur uit en roer de room doorheen de hete soep .
    Werk af met wat peterselie. 





    Categorie:recepten
    07-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: Ardeens gebraad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ardeens gebraad





    Ingrediënten

    -  1 stuk ardeens gebraad van ong. 1 kg
    -  1 grote ui
    -  1 grote wortel
    -  solo vloeibaar
    -  peper, zout, nootmuskaat
    -  2 kruidnagels

    Bereiding

    Vlees aan alle kanten laten bruinen op een hoog vuur.
    Ui en wortel in grove stukken snijden en rond het gebraad verdelen.

    Vuur laag draaien en 25 minuutjes zachtjes laten stoven.
    Na 25' het vlees kruiden met peper, zout en nootmuskaat, het stuk gebraad daarna omdraaien en de keerzijde eveneens kruiden.
    Voeg 2 kruidnagels toe en laat het gebraad nog 25 minuten op een zacht vuurtje verder garen.

    Na 50 minuten het vuur uitdraaien en het vlees nog een 10-tal minuten laten rusten in de braadpan.
    Het gebraad na de rusttijd in dunne sneetjes snijden.
    Opdienen met puree, worteltjes en erwten




    Categorie:recepten
    30-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.filmpje: The skeleton dance
    The Skeleton Dance


    Categorie:Filmpjes
    13-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: Kabeljauw met groentenkaassaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kabeljauw met groentenkaassaus






    Aantal personen: 2-3
    Aantal minuten: 40

    Ingrediënten:

    Ingrediënten om vis te stoven:

    -  500 gr kabeljauwfilets (diepvries of vers, kan ook met andere visfilet vb. Tilapia of Alaska Polak)
    -  1 groentenbouillonblokje
    -  600 ml water

    Ingrediënten voor kaassaus met groenten:

    - 20 g margarine (vloeibaar)
    - 20 g bloem
    - 125 ml halfvolle melk
    - 125 ml visbouillon (of kookvocht waar de vis in gaarde)
    - 20 g geraspte Emmentaler light  (of 1 sneetje ZIZ light smeltkaas)
    - 100 g witte selder in kleine blokjes (2 afgebroken stengels)
    - 100 g wortel in blokjes (2 kleine wortelen)
    - zout en peper

     

    Bereiding:

    Vis:
    -  1 groentenbouillonblokje oplossen in 600 ml water
    -  de groentenbouillon aan de kook brengen.
    -  de (bevroren) visfilets in de groentenbouillon leggen en laten gaar worden.

    Saus
    -  sausgroenten in kleine blokjes snijden (wortel, witte selder)
    - e
    en beetje van de bouillon (waarin vis stooft) afnemen en daarin de wortel- en selderblokjes
       gaarstoven.  
    - een witte saus bereiden met boter, bloem, melk en visbouillon
       (benodigdheden: zie hoger, ingrediënten kaassaus),
    - eerst het sneetje light kaas in de saus verbrokkelen (of er de gemalen kaas indoen), de saus terug
       gladroeren en daarna de gestoofde wortel- en selderblokjes doorheen de saus mengen. 
       (kookvocht afgieten van de groenten vooraleer ze onder de kaassaus te mengen.)
    - peper en zout toevoegen naar smaak.


    Serveertip:

    Opdienen met aardappelpuree.
    Wil je extra groenten? Serveer er gestoofde prei bij (beste is het wit van de prei). 


    Categorie:recepten
    01-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept: zelf gekookt hammetje, honingzoet afgewerkt onder de grill
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hammetje uit de snelkookpan, met honing gegrild







    Ingrediënten:

    -   een snelkookpan half gevuld met water
    -  1 groentenbouillonblokje (om op te lossen in dat water)
    -  1 hammetje van ong. 1 kg  (liefst in een netje, Colruyt)
    -  2 kleine wortelen in grove stukken
    -  1 grote ui (in 4-en)
    -  2 laurierblaadjes
    -  1 afgestreken KL. grilladekruiden
    -  1 of 2 EL honing
    -  15 à 20 kruidnagels

    Bereiding :

    Het hammetje koken in de groentenbouillon met wortel ,ui ,laurierblaadjes en grilladekruiden (30 minuten vanaf het stoomsignaal)
    Na de kooktijd het hammetje uit de bouillon halen, het netje verwijderen en de bovenkant inwrijven met honing. De kruidnagels daarna gelijkmatig verdelen over de ham (kruidnagels erin prikken)
    Het hammetje bruin laten kleuren onder de grill, versnijden en opdienen.


    Tip:

    Lekker met ananasschijven, gekarameliseerd met honing en gebakken aardappeltjes, puree of kroketjes.
    Sausliefhebbers kunnen een bechamelsaus maken van de bouillon waarin de ham is gekookt, verrijkt met 1/4 groentenbouillonblokje, een eierdooier, wat room, een eetlepel honing, ev. peper en zout.



    Categorie:recepten
    06-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: macaroni carbonara
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Macaroni Carbonara
     
    (kan ook met spaghetti)







    Ingrediënten: (2 pers)

    -  120 gr macaroni (kort geknipte)
    -  1 eetlepel solo vloeibaar
    -  1/2 ui gesnipperd
    -  1 teentje knoflook, hartje eruitgehaald en fijngesneden
    -  100 gr spekjes, natuur Herta (de hoeveelheid spek kan naar behoefte aangepast worden)
    -  1 ei
    -  125 ml culinaire room
    -  20 gr geraspte Sovrano (Italiaanse harde kaas met buffelmelk, verkrijgbaar bij Colruyt)
    -  15 gr  gemalen parmesaanse kaas 
    -  peper uit de molen
    -  zout


    Bereiding:

    De pasta gaarkoken in gezouten water

    De ui, knoflook en spekjes bruin bakken.

    Het ei loskloppen met een vork, al kloppend de room eronder mengen en als laatste de 2 kaassoorten er doorheen spatelen. Kruiden met peper uit de molen en een beetje zout.

    De macaroni afgieten en goed laten uitdruipen.

    De pasta onder de gebruinde spekjes mengen. Als laatste het room-ei-kaas mengsel eraan toevoegen.  Alles goed dooreen roeren. 

    De pasta terug op het vuur zetten en gedurende korte tijd warm laten worden vooraleer op te dienen.

    Eventueel enkele schilfers buffelkaas of parmesaan over het bord strooien als garnering.


    Categorie:recepten
    22-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: chocoladebekertjes zelf maken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Bekertjes uit chocolade
     (om bv. te vullen met chocolademousse)





    Ingrediënten en benodigdheden:


    -  Chocolade naar keuze (wit, melk of puur)  Reken per bekertje één regel of reep chocolade.
    -  Plastiekfolie (of diepvrieszakjes) waaruit je vierkante stukjes snijdt van zo'n 15 op 15 cm.
    -  Kleine glaasjes waarop je de folie met chocolade kan laten opstijven.
    -  Microgolf om de chocolade te smelten (kan ook au bain marie).

    Bereiding:

    -  Breek de chocolade in stukjes en smelt ze in de microgolf (zonder toevoegingen, op volle kracht: ong. 1 minuut 30 sec. voor 4 à 5 repen bruine chocolade.  Witte chocolade iets minder lang, ong. 1 minuut 20 sec) 

    - De chocolade zal gedeeltelijk gesmolten zijn.  Roer dan met een garde tot alle chocoladebrokjes verdwenen zijn en een blinkende gladde massa overblijft. 

    -  Per bekertje neem je een soeplepel chocolade.  Strijk deze uit op het folievelletje,  in cirkelvorm met een diameter van ong. 10-11 cm .

    -  Leg  dan het midden van het velletje op een omgekeerd aperitiefglaasje, zodat het chocoladebekertje zijn vorm krijgt en de chocolade terug kan opstijven.

    -  Zet de vormpjes op een koele plaats tot de chocolade terug helemaal hard geworden is.

    - Maak de opgesteven vormpjes los van de glaasjes en trek de folie voorzichtig uit het bekertje.

     


    Categorie:recepten
    08-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gedicht: Moeder, oud gedicht voorgedragen door kinderen op moederdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Moeder  

    (oud Vlaams gedicht dat werd voorgedragen op moederdag,
     vgl. met een nieuwjaarsbrief)



    Wij maken u blij
    Met bloemen en met groen,
    Lijk wij zo vaak in mei
    Ook voor Maria doen


    Wij zeggen u nu dank
    Voor alles wat u doet,
     Het is maar kinderklank
    Maar toch menen wij het goed


    Want 't is vandaag uw feest
    De mooiste dag van 't jaar,
    Zijn wij eens stout geweest
    We vinden het heel naar.


    Wij brengen u zo blij
    Die bloemen en dat groen
    En heel uw kinderij
    Geeft u nog een zoen



    Categorie:gedichten
    20-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: varkenshaas met Leffesaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Varkenshaas met Leffesaus






    Aantal personen: 2-3
    Aantal minuten: 45

    Ingrediënten:

    -  een varkenshaasje van ong. 750 gr
    -  solo vloeibaar
    -  twee uien
    -  een teentje knoflook
    -  200 gr wortelen
    -  4 takken van een witte selder
    -  een halve venkelknol  of 2 preiwitten ( met venkel is de saus lekkerder)
    -  20 gr bruine suiker
    -  een afgestreken koffielepel mosterd
    -  peper en zout
    -  200 ml water
    -  een flesje blonde Leffe
    -  een koffielepel maizena

    Bereiding:

    1.  Groenten stoven:  (Het groentenvocht zal gebruikt worden in de saus)
    -  De uien en de look fijnsnijden, de andere groenten versnijden in Julienne (dunne reepjes van zo'n 4 cm lang) of in blokjes kan ook (Julienne is mooier)
    -  Wat boter in een pan doen en daarin de uien en de look glazig stoven. 
    -  De wortelen, de selder en de venkel erbij voegen en eventjes laten meestoven.  Daarna 200 ml water toevoegen.  Kruiden met peper en zout. 
    -  De groenten verder laten garen op een zacht vuur, onder gesloten deksel. 
     

    2.  Vlees bakken
    -  Het varkenshaasje kruiden met peper en zout en  langs alle kanten bruin bakken, daarna nog een 15 à 20 minuutjes verder laten garen op een zacht vuurtje,  het deksel op de pan. 


    3. De saus maken
    -  Het vlees uit de pan halen en warm houden (in aluminiumfolie of in een warme oven).
    -  De bruine suiker aan het braadvet toevoegen en laten karamelliseren (Dit gaat zeer vlug, de suiker mag niet verbranden. Haal desnoods de pan eventjes van het vuur.  Hou het blusvocht klaar.)
    -  De gekaramelliseerde suiker blussen met  200 ml van het groentenvocht en 200 ml blonde Leffe daarbij gieten. (beetje meer dan een half flesje). 
    -  De saus laten inkoken tot bijna de helft.
    -  Op smaak brengen met mosterd, peper en zout.  Binden met een beetje maizena.


    Tip:
    Serveren met een goed gekruide aardappelpuree waaraan een ruime eetlepel vers gesnipperde bieslook is toegevoegd.



    Categorie:recepten
    18-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gedicht: Van een hond, een kat, en nogal wat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Van een hond, een kat, en nogal wat      






    De poedel en de kater, de poedel en de kat,
    die lagen bij de kachel die rode wangen had.

    De kater lag te spinnen, die spon een poezelied,
    van dikke vette muizen en een kanariepiet.

    De poedel lag te dromen, hij knorde nu en dan,
    van afgekloven beentjes, daar hield ie zoveel van.

    Toen kwam er een stoute bengel, een kleine spring-in-'t veld,
    Die trok aan 't poezestaartje, toen had je het geweld.

    De kater stond te blazen, en krabte naar de hond,
    die met zijn ruige poten, stoof blaffend in het rond.

    De tafel en de stoelen, de matjes, het karpet,
    geen ding bleef staan of liggen waar 't eens was neergezet.

    Dat was me een spektakel, zo erg was 't nooit geweest,
    de kleine staartetrekker, die schreewde nog het meest.


    S. Franke
     



    Categorie:gedichten
    08-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: Kabeljauw met courgette en paprika
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kabeljauw met courgette en paprika 








    Aantal personen: 2-3
    Aantal minuten: 35


    Ingrediënten:

    -  500 gr kabeljauwfilet
    -  peper en zout
    -  25 gr kruidenboter
    -  150 gr courgette in blokjes (bij grote courgetten de zaden verwijderen)
    -  1 rode paprika in dunne reepjes
    -  1 ui in fijne ringen
    -  100 gr gemalen Mozarella kaas


    Bereiding:

    -  Verwarm de oven voor op 175 °

    -  Smelt de kruidenboter in een ruime pan.
    -  Bak de uiringen, de paprikareepjes en de courgetteblokjes in de kruidenboter.  Schep ze regelmatig om en om. (bak gedurende 5 minuten).
    -  Vet een platte ovenschotel in met boter.  Leg de kabeljauwfilet in de schotel. 
    -  Kruid de vis met zout en peper uit de molen.  Bedek de filets gelijkmatig met het groentenmengsel.
    -  Strooi gemalen Mozarella over de gebakken groenten heen. (laat de kleur van de groenten er nog wat doorheen komen.) 
    -  Zet 20 minuten in de oven tot de vis gaar is en er een goudkleurig korstje gevormd wordt op de bovenlaag.


    Tip: Dien op met gekookte aardappelen in gesmolten kruidenboter.


    Categorie:recepten
    25-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: Gestoofd konijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     Gestoofd konijn







    Ingrediënten:

    -  1 versneden konijn
    -  bakboter
    -  3 ajuinen
    -  100 gr spekblokjes
    -  200 ml water (x2)
    -  2 laurierblaadjes
    -  2 à 3 takjes tijm
    -  peper en zout
    -  aardappelzetmeel


    Bereiding:

    -  Doe wat bakboter in een ruime kookpot en laat daarin de spekblokjes uitbakken. 
       Voeg er de fijngesneden ui bij en laat zachtjes verder stoven.

    -  Neem een grote bakpan met wat bakboter en bak het konijn aan alle kanten goed bruin. 
       Kruiden met peper en zout.

    -  Voeg  tijm en  laurier toe aan het spek-ui mengsel en leg de stukken konijn erbovenop.  
       
    -  Blus de braadpan waarin het konijn bruinde met 200 ml water.  
       Roer de aanbaksels los en giet het blusvocht - door een zeef - over het konijn.  
       Eventueel  nog wat bijkruiden met peper en zout.

    -  Zet de kookpot op een zeer laag vuurtje en laat in 1uur 45' tot 2 uur zachtjes gaarstoven, 
       met het deksel op de pan.

    -  Haal na de stooftijd de gare stukken konijn uit de pan en houdt ze warm.  
       Verwijder de takjes tijm en de laurier uit de saus.  
       Leng de saus aan met ong. 200 ml water.  
       Bind met aardappelzetmeel en breng de saus indien nodig verder op smaak met peper en zout.

    -  Dien op met gekookte aardappelen en warme peertjes.


    Noot: indien opgediend met aardappelkroketten hoef je geen extra saus te maken.


    Categorie:recepten
    21-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: surimi-(lunch)slaatje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen   Surimi-slaatje




    Ingrediënten:


    -  6 surimistaafjes
    -  een smaakvolle trostomaat
    -  enkele blaadjes ijsbergsla
    -  2 koffielepels mayonaise
    -  peper uit de molen,
    -  zout

    Bereiding:

    De surimistaafjes in blokjes snijden van 1/2 cm breed.
    De tomaat eveneens in kleine blokjes snijden.
    De slablaadjes samennemen en in fijne reepjes snijden.
    Alles samenbrengen in een kom en kruiden met peper en zout.
    Twee koffielepels mayonaise toevoegen en alles mengen, een beetje zout en wat peper uit de molen eroverheen strooien
    Opdienen in een laag kommetje of aperitiefschaaltje.

    Categorie:recepten
    04-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept: gegratineerde aardappelen uit de microgolf/grilloven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aardappelgratin uit de microgolf/grilloven






    Ingrediënten:

    -  500 gr aardappelen. (liefst vastkokende)
    -  300 ml light room (5% -15%)
    -  150 gr gemalen kaas
    -  1 teentje knoflook
    -  peper
    -  zout
    -  nootmuskaat
    -  beetje boter

    Bereiding:

    Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes.  Doe ze in een diepe mengkom.
    Giet de room in een 2de mengkom, voeg er een klein koffielepeltje zout aan toe. 
    Pers het knoflookteentje uit en meng het door de room.
    Kruid het roommengsel daarna met peper en nootmuskaat volgens eigen smaak.
    (Het zout zal domineren, maar de aardappelen slorpen het zout straks op).
    Roer 100 gr van de gemalen kaas onder de room.  Giet het kaas-roommengsel daarna over de aardappelschijfjes.  Meng aardappelen, room en kaas goed door elkaar.
    Beboter een pyrexschotel (een met een deksel) en doe daar het aardappelmengsel in.

    Zet de schotel afgedekt  in de microgolf. 
    (instellen op: enkel microgolffunctie, niveau 9 of ong. 900 watt, tijd: 6 minuten)

    Na 6 minuten de schotel eruithalen en de aardappelen omroeren, dan terug 6 minuten, zelfde energieniveau.  Na totaal 12 minuten het aardappelmengsel een tweede keer omroeren.

    Bestrooi de aardappelschotel met de rest van de gemalen kaas. 
    Stel de microgolfoven nu in op de combinatie microgolf /grill, tijd:12 minuten
    Laat verder garen en grillen.  
    Na de gaartijd nog enkele minuten laten rusten in de microgolf.

    Dien vb.op met gegrilde lamsburgers.

    Categorie:recepten
    30-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.liedjes: reuzenlied
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

      Vlaams reuzenlied
       
    (enkel de lichtgroene strofes worden gezongen in het te beluisteren deel)




    Als de grote klokke luidt, de klokke luidt,
    de Reuze komt uit.
    Keere weerom, Reuske, Reuske,
    Keere weerom. Reuzegom.
    Al die daar zeidt: De reus die kom, de reus die kom,
    zij liegen daarom.
    Keere weerom, Reuske, Reuske,
    Keere weerom. Reuzegom.
    Sa moeder zet de pot op 't vier, de pot op 't vier.
    De reus is hier !
    Keere weerom, Reuske, Reuske,
    Keere weerom. Reuzegom.
    Sa moeder, snijd een boterham, een boterham.
    De reus is gram !
    Keere weerom, Reuske, Reuske,
    Keere weerom. Reuzegom.
    Sa moeder tap van 't beste bier, van 't beste bier.
    De reus is hier !
    Keere weerom, Reuske, Reuske,
    Keere weerom. Reuzegom.
    Sa moeder stop al ras het vat, al ras het vat.
    De reus is zat !
    Keere weerom, Reuske, Reuske,
    Keere weerom. Reuzegom.
    Moeder geeft maar kaas en brood, maar kaas en brood
    de Reuze is dood.
    Keere weerom, Reuske, Reuske,
    Keere weerom. Reuzegom.





    Categorie:kinderliedjes
    29-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recepten: Gehaktschotel met aubergine, courgette, paprika's (ovenschotel)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gehaktschotel met courgette, aubergine en paprika's








    Aantal personen: 3-4
    Aantal minuten:  40


    Ingrediënten:


    - 3 paprika's (gele, groene, rode)
    - 1 kleine courgette
    - 1 kleine aubergine 
    - 1 grote (rode) ui
    - 1 el gehakte peterselie
    - 2 teentjes knoflook
    - beetje zachte paprika (poeder)
    - beetje spaghettikruiden
    - beetje kipkruiden
     - zout en peper
    - 2 el olijfolie
    - 500 gr gemengd gehakt
    - 400 gr tomatenblokjes (gebruik liefst verse tomaten, ontveld en ontdaan van de zaadjes)
    - 1 ei
    - 200 ml light room (vb 5%)
    - 100 gr geraspte Emmental light


    Bereiding:


    - Oven voorverwarmen op 180 graden.
    - Een eetlepel olijfolie verhitten in een sauteerpan of andere diepe pan.  De fijngesneden ui en de in blokjes gesneden groenten toevoegen en het geheel 6 minuten stoven op een redelijk hoog vuur.
    - De groenten op smaak brengen met peper en zout en in een ruime ovenschaal scheppen.
    - De rest van de olie in een andere braadpan verhitten en het gehakt daarin goudbruin bakken (goed los maken).
    - Het gebruinde gehakt verder op smaak brengen met paprikapoeder, spaghettikruiden, kipkruiden, p&z ( Tip: proeven!... en naar eigen smaak het vlees bijkruiden)
    - Schep nu het gehakt bovenop de groenten.
    - Klop het ei los en roer de room en de helft van de geraspte kaas eronder.
    - Het ei-room-kaas mengsel verdelen over de gehaktschotel en de schotel daarna met de rest van de kaas bestrooien.
    - Het gerecht in ca. 35 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar laten worden. ( zo'n 20 min afgedekt, de laatste 15 ‘ zonder deksel)
    - Bestrooi de schotel voor het opdienen met peterselie.



    Categorie:recepten
    25-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.allerlei: gedichtje voor Fien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor Fien...








    Dartel en speels,
    zingend en springend,
    een wijsneusje klein,
    een meisje zo fijn.

    Knap en charmant,
    soms boos, irritant,
    maar altijd parmantig galant.

    Ons Fientje lief...
    't is een... hartendief.



    © uit Lili's versjes


    Categorie:gedichten

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lissa_monchou
    blog.seniorennet.be/lissa_m
    Blog als favoriet !

    Foto

     

     studio Brussel


    Foto


    Foto

    Berichtje achterlaten?


    Foto

    mij een mail sturen?


    Foto

    Wijze Uitspraken en Humor


    Foto

     


    Geluk is de kunst
     een boeket te maken
    met de bloemen
    waar je bij kunt.




    Foto



    Prof. :

    "Geef  mij eens
    een voorbeeld van
    tijdsbesparing!"

    Student:
    "Liefde op
    het eerste
    gezicht!"




    Foto


    Die 't kakelen
    niet kan verdragen
    en moet
    achter geen eieren vragen.

    Guido Gezelle





    Foto



    Toen was ik gelukkig.
    Daar was ik gelukkig.
    Dan was ik gelukkig.
    Ginds zou ik gelukkig zijn.
    Waarom nooit eens
    hier en nu?

    Pol Vanhaverbeke




    Foto

     
    Juf.:

    " Hoe vaak wisselt
    het menselijk gebit?

    Leerling:

    Twee keer!
    Na het melkgebit
    komt
    het blijvend gebit.
    En daarna
     volgt
     het kunstgebit!





    Foto


    Oktober

    Ik was de achtste,
    als meert de eerste was.
    En dus kwam toen mijn naem
    October van pas:
    Ik kom met regen
    en groot gedruis van winden.
    Pas op uw dijk en dak,
    eer ik het kom verslinden.




    Foto


    Wie het kleine
     niet eert,
    is het grote
     niet weerd!




    Foto



    Wat baten kaars
     en bril,
    als den uil
     niet zien
     'n wil.



    Foto


    Geen liefde
     zonder tranen,
    ...
    tranen van
     verdriet of...
    parels
     van geluk.



    Foto



    Ontdek
    eerst jezelf,
     ...en dan de
    wereld.




    Foto

     


    Wie weet
    wat een parasiet is?

    Ik juf,
    Dat is zo'n ding
    waarmee ze uit
    een  vliegtuig
     springen!




    GOE GEZELSCHAP
    KORT DEN WEG

    Guido Gezelle




    Foto


    Gevangenisdirecteur
    aan terdoodveroordeelde:


    "Wat wenst u
    voor uw laatste
    maaltijd?"

    Terdoodveroordeelde:

    Ree met
    een fles wijn
    uit het jaar
    2040



    Foto



    Menig wijs woord
    wordt schertsend
    uitgesproken

    Dat is nog niet
     te vergelijken met
    het aantal dwaasheden
    dat in alle ernst
    wordt gezegd.




    Foto


    Echtelijke ruzie

    Vrouw

    Ik zou
    op je graf
    kunnen dansen,
    zo erg haat ik je!

    Man

    Dan wil ik
    in zee begraven
    worden.




    Foto


    Een nul
    kan bestaande
    problemen
    vertien-
    voudigen.




    Foto


    Wie niet tevreden is
     met wat hij heeft,
    zal ook niet
    tevreden zijn
    met wat hij krijgt. 

    Socrates




    Foto



    Het voordeel
    van verstand is
    dat men
    zich dom kan houden;
    het omgekeerde
    is moeilijker.

    Tucholsky






    Foto


    Gezond verstand
     en
    gevoel voor humor
     zijn hetzelfde,
    maar in
    verschillend tempo.

    Gevoel voor humor
     is gewoon
     gezond verstand
     dat danst.



    Foto


    De meeste mensen
     worden
    als 'origineel'
    geboren
    en sterven
    als
     'kopie'.




    Foto


    Wie iets wil doen,
     vindt een middel.

    Wie niets wil doen,
    een excuus.




    Foto


    - Ik heb m'n hele vermogen
    in een
    petroleumbron
    gestopt
    en ik ben daarvoor
    tot 5 jaar gevangenisstraf
    veroordeeld.

    - Hoe is dat mogelijk?

    - Mijn hele bezit
     bestond toen uit
    één brandende
    lucifer.






    Foto


    In het restaurant


    KLANT:

    Kelner, wilt u
    het venster even sluiten?

    KELNER:

    Tocht het, meneer?

    KLANT:

    Ja, mijn biefstuk is
    al drie keer
     van mijn bord gewaaid.





    Foto

    MEESTER:

    Weet iemand
    waar Napoleon
    gestorven is?

    JANTJE ROEPT:
    (heeft stiekem in zijn
     geschiedenisboek gekeken)

    Op pagina 88, meester!







    Foto

    Op een volle buik
    staat meestal
    een vrolijk hoofd


    Guido Gezelle





    Foto


    Een kring
    om de zon
    geeft water
    in de ton




    Foto

    Als er geen water
    meer is,
    kent men de waarde
     van de put




    Foto

    Wie in de
    wijngaard werkt,
    kan van
    de druiven eten




    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Vindictus Mouse Pointer
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!