LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
23-08-2009
recepten: gratin van knolselder
Gratin van knolselder...
Aantal minuten: 35 Aantal personen: 3 à 4
Ingrediënten:
- 1 kleine knolselder (of de helft van een grote) - 1 groentenbouillonblokje - 2 laurierblaadjes - 1 liter water - 100 ml room 20% - 150 gr gemalen Emmental - peper uit de molen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de knolselder schoon en snijdt hem in plakken van 1/2 cm dik (gaat vlot met de broodsnijmachine) Breng 1 liter water aan de kook met daarin de twee laurierblaadjes en het groentenbouillonblokje. Doe de knolselder erbij en laat een vijftal minuten koken, tot de knolselder wat zachter wordt maar nog niet gaar is. Giet de groente af, maar bewaar 100 ml van het kookvocht. Voeg 100 ml room toe aan het resterende kookvocht en kruid dit mengsel met peper uit de molen. Neem een ovenschaal, boter die in en schik een laag knolselder afgewisseld met telkens een laag gemalen kaas. (3 lagen, te beginnen met de knolselder en eindigend met een laag gemalen kaas) Overgiet met het gekruide bouillon-roommengsel en zet 25 minuten in de oven op 180 graden.
Tip:
Dien op met gekookte aardappelen en braadworst.met bruine uiensaus. (of met kippenbouten of met gegrilde biefstuk) In geval van een feestmenu kan je dit bijgerecht serveren met eendenborst of hazerug. Indien je dat wenst kan je er kroketjes bij opdienen.
Categorie:recepten
22-08-2009
recept: Capellini met scampi en champignons
Capellini met scampi en champignons
Aantal personen: 2-3 Aantal minuten: 30
Ingrediënten:
- 50 ml olijfolie - 1/2 kleine ui, gesnipperd (of een sjalotje) - 3 knoflookteentjes, geperst - 1 mespuntje pili-pili - 1 mespunt viskruiden - 250 gr kleine champignons, gehalveerd - 500 gr scampi (gewicht = niet gepeld) - 100 ml warm water (je mag ook culinaire room gebruiken) - 2 eetlepels peterselie, gesnipperd - peper en zout - 120-180 gr capellini (60 gr/pers) - geraspte parmesaan of geraspte oude Italiaanse kaas (vb: Grangusto van Galbani, Colruyt)
Bereiding:
De capellini laten gaarkoken in licht gezouten water (kooktijd aangegeven op de verpakking)
De olijfolie opwarmen in een wok en daarin ui, knoflook en pili-pili even laten bakken op een gematigd vuur. Het vuur daarna hoger zetten en de - gepelde en van het darmkanaal ontdane - scampi in een tweetal minuten rose bakken. De gehalveerde champignons toevoegen en alles samen nog enkele minuten roerbakken op een hoog vuur. Kruid met de viskruiden en voeg 100 ml warm water toe (of culinaire room als je het romiger wil). Laat nog 1 minuutje doorkoken. Neem de pan van het vuur en roer de gesnipperde peterselie doorheen de bereiding. Kruid eventueel nog wat bij met (zwarte) peper en zout.
Doe wat gekookte capellini in een bord en schep er de scampi-bereiding overheen. Strooi er geraspte kaas over naar smaak.
Categorie:recepten
15-08-2009
Liedjes: Hinkel de pinkel
Hinkel de pinkel...
Hinkel de pinkel daar komen wij aan Wij hebben geen kousen of schoenen meer aan. Met de handjes op de rug. Hinkel de pinkel en dan weer terug.
Categorie:kinderliedjes
14-08-2009
recept: sperziebonen met tomaten en aardappelen op zijn grieks
Sperzieboontjes, tomaten en aardappelblokjes op zijn Grieks... met bruingebakken biefstukreepjes.
Ingrediënten:
- 2 grote uien ( in grove stukken versneden) - 500 gr verse sperzieboontjes (gekuist en in 2 gebroken.) - 4 verse tomaten in blokjes - 4 geschilde aardappelen in blokjes - 3 teentjes knoflook - 2 EL gehakte peterselie - 1 1/2 kopje olijfolie - 1 1/2 kopje water - peper en zout (naar smaak) - enkele Fetablokjes (of een andere kaassoort in blokjes, naar smaak)
Bereiding:
De olijfolie verhitten in een diepe pan of kookpot. De uien daarin fruiten tot ze lichtbruin zijn van kleur. De boontjes er bij doen en een vijftal minuten laten meebakken (af en toe omroeren). De aardappelblokjes, tomatenblokjes, gesnipperde knoflook en gehakte peterselie erbij voegen. Naar smaak kruiden met peper en zout en aanlengen met 1 1/2 kopje water. Alles zo'n 30 minuten laten sudderen op een laag vuurtje. Bestrooi net voor het opdienen met wat verkruimelde Feta (of andere kaasblokjes)
Dien op met bruin gebakken biefstukreepjes (van 3 versneden gepelde biefstukken) Kruid de reepjes vooraf met 1 afgestreken EL pili-pili, peper en zout. Bak ze goed bruin in 1 EL olijfolie gemengd met 1 El Alpro Soya bakken en braden (of een andere vloeibare margarine.)
Dit gerecht wordt in Griekenland vaak opgediend met vis, het wordt zowel warm als koud gegeten !
Categorie:recepten
12-08-2009
Liedjes: knaapje zag een roosje staan
Knaapje zag een roosje staan
't Knaapje zag een roosje staan Roosje op de heide 't Had zo'n klein lief kleedje aan Snel is 't knaapje naar de roos gegaan Stoute jongen kon de roos niet lijden Roosje, roosje, roosje rood, Roosje op de heide!
't Knaapje zei:" Ik pluk je af. Roosje op de heide!" 't Roosje zei:" Ik weer je af 'k zal je prikken voor je straf; zou je willen dat ik lijde?" Roosje, roosje, roosje rood, Roosje op de heide!
En het stoute knaapje brak 't Roosje op de heide! 't Roosje werd toen boos en stak; 't loze knaapje drogend aan de tak Toen stierf het roosje op de heide. Roosje, roosje, roosje rood, Roosje op de heide!
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten