LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
21-09-2009
versjes: Grote klokken zeggen bim-bam
Grote klokken zeggen bim-bam bim-bam. Kleine klokken zeggen tik-ke tak, tik-ke tak. En die kleine polshorloges zeggen tikke takke tikke takke tikke takke tikke takke.
Categorie:Versjes
19-09-2009
tienergedichten: mijn lief
Mijn lief...
Ik hou van je Ik haat je Ik mis je Ik krijg het op mijn heupen van je... Ik knuffel je Ik kus je Ik heb angst, ... voor een leven zonder je...
Voor de balletjes: - 500 gr gekruid gehakt - 1 ei - 1/4 ui (niet te grote ui,zeer fijngenipperd) - een scheut tomatenketchup (kan ook met curryketchup) - 1 afgestreken eetlepel spaghettikruiden (of 1/2 koffielepeltje Italiaanse kruiden) - 2 eetlepels paneermeel - 1,5 liter water - 1 rundsbouillonblokje
Voor de saus: - 3 eetlepels solo vloeibaar - 1/2 ui fijngesnipperd - 3 eetlepels bloem - kookvocht van de balletjes - een klein doosje tomatenpuree - peper en zout
Bereiding
Gehaktballen: Breng in een kookpot 1,5 liter water aan de kook. Verkruimel daarin het rundsbouillonblokje. Doe het gehakt in een diepe kom. Maak een kuiltje in het gehakt en breek daarin het ei. Doe ook 1/4 ui, de spaghettikruiden, de ketchup en het paneermeel in het kuiltje. Meng alles goed met de kneedmixer of met een vork, en maak niet te grote gehaktballetjes uit het mengsel.(ong 50 gr/bal) Laat de gehaktballen zo'n 15-tal minuten koken in de bouillon.
Tomatensaus: Doe de boter in een kookpot en fruit daarin de gesnipperde 1/2 ui goed bruin. Neem van het vuur en voeg de bloem toe. Boter en bloem goed mengen. Zet terug op het vuur en voeg wat (gezeefd) kookvocht van de balletjes toe. Roer goed glad met de garde. Voeg zolang bouillon toe tot de saus de gewenste dikte heeft (steeds goed roeren). Voeg een klein blikje tomatenpuree toe aan de saus en roer het er goed doorheen. Kruid de saus bij met zout en peper.
Haal de gehaktballetjes uit de bouillon, laat ze even uitdruipen en breng ze in een serveerschotel. Overgiet de gekookte balletjes met de tomatensaus en dien op met fijne frietjes, sla en mayonnaise.
Tip: De rest van de ui kun je samen met wat gesnipperde peterselie en een beetje fijngesneden bieslook onder de sla mengen.
Categorie:recepten
12-09-2009
versjes: weet je wat de bomen zingen?
Weet je wat de bomen zingen?
Weet je wat de bomen zingen, Als ze wiegen in de wind? Over jaren die vergingen, Of de tijd die pas begint. Liedjes, van de vele dingen die je mooi en prettig vind.
Van de zon in verre landen van de vogels in het woud, van de zee aan zuiderstranden En van plekjes warm vertrouwd. Liedjes, zacht als moederhanden, Waar je, o, zoveel van houdt.
Liedjes ver en vaag als dromen, In een wonderlijke taal; Van kabouters, elfen, gnomen, In een land van pracht en praal Zachtjes wiegt de wind de bomen En hun oud en mooi verhaal
van Jac. Van der Ster
Categorie:Versjes
05-09-2009
recept: Bulgaarse yoghurt met witloof en fruit
Bulgaarse yoghurt met witloof en fruit
Ingrediënten:
- 1 potje Bulgaarse Yoghurt (125 ml) - 1 kleine zoete appel - 1 sinaasappel - 1 kleine banaan - 55 gr witloofblaadjes - peper uit de molen
Bereiding:
De sinaasappel pellen, in partjes verdelen en elk partje in drie of vier blokjes snijden. De appel schillen, het klokhuis verwijderen en in blokjes snijden. De banaan pellen en in schijfjes snijden. De witloofblaadjes fijnsnijden. Al deze ingrediënten samen in een kom doen en de Bulgaarse yoghurt eronderdoor mengen. Kruiden met peper uit de molen. (draai gerust een vijftal keer, proef en doe er eventueel nog wat bij)
Speciaal voor de slankelijners. En nog gezond en lekker ook, mmm.....!!!!
Categorie:recepten
23-08-2009
recepten: gratin van knolselder
Gratin van knolselder...
Aantal minuten: 35 Aantal personen: 3 à 4
Ingrediënten:
- 1 kleine knolselder (of de helft van een grote) - 1 groentenbouillonblokje - 2 laurierblaadjes - 1 liter water - 100 ml room 20% - 150 gr gemalen Emmental - peper uit de molen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de knolselder schoon en snijdt hem in plakken van 1/2 cm dik (gaat vlot met de broodsnijmachine) Breng 1 liter water aan de kook met daarin de twee laurierblaadjes en het groentenbouillonblokje. Doe de knolselder erbij en laat een vijftal minuten koken, tot de knolselder wat zachter wordt maar nog niet gaar is. Giet de groente af, maar bewaar 100 ml van het kookvocht. Voeg 100 ml room toe aan het resterende kookvocht en kruid dit mengsel met peper uit de molen. Neem een ovenschaal, boter die in en schik een laag knolselder afgewisseld met telkens een laag gemalen kaas. (3 lagen, te beginnen met de knolselder en eindigend met een laag gemalen kaas) Overgiet met het gekruide bouillon-roommengsel en zet 25 minuten in de oven op 180 graden.
Tip:
Dien op met gekookte aardappelen en braadworst.met bruine uiensaus. (of met kippenbouten of met gegrilde biefstuk) In geval van een feestmenu kan je dit bijgerecht serveren met eendenborst of hazerug. Indien je dat wenst kan je er kroketjes bij opdienen.
Categorie:recepten
22-08-2009
recept: Capellini met scampi en champignons
Capellini met scampi en champignons
Aantal personen: 2-3 Aantal minuten: 30
Ingrediënten:
- 50 ml olijfolie - 1/2 kleine ui, gesnipperd (of een sjalotje) - 3 knoflookteentjes, geperst - 1 mespuntje pili-pili - 1 mespunt viskruiden - 250 gr kleine champignons, gehalveerd - 500 gr scampi (gewicht = niet gepeld) - 100 ml warm water (je mag ook culinaire room gebruiken) - 2 eetlepels peterselie, gesnipperd - peper en zout - 120-180 gr capellini (60 gr/pers) - geraspte parmesaan of geraspte oude Italiaanse kaas (vb: Grangusto van Galbani, Colruyt)
Bereiding:
De capellini laten gaarkoken in licht gezouten water (kooktijd aangegeven op de verpakking)
De olijfolie opwarmen in een wok en daarin ui, knoflook en pili-pili even laten bakken op een gematigd vuur. Het vuur daarna hoger zetten en de - gepelde en van het darmkanaal ontdane - scampi in een tweetal minuten rose bakken. De gehalveerde champignons toevoegen en alles samen nog enkele minuten roerbakken op een hoog vuur. Kruid met de viskruiden en voeg 100 ml warm water toe (of culinaire room als je het romiger wil). Laat nog 1 minuutje doorkoken. Neem de pan van het vuur en roer de gesnipperde peterselie doorheen de bereiding. Kruid eventueel nog wat bij met (zwarte) peper en zout.
Doe wat gekookte capellini in een bord en schep er de scampi-bereiding overheen. Strooi er geraspte kaas over naar smaak.
Categorie:recepten
15-08-2009
Liedjes: Hinkel de pinkel
Hinkel de pinkel...
Hinkel de pinkel daar komen wij aan Wij hebben geen kousen of schoenen meer aan. Met de handjes op de rug. Hinkel de pinkel en dan weer terug.
Categorie:kinderliedjes
14-08-2009
recept: sperziebonen met tomaten en aardappelen op zijn grieks
Sperzieboontjes, tomaten en aardappelblokjes op zijn Grieks... met bruingebakken biefstukreepjes.
Ingrediënten:
- 2 grote uien ( in grove stukken versneden) - 500 gr verse sperzieboontjes (gekuist en in 2 gebroken.) - 4 verse tomaten in blokjes - 4 geschilde aardappelen in blokjes - 3 teentjes knoflook - 2 EL gehakte peterselie - 1 1/2 kopje olijfolie - 1 1/2 kopje water - peper en zout (naar smaak) - enkele Fetablokjes (of een andere kaassoort in blokjes, naar smaak)
Bereiding:
De olijfolie verhitten in een diepe pan of kookpot. De uien daarin fruiten tot ze lichtbruin zijn van kleur. De boontjes er bij doen en een vijftal minuten laten meebakken (af en toe omroeren). De aardappelblokjes, tomatenblokjes, gesnipperde knoflook en gehakte peterselie erbij voegen. Naar smaak kruiden met peper en zout en aanlengen met 1 1/2 kopje water. Alles zo'n 30 minuten laten sudderen op een laag vuurtje. Bestrooi net voor het opdienen met wat verkruimelde Feta (of andere kaasblokjes)
Dien op met bruin gebakken biefstukreepjes (van 3 versneden gepelde biefstukken) Kruid de reepjes vooraf met 1 afgestreken EL pili-pili, peper en zout. Bak ze goed bruin in 1 EL olijfolie gemengd met 1 El Alpro Soya bakken en braden (of een andere vloeibare margarine.)
Dit gerecht wordt in Griekenland vaak opgediend met vis, het wordt zowel warm als koud gegeten !
Categorie:recepten
12-08-2009
Liedjes: knaapje zag een roosje staan
Knaapje zag een roosje staan
't Knaapje zag een roosje staan Roosje op de heide 't Had zo'n klein lief kleedje aan Snel is 't knaapje naar de roos gegaan Stoute jongen kon de roos niet lijden Roosje, roosje, roosje rood, Roosje op de heide!
't Knaapje zei:" Ik pluk je af. Roosje op de heide!" 't Roosje zei:" Ik weer je af 'k zal je prikken voor je straf; zou je willen dat ik lijde?" Roosje, roosje, roosje rood, Roosje op de heide!
En het stoute knaapje brak 't Roosje op de heide! 't Roosje werd toen boos en stak; 't loze knaapje drogend aan de tak Toen stierf het roosje op de heide. Roosje, roosje, roosje rood, Roosje op de heide!
Categorie:kinderliedjes
26-07-2009
liedjes: twee emmertjes water halen..
Twee emmertjes water halen
Twee emmertjes water halen, twee emmertjes pompen. Meisjes op de klompen, jongens op een houten been, rij maar door mijn straatje heen. Van je ras ras ras, rijdt de koning door de plas. Van je voort voort voort, rijdt de koning door de poort. Van je erk erk erk, rijdt de koning door de kerk. Van je één, twee, drie!
Categorie:kinderliedjes
20-07-2009
recepten: Gevulde tomaat met Provençaalse geitenkaas
Gevulde tomaat met Provençaalse geitenkaas
Aantal personen: 1 Aantal minuten:5
Ingrediënten:
- 1 tomaat - 50 gr geitenkaas, halfzacht, 45% v.g. - 1 klein teentje knoflook -1 kl Provençaalse kruiden -1 kl olijfolie -slamix (mix van krulandijvie, veldsla en roketsla, ook fijnproeverssla genoemd) -2 kl honingvinaigrette
Bereiding:
De tomaat uithollen. (dekseltje sparen)
De geitekaas met een vork pletten en er de olijfolie, de provençaalse kruiden en het geperst teentje knoflook ondermengen.
De tomaat vullen met het mengsel.
De fijnproeversla op smaak brengen met de honingvinaigrette.
De tomaat presenteren op een bedje van de sla.
Tip:
Zet de tomaat (zonder sla) 30 seconden in de microgolf voordat je ze opdient. Dan krijg je een licht lauwe tomaat met een smeuïge zachtere geitekaas.
Categorie:recepten
12-07-2009
gedichtje: Mama en de kleintjes...
Mama en de kleintjes
Mama heeft wat te stellen Met al dat kleine goed! Ze kan er van vertellen Hoe 't hoofd soms zeer haar doet Van 't kraaien, 't gieren, 't fluiten Van zeven stoute guiten Die,... 't gaat de maat te buiten Zo woelig en zo druk! Haar oren soms doen tuiten Soms uren aan een stuk.
Toch zal ik me wel wachten Ik ken mama te goed Te luisteren naar de klachten Die zij mij horen doet! Zij mocht me soms eens vragen Wanneer ik dorst te wagen Haar toestand te beklagen Of ik dan zelfs niet gis Dat juist dat gieren, fluiten Dat kraaien van die guiten Al gaat het de maat te buiten Al doet het haar oren tuiten Haar lust, haar leven is.
Categorie:gedichten
11-07-2009
recepten: Scampi in een pittige tomatensaus met pasta
Scampi in een pittige saus met pasta
Aantal personen: 2-3 Aantal minuten: 30
Ingrediënten:
- 500 gr scampi - 400 gr verse tomaten in blokjes, zonder vel of pitjes (of 1 blikje Elvea tomatenblokjes 400gr) - 1 ui - 3 teentjes knoflook (binnenste gedeelte verwijderen) - 1 geel pepertje (wat pili-pili mag ook) - 6 verse oreganoblaadjes - 6 verse basilicumblaadjes - peper en zout - mespunt cayennepeper - 1 koffielepel fijngesnipperde verse basilicum - 20 cl lichte room (3 of 5%) - olijfolie - solo vloeibaar
Bereiding:
De saus: De ui samen met één gesnipperd knoflookteentje glazig stoven in wat solo vloeibaar. De tomatenblokjes erbijvoegen. Kruiden met de verscheurde oregano- en basilicumblaadjes, het fijngesneden gele pepertje, een mespunt cayennepeper, één geperst teentje knoflook, peper en zout. Dit alles een 20-tal minuutjes laten sudderen. Na 20 minuuten het doosje room toevoegen en de saus fijnmixen met de staafmixer. Daarna nog even laten opwarmen tot aan het kookpunt. Haal de saus van het vuur roer er nog 1 kl. fijngesnipperde basilicumblaadjes en een zeer fijn gesnipperd knoflookteentje doorheen.
De scampi: De reuzengarnalen pellen en het darmkanaal verwijderen. Eén zijde van de scampi snel aanbakken in olijfolie, kruiden met peper en zout. Dan de scampi omdraaien, wat solo vloeibaar erbijvoegen en een paar minuutjes verder laten garen op een zacht vuurtje. (niet te lang, anders worden ze taai)
De reuzegarnalen bij de saus voegen en opdienen met gekookte pasta (vb: spirelli)
Categorie:recepten
02-06-2009
recepten: marinade voor varkenshaasje
Gemarineerde varkenshaas ...op de BBQ
Ingrediënten:
- 2 eetlepels tomatenketchup - 2 eetlepels Ketjap Manis (verkrijgbaar bij colruyt) - 4 eetlepels olijfolie extra virgin - 2 teentjes knoflook (worden uitgeperst of fijngesnipperd) - peper uit de molen - zout - (eventueel: enkele fijngesnipperde rozemarijnblaadjes ) - 1 ui (in grove stukken gesneden, zoals je ze ziet op een spies) - 1 varkenshaas
Bereiding:
Varkenshaas in gelijke blokjes snijden Alle ingrediënten (behalve ui) dooreen mengen. Peper en zout naar smaak toevoegen. In een diepe kom de marinade met de varkenshaasblokjes vermengen en dit op z'n minst een uur laten intrekken. (Beter is een hele nacht te laten marineren) De blokjes varkenshaas aan spiezen rijgen, afwisselend met partjes ui. De spiezen bakken op grill of Bbq
Categorie:recepten
17-05-2009
weerspreuken mei: zwaluwen
Waar de zwaluw het huis siert zal het hemelvuur voorbijgaan
Categorie:Weerspreuken
13-05-2009
gedichten: mijn moederken
Mijn moederken
En 't is van u hier nederwaard geschilderd en geschreven mijn moederken geen beeltenis, geen beeld van u gebleven,
Geen tekening, geen luchtdrukmaal, geen beitelwerk van stene 't en zij dat beeld in mij dat gij gelaten hebt allene
O moge ik u onweerdig Nooit die beeltenis bederven, maar eenzaam laat ze leven in mij, eenzaam in mij sterven
Guido Gezelle
Categorie:gedichten
tienergedichten: Blijf nog even
Blijf nog even...
Jij wilt niet meer leven zelfs niet voor heel even. Niets kan je meer raken. Niets kan je genaken
Blijf alsjeblieft nog even Mijn hart hangt vast aan jou leven Het staat wagenwijd voor je open Dus ga toch niet lopen!
- 500 gr scampi - 200-250 gr wokspirelli (spirelli met korte gaartijd, speciaal voor de wok) - 1 blikje Parijse champignons - 2 tomaten - 300 ml water - olijfolie - peper en zout
Voorbereiding:
- Scampi pellen en darmkanaaltje verwijderen ( of gebruik reeds gepelde scampi ). - De 300 ml water opwarmen tot het kookpunt. - De 2 tomaten in kleine blokjes snijden. - Champignons laten uitlekken.
Bereidingswijze:
- De olijfolie verhitten in de wok. - De gepelde scampi een vijftal minuten bakken in de hete olie. - Tomatenblokjes en champignons eraan toevoegen en deze een paar minuutjes laten meebakken. Kruiden met peper en zout. - De wokspirelli in het hete water kieperen, en eventjes week laten worden. Als de spirelli week is, voeg je de pasta bij de andere ingrëdienten in de wok (de 300 ml water inbegrepen) - Alles verder laten sudderen tot de pasta gaar is (en al het water is opgeslorpt.)
Categorie:recepten
25-04-2009
recepten: Deze salade valt heel erg mee wat de smaak betreft.
Salade van witloof en sinaasappel
Ingredïënten:
- 2 witloofstronken - 2 sinaasappelen - 125 gr magere yoghurt - tabasco - peper en zout
Bereiding:
Snijd de 2 witloofstronken in reepjes ( harde kern eruit halen). Snijd 1 sinaasappel in kleine stukjes. Maak een dressing met het sap van de andere sinaasappel en 125 gr magere yoghurt, Meng alles dooreen. Op smaak brengen met enkele druppels tabasco + wat peper en zout.
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten