LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
14-08-2009
recept: sperziebonen met tomaten en aardappelen op zijn grieks
Sperzieboontjes, tomaten en aardappelblokjes op zijn Grieks... met bruingebakken biefstukreepjes.
Ingrediënten:
- 2 grote uien ( in grove stukken versneden) - 500 gr verse sperzieboontjes (gekuist en in 2 gebroken.) - 4 verse tomaten in blokjes - 4 geschilde aardappelen in blokjes - 3 teentjes knoflook - 2 EL gehakte peterselie - 1 1/2 kopje olijfolie - 1 1/2 kopje water - peper en zout (naar smaak) - enkele Fetablokjes (of een andere kaassoort in blokjes, naar smaak)
Bereiding:
De olijfolie verhitten in een diepe pan of kookpot. De uien daarin fruiten tot ze lichtbruin zijn van kleur. De boontjes er bij doen en een vijftal minuten laten meebakken (af en toe omroeren). De aardappelblokjes, tomatenblokjes, gesnipperde knoflook en gehakte peterselie erbij voegen. Naar smaak kruiden met peper en zout en aanlengen met 1 1/2 kopje water. Alles zo'n 30 minuten laten sudderen op een laag vuurtje. Bestrooi net voor het opdienen met wat verkruimelde Feta (of andere kaasblokjes)
Dien op met bruin gebakken biefstukreepjes (van 3 versneden gepelde biefstukken) Kruid de reepjes vooraf met 1 afgestreken EL pili-pili, peper en zout. Bak ze goed bruin in 1 EL olijfolie gemengd met 1 El Alpro Soya bakken en braden (of een andere vloeibare margarine.)
Dit gerecht wordt in Griekenland vaak opgediend met vis, het wordt zowel warm als koud gegeten !
Categorie:recepten
12-08-2009
Liedjes: knaapje zag een roosje staan
Knaapje zag een roosje staan
't Knaapje zag een roosje staan Roosje op de heide 't Had zo'n klein lief kleedje aan Snel is 't knaapje naar de roos gegaan Stoute jongen kon de roos niet lijden Roosje, roosje, roosje rood, Roosje op de heide!
't Knaapje zei:" Ik pluk je af. Roosje op de heide!" 't Roosje zei:" Ik weer je af 'k zal je prikken voor je straf; zou je willen dat ik lijde?" Roosje, roosje, roosje rood, Roosje op de heide!
En het stoute knaapje brak 't Roosje op de heide! 't Roosje werd toen boos en stak; 't loze knaapje drogend aan de tak Toen stierf het roosje op de heide. Roosje, roosje, roosje rood, Roosje op de heide!
Categorie:kinderliedjes
26-07-2009
liedjes: twee emmertjes water halen..
Twee emmertjes water halen
Twee emmertjes water halen, twee emmertjes pompen. Meisjes op de klompen, jongens op een houten been, rij maar door mijn straatje heen. Van je ras ras ras, rijdt de koning door de plas. Van je voort voort voort, rijdt de koning door de poort. Van je erk erk erk, rijdt de koning door de kerk. Van je één, twee, drie!
Categorie:kinderliedjes
20-07-2009
recepten: Gevulde tomaat met Provençaalse geitenkaas
Gevulde tomaat met Provençaalse geitenkaas
Aantal personen: 1 Aantal minuten:5
Ingrediënten:
- 1 tomaat - 50 gr geitenkaas, halfzacht, 45% v.g. - 1 klein teentje knoflook -1 kl Provençaalse kruiden -1 kl olijfolie -slamix (mix van krulandijvie, veldsla en roketsla, ook fijnproeverssla genoemd) -2 kl honingvinaigrette
Bereiding:
De tomaat uithollen. (dekseltje sparen)
De geitekaas met een vork pletten en er de olijfolie, de provençaalse kruiden en het geperst teentje knoflook ondermengen.
De tomaat vullen met het mengsel.
De fijnproeversla op smaak brengen met de honingvinaigrette.
De tomaat presenteren op een bedje van de sla.
Tip:
Zet de tomaat (zonder sla) 30 seconden in de microgolf voordat je ze opdient. Dan krijg je een licht lauwe tomaat met een smeuïge zachtere geitekaas.
Categorie:recepten
12-07-2009
gedichtje: Mama en de kleintjes...
Mama en de kleintjes
Mama heeft wat te stellen Met al dat kleine goed! Ze kan er van vertellen Hoe 't hoofd soms zeer haar doet Van 't kraaien, 't gieren, 't fluiten Van zeven stoute guiten Die,... 't gaat de maat te buiten Zo woelig en zo druk! Haar oren soms doen tuiten Soms uren aan een stuk.
Toch zal ik me wel wachten Ik ken mama te goed Te luisteren naar de klachten Die zij mij horen doet! Zij mocht me soms eens vragen Wanneer ik dorst te wagen Haar toestand te beklagen Of ik dan zelfs niet gis Dat juist dat gieren, fluiten Dat kraaien van die guiten Al gaat het de maat te buiten Al doet het haar oren tuiten Haar lust, haar leven is.
Categorie:gedichten
11-07-2009
recepten: Scampi in een pittige tomatensaus met pasta
Scampi in een pittige saus met pasta
Aantal personen: 2-3 Aantal minuten: 30
Ingrediënten:
- 500 gr scampi - 400 gr verse tomaten in blokjes, zonder vel of pitjes (of 1 blikje Elvea tomatenblokjes 400gr) - 1 ui - 3 teentjes knoflook (binnenste gedeelte verwijderen) - 1 geel pepertje (wat pili-pili mag ook) - 6 verse oreganoblaadjes - 6 verse basilicumblaadjes - peper en zout - mespunt cayennepeper - 1 koffielepel fijngesnipperde verse basilicum - 20 cl lichte room (3 of 5%) - olijfolie - solo vloeibaar
Bereiding:
De saus: De ui samen met één gesnipperd knoflookteentje glazig stoven in wat solo vloeibaar. De tomatenblokjes erbijvoegen. Kruiden met de verscheurde oregano- en basilicumblaadjes, het fijngesneden gele pepertje, een mespunt cayennepeper, één geperst teentje knoflook, peper en zout. Dit alles een 20-tal minuutjes laten sudderen. Na 20 minuuten het doosje room toevoegen en de saus fijnmixen met de staafmixer. Daarna nog even laten opwarmen tot aan het kookpunt. Haal de saus van het vuur roer er nog 1 kl. fijngesnipperde basilicumblaadjes en een zeer fijn gesnipperd knoflookteentje doorheen.
De scampi: De reuzengarnalen pellen en het darmkanaal verwijderen. Eén zijde van de scampi snel aanbakken in olijfolie, kruiden met peper en zout. Dan de scampi omdraaien, wat solo vloeibaar erbijvoegen en een paar minuutjes verder laten garen op een zacht vuurtje. (niet te lang, anders worden ze taai)
De reuzegarnalen bij de saus voegen en opdienen met gekookte pasta (vb: spirelli)
Categorie:recepten
02-06-2009
recepten: marinade voor varkenshaasje
Gemarineerde varkenshaas ...op de BBQ
Ingrediënten:
- 2 eetlepels tomatenketchup - 2 eetlepels Ketjap Manis (verkrijgbaar bij colruyt) - 4 eetlepels olijfolie extra virgin - 2 teentjes knoflook (worden uitgeperst of fijngesnipperd) - peper uit de molen - zout - (eventueel: enkele fijngesnipperde rozemarijnblaadjes ) - 1 ui (in grove stukken gesneden, zoals je ze ziet op een spies) - 1 varkenshaas
Bereiding:
Varkenshaas in gelijke blokjes snijden Alle ingrediënten (behalve ui) dooreen mengen. Peper en zout naar smaak toevoegen. In een diepe kom de marinade met de varkenshaasblokjes vermengen en dit op z'n minst een uur laten intrekken. (Beter is een hele nacht te laten marineren) De blokjes varkenshaas aan spiezen rijgen, afwisselend met partjes ui. De spiezen bakken op grill of Bbq
Categorie:recepten
17-05-2009
weerspreuken mei: zwaluwen
Waar de zwaluw het huis siert zal het hemelvuur voorbijgaan
Categorie:Weerspreuken
13-05-2009
gedichten: mijn moederken
Mijn moederken
En 't is van u hier nederwaard geschilderd en geschreven mijn moederken geen beeltenis, geen beeld van u gebleven,
Geen tekening, geen luchtdrukmaal, geen beitelwerk van stene 't en zij dat beeld in mij dat gij gelaten hebt allene
O moge ik u onweerdig Nooit die beeltenis bederven, maar eenzaam laat ze leven in mij, eenzaam in mij sterven
Guido Gezelle
Categorie:gedichten
tienergedichten: Blijf nog even
Blijf nog even...
Jij wilt niet meer leven zelfs niet voor heel even. Niets kan je meer raken. Niets kan je genaken
Blijf alsjeblieft nog even Mijn hart hangt vast aan jou leven Het staat wagenwijd voor je open Dus ga toch niet lopen!
- 500 gr scampi - 200-250 gr wokspirelli (spirelli met korte gaartijd, speciaal voor de wok) - 1 blikje Parijse champignons - 2 tomaten - 300 ml water - olijfolie - peper en zout
Voorbereiding:
- Scampi pellen en darmkanaaltje verwijderen ( of gebruik reeds gepelde scampi ). - De 300 ml water opwarmen tot het kookpunt. - De 2 tomaten in kleine blokjes snijden. - Champignons laten uitlekken.
Bereidingswijze:
- De olijfolie verhitten in de wok. - De gepelde scampi een vijftal minuten bakken in de hete olie. - Tomatenblokjes en champignons eraan toevoegen en deze een paar minuutjes laten meebakken. Kruiden met peper en zout. - De wokspirelli in het hete water kieperen, en eventjes week laten worden. Als de spirelli week is, voeg je de pasta bij de andere ingrëdienten in de wok (de 300 ml water inbegrepen) - Alles verder laten sudderen tot de pasta gaar is (en al het water is opgeslorpt.)
Categorie:recepten
25-04-2009
recepten: Deze salade valt heel erg mee wat de smaak betreft.
Salade van witloof en sinaasappel
Ingredïënten:
- 2 witloofstronken - 2 sinaasappelen - 125 gr magere yoghurt - tabasco - peper en zout
Bereiding:
Snijd de 2 witloofstronken in reepjes ( harde kern eruit halen). Snijd 1 sinaasappel in kleine stukjes. Maak een dressing met het sap van de andere sinaasappel en 125 gr magere yoghurt, Meng alles dooreen. Op smaak brengen met enkele druppels tabasco + wat peper en zout.
Serveer met volkorenbrood
Categorie:recepten
22-04-2009
versjes: appelsien
Appelsien, laat u zien, pas maar op of ik eet u op
Categorie:Versjes
21-04-2009
tienergedichten: Ben ik zwak?
Ben ik zwak?
Ben ik zwak? Ik worstel met mezelf. Ik vind mezelf sterk, ...of ik probeer dat toch te zijn.
Fysiek ben ik OK. Mentaal zoek ik mijn weg. Onze samenleving is veeleisend.
Ik doe mijn best. Hopelijk is dat genoeg, ...voor deze wereld.
De boer die zaait het graan. De boer die zaait het graan. Hey-ja victoria De boer die zaait het graan.
De boer die maait het graan. De boer die maait het graan. Hey-ja victoria De boer die maait het graan.
De boer die dorst het graan. De boer die dorst het graan. Hey-ja victoria De boer die dorst het graan.
De molen maalt het graan De molen maalt het graan Hey-ja victoria De molen maalt het graan
De bakker bakt het brood De bakker bakt het brood Hey-ja victoria De bakker bakt het brood
De boer die eet het brood De boer die eet het brood Hey-ja victoria De boer die eet het brood.
Categorie:kinderliedjes
18-03-2009
Liedjes: onder moeders paraplu
Onder moeders paraplu...
Onder moeders paraplu, Liepen eens twee kindjes, Hanneke en Janneke, Dat waren beste vrindjes, En de klompjes gingen van klik, klak, klik, En de regen deed van tik, tak, tik, Op moeders paraplu. En de klompjes gingen van klik, klak, klik, En de regen deed van tik, tak, tik, Op moeders paraplu. Op moeders paraplu.
Toen kwam Jan-de-Wind erbij, Die joeg eerst heel zoetjes, Toen al hard en harder maar, De regen in hun snoetjes, En Jan-de-Wind die rukte en trok, En op en neder ging de stok, Van moeders paraplu, En Jan-de-Wind die rukte en trok, En op en neder ging de stok, Van moeders paraplu, Van moeders paraplu.
Maar Hanneke en Janneke Dat waren flinke klantjes, Die hielden stijf de paraplu, in allebei hun handjes. En ze lachten blij van hi, ha, hi, En ze riepen: Jan, jij krijgt hem ni, 't Is moeders paraplu, En ze lachten blij van hi, ha, hi, En ze riepen: Jan, jij krijgt hem ni, 't Is moeders paraplu, 't Is moeders paraplu.
Categorie:kinderliedjes
15-03-2009
recept: romige kipblokjes uit de wok..., met penne
Romige kipblokjes uit de wok..., met penne
Ingrediënten: (4 pers)
- 250 gr penne - 3 kipfilets - 1 oranje paprika - 1/2 ui - 200 ml room - 1 miniportie philadelphia met fijne kruiden - 1 koffielepel ketchup - kipkruiden - olijfolie - peper uit de molen - zout
Bereiding:
Water aan de kook brengen met 1 kleine koffielepel zout. De penne gaarkoken volgens de aangegeven tijd op de verpakking.
Ui en paprika fijnsnijden. De kipfilets versnijden in kleine blokjes. De kipblokjes royaal kruiden met kipkruiden en er een goede scheut olijfolie over gieten. Alles goed dooreenmengen zodat kruiden en olie evenredig verdeeld worden over de stukjes vlees.
Een eetlepel olijfolie verhitten in de wok. Daarin de ui en de paprika fruiten. Na enkele minuten de kipblokjes toevoegen en goed aan alle kanten laten bakken. Als de kipblokjes bijna gaar zijn de kruidenkaas, de room, en 1 koffielepel ketchup toevoegen. Nog even laten sudderen. Op smaak brengen met peper uit de molen en wat zout.
De penne afgieten en eventueel mengen onder de romige kipblokjes.
Naar smaak kan er een tomaat (gepeld, ontdaan van de zaadjes en in kleine blokjes gesneden) of wortelblokjes, diepvrieserwtjes, champignons,...verwerkt worden in dit gerecht.)
Categorie:recepten
07-03-2009
recepten: opgevulde (paas)kip
Opgevulde kip
Aantal personen: 5 tot 6 Aantal minuten: 90
Ingrediënten
- een ontbeende braadkip (ontbenen kan je vragen aan de slager of je kunt het ook zelf eens proberen, zie verder) - 400 gr kippengehakt - 2 eieren - 4 eetlepels paneermeel - 1 eetlepel ketchup - 1 koffielepel zachte paprika - 1 mespunt kerriepoeder - 1/2 koffielepel gedroogde marjolein - 1 teentje knoflook - peper en zout - 2 takjes van een witte selder, fijngehakt - 2 kleine wortelen, fijngehakt - 1/2 venkelknol, fijngehakt (of het witte gedeelte van één prei, fijngehakt ) - 1 ui, gesnipperd - 1 rood pepertje, ontdaan van zaadlijsten en zaadjes en fijngesnipperd - een glas witte wijn - beetje water - braadboter - enkele grove stukken wortel, selder, om naast de kip te leggen in de braadschotel.
Voorbereiding: Kip ontbenen (zie link voor een videovoorstelling)
Doe het elastiekje los van de kip maar snij het niet door, de kip wordt er later terug mee opgebonden. Leg de kip met de borstzijde op tafel en verwijder het staartgedeelte. Snij met een scherp mes langsheen de ruggegraat van de kip. Maak het vlees los van de ribben. Ter hoogte van de onderrug zorg je dat je de "haasjes" meehebt met het vlees. Ga voorzichtig verder en maak het borstbeen los van het vlees tot heel het karkas vrij is (goed opletten: je mag niet doorheen het vel snijden en de borstfilets mogen niet kapotgesneden worden) De vleugels hoeven niet ontbeent, wel moeten de sleutelbeentjes losgemaakt worden van de vleugelgewrichten en verwijderd worden uit het borstgedeelte. Ook de beentjes uit de bovendijen worden verwijderd. Geef daarvoor een insnede langs de binnenzijde van de bovenbil. Maak met je mes alle vlees los tot aan de onderbout. Snij ter hoogte van het kniegewricht de pezen door. Spoel de ontbeende kip goed schoon en dep ze droog. De kip is nu klaar om op te vullen
Volgende link toont een filmpje hoe je tewerk moet gaan om een kip te ontbenen,
De ui en de knoflook glazig stoven in wat boter. De fijngehakte groenten erbijvoegen alsook een beetje water. De groenten afdekken en op een klein vuur stoven tot ze half gaar zijn. Af en toe omroeren.
Twee eieren breken in het gehakt, het paneermeel erbij voegen en alles goed dooreenroeren. De gestoofde groenten bij het gehakt doen en goed dooreen mengen (eventueel met de kneedmixer) Op smaak brengen met een geperst teentje knoflook, marjolein, zachte paprika, kerriepoeder, ketchup, peper en zout. (Het gehakt mag goed gekruid zijn, eventueel bijkruiden.)
De ontbeende kip openleggen met de velkant naar beneden. Van het gehakt een broodje maken en dit midden op de kip leggen. De zijflappen van de kip omheen het gehakt leggen zodat het vel een overlapping maakt van ong. 1,5 cm. De rugzijde van de kip dichtnaaien met keukengaren. De vleugels en de dijen van de kip opbinden met behulp van het elastiekje dat rond de braadkip zat.
Wat boter verhitten in een ruime braadpan en de opgevulde kip langs alle kanten bruin bakken. De gebruinde kip overbrengen in een diepe ovenschotel. Het bakvet blussen met een glas witte wijn en de aanbaksels losroeren. Deze saus over de kip gieten. De grofgesneden wortel en selder omheen de kip leggen in de saus. (De groenten voorkomen verbranding van het braadvet). De kip in de oven laten garen gedurende 60 minuten op 175° C. De eerste 30 minuten dek je de ovenschotel best af. Het laatste half uur neem je het deksel eraf en bedruip je af en toe met de saus.
Na een uur de oven uitdraaien en de kip nog een 20 min. afgedekt in de oven laten staan alvorens te versnijden.
Serveertip: Dien op met een aardappelgratin en ev. een Leffesaus. De opgevulde kip kan je op voorhand klaarmaken en s'anderendaags afgedekt opwarmen (gedurende een uurtje) in een oven van 150° C
Categorie:recepten
22-02-2009
recepten: gewone chocolademousse
Chocolademousse
Ingrediënten:
- 200 gr pure chocolade - 4 eieren - 200 ml gekoelde, opklopbare room - 2 zakjes vanillesuiker - 2 afgestreken eetlepels poedersuiker
Bereiding:
Voorbereiding - Breek de chocolade in stukjes. Doe de stukjes in een pot geschikt voor de microgolfoven. - Breek de eieren en doe het eigeel en het eiwit in 2 aparte mengkommen. - Doe de room in een derde mengkom
Smelten en opkloppen - Smelt de gebroken chocolade in de microgolfoven. (2 x 1 minuut op volle kracht. Tussenin de chocolade glad roeren. Ev. nog 1/2 minuut en weer goed glad roeren. Dan de pot afdekken om de gesmolten chocolade warm te houden)
- Klop ondertussen als eerste de 4 eiwitten tot sneeuw. - Klop dan de room op tot die half stijf is. - Klop als laatste de 4 eierdooiers met 2 EL poedersuiker en 2 zakjes vanillesuiker luchtig op. (gedurende een vijftal minuten)
Mengen - Meng eerst de gesmolten chocolade onder het opgeklopte eigeel. - Spatel daarna de opgeklopte room door dit chocolademengsel. - Schep als laatste het eiwit eronder en zorg dat alles luchtig wordt vermengd.
- Doe de chocolademousse in kleine bekertjes, doe er wat witte chocoladeschilfers over en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
PS: wil je de bekertjes zelf maken (zie foto) zoek in dit blog op " Bekertjes uit chocolade "
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten