LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
30-01-2010
liedjes: reuzenlied
Vlaams reuzenlied (enkel de lichtgroene strofes worden gezongen in het te beluisteren deel)
Als de grote klokke luidt, de klokke luidt, de Reuze komt uit. Keere weerom, Reuske, Reuske, Keere weerom. Reuzegom.
Al die daar zeidt: De reus die kom, de reus die kom, zij liegen daarom. Keere weerom, Reuske, Reuske, Keere weerom. Reuzegom.
Sa moeder zet de pot op 't vier, de pot op 't vier. De reus is hier ! Keere weerom, Reuske, Reuske, Keere weerom. Reuzegom.
Sa moeder, snijd een boterham, een boterham. De reus is gram ! Keere weerom, Reuske, Reuske, Keere weerom. Reuzegom.
Sa moeder tap van 't beste bier, van 't beste bier. De reus is hier ! Keere weerom, Reuske, Reuske, Keere weerom. Reuzegom.
Sa moeder stop al ras het vat, al ras het vat. De reus is zat ! Keere weerom, Reuske, Reuske, Keere weerom. Reuzegom.
Moeder geeft maar kaas en brood, maar kaas en brood de Reuze is dood. Keere weerom, Reuske, Reuske, Keere weerom. Reuzegom.
Categorie:kinderliedjes
29-01-2010
recepten: Gehaktschotel met aubergine, courgette, paprika's (ovenschotel)
Gehaktschotel met courgette, aubergine en paprika's
Aantal personen: 3-4 Aantal minuten:40
Ingrediënten:
- 3 paprika's (gele, groene, rode) - 1 kleine courgette - 1 kleine aubergine - 1 grote (rode) ui - 1 el gehakte peterselie - 2 teentjes knoflook - beetje zachte paprika (poeder) - beetje spaghettikruiden - beetje kipkruiden - zout en peper - 2 el olijfolie - 500 gr gemengd gehakt - 400 gr tomatenblokjes (gebruik liefst verse tomaten, ontveld en ontdaan van de zaadjes) - 1 ei - 200 ml light room (vb 5%) - 100 gr geraspte Emmental light
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 180 graden. - Een eetlepel olijfolie verhitten in een sauteerpan of andere diepe pan. De fijngesneden ui en de in blokjes gesneden groenten toevoegen en het geheel 6 minuten stoven op een redelijk hoog vuur. - De groenten op smaak brengen met peper en zout en in een ruime ovenschaal scheppen. - De rest van de olie in een andere braadpan verhitten en het gehakt daarin goudbruin bakken (goed los maken). - Het gebruinde gehakt verder op smaak brengen met paprikapoeder, spaghettikruiden, kipkruiden, p&z ( Tip: proeven!... en naar eigen smaak het vlees bijkruiden) - Schep nu het gehakt bovenop de groenten. - Klop het ei los en roer de room en de helft van de geraspte kaas eronder. - Het ei-room-kaas mengsel verdelen over de gehaktschotel en de schotel daarna met de rest van de kaas bestrooien. - Het gerecht in ca. 35 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar laten worden. ( zo'n 20 min afgedekt, de laatste 15 zonder deksel) - Bestrooi de schotel voor het opdienen met peterselie.
Categorie:recepten
25-01-2010
allerlei: gedichtje voor Fien
Voor Fien...
Dartel en speels, zingend en springend, een wijsneusje klein, een meisje zo fijn.
Knap en charmant, soms boos, irritant, maar altijd parmantig galant.
recepten: Kabeljauwhaasje met krokant korstje uit de oven
Kabeljauwhaasje met krokant korstje, op een bedje van aardappelpuree (ovenschotel)
Ingrediënten:
Voor de aardappelpuree:
- 750 gr aardappelen - scheutje halfvolle melk - 1 eierdooier - 25 gr boter - peper, zout, nootmuskaat
Voor de vis:
- 3 à 4 kabeljauwhaasjes - 2 eetlepels olijfolie - 2 afgestreken koffielepels provençaalse kruiden - 2 ajuinen - 2 knoflookteentjes - 25 gr boter - 3 sneetjes wit brood, (korstjes verwijderen en verkruimelen) - 50 gr geraspte kaas - 20 cl culinaire light room - een kwart van een visbouillonblokje - 1 koffielepel fijngesneden dille (vers of diepvries )
Bereiding:
Puree: Kook de aardappelen gaar in water met 1 koffielepel zout. Steek ze door. Maak in het midden een kuiltje en doe daarin melk, peper, nootmuskaat, boter en eierdooier. Meng alles goed dooreen.
Ovenschotel met vis: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Ajuin en teentjes knoflook fijnsnijden (hartje uit de lookteentjes halen.) en samen met de provençaalse kruiden glazig stoven. Verwijder dit mengsel uit de pan.
Smelt in dezelfde pan de boter en roer de broodkruimels erdoorheen. Neem de pan van het vuur, laat even afkoelen en roer er de geraspte kaas doorheen.
Doe de room in een pannetje, voeg er de dille en de visbouillon aan toe en laat even opwarmen.
Kruid de kabeljauwhaasjes goed met zout en peper. Sprenkel er wat citroensap overheen.
Wrijf een grote ovenschotel in met olijfolie. Breng eerst een laag puree aan. (dikkere laag in het midden aflopend naar de randen toe.) Leg de gekruide vis op de puree.
Giet de roomsaus over de vis (saus zal eraf lopen naar de randen toe) Bedek de kabeljauw met het ui-mengsel en verdeel daarbovenop de geprepareerde broodkruim.
Zet in een oven van 180°C. (bij een te vlugge verkleuring van het kruim, de oven verlagen naar 175°)
Draai de oven na 15-20 minuten uit en laat nog een tiental minuten nagaren in een gesloten oven .
!! Dit gerecht kan in één grote schotel maar kan ook in individuele ovenschaaltjes worden opgediend.
Categorie:recepten
18-01-2010
recept: gehaktbrood met rundsbouillonsaus
Gehaktbrood met rundsbouillon-saus
Ingrediënten voor het vleesbroodje:
- 1/2 kg gemengd gekruid gehakt - 1 ei - 3 EL paneermeel - 1 EL tomatenketchup - 1 EL gesnipperde peterselie - een 1/2 ui zeer fijngesnipperd - een 1/2 ui grofgesneden - een mespunt vleeskruiden (of sate kruiden) - ev. nog wat peper,zout en nootmuskaat (om bij te kruiden indien nodig)
Ingrediënten voor de saus:
- 300 ml water - 1/2 rundsbouillonblokje - 1 EL maizena roux voor verfijnde bruine sausen (of gewone maizena en wat extra rundsbouillon)
Bereiding gehaktbrood:
Alle ingrediënten (behalve de grofgesneden 1/2 ui) samen in een kom doen en alles goed mengen. Eventueel nog wat bijkruiden (met peper, zout, nootmuskaat) en er een gehaktbroodje van maken. Solo vloeibaar verhitten. Het gehaktbrood daarin aan één zijde goed laten bruinen, dan omdraaien en er de grofgsneden ui rondstrooien. Verder bakken langs alle kanten tot er overal een bruin korstje gevormd is. Het vuur daarna zeer laag draaien, er enkele eetlepels water aan toevoegen. Zet nu een deksel op de pan en laat het gehaktbroodje langzaam garen (gedurende ongeveer 35 minuten)
Haal het gebakken gehaktbrood uit de pan en laat het een tiental minuten rusten onder aluminiumfolie alvorens het te versnijden Maak ondertussen de saus.
Bereiding saus:
Neem de pan waarin je het vleesbrood hebt gebakken. Voeg 300 ml water toe en roer alle aanbaksels los met een garde. Voeg 1/2 rundsbouilonblokje toe en breng aan de kook. Bind de saus met maizena roux voor bruine sausen (of met gewone maizena) tot de gewenste dikte. Bijkruiden kan met peper en zout of nog een beetje verkruimelde bouillon naar smaak. (Eventueel kan je de saus ziften voordat je ze bindt om een gladdere saus te verkrijgen.)
Het vleesbrood versnijden in 1 cm dikke sneden en deze in de saus leggen. Opdienen met gekookte aardappelen en gestoofde worteltjes.
Categorie:recepten
01-01-2010
allerlei: creaties van Fientje op oudejaarsavond
wat ViND jE leuk AAn nieuwjaar MooI leuk
één vlokje nog een vlokje nog meer vlokjes Dwarrelen en warrelen het nieuwjaar begint
Bedankt Fien, om dit op mijn blog te schrijven. Aan iedereen de allerbeste wensen voor 2010!
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten