LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
30-10-2010
filmpje: The skeleton dance
The Skeleton Dance
Categorie:Filmpjes
13-08-2010
recepten: Kabeljauw met groentenkaassaus
Kabeljauw met groentenkaassaus
Aantal personen: 2-3 Aantal minuten: 40
Ingrediënten:
Ingrediënten om vis te stoven:
- 500 gr kabeljauwfilets (diepvries of vers, kan ook met andere visfilet vb. Tilapia of Alaska Polak) - 1 groentenbouillonblokje - 600 ml water
Ingrediënten voor kaassaus met groenten:
- 20 g margarine (vloeibaar) - 20 g bloem - 125 ml halfvolle melk - 125 ml visbouillon (of kookvocht waar de vis in gaarde) - 20 g geraspte Emmentaler light (of 1 sneetje ZIZ light smeltkaas) - 100 g witte selder in kleine blokjes (2 afgebroken stengels) - 100 g wortel in blokjes (2 kleine wortelen) - zout en peper
Bereiding:
Vis: - 1 groentenbouillonblokje oplossen in 600 ml water - de groentenbouillon aan de kook brengen. - de (bevroren) visfilets in de groentenbouillon leggen en laten gaar worden.
Saus - sausgroenten in kleine blokjes snijden (wortel, witte selder) - een beetje van de bouillon (waarin vis stooft) afnemen en daarin de wortel- en selderblokjes gaarstoven. - een witte saus bereiden met boter, bloem, melk en visbouillon (benodigdheden: zie hoger, ingrediënten kaassaus), - eerst het sneetje light kaas in de saus verbrokkelen (of er de gemalen kaas indoen), de saus terug gladroeren en daarna de gestoofde wortel- en selderblokjes doorheen de saus mengen. (kookvocht afgieten van de groenten vooraleer ze onder de kaassaus te mengen.) - peper en zout toevoegen naar smaak.
Serveertip:
Opdienen met aardappelpuree. Wil je extra groenten? Serveer er gestoofde prei bij (beste is het wit van de prei).
Categorie:recepten
01-08-2010
Recept: zelf gekookt hammetje, honingzoet afgewerkt onder de grill
Hammetje uit de snelkookpan, met honing gegrild
Ingrediënten:
- een snelkookpan half gevuld met water - 1 groentenbouillonblokje (om op te lossen in dat water) - 1 hammetje van ong. 1 kg (liefst in een netje, Colruyt) - 2 kleine wortelen in grove stukken - 1 grote ui (in 4-en) - 2 laurierblaadjes - 1 afgestreken KL. grilladekruiden - 1 of 2 EL honing - 15 à 20 kruidnagels
Bereiding :
Het hammetje koken in de groentenbouillon met wortel ,ui ,laurierblaadjes en grilladekruiden (30 minuten vanaf het stoomsignaal) Na de kooktijd het hammetje uit de bouillon halen, het netje verwijderen en de bovenkant inwrijven met honing. De kruidnagels daarna gelijkmatig verdelen over de ham (kruidnagels erin prikken) Het hammetje bruin laten kleuren onder de grill, versnijden en opdienen.
Tip:
Lekker met ananasschijven, gekarameliseerd met honing en gebakken aardappeltjes, puree of kroketjes. Sausliefhebbers kunnen een bechamelsaus maken van de bouillon waarin de ham is gekookt, verrijkt met 1/4 groentenbouillonblokje, een eierdooier, wat room, een eetlepel honing, ev. peper en zout.
Categorie:recepten
06-07-2010
recepten: macaroni carbonara
Macaroni Carbonara (kan ook met spaghetti)
Ingrediënten: (2 pers)
- 120 gr macaroni (kort geknipte) - 1 eetlepel solo vloeibaar - 1/2 ui gesnipperd - 1 teentje knoflook, hartje eruitgehaald en fijngesneden - 100 gr spekjes, natuur Herta (de hoeveelheid spek kan naar behoefte aangepast worden) - 1 ei - 125 ml culinaire room - 20 gr geraspte Sovrano (Italiaanse harde kaas met buffelmelk, verkrijgbaar bij Colruyt) - 15 gr gemalen parmesaanse kaas - peper uit de molen - zout
Bereiding:
De pasta gaarkoken in gezouten water
De ui, knoflook en spekjes bruin bakken.
Het ei loskloppen met een vork, al kloppend de room eronder mengen en als laatste de 2 kaassoorten er doorheen spatelen. Kruiden met peper uit de molen en een beetje zout.
De macaroni afgieten en goed laten uitdruipen.
De pasta onder de gebruinde spekjes mengen. Als laatste het room-ei-kaas mengsel eraan toevoegen. Alles goed dooreen roeren.
De pasta terug op het vuur zetten en gedurende korte tijd warm laten worden vooraleer op te dienen.
Eventueel enkele schilfers buffelkaas of parmesaan over het bord strooien als garnering.
Categorie:recepten
22-06-2010
recepten: chocoladebekertjes zelf maken
Bekertjes uit chocolade (om bv. te vullen met chocolademousse)
Ingrediënten en benodigdheden:
- Chocolade naar keuze (wit, melk of puur) Reken per bekertje één regel of reep chocolade. - Plastiekfolie (of diepvrieszakjes) waaruit je vierkante stukjes snijdt van zo'n 15 op 15 cm. - Kleine glaasjes waarop je de folie met chocolade kan laten opstijven. - Microgolf om de chocolade te smelten (kan ook au bain marie).
Bereiding:
- Breek de chocolade in stukjes en smelt ze in de microgolf (zonder toevoegingen, op volle kracht: ong. 1 minuut 30 sec. voor 4 à 5 repen bruine chocolade. Witte chocolade iets minder lang, ong. 1 minuut 20 sec)
- De chocolade zal gedeeltelijk gesmolten zijn. Roer dan met een garde tot alle chocoladebrokjes verdwenen zijn en een blinkende gladde massa overblijft.
- Per bekertje neem je een soeplepel chocolade. Strijk deze uit op het folievelletje, in cirkelvorm met een diameter van ong. 10-11 cm .
- Leg dan het midden van het velletje op een omgekeerd aperitiefglaasje, zodat het chocoladebekertje zijn vorm krijgt en de chocolade terug kan opstijven.
- Zet de vormpjes op een koele plaats tot de chocolade terug helemaal hard geworden is.
- Maak de opgesteven vormpjes los van de glaasjes en trek de folie voorzichtig uit het bekertje.
Categorie:recepten
08-05-2010
gedicht: Moeder, oud gedicht voorgedragen door kinderen op moederdag
Moeder
(oud Vlaams gedicht dat werd voorgedragen op moederdag, vgl. met een nieuwjaarsbrief)
Wij maken u blij Met bloemen en met groen, Lijk wij zo vaak in mei Ook voor Maria doen
Wij zeggen u nu dank Voor alles wat u doet, Het is maar kinderklank Maar toch menen wij het goed
Want 't is vandaag uw feest De mooiste dag van 't jaar, Zijn wij eens stout geweest We vinden het heel naar.
Wij brengen u zo blij Die bloemen en dat groen En heel uw kinderij Geeft u nog een zoen
Categorie:gedichten
20-04-2010
recepten: varkenshaas met Leffesaus
Varkenshaas met Leffesaus
Aantal personen: 2-3 Aantal minuten: 45
Ingrediënten:
- een varkenshaasje van ong. 750 gr - solo vloeibaar - twee uien - een teentje knoflook - 200 gr wortelen - 4 takken van een witte selder - een halve venkelknol of 2 preiwitten ( met venkel is de saus lekkerder) - 20 gr bruine suiker - een afgestreken koffielepel mosterd - peper en zout - 200 ml water - een flesje blonde Leffe - een koffielepel maizena
Bereiding:
1. Groenten stoven: (Het groentenvocht zal gebruikt worden in de saus) - De uien en de look fijnsnijden, de andere groenten versnijden in Julienne (dunne reepjes van zo'n 4 cm lang) of in blokjes kan ook (Julienne is mooier) - Wat boter in een pan doen en daarin de uien en de look glazig stoven. - De wortelen, de selder en de venkel erbij voegen en eventjes laten meestoven. Daarna 200 ml water toevoegen. Kruiden met peper en zout. - De groenten verder laten garen op een zacht vuur, onder gesloten deksel.
2. Vlees bakken - Het varkenshaasje kruiden met peper en zout en langs alle kanten bruin bakken, daarna nog een 15 à 20 minuutjes verder laten garen op een zacht vuurtje, het deksel op de pan.
3. De saus maken - Het vlees uit de pan halen en warm houden (in aluminiumfolie of in een warme oven). - De bruine suiker aan het braadvet toevoegen en laten karamelliseren (Dit gaat zeer vlug, de suiker mag niet verbranden. Haal desnoods de pan eventjes van het vuur. Hou het blusvocht klaar.) - De gekaramelliseerde suiker blussen met 200 ml van het groentenvocht en 200 ml blonde Leffe daarbij gieten. (beetje meer dan een half flesje). - De saus laten inkoken tot bijna de helft. - Op smaak brengen met mosterd, peper en zout. Binden met een beetje maizena.
Tip: Serveren met een goed gekruide aardappelpuree waaraan een ruime eetlepel vers gesnipperde bieslook is toegevoegd.
Categorie:recepten
18-04-2010
gedicht: Van een hond, een kat, en nogal wat
Van een hond, een kat, en nogal wat
De poedel en de kater, de poedel en de kat, die lagen bij de kachel die rode wangen had.
De kater lag te spinnen, die spon een poezelied, van dikke vette muizen en een kanariepiet.
De poedel lag te dromen, hij knorde nu en dan, van afgekloven beentjes, daar hield ie zoveel van.
Toen kwam er een stoute bengel, een kleine spring-in-'t veld, Die trok aan 't poezestaartje, toen had je het geweld.
De kater stond te blazen, en krabte naar de hond, die met zijn ruige poten, stoof blaffend in het rond.
De tafel en de stoelen, de matjes, het karpet, geen ding bleef staan of liggen waar 't eens was neergezet.
Dat was me een spektakel, zo erg was 't nooit geweest, de kleine staartetrekker, die schreewde nog het meest.
S. Franke
Categorie:gedichten
08-04-2010
recept: Kabeljauw met courgette en paprika
Kabeljauw met courgette en paprika
Aantal personen: 2-3 Aantal minuten: 35
Ingrediënten:
- 500 gr kabeljauwfilet - peper en zout - 25 gr kruidenboter - 150 gr courgette in blokjes (bij grote courgetten de zaden verwijderen) - 1 rode paprika in dunne reepjes - 1 ui in fijne ringen - 100 gr gemalen Mozarella kaas
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 °
- Smelt de kruidenboter in een ruime pan. - Bak de uiringen, de paprikareepjes en de courgetteblokjes in de kruidenboter. Schep ze regelmatig om en om. (bak gedurende 5 minuten). - Vet een platte ovenschotel in met boter. Leg de kabeljauwfilet in de schotel. - Kruid de vis met zout en peper uit de molen. Bedek de filets gelijkmatig met het groentenmengsel. - Strooi gemalen Mozarella over de gebakken groenten heen. (laat de kleur van de groenten er nog wat doorheen komen.) - Zet 20 minuten in de oven tot de vis gaar is en er een goudkleurig korstje gevormd wordt op de bovenlaag.
Tip: Dien op met gekookte aardappelen in gesmolten kruidenboter.
Categorie:recepten
25-03-2010
recepten: Gestoofd konijn
Gestoofd konijn
Ingrediënten:
- 1 versneden konijn - bakboter - 3 ajuinen - 100 gr spekblokjes - 200 ml water (x2) - 2 laurierblaadjes - 2 à 3 takjes tijm - peper en zout - aardappelzetmeel
Bereiding:
- Doe wat bakboter in een ruime kookpot en laat daarin de spekblokjes uitbakken. Voeg er de fijngesneden ui bij en laat zachtjes verder stoven.
- Neem een grote bakpan met wat bakboter en bak het konijn aan alle kanten goed bruin. Kruiden met peper en zout.
- Voeg tijm en laurier toe aan het spek-ui mengsel en leg de stukken konijn erbovenop.
- Blus de braadpan waarin het konijn bruinde met 200 ml water. Roer de aanbaksels los en giet het blusvocht - door een zeef - over het konijn. Eventueel nog wat bijkruiden met peper en zout.
- Zet de kookpot op een zeer laag vuurtje en laat in 1uur 45' tot 2 uur zachtjes gaarstoven, met het deksel op de pan.
- Haal na de stooftijd de gare stukken konijn uit de pan en houdt ze warm. Verwijder de takjes tijm en de laurier uit de saus. Leng de saus aan met ong. 200 ml water. Bind met aardappelzetmeel en breng de saus indien nodig verder op smaak met peper en zout.
- Dien op met gekookte aardappelen en warme peertjes.
Noot: indien opgediend met aardappelkroketten hoef je geen extra saus te maken.
Categorie:recepten
21-03-2010
recept: surimi-(lunch)slaatje
Surimi-slaatje
Ingrediënten:
- 6 surimistaafjes - een smaakvolle trostomaat - enkele blaadjes ijsbergsla - 2 koffielepels mayonaise - peper uit de molen, - zout
Bereiding:
De surimistaafjes in blokjes snijden van 1/2 cm breed. De tomaat eveneens in kleine blokjes snijden. De slablaadjes samennemen en in fijne reepjes snijden. Alles samenbrengen in een kom en kruiden met peper en zout. Twee koffielepels mayonaise toevoegen en alles mengen, een beetje zout en wat peper uit de molen eroverheen strooien Opdienen in een laag kommetje of aperitiefschaaltje.
Categorie:recepten
04-02-2010
recept: gegratineerde aardappelen uit de microgolf/grilloven
Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Doe ze in een diepe mengkom. Giet de room in een 2de mengkom, voeg er een klein koffielepeltje zout aan toe. Pers het knoflookteentje uit en meng het door de room. Kruid het roommengsel daarna met peper en nootmuskaat volgens eigen smaak. (Het zout zal domineren, maar de aardappelen slorpen het zout straks op). Roer 100 gr van de gemalen kaas onder de room. Giet het kaas-roommengsel daarna over de aardappelschijfjes. Meng aardappelen, room en kaas goed door elkaar. Beboter een pyrexschotel (een met een deksel) en doe daar het aardappelmengsel in.
Zet de schotel afgedekt in de microgolf. (instellen op: enkel microgolffunctie, niveau 9 of ong. 900 watt, tijd: 6 minuten)
Na 6 minuten de schotel eruithalen en de aardappelen omroeren, dan terug 6 minuten, zelfde energieniveau. Na totaal 12 minuten het aardappelmengsel een tweede keer omroeren.
Bestrooi de aardappelschotel met de rest van de gemalen kaas. Stel de microgolfoven nu in op de combinatie microgolf /grill, tijd:12 minuten Laat verder garen en grillen. Na de gaartijd nog enkele minuten laten rusten in de microgolf.
Dien vb.op met gegrilde lamsburgers.
Categorie:recepten
30-01-2010
liedjes: reuzenlied
Vlaams reuzenlied (enkel de lichtgroene strofes worden gezongen in het te beluisteren deel)
Als de grote klokke luidt, de klokke luidt, de Reuze komt uit. Keere weerom, Reuske, Reuske, Keere weerom. Reuzegom.
Al die daar zeidt: De reus die kom, de reus die kom, zij liegen daarom. Keere weerom, Reuske, Reuske, Keere weerom. Reuzegom.
Sa moeder zet de pot op 't vier, de pot op 't vier. De reus is hier ! Keere weerom, Reuske, Reuske, Keere weerom. Reuzegom.
Sa moeder, snijd een boterham, een boterham. De reus is gram ! Keere weerom, Reuske, Reuske, Keere weerom. Reuzegom.
Sa moeder tap van 't beste bier, van 't beste bier. De reus is hier ! Keere weerom, Reuske, Reuske, Keere weerom. Reuzegom.
Sa moeder stop al ras het vat, al ras het vat. De reus is zat ! Keere weerom, Reuske, Reuske, Keere weerom. Reuzegom.
Moeder geeft maar kaas en brood, maar kaas en brood de Reuze is dood. Keere weerom, Reuske, Reuske, Keere weerom. Reuzegom.
Categorie:kinderliedjes
29-01-2010
recepten: Gehaktschotel met aubergine, courgette, paprika's (ovenschotel)
Gehaktschotel met courgette, aubergine en paprika's
Aantal personen: 3-4 Aantal minuten:40
Ingrediënten:
- 3 paprika's (gele, groene, rode) - 1 kleine courgette - 1 kleine aubergine - 1 grote (rode) ui - 1 el gehakte peterselie - 2 teentjes knoflook - beetje zachte paprika (poeder) - beetje spaghettikruiden - beetje kipkruiden - zout en peper - 2 el olijfolie - 500 gr gemengd gehakt - 400 gr tomatenblokjes (gebruik liefst verse tomaten, ontveld en ontdaan van de zaadjes) - 1 ei - 200 ml light room (vb 5%) - 100 gr geraspte Emmental light
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 180 graden. - Een eetlepel olijfolie verhitten in een sauteerpan of andere diepe pan. De fijngesneden ui en de in blokjes gesneden groenten toevoegen en het geheel 6 minuten stoven op een redelijk hoog vuur. - De groenten op smaak brengen met peper en zout en in een ruime ovenschaal scheppen. - De rest van de olie in een andere braadpan verhitten en het gehakt daarin goudbruin bakken (goed los maken). - Het gebruinde gehakt verder op smaak brengen met paprikapoeder, spaghettikruiden, kipkruiden, p&z ( Tip: proeven!... en naar eigen smaak het vlees bijkruiden) - Schep nu het gehakt bovenop de groenten. - Klop het ei los en roer de room en de helft van de geraspte kaas eronder. - Het ei-room-kaas mengsel verdelen over de gehaktschotel en de schotel daarna met de rest van de kaas bestrooien. - Het gerecht in ca. 35 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar laten worden. ( zo'n 20 min afgedekt, de laatste 15 zonder deksel) - Bestrooi de schotel voor het opdienen met peterselie.
Categorie:recepten
25-01-2010
allerlei: gedichtje voor Fien
Voor Fien...
Dartel en speels, zingend en springend, een wijsneusje klein, een meisje zo fijn.
Knap en charmant, soms boos, irritant, maar altijd parmantig galant.
recepten: Kabeljauwhaasje met krokant korstje uit de oven
Kabeljauwhaasje met krokant korstje, op een bedje van aardappelpuree (ovenschotel)
Ingrediënten:
Voor de aardappelpuree:
- 750 gr aardappelen - scheutje halfvolle melk - 1 eierdooier - 25 gr boter - peper, zout, nootmuskaat
Voor de vis:
- 3 à 4 kabeljauwhaasjes - 2 eetlepels olijfolie - 2 afgestreken koffielepels provençaalse kruiden - 2 ajuinen - 2 knoflookteentjes - 25 gr boter - 3 sneetjes wit brood, (korstjes verwijderen en verkruimelen) - 50 gr geraspte kaas - 20 cl culinaire light room - een kwart van een visbouillonblokje - 1 koffielepel fijngesneden dille (vers of diepvries )
Bereiding:
Puree: Kook de aardappelen gaar in water met 1 koffielepel zout. Steek ze door. Maak in het midden een kuiltje en doe daarin melk, peper, nootmuskaat, boter en eierdooier. Meng alles goed dooreen.
Ovenschotel met vis: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Ajuin en teentjes knoflook fijnsnijden (hartje uit de lookteentjes halen.) en samen met de provençaalse kruiden glazig stoven. Verwijder dit mengsel uit de pan.
Smelt in dezelfde pan de boter en roer de broodkruimels erdoorheen. Neem de pan van het vuur, laat even afkoelen en roer er de geraspte kaas doorheen.
Doe de room in een pannetje, voeg er de dille en de visbouillon aan toe en laat even opwarmen.
Kruid de kabeljauwhaasjes goed met zout en peper. Sprenkel er wat citroensap overheen.
Wrijf een grote ovenschotel in met olijfolie. Breng eerst een laag puree aan. (dikkere laag in het midden aflopend naar de randen toe.) Leg de gekruide vis op de puree.
Giet de roomsaus over de vis (saus zal eraf lopen naar de randen toe) Bedek de kabeljauw met het ui-mengsel en verdeel daarbovenop de geprepareerde broodkruim.
Zet in een oven van 180°C. (bij een te vlugge verkleuring van het kruim, de oven verlagen naar 175°)
Draai de oven na 15-20 minuten uit en laat nog een tiental minuten nagaren in een gesloten oven .
!! Dit gerecht kan in één grote schotel maar kan ook in individuele ovenschaaltjes worden opgediend.
Categorie:recepten
18-01-2010
recept: gehaktbrood met rundsbouillonsaus
Gehaktbrood met rundsbouillon-saus
Ingrediënten voor het vleesbroodje:
- 1/2 kg gemengd gekruid gehakt - 1 ei - 3 EL paneermeel - 1 EL tomatenketchup - 1 EL gesnipperde peterselie - een 1/2 ui zeer fijngesnipperd - een 1/2 ui grofgesneden - een mespunt vleeskruiden (of sate kruiden) - ev. nog wat peper,zout en nootmuskaat (om bij te kruiden indien nodig)
Ingrediënten voor de saus:
- 300 ml water - 1/2 rundsbouillonblokje - 1 EL maizena roux voor verfijnde bruine sausen (of gewone maizena en wat extra rundsbouillon)
Bereiding gehaktbrood:
Alle ingrediënten (behalve de grofgesneden 1/2 ui) samen in een kom doen en alles goed mengen. Eventueel nog wat bijkruiden (met peper, zout, nootmuskaat) en er een gehaktbroodje van maken. Solo vloeibaar verhitten. Het gehaktbrood daarin aan één zijde goed laten bruinen, dan omdraaien en er de grofgsneden ui rondstrooien. Verder bakken langs alle kanten tot er overal een bruin korstje gevormd is. Het vuur daarna zeer laag draaien, er enkele eetlepels water aan toevoegen. Zet nu een deksel op de pan en laat het gehaktbroodje langzaam garen (gedurende ongeveer 35 minuten)
Haal het gebakken gehaktbrood uit de pan en laat het een tiental minuten rusten onder aluminiumfolie alvorens het te versnijden Maak ondertussen de saus.
Bereiding saus:
Neem de pan waarin je het vleesbrood hebt gebakken. Voeg 300 ml water toe en roer alle aanbaksels los met een garde. Voeg 1/2 rundsbouilonblokje toe en breng aan de kook. Bind de saus met maizena roux voor bruine sausen (of met gewone maizena) tot de gewenste dikte. Bijkruiden kan met peper en zout of nog een beetje verkruimelde bouillon naar smaak. (Eventueel kan je de saus ziften voordat je ze bindt om een gladdere saus te verkrijgen.)
Het vleesbrood versnijden in 1 cm dikke sneden en deze in de saus leggen. Opdienen met gekookte aardappelen en gestoofde worteltjes.
Categorie:recepten
01-01-2010
allerlei: creaties van Fientje op oudejaarsavond
wat ViND jE leuk AAn nieuwjaar MooI leuk
één vlokje nog een vlokje nog meer vlokjes Dwarrelen en warrelen het nieuwjaar begint
Bedankt Fien, om dit op mijn blog te schrijven. Aan iedereen de allerbeste wensen voor 2010!
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten