LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
20-04-2010
recepten: varkenshaas met Leffesaus
Varkenshaas met Leffesaus
Aantal personen: 2-3 Aantal minuten: 45
Ingrediënten:
- een varkenshaasje van ong. 750 gr - solo vloeibaar - twee uien - een teentje knoflook - 200 gr wortelen - 4 takken van een witte selder - een halve venkelknol of 2 preiwitten ( met venkel is de saus lekkerder) - 20 gr bruine suiker - een afgestreken koffielepel mosterd - peper en zout - 200 ml water - een flesje blonde Leffe - een koffielepel maizena
Bereiding:
1. Groenten stoven: (Het groentenvocht zal gebruikt worden in de saus) - De uien en de look fijnsnijden, de andere groenten versnijden in Julienne (dunne reepjes van zo'n 4 cm lang) of in blokjes kan ook (Julienne is mooier) - Wat boter in een pan doen en daarin de uien en de look glazig stoven. - De wortelen, de selder en de venkel erbij voegen en eventjes laten meestoven. Daarna 200 ml water toevoegen. Kruiden met peper en zout. - De groenten verder laten garen op een zacht vuur, onder gesloten deksel.
2. Vlees bakken - Het varkenshaasje kruiden met peper en zout en langs alle kanten bruin bakken, daarna nog een 15 à 20 minuutjes verder laten garen op een zacht vuurtje, het deksel op de pan.
3. De saus maken - Het vlees uit de pan halen en warm houden (in aluminiumfolie of in een warme oven). - De bruine suiker aan het braadvet toevoegen en laten karamelliseren (Dit gaat zeer vlug, de suiker mag niet verbranden. Haal desnoods de pan eventjes van het vuur. Hou het blusvocht klaar.) - De gekaramelliseerde suiker blussen met 200 ml van het groentenvocht en 200 ml blonde Leffe daarbij gieten. (beetje meer dan een half flesje). - De saus laten inkoken tot bijna de helft. - Op smaak brengen met mosterd, peper en zout. Binden met een beetje maizena.
Tip: Serveren met een goed gekruide aardappelpuree waaraan een ruime eetlepel vers gesnipperde bieslook is toegevoegd.
Categorie:recepten
18-04-2010
gedicht: Van een hond, een kat, en nogal wat
Van een hond, een kat, en nogal wat
De poedel en de kater, de poedel en de kat, die lagen bij de kachel die rode wangen had.
De kater lag te spinnen, die spon een poezelied, van dikke vette muizen en een kanariepiet.
De poedel lag te dromen, hij knorde nu en dan, van afgekloven beentjes, daar hield ie zoveel van.
Toen kwam er een stoute bengel, een kleine spring-in-'t veld, Die trok aan 't poezestaartje, toen had je het geweld.
De kater stond te blazen, en krabte naar de hond, die met zijn ruige poten, stoof blaffend in het rond.
De tafel en de stoelen, de matjes, het karpet, geen ding bleef staan of liggen waar 't eens was neergezet.
Dat was me een spektakel, zo erg was 't nooit geweest, de kleine staartetrekker, die schreewde nog het meest.
S. Franke
Categorie:gedichten
08-04-2010
recept: Kabeljauw met courgette en paprika
Kabeljauw met courgette en paprika
Aantal personen: 2-3 Aantal minuten: 35
Ingrediënten:
- 500 gr kabeljauwfilet - peper en zout - 25 gr kruidenboter - 150 gr courgette in blokjes (bij grote courgetten de zaden verwijderen) - 1 rode paprika in dunne reepjes - 1 ui in fijne ringen - 100 gr gemalen Mozarella kaas
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 °
- Smelt de kruidenboter in een ruime pan. - Bak de uiringen, de paprikareepjes en de courgetteblokjes in de kruidenboter. Schep ze regelmatig om en om. (bak gedurende 5 minuten). - Vet een platte ovenschotel in met boter. Leg de kabeljauwfilet in de schotel. - Kruid de vis met zout en peper uit de molen. Bedek de filets gelijkmatig met het groentenmengsel. - Strooi gemalen Mozarella over de gebakken groenten heen. (laat de kleur van de groenten er nog wat doorheen komen.) - Zet 20 minuten in de oven tot de vis gaar is en er een goudkleurig korstje gevormd wordt op de bovenlaag.
Tip: Dien op met gekookte aardappelen in gesmolten kruidenboter.
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten