LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
25-01-2009
recepten: gehaktschotel (ovenschotel)
Gehaktschotel
Aantal personen: 4-6 Aantal minuten: 60
Ingrediënten:
- 500 gr gehakt - 4 grote aardappelen - 4 kleine wortelen - 4 rode uien - 1 blik tomatenblokjes natuur (van 400 gr) - 3 afgestreken koffielepels komijnpoeder - peper en zout - 2 soeplepels vloeibare margarine - gemalen light kaas.
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200° C
- Aardappelen schillen en halfgaar koken in ruim water waaraan komijnpoeder is toegevoegd. (hou een beetje van het komijnwater opzij om de worteltjes te stoven) Afgieten en laten afkoelen. - Wortelen schillen en in fijne schijfjes versnijden. De wortelschijfjes halfgaar stoven in een beetje komijnwater. Afgieten en laten uitlekken. - 3 rode uien grof versnijden (of in ringen snijden), de 4 de rode ui fijnsnipperen. - Het gehakt goed bruin bakken samen met de fijngesnipperde ui. (in 1 EL vloeibare margarine.) - Een diepe ovenschaal invetten met de rest van de vetstof en de bodem bedekken met tomatenblokjes. - De grofgesneden ui (of de uienringen) bovenop de tomatenblokjes verdelen en daarbovenop de worteltjes uitspreiden. Kruiden met wat peper en zout. - Het gebruinde gehakt bovenop de groentenlaag brengen en goed aandrukken. - De halfgare aardappelen in schijven snijden van 0.5 cm dikte en bovenop het gehakt verdelen. De bovenlaag terug bijkruiden met wat peper en zout. - Net zoveel gemalen kaas over de aardappelschijfjes verdelen tot alles goed bedekt is. - In de oven zetten gedurende 30 à 35 minuten (tot de kaas een bruin korstje heeft.)
Categorie:recepten
24-01-2009
liedjes: mijn moeder is een bakkerin...m.mm
Mijn moeder is een bakker(es)
Mijn moeder is een bakkeres m..mm...
Mijn vader is een vuilnisman m..mm, bah bah...
Mijn zusje is een danseres m..mm, bah bah, tralala...
Mijn broertje is een ping-pong man m..mm, bah bah, tralala, ping pong...
Mijn opa is een buschauffeur m..mm, bah bah, tralala, ping pong, tuut tuut...
Mijn oma is een kietelaar m..mm, bah bah, tralala, ping pong, tuut tuut, kiede kiede kiede kiede...
Categorie:kinderliedjes
23-01-2009
recepten: kabeljauwhaas in bladerdeeg
Kabeljauwhaasje in bladerdeeg
Aantal personen: 2 Aantal minuten: 40
Ingrediënten:
- 2 kabeljauwhaasjes - olijfolie - 2 sjalotjes - 1 wortel - een halve courgette - een visbouillonblokje - peper en zout - bladerdeeg - een eierdooier
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 200 ° C
- De halve courgette schillen en in kleine blokjes snijden. De wortel eveneens in kleine blokjes snijden. De sjalot fijnsnipperen en glazig bakken in hete olijfolie. Wortel- en courgetteblokjes bij de sjalot voegen, kruiden met peper en zout. Het deksel op de pan doen. De groenten een kwartiertje laten stoven op een zacht vuur. Daarna draai je het vuur uit, neem het deksel van de pan en laat de groenten afkoelen.
- Uit het bladerdeeg 2 gelijke lappen snijden. Deze moeten groot genoeg zijn om de volledige visfilet te omhullen . (!! voldoende rand voorzien om het bladerdeeg dicht te kleven)
- Verdeel de afgekoelde groenten over de 2 plakken bladerdeeg. (Leg ze op de onderste helft) Wrijf elk kabeljauwhaasje in met de (verkruimelde) helft van een visbouillonblokje. Leg de gekruide vis bovenop de groenten. Klop de eierdooier los en bestrijk daarmee de randen van het deeg. Vouw nu elke deeglap toe zodat de met eierdooier bestreken randen op elkaar vallen. De randen goed tegen elkaar aandrukken.
- Leg de pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van de losgeklopte eierdooier. Schuif de bakplaat op een rooster in het midden van de oven en laat bakken gedurende een vijftien-tal minuutjes.
Categorie:recepten
18-01-2009
liedjes: pannekoeken bakken...
Pannekoeken bakken...
Pannekoeken bakken, pannekoeken bakken. Boter in de pan, boter in de pan...
Pannekoeken bakken, pannekoeken bakken. Boter in de pan zodat ik bakken kan.
Categorie:kinderliedjes
11-01-2009
recept: konijn langzaam gegaard in een tomaat- tuinkruidensoepje
Konijn langzaam gegaard in een tomaat - tuinkruidensoepje (Let op, de smaak is helemaal anders dan traditioneel bereidt konijn)
Ingrediënten (als je een kruidentuintje hebt vind je daar bijna alles terug)
- 1 versneden konijn ( 1,250 à 1,500 kg) - solo vloeibaar - 40 gr bleekselder (3/4 afgebroken stengel) - 50 gr wortel (1 kleine wortel) - 1 ui - 2 teentjes knoflook - 8 à 10 blaadjes salie - 4 à 6 blaadjes munt - 4 blaadjes basilicum (of 1 kl gedroogde) - 3 takjes tijm, (1 takje = 6 cm lang blaadjes eraf ritsen) - 1 takje rozemarijn, (takje = 15 cm lang, blaadjes afritsen) - een 1/2 bosje peterselie - 1 blik van 400 gr gepelde tomaten in stukjes - 1 groentenbouillonblokje - 300 ml water - 1 goed glas rode wijn ( 150 cl ) - peper en zout
Bereiding:
Kruid de stukken konijn met peper en zout. Bak het konijn bruin in solo vloeibaar.
Breng alle groenten samen in de hakmolen en hak ze zeer fijn. Voeg daarna de stukken gepelde tomaat toe aan de gehakte groenten.
Verpulver 1 groentenbouillonblokje over het konijn en voeg daarna water en wijn toe.
Verdeel de gehakte groenten bovenop de stukken konijn.
Zet het vuur hoog tot de bouillon kookt. Draai het vuur dan zeer laag en laat stoven tot het konijn gaar is. (ong 1.5 uur )
Categorie:recepten
09-01-2009
recepten: gegratineerd gehaktbrood (ovenschotel)
Gegratineerd gehaktbrood met prei
Aantal personen: 3 à 4 Aantal minuten: 60 Ingrediënten voor het gehaktbrood:
- 500 gr gemengd gehakt - 2 prei-witten - 2 eetlepels paneermeel - 1 ei - 2 teentjes knoflook - 1 koffielepel oregano (vers of diepvries) - peper en zout - 1 eetlepel boter of solo vloeibaar
Ingrediënten voor de kaassaus:
- 25 gr boter of solo vloeibaar - 25 gr bloem - 300 ml halfvolle melk - 150 gr gemalen kaas
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 200 graden. - De preiwitten fijnsnijden en gedurende enkele minuten laten stoven in 1 EL boter. - Het gehakt opmaken me het ei, het paneermeel, de 2 fijngesneden knoflookteentjes en de oregano. - Doe nu de voorgestoofde prei bij het gehakt, eventueel nog wat bijkruiden met peper en zout. Vorm een broodje. - Leg het gehaktbrood in een ovenschotel en zet gedurende 20 minuten in de oven.
Bereid ondertussen een kaassaus. Smelt daarvoor 25 gr boter in een pan . Neem de pan van het vuur en roer er 25 gr bloem door. *Doe er een scheut melk bij en zet terug op het vuur. Roer zeer goed met een klopper tot alle melk opgenomen is en er geen klonters meer zijn.* Herhaal dit tot alle melk verwerkt is tot een gladde saus. Meng er dan de 150 gr gemalen kaas onder. Kruid bij met peper en zout.
- Neem na 20 minuten het halfgare gehaktbrood uit de oven en giet er de kaassaus over. - Zet terug in de oven om verder te garen, tot er een mooie bruine korst op komt. (nog zo'n 20 minuutjes). - Haal uit de oven, laat 10 à 15 minuutjes rusten (afgedekt met aluminiumfolie) voordat je het gehaktbrood in sneetjes van 1 cm dikte snijdt.
Categorie:recepten
04-01-2009
Liedjes: Driekoningen
Driekoningen
Driekoningen, driekoningen, geef mij een nieuwe hoed. Mijn oude is versleten, mijn moeder mag het niet weten, mijn vader heeft het geld op de rooster geteld.
Categorie:kinderliedjes
01-01-2009
allerlei: Beste wensen
Ik wensche u een jaar, dat zacht als zijde is. Ik wensche ueen jaar, dat blank en blijde is. Ik wensche u eenjaar, dat verre van krank is. Een deugdelijkjaar, zo breed als 't lang is. Ik wensche u een jaar, dat als 't voorbij is. Een zalig jaar voor u en mij is.
Categorie:Allerlei
27-12-2008
liedjes: kijk daar staat een witte man
Kijk daar staat een witte man...
Kijk daar staat een witte man zonder been of zonder voet. k' Merk dat hij niet lopen kan, zonder been of zonder voet.
Kind'ren dansen rond hem heen. Wuiven met de bal naar hem. Pijpje valt hem uit de mond. Oei, de sneeuwman ligt er al.
Categorie:kinderliedjes
23-12-2008
recepten: witte chocolademousse
Luchtige witte chocolademousse
Ingrediënten:
- 200 gr witte chocolade - 4 eiwitten - 1 zakje vanillesuiker - 250 ml gekoelde room
Bereiding:
- Neem 50 cl van de room, voeg daar de in stukjes gebroken chocolade aan toe. Zet dit mengsel ong.1 minuut en 30 sec. in de microgolfoven. Roer dan alles heel goed door elkaar met een garde zodat een glad chocoladepapje ontstaat. Laat dit dan even afkoelen.
- Klop ondertussen de rest van de room op tot hij stijf is. Voeg aan het eiwit een zakje vanillesuiker toe en klop ook dat zeer stevig tot sneeuw.
- Spatel enkele lepels opgeklopte room onder de chocolade en dan de rest van de opgeklopte room. Schep daarna voorzichtig het eiwit door de chocolade zodat alles goed gemengd wordt maar toch luchtig blijft.
- Giet de luchtige mousse in de chocoladevormpjes en strooi er wat chocolade schilfers over.
Tip: Doe de chocolademousse in een glazen schenkkan. Giet langzaam en voorzichtig het dikke schuim in de vormpjes.
Categorie:recepten
21-12-2008
Liedjes: Vier weverkes
Vier weverkens
Vier weverkens zag men ter botermarkt gaan, en de boter die was er zo diere. Zij hadden geen geld haast meer in hunne tas, en ze kochten een pond sa vieren. Schietspoele, sjerrebekke spoelza! Djikke djakke, kerrekoltjes klits klets. En ze kochten een pond sa vieren.
En als ze dat boterke hadden gekocht, zij hadden er vier platelen. Zij spraken dat vrouwken zo vriendelijk aan, sa vrouwken en wilt het ons delen. Schietspoele, sjerrebekke spoelza! Djikke djakke, kerrekoltjes klits klets. En de weverkens zijn er geen heren.
Dat vrouwken dat sprak: "Ja dat zal ik wel doen", ja, zowel als een vrouwke vol eren. Want ik wette wel wat er de weverkens zijn, en de weverkens zijn er geen heren. Schietspoele, sjerrebekke spoelza! Djikke djakke, kerrekoltjes klits klets. En de weverkens zijn er geen heren.
Wat zouden de weverkens heren zijn, zij hebben er huize nog erve. En kruipt er een muiseken in hunne schapraai, van honger, zo moet het er sterven. Schietspoele, sjerrebekke spoelza! Djikke djakke, kerrekoltjes klits klets. Van honger zo moet het er sterven.
Categorie:kinderliedjes
14-12-2008
gedichtje: schoolgangertje
Schoolgangertje
Schoolgangertje met je krulletjes blond Klein meisje van zeven jaar Wat kijken je kijkertjes zoekend rond Of je mij aan het raam niet ontwaart
Kapoentje, ik heb schoon mij te verbergen je vind Me wel achter 't gordijn, waar ik sta. En ik lach, wijl jij lacht en dan loop je gezwind. En zwijgend tuur ik je na.
Een glans is gekomen mijn kamer in 't rond Of de zonne er voorbij was gegaan Schoolgangertje met je krulletjes blond Dat heeft mij je glimlach gedaan.
Categorie:gedichten
Liedjes: roodborstje tikt ..
Roodborstje tikt aan het raam...
Roodborstje tikt aan 't raam, rin, tin, tin, laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier zo koud en zo guur naar mijn zin, laat mij erin, laat mij erin
't Meisje deed open het beestje kwam snel maar toen de lente weer kwam, rin, tin, tin, vloog het het bos weerom in.
Categorie:kinderliedjes
13-12-2008
recepten: risotto van gehakt en groenten
Risotto van gehakt en groenten
Ingrediënten:
- olijfolie - 1 groene paprika - 1 grote ajuin - 2 teentjes knoflook - 500 gr gehakt - 1 kopje rijst - 1 mespunt zachte paprika - 3 à 4 kopjes groentenbouillon (of ong. 800 ml water waarin 1 groentenbouillonblokje is opgelost). - 1 doosje safraan, een takje tijm, een laurierblad - 250 gr doperwtjes (of peultjes) - 100 gr fijne tuinboontjes - 4 tomaten (gepeld en in kleine blokjes gesneden) - gehakte peterselie
Bereiding:
- Groene paprika doormidden snijden, de zaadlijsten en zaadjes verwijderen. Vervolgens de paprika in kleine blokjes snijden. - Doe wat olijfolie in een grote diepe pan (met deksel) en stoof daarin de fijngesneden ui samen met de gesnipperde knoflook glazig. - Gehakt daaraan toevoegen en achtereenvolgens ook de paprikablokjes, de rijst en het paprikapoeder. Dit alles dooreenmengen en overgieten met de groentenbouillon. Kruiden met het doosje safraan, een takje tijm en een laurierblad. - Erwtjes, tomaten en boontjes toevoegen en dit alles op een zacht vuurtje laten gaarsudderen (met het delsel op de pan, ong. 30') tot de boontjes gaar zijn en alle vocht is opgeslorpt door de rijst.
Dien op in een diepe kom. Werk af met gehakte peterselie.
Categorie:recepten
10-12-2008
gedicht: Jantje op stelten
Jantje op stelten
't Had zo gesneeuwd. De sneeuw lag dik. Ze lag zo hoog, zo hoog als ik.
En 'k liep erin, en 'k zonk erin, 'k zonk erin tot boven de kin.
Maar 'k wilde toch naar schole gaan. En 'k trok mijn vaders laarzen aan.
En 'k stapte dapper door de snee. Net of ik anders nooit iets dee.
En de sneeuw, sa maatjes, dat was een jool De sneeuw bleef hangen aan hiel en zool.
En 'k groeide, 'k groeide bij iedere stap Werd ik groter dan onze zoldertrap
'k Pakte een kraai op een hoge tak Ik keek in de goten, en over elk dak.
Ik groeide misschien een meter of tien Dat hadden de mensen nog nooit gezien.
Ik zag mijn maatjes als mieren beneen En 'k riep hun toe:"Wat zijt gij toch kleen"
En toen ik voor de schooldeur stond Daar kon ik waarachtig niet meer op de grond.
Maar de meester haalde een lange leer. Zo daalde ik terug op de aarde neer.
Categorie:gedichten
07-12-2008
recepten: voorgerechtje met paté en brie
Voorgerecht met 2 soorten paté en Brie
Ingrediënten:
- 1 blokje fijne paté met cranberry (tijdelijk verkrijgbaar bij Lidl) - 1 blokje grove paté met noten - 1 buche coeur tendre (Brie, Coeur De Lion) - suikerbrood - fijnproeversla - 2 kl honingvinaigrette
Bereiding:
Neem een sneetje suikerbrood en snij het in drie stukken. Leg de paté en de Brie bovenop het suikerbrood. Breng de sla op smaak met honingvinaigrette. Schik alles op een bord.
Categorie:recepten
25-11-2008
gedicht van Alice Nahon, mij altijd bijgebleven...
Avondliedeken
't Is goed in 't eigen hart te kijken nog even voor het slapen gaan of ik van dageraad tot avond geen enkel hart heb zeer gedaan of ik geen ogen heb doen schreien geen weemoed op een wezen lei of ik aan liefdeloze mensen een woordeken van liefde zei en zie ik in het huis mijns harten dat ik een droefenis genas dat mijn armen heb gewonden rondom een hoofd dat eenzaam was dan voel ik op mijn jonge lippen de goedheid als een avondzoen 't is goed in 't eigen hart te kijken en zo je ogen toe te doen
Alice Nahon
Categorie:gedichten
24-11-2008
aftelrijmpje: Zakdoekje leggen..
Zakdoekje leggen, niemand zeggen, 'k heb de hele nacht gewerkt, twee paar schoenen heb ik afgewerkt, één van stof en één van leer, hier leg ik mijn zakdoek neer!
Categorie:aftelrijmpjes
23-11-2008
Liedjes: Wel Anne-Marieke...
Wel Anne-Marieke
Wel Anne-Marieke, waar gaat gij naartoe Wel Anne-Marieke, waar gaat gij naartoe 'k ga naar den buiten daar bij de soldaatjes Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie 'k ga naar den buiten daar bij de soldaatjes Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie
Wel Anne-Marieke, wat gaat gij daar doen Wel Anne-Marieke, wat gaat gij daar doen Hasp'len en spinnen, soldaatjes beminnen Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie Hasp'len en spinnen, soldaatjes beminnen Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie
Wel Anne-Marieke, hebt gij dan geen man Wel Anne-Marieke, hebt gij dan geen man Heb ik geen man, ik kan er een krijgen Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie Heb ik geen man, ik kan er een krijgen Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie
Wel Anne-Marieke, hebt gij er geen kind Wel Anne-Marieke, hebt gij er geen kind Heb ik geen kind, ik moete niet zorgen, Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie Heb ik geen kind, ik moete niet zorgen Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie
Wel Anne-Marieke, hebt gij er geen lief Wel Anne-Marieke, hebt gij er geen lief 'k Heb er niet één, ik heb er wel zeven Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie 'k Heb er niet één, ik heb er wel zeven Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie
-500 gr scampi, niet gepeld - 50 g ketchup - 50 ml sinaasappelsap - 125 ml room 5% v.g. - 10 gr maïzena - ½ blokje visbouillon - cayennepeper en zout
-100 gr pasta niet gekookt
Bereiding:
- Snipper de ui, snij de champignons in plakjes en de paprika in kleine stukjes. - Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui aan. - Voeg de scampi toe, laat ze eventjes bakken, voeg de champignons en de paprika toe en laat
eventjes stoven (8 min) - Voeg de ketchup, sinaasappelsap, room, bouillonblokje en 2 EL water toe. - Kruid met cayennepeper en zout en laat nog 10 minuten sudderen. - Bind met de maïzena opgelost in een beetje water. - Serveer bv. met gekookte spirelli.
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten