LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
23-12-2008
recepten: witte chocolademousse
Luchtige witte chocolademousse
Ingrediënten:
- 200 gr witte chocolade - 4 eiwitten - 1 zakje vanillesuiker - 250 ml gekoelde room
Bereiding:
- Neem 50 cl van de room, voeg daar de in stukjes gebroken chocolade aan toe. Zet dit mengsel ong.1 minuut en 30 sec. in de microgolfoven. Roer dan alles heel goed door elkaar met een garde zodat een glad chocoladepapje ontstaat. Laat dit dan even afkoelen.
- Klop ondertussen de rest van de room op tot hij stijf is. Voeg aan het eiwit een zakje vanillesuiker toe en klop ook dat zeer stevig tot sneeuw.
- Spatel enkele lepels opgeklopte room onder de chocolade en dan de rest van de opgeklopte room. Schep daarna voorzichtig het eiwit door de chocolade zodat alles goed gemengd wordt maar toch luchtig blijft.
- Giet de luchtige mousse in de chocoladevormpjes en strooi er wat chocolade schilfers over.
Tip: Doe de chocolademousse in een glazen schenkkan. Giet langzaam en voorzichtig het dikke schuim in de vormpjes.
Categorie:recepten
21-12-2008
Liedjes: Vier weverkes
Vier weverkens
Vier weverkens zag men ter botermarkt gaan, en de boter die was er zo diere. Zij hadden geen geld haast meer in hunne tas, en ze kochten een pond sa vieren. Schietspoele, sjerrebekke spoelza! Djikke djakke, kerrekoltjes klits klets. En ze kochten een pond sa vieren.
En als ze dat boterke hadden gekocht, zij hadden er vier platelen. Zij spraken dat vrouwken zo vriendelijk aan, sa vrouwken en wilt het ons delen. Schietspoele, sjerrebekke spoelza! Djikke djakke, kerrekoltjes klits klets. En de weverkens zijn er geen heren.
Dat vrouwken dat sprak: "Ja dat zal ik wel doen", ja, zowel als een vrouwke vol eren. Want ik wette wel wat er de weverkens zijn, en de weverkens zijn er geen heren. Schietspoele, sjerrebekke spoelza! Djikke djakke, kerrekoltjes klits klets. En de weverkens zijn er geen heren.
Wat zouden de weverkens heren zijn, zij hebben er huize nog erve. En kruipt er een muiseken in hunne schapraai, van honger, zo moet het er sterven. Schietspoele, sjerrebekke spoelza! Djikke djakke, kerrekoltjes klits klets. Van honger zo moet het er sterven.
Categorie:kinderliedjes
14-12-2008
gedichtje: schoolgangertje
Schoolgangertje
Schoolgangertje met je krulletjes blond Klein meisje van zeven jaar Wat kijken je kijkertjes zoekend rond Of je mij aan het raam niet ontwaart
Kapoentje, ik heb schoon mij te verbergen je vind Me wel achter 't gordijn, waar ik sta. En ik lach, wijl jij lacht en dan loop je gezwind. En zwijgend tuur ik je na.
Een glans is gekomen mijn kamer in 't rond Of de zonne er voorbij was gegaan Schoolgangertje met je krulletjes blond Dat heeft mij je glimlach gedaan.
Categorie:gedichten
Liedjes: roodborstje tikt ..
Roodborstje tikt aan het raam...
Roodborstje tikt aan 't raam, rin, tin, tin, laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier zo koud en zo guur naar mijn zin, laat mij erin, laat mij erin
't Meisje deed open het beestje kwam snel maar toen de lente weer kwam, rin, tin, tin, vloog het het bos weerom in.
Categorie:kinderliedjes
13-12-2008
recepten: risotto van gehakt en groenten
Risotto van gehakt en groenten
Ingrediënten:
- olijfolie - 1 groene paprika - 1 grote ajuin - 2 teentjes knoflook - 500 gr gehakt - 1 kopje rijst - 1 mespunt zachte paprika - 3 à 4 kopjes groentenbouillon (of ong. 800 ml water waarin 1 groentenbouillonblokje is opgelost). - 1 doosje safraan, een takje tijm, een laurierblad - 250 gr doperwtjes (of peultjes) - 100 gr fijne tuinboontjes - 4 tomaten (gepeld en in kleine blokjes gesneden) - gehakte peterselie
Bereiding:
- Groene paprika doormidden snijden, de zaadlijsten en zaadjes verwijderen. Vervolgens de paprika in kleine blokjes snijden. - Doe wat olijfolie in een grote diepe pan (met deksel) en stoof daarin de fijngesneden ui samen met de gesnipperde knoflook glazig. - Gehakt daaraan toevoegen en achtereenvolgens ook de paprikablokjes, de rijst en het paprikapoeder. Dit alles dooreenmengen en overgieten met de groentenbouillon. Kruiden met het doosje safraan, een takje tijm en een laurierblad. - Erwtjes, tomaten en boontjes toevoegen en dit alles op een zacht vuurtje laten gaarsudderen (met het delsel op de pan, ong. 30') tot de boontjes gaar zijn en alle vocht is opgeslorpt door de rijst.
Dien op in een diepe kom. Werk af met gehakte peterselie.
Categorie:recepten
10-12-2008
gedicht: Jantje op stelten
Jantje op stelten
't Had zo gesneeuwd. De sneeuw lag dik. Ze lag zo hoog, zo hoog als ik.
En 'k liep erin, en 'k zonk erin, 'k zonk erin tot boven de kin.
Maar 'k wilde toch naar schole gaan. En 'k trok mijn vaders laarzen aan.
En 'k stapte dapper door de snee. Net of ik anders nooit iets dee.
En de sneeuw, sa maatjes, dat was een jool De sneeuw bleef hangen aan hiel en zool.
En 'k groeide, 'k groeide bij iedere stap Werd ik groter dan onze zoldertrap
'k Pakte een kraai op een hoge tak Ik keek in de goten, en over elk dak.
Ik groeide misschien een meter of tien Dat hadden de mensen nog nooit gezien.
Ik zag mijn maatjes als mieren beneen En 'k riep hun toe:"Wat zijt gij toch kleen"
En toen ik voor de schooldeur stond Daar kon ik waarachtig niet meer op de grond.
Maar de meester haalde een lange leer. Zo daalde ik terug op de aarde neer.
Categorie:gedichten
07-12-2008
recepten: voorgerechtje met paté en brie
Voorgerecht met 2 soorten paté en Brie
Ingrediënten:
- 1 blokje fijne paté met cranberry (tijdelijk verkrijgbaar bij Lidl) - 1 blokje grove paté met noten - 1 buche coeur tendre (Brie, Coeur De Lion) - suikerbrood - fijnproeversla - 2 kl honingvinaigrette
Bereiding:
Neem een sneetje suikerbrood en snij het in drie stukken. Leg de paté en de Brie bovenop het suikerbrood. Breng de sla op smaak met honingvinaigrette. Schik alles op een bord.
Categorie:recepten
25-11-2008
gedicht van Alice Nahon, mij altijd bijgebleven...
Avondliedeken
't Is goed in 't eigen hart te kijken nog even voor het slapen gaan of ik van dageraad tot avond geen enkel hart heb zeer gedaan of ik geen ogen heb doen schreien geen weemoed op een wezen lei of ik aan liefdeloze mensen een woordeken van liefde zei en zie ik in het huis mijns harten dat ik een droefenis genas dat mijn armen heb gewonden rondom een hoofd dat eenzaam was dan voel ik op mijn jonge lippen de goedheid als een avondzoen 't is goed in 't eigen hart te kijken en zo je ogen toe te doen
Alice Nahon
Categorie:gedichten
24-11-2008
aftelrijmpje: Zakdoekje leggen..
Zakdoekje leggen, niemand zeggen, 'k heb de hele nacht gewerkt, twee paar schoenen heb ik afgewerkt, één van stof en één van leer, hier leg ik mijn zakdoek neer!
Categorie:aftelrijmpjes
23-11-2008
Liedjes: Wel Anne-Marieke...
Wel Anne-Marieke
Wel Anne-Marieke, waar gaat gij naartoe Wel Anne-Marieke, waar gaat gij naartoe 'k ga naar den buiten daar bij de soldaatjes Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie 'k ga naar den buiten daar bij de soldaatjes Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie
Wel Anne-Marieke, wat gaat gij daar doen Wel Anne-Marieke, wat gaat gij daar doen Hasp'len en spinnen, soldaatjes beminnen Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie Hasp'len en spinnen, soldaatjes beminnen Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie
Wel Anne-Marieke, hebt gij dan geen man Wel Anne-Marieke, hebt gij dan geen man Heb ik geen man, ik kan er een krijgen Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie Heb ik geen man, ik kan er een krijgen Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie
Wel Anne-Marieke, hebt gij er geen kind Wel Anne-Marieke, hebt gij er geen kind Heb ik geen kind, ik moete niet zorgen, Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie Heb ik geen kind, ik moete niet zorgen Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie
Wel Anne-Marieke, hebt gij er geen lief Wel Anne-Marieke, hebt gij er geen lief 'k Heb er niet één, ik heb er wel zeven Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie 'k Heb er niet één, ik heb er wel zeven Hop-sa-sa, fal-la-la, Anne-Marie
-500 gr scampi, niet gepeld - 50 g ketchup - 50 ml sinaasappelsap - 125 ml room 5% v.g. - 10 gr maïzena - ½ blokje visbouillon - cayennepeper en zout
-100 gr pasta niet gekookt
Bereiding:
- Snipper de ui, snij de champignons in plakjes en de paprika in kleine stukjes. - Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui aan. - Voeg de scampi toe, laat ze eventjes bakken, voeg de champignons en de paprika toe en laat
eventjes stoven (8 min) - Voeg de ketchup, sinaasappelsap, room, bouillonblokje en 2 EL water toe. - Kruid met cayennepeper en zout en laat nog 10 minuten sudderen. - Bind met de maïzena opgelost in een beetje water. - Serveer bv. met gekookte spirelli.
Kan ook met gepelde scampi
Categorie:recepten
11-11-2008
recept: kipfilet in een kruidige champignonsaus
Kipfilet uit de oven... in een kruidige champignonsaus
Ingrediënten:
- 600 gr kipfilet - 250 gr champignons - 1 ajuin - 2 teentjes knoflook - 1 eetlepel tomatenpuree - 1/2 kippenbouillonblokje - 1 koffielepel zout - 1 mespunt cayennepeper - 1 mespuntje salie in poedervorm - 1 mespunt fijngesnipperde rozemarijnblaadjes - 1 eetlepel zachte paprika in poedervorm - 50 gr boter - 50 gr bloem - 300 ml halfvolle melk
Bereiding:
- Snij de champignons in plakjes, snipper de ui en de knoflook fijn ( haal het hartje uit de look)
- Doe de bloem, het paprikapoeder, de cayennepeper en het zout in een ruime kom. Breng de stukken kipfilet in de kom. Wentel alle stukken kip om en om in de gekruide bloem. Haal de kip uit de kom en zet de overblijvende bloem even opzij.
- Verhit 40 gr boter in een pan en bak daarin de kipfilets goed bruin en krokant.
- Vet een ovenschotel in met boter en leg de gebruinde kipdelen in de ovenschotel.
- Doe de resterende boter bij het aanbaksel in de pan en bak daarin gedurende een 5-tal minuten de champignons samen met ui en knoflook. Voeg 250 ml halfvolle melk, tomatenpuree, 1/2 kippenbouillonblokje, rozemarijn en salie toe en breng zachtjes aan de kook. Bindt met een papje van de resterende melk en bloem. Eventueel bijkruiden met wat paprikapoeder.
- De saus over de kipfilet verdelen en de ovenschotel goed afdekken met aluminiumfolie. Zet 30 minuten in de oven op 180°C.
Opdienen met krieltjes, kroketjes of rijst
Categorie:recepten
06-11-2008
Liedjes: vlokjes... eentje voor de wintermaanden
Vlokjes
Vlokjes, vlokjes val maar neer. Kom maar van de Lieve Heer. Kom maar van de engeltjes. We jubelen als bengeltjes.
Categorie:kinderliedjes
05-11-2008
Liedjes: Vriezeman
Vriezeman
Vriezeman heeft op straat gezeten, en heeft in mijne neus gebeten, mijne neus ziet rood, rood, rood, ik wens de vriezeman dood,dood dood.
Categorie:kinderliedjes
02-11-2008
allerlei: de zaadjes van liefde...
De zaadjes van liefde die jij ooit hebt gezaaid, blijven kiemen in ons hart voor altijd.
Categorie:Allerlei
01-11-2008
allerlei: voor jou...
Zoals deze rozen... met ogen die twinkelden en wangen die bloosden, ...zo herinner ik mij jou!
21-10-2008
aftelrijmpjes: Uutje beschuutje...
Uutje, beschuutje, kaffiestuutje. Olle eile af, lag in 't graf, met een potje zout en de rest is af, boem af!
Categorie:aftelrijmpjes
20-10-2008
aftelrijmpjes: in het straatje..
In het straatje van tant' Naatje...
In het straatje, van tant' Naatje, hangt een pispot aan een draadje, al wie daarmee lacht is er aan!
Categorie:aftelrijmpjes
18-10-2008
recepten: Varkensmignonette met zongedroogde tomaatjes
Varkensmignonetten met zongedroogde tomaten
Aantal personen: 3 // 4 Aantal minuten: 30
Ingrediënten:
- 4 varkensmignonetten, ong. 100 gr t stuk - 8 zongedroogde tomaten op olie (ong 65 gr) - 1 EL olie (van de uitgelekte tomaatjes) - ¼ runderbouillonblokje opgelost in 300 ml water - peper en zout - nootmuskaat
Bereiding:
1. Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en snipper ze heel fijn (vang de olie op). 2. Droog het vlees af en kruid het langs beide zijden met wat peper, zout en nootmuskaat. 3. Neem 1 eetlepel van de opgevangen olie en verwarm deze in een grote braadpan. Bak daarin de 4 mignonettes samen met de versnipperde zongedroogde tomaatjes. (Eerst even dichtschroeien op een hoog vuur, dan matigen. Het vlees mag niet taai worden.) 4. Neem het vlees uit de pan en voeg de bouillon toe. Laat de zongedroogde tomaatjes enkele minuten sudderen in de bouillon. 5. Doe nu het bouillon-tomaten mengsel in de blender en mix dit heel fijn (kan ook met staafmixer). Roer deze saus daarna door een fijne zeef zodat de harde delen van de zongedroogde tomaten eruit gehaald worden en er een gladde, dikke jus overblijft.
Dien op met gestoomde broccoli en gekookte aardappelen
Categorie:recepten
17-10-2008
aftelrijmpjes: onder de piano
Onder de piano lag een ei, in dat ei daar zat een brief waarop te lezen stond wie is uw lief?
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten