LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
22-11-2009
recepten: kip in een overheerlijke pikante saus, met rijst (ovenschotel)
Kip in een overheerlijk pikante saus...
Aantal personen: 2 à 3 Aantal minuten: 60
Ingrediënten:
- 1 braadkip van ongeveer 1 kg - 250 gr champignons - 1 ajuin - 2 teentjes knoflook - 1 eetlepel tomatenpuree - 1/2 kippenbouillonblokje - 1 mespunt saliepoeder - 1 mespunt gedroogde rozemarijn - 1 eetlepel sterke paprika in poedervorm - 1 koffielepel zout - peper - 50 gr boter - 50 gr bloem - 250 ml water - 50 cl porto (5 EL) - 80 cl witte wijn (8 EL)
Bereiding:
- Snij de champignons in plakjes, snipper de ui en de knoflook fijn ( haal het hartje uit de lookteentjes)
- Verdeel de braadkip in 4 stukken en droog deze goed af. (2x borst + vleugel en 2x bouten + onderste deel) Doe de bloem, de sterke paprika, de peper en het zout samen in een ruime kom met goed afsluitend deksel. ( je kan ook een stevige plastiek zak gebruiken die je afklemt met een clip).
- Breng de stukken kip in de kom met bloem, sluit goed af en draai ermee rond in alle richtingen (tot alle stukken kip goed bestoven zijn met de gekruide bloem) - Haal nu de kip uit de kom. Zet de resterende bloem even opzij.
- Verhit 40 gr boter in een pan en bak daarin de kipdelen goed bruin en krokant. Vet een ovenschotel in met boter en leg de gebruinde kipdelen in de ovenschotel.
- Doe de resterende boter bij het aanbaksel in de pan en bak daarin gedurende een 5-tal minuten de champignons samen met ui en knoflook. - Voeg 250 ml lauw water, tomatenpuree, 1/2 kippenbouillonblokje, rozemarijn en salie toe en breng zachtjes aan de kook.
- Maak van de wijn, de porto en de overgebleven bloem een glad papje. De saus al roerend met dit papje binden.
- De saus over de kip verdelen en de ovenschotel goed afdekken met aluminiumfolie. - Zet 45 minuten in de oven op 180°C.
- Dien op met gekookte rijst.
Variatie:
Haal de champignons en de tomatenpuree uit het recept.
Categorie:recepten
15-11-2009
recepten: cannelloni, met hartige gehaktvulling
Cannelloni, met hartige gehaktvulling
Ingrediënten voor 20 rolletjes (= 5 cannelloni/pp)
Voor de pastarolletjes: - 1 doos cannelloni (vb. Agnesi cannelloni n.85, Delhaize) - 1 EL solo vloeibaar - 2 kleine uien - 1 gele of oranje paprika - 350 gr gemengd gehakt - 400 gr gepelde tomaten in stukjes - 1 klein blikje tomatenpuree (70 gr) - 1 blokje Knorr kruidenbouquet provencale (tijm, marjolein, rozemarijn) - 1 mespunt gedroogde oregano - 1 mespunt gedroogde basilicum - peper uit de molen - zout
Voor de bechamelsaus: - 50 gr boter - 50 gr bloem - 750 ml halfvolle melk - peper en zout naar smaak
Voor de afwerking: - 100 gr gemalen light kaas
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Snij de ui en de paprika in kleine stukjes en bak ze aan in solo vloeibaar gedurende een 5 tal minuten. Voeg het gehakt toe en laat alles samen verder bakken. ( Maak het gehakt voordurend los met een vork of pureestamper) Voeg tomatenstukjes, kruidenblokje, tomatenpuree, oregano en basilicum toe. Bijkruiden met peper en zout naar smaak. Laat alles nog een vijftal minuten sudderen en draai het vuur dan uit.
Terwijl het gehaktmengsel afkoelt maak je de bechamelsaus.
Neem de cannelloni en vul ze op met het gehakt mengsel. (een spuitzak met brede mond of een trechter maakt dit werkje gemakkelijker) Leg de gevulde cannelloni naast elkaar in een grote ovenschaal. (of gebruik vier individuele ovenschaaltjes) Overgiet met bechamelsaus en bestrooi met gemalen kaas.
Zet in de oven gedurende 25-30 minuten op 180°- 175 C.
Dit gerecht kan je de dag voordien klaarmaken om s'anderendaags te serveren. Zet het dan zolang in de koelkast.
Categorie:recepten
12-11-2009
recepten: stoofpotje van rundsvlees (ovenschotel)
Stoofpotje van rundsvlees (uit de oven)
Aantal personen: 5 à 6 Aantal minuuten: 120
Ingrediënten:
- 1kg mager rundsstoofvlees - 3 grote uien (of 4 kleinere) - 1 eetlepel solo vloeibaar (15 gr) - 25 gr bloem - 700 ml lauwwarm water - 1,5 rundsbouillonblokje, vetarm - 1 kruidenblokje Knorr provençale (tijm, marjolein, rozemarijn) - 1 klein blikje tomatenpuree - 2 koffielepels azijn - 25 gr paneermeel - peper en zout
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180 ° C.
In een grote diepe pan en op een hoog vuur de grofgesnipperde ui glazig fruiten gedurende 5 minuten. Het stoofvlees daaraan toevoegen en nog 5 minuten meebakken op een hoog vuur. Strooi er daarna de bloem over en meng deze goed onder het vlees. Laat enkele minuutjes intrekken op een zacht vuurtje. Roer af en toe.
Neem 700 ml water en los daarin op: 1,5 rundsbouillonblokje, het kruidenblokje en de tomatenpuree. Giet deze oplossing over het stoofvlees en kruid bij met peper en zout. Zet een deksel op de pan en laat een 20-tal minuutjes sudderen op een laag vuur.
Breng het rundsvlees over in een grote diepe pyrexschotel. Roer er 2 koffielepels azijn onder. Bestrooi met paneermeel en zet gedurende 50 minuten in de oven (35 minuten afgedekt laten garen, de stoofschotel even uit de oven halen en omroeren, dan nog 15 minuten terugzetten zonder deksel.)
Draai daarna de oven uit, roer eventueel de aanbaksels los van de bodem en dek terug af. Laat nog 45 à 60 minuten nagaren in de uitgedraaide, nog warme oven vooraleer op te dienen (met gekookte aardappeltjes of kroketten)
OF:... Serveer 's anderendaags na opwarming in de oven.
Categorie:recepten
01-11-2009
allerlei: voor jou
Voor jou...
Twinkelende ogen en blozende wangen. Een roos zo mooi, door niets te vervangen Een ziel wijs en oud, ...een moeder van goud.
Heksje, heksje, klein maar fijn. Wat is het toch leuk om een heks te zijn. Keteltje, keteltje rond en groot. We dansen samen in de goot! Pompoen, pompoen, wat moet ik met je doen? Zal ik een soepje van je maken of... geef ik je een dikke zoen.
Categorie:gedichten
25-10-2009
recepten: Stoverij uit den oven
Stoverij uit den oven (de dag voordien of 's ochtends klaar te maken, om 's anderendaags of 's avonds te serveren)
Ingrediënten:
- 1 kg mager rundsstoofvlees - 3 grote uien (of 4 kleinere) - 1 eetlepel solo vloeibaar - 25 gr bloem - 700 ml lauw tot warm water - 1 rundsbouillonblokje, vetarm - 1 kruidenblokje Knorr provençale (tijm, marjolein, rozemarijn) - 2 koffielepels azijn - 2 eetlepels paneermeel - 1 sneetje peperkoek (vb. Vondelmolen, zonder parelsuiker) - peper
Bereiding:
In een grote diepe pan en op een hoog vuur de grofgesnipperde ui glazig fruiten. De gestoofde ui uit de pan halen en in dezelfde pan het stoofvlees goed laten bruinen. Voeg daarna de uien terug bij het vlees, strooi er bloem over en meng deze goed onder het vlees. Laat enkele minuutjes intrekken op een zacht vuurtje. Roer af en toe.
Neem 700 ml warm water en los daarin op: het rundsbouillonblokje en het kruidenblokje. Giet dit mengsel over het stoofvlees en kruid ev. bij met peper. Zet het vuur hoog tot het kookpunt bereikt is en draai daarna het vuur zeer laag. Zet een deksel op de pan en laat nog een 20-tal minuutjes sudderen. De oven ondertussen voorverwarmen op 180 ° C.
Schep het rundsvlees (en de saus) daarna in een grote diepe pyrexschotel. Roer er 2 koffielepels azijn onder. Bestrooi met paneermeel en zet gedurende 30 minuten, afgedekt, in de oven op 180°C. Na 30 minuten de schotel uit de oven halen, de peperkoek erin verbrokkelen en alles eens goed van de bodem losmaken. Daarna terug 30' , nu onafgedekt, in de oven van 180°C zetten. (Na 15' best nog eens omroeren.)
Haal de schotel (na totaal 60 minuten) uit de oven, roer alles nog eens goed door elkaar en dek af. Zet terug in de uitgedraaide, nog warme oven en laat de stoofschotel daarin helemaal afkoelen.
Serveer 's anderendaags, na 15 minuten opwarming in een oven van 180° C.
Categorie:recepten
21-10-2009
tienergedichten: voor één moment...
Voor één moment...
Voor één moment liet ik de teugels vieren. Voor één moment gaf ik je mijn vertrouwen.
Voor een leven lang zal dat mijn leven verzieren. Voor een leven lang zal mij dat berouwen
1Eén brak zijn been 2 Twee-e moest hem leen 3 Dreie kakt op de kaseie 4 Viere zit op de deuvepiere 5 Veuve pakt een deuve 6 Zesse gaat naar de messe 7 Zeven gaat er neven 8 Achte stond te wachte 9 Negen komt hem tegen 10 Tiene ed 't geziene
Kakelen kippen lang en goed, zal het regenen in overvloed
Categorie:Weerspreuken
29-09-2009
recept:: dikke soep van verse tomaten en vermicelli
Soep van verse tomaten, met vermicelli (kan ook gemixt worden en verrijkt met wat room, zie bijlage)
Ingrediënten
- 1 kg verse vleestomaten - 1 grote rode ui - mespuntje marjolein - mespuntje oregano - mespuntje foeliepoeder - 2 kruidnagels - takje tijm - blaadje laurier - beetje Italiaanse kruiden uit de molen. - scheutje worchestershiresaus - 30 gr vermicelli - 1 liter water - 2 groentenbouillonblokjes - 1/2 rundsbouilonblokje - beetje peper en zout - (ev: restjes kip of gehaktballetjes) - fijngesneden peterselie en gehakte bieslook
Bereiding
De ui in grove stukken snijden. De tomaten kruisgewijs insnijden, even in kokend water onderdompelen, ontvellen en in grote stukken snijden. Ui glazig laten worden in wat boter. Daarna de stukken tomaat toevoegen en even laten meestoven. Water, bouillonblokjes en vermicelli toevoegen. Kruiden met oregano, marjolein, blaadje laurier, takje tijm, Italiaanse kruiden, scheutje worchestershire saus, beetje foelipoeder, 2 kruidnagels en wat peper. De soep 30-40 minutjes laten koken. Na 5 minuten koken goed dooreenroeren met een garde. Na 15 minuten nog eens goed dooreenroeren (om de stukken tomaat wat kleiner te maken). Eventueel restjes kip of gehaktballetjes toevoegen. Indien gewenst bijkruiden met zout, peper en Italiaanse kruiden.
Net voor het opdienen wat verse peterselie en bieslook over het bord soep strooien.
! Laurierblad, takje tijm en kruidnagels uit de soep verwijderen alvorens op te dienen.
Gemixte versie van deze soep:
Heb je liever een fijngemaakte soep, dan kan je deze soep mixen met een staafmixer. In dit geval haal je eveneens tijm, laurier en kruidnagel uit de soep voordat je mixt. Je krijgt hier meteen een gebonden soep, door de vermicelli. Roer er wat room doorheen en geef extra kleur en smaak met gehakte peterselie en bieslook.
Grote klokken zeggen bim-bam bim-bam. Kleine klokken zeggen tik-ke tak, tik-ke tak. En die kleine polshorloges zeggen tikke takke tikke takke tikke takke tikke takke.
Categorie:Versjes
19-09-2009
tienergedichten: mijn lief
Mijn lief...
Ik hou van je Ik haat je Ik mis je Ik krijg het op mijn heupen van je... Ik knuffel je Ik kus je Ik heb angst, ... voor een leven zonder je...
Voor de balletjes: - 500 gr gekruid gehakt - 1 ei - 1/4 ui (niet te grote ui,zeer fijngenipperd) - een scheut tomatenketchup (kan ook met curryketchup) - 1 afgestreken eetlepel spaghettikruiden (of 1/2 koffielepeltje Italiaanse kruiden) - 2 eetlepels paneermeel - 1,5 liter water - 1 rundsbouillonblokje
Voor de saus: - 3 eetlepels solo vloeibaar - 1/2 ui fijngesnipperd - 3 eetlepels bloem - kookvocht van de balletjes - een klein doosje tomatenpuree - peper en zout
Bereiding
Gehaktballen: Breng in een kookpot 1,5 liter water aan de kook. Verkruimel daarin het rundsbouillonblokje. Doe het gehakt in een diepe kom. Maak een kuiltje in het gehakt en breek daarin het ei. Doe ook 1/4 ui, de spaghettikruiden, de ketchup en het paneermeel in het kuiltje. Meng alles goed met de kneedmixer of met een vork, en maak niet te grote gehaktballetjes uit het mengsel.(ong 50 gr/bal) Laat de gehaktballen zo'n 15-tal minuten koken in de bouillon.
Tomatensaus: Doe de boter in een kookpot en fruit daarin de gesnipperde 1/2 ui goed bruin. Neem van het vuur en voeg de bloem toe. Boter en bloem goed mengen. Zet terug op het vuur en voeg wat (gezeefd) kookvocht van de balletjes toe. Roer goed glad met de garde. Voeg zolang bouillon toe tot de saus de gewenste dikte heeft (steeds goed roeren). Voeg een klein blikje tomatenpuree toe aan de saus en roer het er goed doorheen. Kruid de saus bij met zout en peper.
Haal de gehaktballetjes uit de bouillon, laat ze even uitdruipen en breng ze in een serveerschotel. Overgiet de gekookte balletjes met de tomatensaus en dien op met fijne frietjes, sla en mayonnaise.
Tip: De rest van de ui kun je samen met wat gesnipperde peterselie en een beetje fijngesneden bieslook onder de sla mengen.
Categorie:recepten
12-09-2009
versjes: weet je wat de bomen zingen?
Weet je wat de bomen zingen?
Weet je wat de bomen zingen, Als ze wiegen in de wind? Over jaren die vergingen, Of de tijd die pas begint. Liedjes, van de vele dingen die je mooi en prettig vind.
Van de zon in verre landen van de vogels in het woud, van de zee aan zuiderstranden En van plekjes warm vertrouwd. Liedjes, zacht als moederhanden, Waar je, o, zoveel van houdt.
Liedjes ver en vaag als dromen, In een wonderlijke taal; Van kabouters, elfen, gnomen, In een land van pracht en praal Zachtjes wiegt de wind de bomen En hun oud en mooi verhaal
van Jac. Van der Ster
Categorie:Versjes
05-09-2009
recept: Bulgaarse yoghurt met witloof en fruit
Bulgaarse yoghurt met witloof en fruit
Ingrediënten:
- 1 potje Bulgaarse Yoghurt (125 ml) - 1 kleine zoete appel - 1 sinaasappel - 1 kleine banaan - 55 gr witloofblaadjes - peper uit de molen
Bereiding:
De sinaasappel pellen, in partjes verdelen en elk partje in drie of vier blokjes snijden. De appel schillen, het klokhuis verwijderen en in blokjes snijden. De banaan pellen en in schijfjes snijden. De witloofblaadjes fijnsnijden. Al deze ingrediënten samen in een kom doen en de Bulgaarse yoghurt eronderdoor mengen. Kruiden met peper uit de molen. (draai gerust een vijftal keer, proef en doe er eventueel nog wat bij)
Speciaal voor de slankelijners. En nog gezond en lekker ook, mmm.....!!!!
Categorie:recepten
23-08-2009
recepten: gratin van knolselder
Gratin van knolselder...
Aantal minuten: 35 Aantal personen: 3 à 4
Ingrediënten:
- 1 kleine knolselder (of de helft van een grote) - 1 groentenbouillonblokje - 2 laurierblaadjes - 1 liter water - 100 ml room 20% - 150 gr gemalen Emmental - peper uit de molen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de knolselder schoon en snijdt hem in plakken van 1/2 cm dik (gaat vlot met de broodsnijmachine) Breng 1 liter water aan de kook met daarin de twee laurierblaadjes en het groentenbouillonblokje. Doe de knolselder erbij en laat een vijftal minuten koken, tot de knolselder wat zachter wordt maar nog niet gaar is. Giet de groente af, maar bewaar 100 ml van het kookvocht. Voeg 100 ml room toe aan het resterende kookvocht en kruid dit mengsel met peper uit de molen. Neem een ovenschaal, boter die in en schik een laag knolselder afgewisseld met telkens een laag gemalen kaas. (3 lagen, te beginnen met de knolselder en eindigend met een laag gemalen kaas) Overgiet met het gekruide bouillon-roommengsel en zet 25 minuten in de oven op 180 graden.
Tip:
Dien op met gekookte aardappelen en braadworst.met bruine uiensaus. (of met kippenbouten of met gegrilde biefstuk) In geval van een feestmenu kan je dit bijgerecht serveren met eendenborst of hazerug. Indien je dat wenst kan je er kroketjes bij opdienen.
Categorie:recepten
22-08-2009
recept: Capellini met scampi en champignons
Capellini met scampi en champignons
Aantal personen: 2-3 Aantal minuten: 30
Ingrediënten:
- 50 ml olijfolie - 1/2 kleine ui, gesnipperd (of een sjalotje) - 3 knoflookteentjes, geperst - 1 mespuntje pili-pili - 1 mespunt viskruiden - 250 gr kleine champignons, gehalveerd - 500 gr scampi (gewicht = niet gepeld) - 100 ml warm water (je mag ook culinaire room gebruiken) - 2 eetlepels peterselie, gesnipperd - peper en zout - 120-180 gr capellini (60 gr/pers) - geraspte parmesaan of geraspte oude Italiaanse kaas (vb: Grangusto van Galbani, Colruyt)
Bereiding:
De capellini laten gaarkoken in licht gezouten water (kooktijd aangegeven op de verpakking)
De olijfolie opwarmen in een wok en daarin ui, knoflook en pili-pili even laten bakken op een gematigd vuur. Het vuur daarna hoger zetten en de - gepelde en van het darmkanaal ontdane - scampi in een tweetal minuten rose bakken. De gehalveerde champignons toevoegen en alles samen nog enkele minuten roerbakken op een hoog vuur. Kruid met de viskruiden en voeg 100 ml warm water toe (of culinaire room als je het romiger wil). Laat nog 1 minuutje doorkoken. Neem de pan van het vuur en roer de gesnipperde peterselie doorheen de bereiding. Kruid eventueel nog wat bij met (zwarte) peper en zout.
Doe wat gekookte capellini in een bord en schep er de scampi-bereiding overheen. Strooi er geraspte kaas over naar smaak.
Categorie:recepten
15-08-2009
Liedjes: Hinkel de pinkel
Hinkel de pinkel...
Hinkel de pinkel daar komen wij aan Wij hebben geen kousen of schoenen meer aan. Met de handjes op de rug. Hinkel de pinkel en dan weer terug.
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten