Knapperige wafels (Bak je ze in een ijzer van 4x6, dan kan je ze Brusselse wafels noemen)
Ingrediënten voor een twintigtal wafels
- 5 hele eieren - 500 gr vloeiende bloem - 500 ml halfvolle melk - 350 ml lauw water - 25 gr verse gist - 300 gr hoeveboter - 2 zakjes vannillesuiker - een beetje zout
Bereiding van het deeg:
Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden van de bloem. (Neem een zeer ruime kom, want het deeg verdubbeld tijdens het rijzen). Breek de 5 eieren in het kuiltje. Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer alles goed door elkaar (tot je een glad deeg krijgt zonder klonters). Neem 350 ml lauw water uit de kraan en los daarin de gist op. Roer deze oplossing goed doorheen het deeg. Laat de hoeveboter smelten op een zacht vuurtje. (de boter moet lauw zijn, dus niet te warm laten worden.) Roer de gesmolten boter doorheen het deeg samen met de 2 zakjes vanillesuiker en een snuifje zout. Laat het deeg afgedekt rijzen op een warme plaats gedurende zo'n 3 à 4 uur. ( Het beste leg je een keukenhanddoek over de kom )
De wafels bakken:
Laat het wafelijzer zeer heet worden. (Het wafelijzer hoef je niet in te vetten, of enkel invetten bij het eerste paar wafels als het ijzer zeer droog is). Neem één pollepel van het gerezen deeg en verdeel dit over de 2 helften van het wafelijzer. Sluit het wafelijzer, tel tot 15 en draai het dan rond zijn as, zodat het deeg de keerzijde van de wafel kan vormen. Laat nog zo'n 30 à 45 sec bakken en haal de wafels uit de vorm.
Opdienen: ... met poedersuiker, bruine suiker, opgeklopte gesuikerde slagroom, warme chocoladesaus, schijfjes banaan, zoete mandarijntjes in partjes, stukjes aardbei, enz...
Tip: Wil je dat iedereen gelijktijdig aan tafel kan, hou de wafels dan warm in een oven van 60°C. (Leg ze op één of twee roosters, de wafels niet op elkaar leggen).
Categorie:recepten
|