LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
29-09-2009
recept:: dikke soep van verse tomaten en vermicelli
Soep van verse tomaten, met vermicelli (kan ook gemixt worden en verrijkt met wat room, zie bijlage)
Ingrediënten
- 1 kg verse vleestomaten - 1 grote rode ui - mespuntje marjolein - mespuntje oregano - mespuntje foeliepoeder - 2 kruidnagels - takje tijm - blaadje laurier - beetje Italiaanse kruiden uit de molen. - scheutje worchestershiresaus - 30 gr vermicelli - 1 liter water - 2 groentenbouillonblokjes - 1/2 rundsbouilonblokje - beetje peper en zout - (ev: restjes kip of gehaktballetjes) - fijngesneden peterselie en gehakte bieslook
Bereiding
De ui in grove stukken snijden. De tomaten kruisgewijs insnijden, even in kokend water onderdompelen, ontvellen en in grote stukken snijden. Ui glazig laten worden in wat boter. Daarna de stukken tomaat toevoegen en even laten meestoven. Water, bouillonblokjes en vermicelli toevoegen. Kruiden met oregano, marjolein, blaadje laurier, takje tijm, Italiaanse kruiden, scheutje worchestershire saus, beetje foelipoeder, 2 kruidnagels en wat peper. De soep 30-40 minutjes laten koken. Na 5 minuten koken goed dooreenroeren met een garde. Na 15 minuten nog eens goed dooreenroeren (om de stukken tomaat wat kleiner te maken). Eventueel restjes kip of gehaktballetjes toevoegen. Indien gewenst bijkruiden met zout, peper en Italiaanse kruiden.
Net voor het opdienen wat verse peterselie en bieslook over het bord soep strooien.
! Laurierblad, takje tijm en kruidnagels uit de soep verwijderen alvorens op te dienen.
Gemixte versie van deze soep:
Heb je liever een fijngemaakte soep, dan kan je deze soep mixen met een staafmixer. In dit geval haal je eveneens tijm, laurier en kruidnagel uit de soep voordat je mixt. Je krijgt hier meteen een gebonden soep, door de vermicelli. Roer er wat room doorheen en geef extra kleur en smaak met gehakte peterselie en bieslook.
Grote klokken zeggen bim-bam bim-bam. Kleine klokken zeggen tik-ke tak, tik-ke tak. En die kleine polshorloges zeggen tikke takke tikke takke tikke takke tikke takke.
Categorie:Versjes
19-09-2009
tienergedichten: mijn lief
Mijn lief...
Ik hou van je Ik haat je Ik mis je Ik krijg het op mijn heupen van je... Ik knuffel je Ik kus je Ik heb angst, ... voor een leven zonder je...
Voor de balletjes: - 500 gr gekruid gehakt - 1 ei - 1/4 ui (niet te grote ui,zeer fijngenipperd) - een scheut tomatenketchup (kan ook met curryketchup) - 1 afgestreken eetlepel spaghettikruiden (of 1/2 koffielepeltje Italiaanse kruiden) - 2 eetlepels paneermeel - 1,5 liter water - 1 rundsbouillonblokje
Voor de saus: - 3 eetlepels solo vloeibaar - 1/2 ui fijngesnipperd - 3 eetlepels bloem - kookvocht van de balletjes - een klein doosje tomatenpuree - peper en zout
Bereiding
Gehaktballen: Breng in een kookpot 1,5 liter water aan de kook. Verkruimel daarin het rundsbouillonblokje. Doe het gehakt in een diepe kom. Maak een kuiltje in het gehakt en breek daarin het ei. Doe ook 1/4 ui, de spaghettikruiden, de ketchup en het paneermeel in het kuiltje. Meng alles goed met de kneedmixer of met een vork, en maak niet te grote gehaktballetjes uit het mengsel.(ong 50 gr/bal) Laat de gehaktballen zo'n 15-tal minuten koken in de bouillon.
Tomatensaus: Doe de boter in een kookpot en fruit daarin de gesnipperde 1/2 ui goed bruin. Neem van het vuur en voeg de bloem toe. Boter en bloem goed mengen. Zet terug op het vuur en voeg wat (gezeefd) kookvocht van de balletjes toe. Roer goed glad met de garde. Voeg zolang bouillon toe tot de saus de gewenste dikte heeft (steeds goed roeren). Voeg een klein blikje tomatenpuree toe aan de saus en roer het er goed doorheen. Kruid de saus bij met zout en peper.
Haal de gehaktballetjes uit de bouillon, laat ze even uitdruipen en breng ze in een serveerschotel. Overgiet de gekookte balletjes met de tomatensaus en dien op met fijne frietjes, sla en mayonnaise.
Tip: De rest van de ui kun je samen met wat gesnipperde peterselie en een beetje fijngesneden bieslook onder de sla mengen.
Categorie:recepten
12-09-2009
versjes: weet je wat de bomen zingen?
Weet je wat de bomen zingen?
Weet je wat de bomen zingen, Als ze wiegen in de wind? Over jaren die vergingen, Of de tijd die pas begint. Liedjes, van de vele dingen die je mooi en prettig vind.
Van de zon in verre landen van de vogels in het woud, van de zee aan zuiderstranden En van plekjes warm vertrouwd. Liedjes, zacht als moederhanden, Waar je, o, zoveel van houdt.
Liedjes ver en vaag als dromen, In een wonderlijke taal; Van kabouters, elfen, gnomen, In een land van pracht en praal Zachtjes wiegt de wind de bomen En hun oud en mooi verhaal
van Jac. Van der Ster
Categorie:Versjes
05-09-2009
recept: Bulgaarse yoghurt met witloof en fruit
Bulgaarse yoghurt met witloof en fruit
Ingrediënten:
- 1 potje Bulgaarse Yoghurt (125 ml) - 1 kleine zoete appel - 1 sinaasappel - 1 kleine banaan - 55 gr witloofblaadjes - peper uit de molen
Bereiding:
De sinaasappel pellen, in partjes verdelen en elk partje in drie of vier blokjes snijden. De appel schillen, het klokhuis verwijderen en in blokjes snijden. De banaan pellen en in schijfjes snijden. De witloofblaadjes fijnsnijden. Al deze ingrediënten samen in een kom doen en de Bulgaarse yoghurt eronderdoor mengen. Kruiden met peper uit de molen. (draai gerust een vijftal keer, proef en doe er eventueel nog wat bij)
Speciaal voor de slankelijners. En nog gezond en lekker ook, mmm.....!!!!
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten