LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
29-11-2009
recept: aardappeltaart
Aardappeltaart, gratin (wordt daags voordien klaargemaakt en de dag zelf in de oven opgewarmd)
Aantal personen: 6
Ingrediënten:
- 1 kg geschilde aardappelen (vastkokende) - 2 eieren - 100 ml halfvolle melk - 200 ml room (mag light room zijn, maar dan gebruik je 100 ml volle melk) - 1 teentje knoflook - nootmuskaat - peper en zout - 80 gr gemalen kaas
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 175° C Een ruime, ronde ovenschotel bekleden met bakpapier. (maakt het gemakkelijker om de gratin later te ontvormen)
De eieren loskloppen met slagroom, melk, een uitgeperst teentje knoflook, peper, zout en nootmuskaat naar eigen smaak. (mag goed gekruid zijn, vooral genoeg zout gebruiken want tijdens het bakken trekt het zout voor een groot deel in de aardappelen) De aardappelen in zeer dunne schijfjes snijden (met de keukenrobot gaat dat het snelst) en ze doorheen het room-eiermengsel scheppen. Alles overbrengen in de ovenschotel en goed aandrukken. Geraspte kaas erover strooien en 50 minuten laten garen in de oven. Na 50' de aardappeltaart uit de oven halen en laten afkoelen in de schotel.
Na afkoeling, de taart ontvormen en in "taartpunten" verdelen. De taartpunten in een platte ovenvaste schaal leggen. (vb: deksel van een grote ronde pyrexschotel) De aardappeltaart afgedekt bewaren in de koelkast tot net voor het gebruik.
Aardappeltaart opwarmen:
Verwarm de oven voor op 175° C. Laat de aardappeltaart in 15-20 minuten terug warm worden.
Categorie:recepten
22-11-2009
recepten: kip in een overheerlijke pikante saus, met rijst (ovenschotel)
Kip in een overheerlijk pikante saus...
Aantal personen: 2 à 3 Aantal minuten: 60
Ingrediënten:
- 1 braadkip van ongeveer 1 kg - 250 gr champignons - 1 ajuin - 2 teentjes knoflook - 1 eetlepel tomatenpuree - 1/2 kippenbouillonblokje - 1 mespunt saliepoeder - 1 mespunt gedroogde rozemarijn - 1 eetlepel sterke paprika in poedervorm - 1 koffielepel zout - peper - 50 gr boter - 50 gr bloem - 250 ml water - 50 cl porto (5 EL) - 80 cl witte wijn (8 EL)
Bereiding:
- Snij de champignons in plakjes, snipper de ui en de knoflook fijn ( haal het hartje uit de lookteentjes)
- Verdeel de braadkip in 4 stukken en droog deze goed af. (2x borst + vleugel en 2x bouten + onderste deel) Doe de bloem, de sterke paprika, de peper en het zout samen in een ruime kom met goed afsluitend deksel. ( je kan ook een stevige plastiek zak gebruiken die je afklemt met een clip).
- Breng de stukken kip in de kom met bloem, sluit goed af en draai ermee rond in alle richtingen (tot alle stukken kip goed bestoven zijn met de gekruide bloem) - Haal nu de kip uit de kom. Zet de resterende bloem even opzij.
- Verhit 40 gr boter in een pan en bak daarin de kipdelen goed bruin en krokant. Vet een ovenschotel in met boter en leg de gebruinde kipdelen in de ovenschotel.
- Doe de resterende boter bij het aanbaksel in de pan en bak daarin gedurende een 5-tal minuten de champignons samen met ui en knoflook. - Voeg 250 ml lauw water, tomatenpuree, 1/2 kippenbouillonblokje, rozemarijn en salie toe en breng zachtjes aan de kook.
- Maak van de wijn, de porto en de overgebleven bloem een glad papje. De saus al roerend met dit papje binden.
- De saus over de kip verdelen en de ovenschotel goed afdekken met aluminiumfolie. - Zet 45 minuten in de oven op 180°C.
- Dien op met gekookte rijst.
Variatie:
Haal de champignons en de tomatenpuree uit het recept.
Categorie:recepten
15-11-2009
recepten: cannelloni, met hartige gehaktvulling
Cannelloni, met hartige gehaktvulling
Ingrediënten voor 20 rolletjes (= 5 cannelloni/pp)
Voor de pastarolletjes: - 1 doos cannelloni (vb. Agnesi cannelloni n.85, Delhaize) - 1 EL solo vloeibaar - 2 kleine uien - 1 gele of oranje paprika - 350 gr gemengd gehakt - 400 gr gepelde tomaten in stukjes - 1 klein blikje tomatenpuree (70 gr) - 1 blokje Knorr kruidenbouquet provencale (tijm, marjolein, rozemarijn) - 1 mespunt gedroogde oregano - 1 mespunt gedroogde basilicum - peper uit de molen - zout
Voor de bechamelsaus: - 50 gr boter - 50 gr bloem - 750 ml halfvolle melk - peper en zout naar smaak
Voor de afwerking: - 100 gr gemalen light kaas
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Snij de ui en de paprika in kleine stukjes en bak ze aan in solo vloeibaar gedurende een 5 tal minuten. Voeg het gehakt toe en laat alles samen verder bakken. ( Maak het gehakt voordurend los met een vork of pureestamper) Voeg tomatenstukjes, kruidenblokje, tomatenpuree, oregano en basilicum toe. Bijkruiden met peper en zout naar smaak. Laat alles nog een vijftal minuten sudderen en draai het vuur dan uit.
Terwijl het gehaktmengsel afkoelt maak je de bechamelsaus.
Neem de cannelloni en vul ze op met het gehakt mengsel. (een spuitzak met brede mond of een trechter maakt dit werkje gemakkelijker) Leg de gevulde cannelloni naast elkaar in een grote ovenschaal. (of gebruik vier individuele ovenschaaltjes) Overgiet met bechamelsaus en bestrooi met gemalen kaas.
Zet in de oven gedurende 25-30 minuten op 180°- 175 C.
Dit gerecht kan je de dag voordien klaarmaken om s'anderendaags te serveren. Zet het dan zolang in de koelkast.
Categorie:recepten
12-11-2009
recepten: stoofpotje van rundsvlees (ovenschotel)
Stoofpotje van rundsvlees (uit de oven)
Aantal personen: 5 à 6 Aantal minuuten: 120
Ingrediënten:
- 1kg mager rundsstoofvlees - 3 grote uien (of 4 kleinere) - 1 eetlepel solo vloeibaar (15 gr) - 25 gr bloem - 700 ml lauwwarm water - 1,5 rundsbouillonblokje, vetarm - 1 kruidenblokje Knorr provençale (tijm, marjolein, rozemarijn) - 1 klein blikje tomatenpuree - 2 koffielepels azijn - 25 gr paneermeel - peper en zout
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 180 ° C.
In een grote diepe pan en op een hoog vuur de grofgesnipperde ui glazig fruiten gedurende 5 minuten. Het stoofvlees daaraan toevoegen en nog 5 minuten meebakken op een hoog vuur. Strooi er daarna de bloem over en meng deze goed onder het vlees. Laat enkele minuutjes intrekken op een zacht vuurtje. Roer af en toe.
Neem 700 ml water en los daarin op: 1,5 rundsbouillonblokje, het kruidenblokje en de tomatenpuree. Giet deze oplossing over het stoofvlees en kruid bij met peper en zout. Zet een deksel op de pan en laat een 20-tal minuutjes sudderen op een laag vuur.
Breng het rundsvlees over in een grote diepe pyrexschotel. Roer er 2 koffielepels azijn onder. Bestrooi met paneermeel en zet gedurende 50 minuten in de oven (35 minuten afgedekt laten garen, de stoofschotel even uit de oven halen en omroeren, dan nog 15 minuten terugzetten zonder deksel.)
Draai daarna de oven uit, roer eventueel de aanbaksels los van de bodem en dek terug af. Laat nog 45 à 60 minuten nagaren in de uitgedraaide, nog warme oven vooraleer op te dienen (met gekookte aardappeltjes of kroketten)
OF:... Serveer 's anderendaags na opwarming in de oven.
Categorie:recepten
01-11-2009
allerlei: voor jou
Voor jou...
Twinkelende ogen en blozende wangen. Een roos zo mooi, door niets te vervangen Een ziel wijs en oud, ...een moeder van goud.
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten