LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
21-03-2009
Liedjes: De boer die zaait het graan...
De boer die zaait het graan
De boer die zaait het graan. De boer die zaait het graan. Hey-ja victoria De boer die zaait het graan.
De boer die maait het graan. De boer die maait het graan. Hey-ja victoria De boer die maait het graan.
De boer die dorst het graan. De boer die dorst het graan. Hey-ja victoria De boer die dorst het graan.
De molen maalt het graan De molen maalt het graan Hey-ja victoria De molen maalt het graan
De bakker bakt het brood De bakker bakt het brood Hey-ja victoria De bakker bakt het brood
De boer die eet het brood De boer die eet het brood Hey-ja victoria De boer die eet het brood.
Categorie:kinderliedjes
18-03-2009
Liedjes: onder moeders paraplu
Onder moeders paraplu...
Onder moeders paraplu, Liepen eens twee kindjes, Hanneke en Janneke, Dat waren beste vrindjes, En de klompjes gingen van klik, klak, klik, En de regen deed van tik, tak, tik, Op moeders paraplu. En de klompjes gingen van klik, klak, klik, En de regen deed van tik, tak, tik, Op moeders paraplu. Op moeders paraplu.
Toen kwam Jan-de-Wind erbij, Die joeg eerst heel zoetjes, Toen al hard en harder maar, De regen in hun snoetjes, En Jan-de-Wind die rukte en trok, En op en neder ging de stok, Van moeders paraplu, En Jan-de-Wind die rukte en trok, En op en neder ging de stok, Van moeders paraplu, Van moeders paraplu.
Maar Hanneke en Janneke Dat waren flinke klantjes, Die hielden stijf de paraplu, in allebei hun handjes. En ze lachten blij van hi, ha, hi, En ze riepen: Jan, jij krijgt hem ni, 't Is moeders paraplu, En ze lachten blij van hi, ha, hi, En ze riepen: Jan, jij krijgt hem ni, 't Is moeders paraplu, 't Is moeders paraplu.
Categorie:kinderliedjes
15-03-2009
recept: romige kipblokjes uit de wok..., met penne
Romige kipblokjes uit de wok..., met penne
Ingrediënten: (4 pers)
- 250 gr penne - 3 kipfilets - 1 oranje paprika - 1/2 ui - 200 ml room - 1 miniportie philadelphia met fijne kruiden - 1 koffielepel ketchup - kipkruiden - olijfolie - peper uit de molen - zout
Bereiding:
Water aan de kook brengen met 1 kleine koffielepel zout. De penne gaarkoken volgens de aangegeven tijd op de verpakking.
Ui en paprika fijnsnijden. De kipfilets versnijden in kleine blokjes. De kipblokjes royaal kruiden met kipkruiden en er een goede scheut olijfolie over gieten. Alles goed dooreenmengen zodat kruiden en olie evenredig verdeeld worden over de stukjes vlees.
Een eetlepel olijfolie verhitten in de wok. Daarin de ui en de paprika fruiten. Na enkele minuten de kipblokjes toevoegen en goed aan alle kanten laten bakken. Als de kipblokjes bijna gaar zijn de kruidenkaas, de room, en 1 koffielepel ketchup toevoegen. Nog even laten sudderen. Op smaak brengen met peper uit de molen en wat zout.
De penne afgieten en eventueel mengen onder de romige kipblokjes.
Naar smaak kan er een tomaat (gepeld, ontdaan van de zaadjes en in kleine blokjes gesneden) of wortelblokjes, diepvrieserwtjes, champignons,...verwerkt worden in dit gerecht.)
Categorie:recepten
07-03-2009
recepten: opgevulde (paas)kip
Opgevulde kip
Aantal personen: 5 tot 6 Aantal minuten: 90
Ingrediënten
- een ontbeende braadkip (ontbenen kan je vragen aan de slager of je kunt het ook zelf eens proberen, zie verder) - 400 gr kippengehakt - 2 eieren - 4 eetlepels paneermeel - 1 eetlepel ketchup - 1 koffielepel zachte paprika - 1 mespunt kerriepoeder - 1/2 koffielepel gedroogde marjolein - 1 teentje knoflook - peper en zout - 2 takjes van een witte selder, fijngehakt - 2 kleine wortelen, fijngehakt - 1/2 venkelknol, fijngehakt (of het witte gedeelte van één prei, fijngehakt ) - 1 ui, gesnipperd - 1 rood pepertje, ontdaan van zaadlijsten en zaadjes en fijngesnipperd - een glas witte wijn - beetje water - braadboter - enkele grove stukken wortel, selder, om naast de kip te leggen in de braadschotel.
Voorbereiding: Kip ontbenen (zie link voor een videovoorstelling)
Doe het elastiekje los van de kip maar snij het niet door, de kip wordt er later terug mee opgebonden. Leg de kip met de borstzijde op tafel en verwijder het staartgedeelte. Snij met een scherp mes langsheen de ruggegraat van de kip. Maak het vlees los van de ribben. Ter hoogte van de onderrug zorg je dat je de "haasjes" meehebt met het vlees. Ga voorzichtig verder en maak het borstbeen los van het vlees tot heel het karkas vrij is (goed opletten: je mag niet doorheen het vel snijden en de borstfilets mogen niet kapotgesneden worden) De vleugels hoeven niet ontbeent, wel moeten de sleutelbeentjes losgemaakt worden van de vleugelgewrichten en verwijderd worden uit het borstgedeelte. Ook de beentjes uit de bovendijen worden verwijderd. Geef daarvoor een insnede langs de binnenzijde van de bovenbil. Maak met je mes alle vlees los tot aan de onderbout. Snij ter hoogte van het kniegewricht de pezen door. Spoel de ontbeende kip goed schoon en dep ze droog. De kip is nu klaar om op te vullen
Volgende link toont een filmpje hoe je tewerk moet gaan om een kip te ontbenen,
De ui en de knoflook glazig stoven in wat boter. De fijngehakte groenten erbijvoegen alsook een beetje water. De groenten afdekken en op een klein vuur stoven tot ze half gaar zijn. Af en toe omroeren.
Twee eieren breken in het gehakt, het paneermeel erbij voegen en alles goed dooreenroeren. De gestoofde groenten bij het gehakt doen en goed dooreen mengen (eventueel met de kneedmixer) Op smaak brengen met een geperst teentje knoflook, marjolein, zachte paprika, kerriepoeder, ketchup, peper en zout. (Het gehakt mag goed gekruid zijn, eventueel bijkruiden.)
De ontbeende kip openleggen met de velkant naar beneden. Van het gehakt een broodje maken en dit midden op de kip leggen. De zijflappen van de kip omheen het gehakt leggen zodat het vel een overlapping maakt van ong. 1,5 cm. De rugzijde van de kip dichtnaaien met keukengaren. De vleugels en de dijen van de kip opbinden met behulp van het elastiekje dat rond de braadkip zat.
Wat boter verhitten in een ruime braadpan en de opgevulde kip langs alle kanten bruin bakken. De gebruinde kip overbrengen in een diepe ovenschotel. Het bakvet blussen met een glas witte wijn en de aanbaksels losroeren. Deze saus over de kip gieten. De grofgesneden wortel en selder omheen de kip leggen in de saus. (De groenten voorkomen verbranding van het braadvet). De kip in de oven laten garen gedurende 60 minuten op 175° C. De eerste 30 minuten dek je de ovenschotel best af. Het laatste half uur neem je het deksel eraf en bedruip je af en toe met de saus.
Na een uur de oven uitdraaien en de kip nog een 20 min. afgedekt in de oven laten staan alvorens te versnijden.
Serveertip: Dien op met een aardappelgratin en ev. een Leffesaus. De opgevulde kip kan je op voorhand klaarmaken en s'anderendaags afgedekt opwarmen (gedurende een uurtje) in een oven van 150° C
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten