LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
28-10-2009
versjes: Heksjes dansen rond hun ketel,
Heksje, heksje klein maar fijn...
Heksje, heksje, klein maar fijn. Wat is het toch leuk om een heks te zijn. Keteltje, keteltje rond en groot. We dansen samen in de goot! Pompoen, pompoen, wat moet ik met je doen? Zal ik een soepje van je maken of... geef ik je een dikke zoen.
Categorie:gedichten
25-10-2009
recepten: Stoverij uit den oven
Stoverij uit den oven (de dag voordien of 's ochtends klaar te maken, om 's anderendaags of 's avonds te serveren)
Ingrediënten:
- 1 kg mager rundsstoofvlees - 3 grote uien (of 4 kleinere) - 1 eetlepel solo vloeibaar - 25 gr bloem - 700 ml lauw tot warm water - 1 rundsbouillonblokje, vetarm - 1 kruidenblokje Knorr provençale (tijm, marjolein, rozemarijn) - 2 koffielepels azijn - 2 eetlepels paneermeel - 1 sneetje peperkoek (vb. Vondelmolen, zonder parelsuiker) - peper
Bereiding:
In een grote diepe pan en op een hoog vuur de grofgesnipperde ui glazig fruiten. De gestoofde ui uit de pan halen en in dezelfde pan het stoofvlees goed laten bruinen. Voeg daarna de uien terug bij het vlees, strooi er bloem over en meng deze goed onder het vlees. Laat enkele minuutjes intrekken op een zacht vuurtje. Roer af en toe.
Neem 700 ml warm water en los daarin op: het rundsbouillonblokje en het kruidenblokje. Giet dit mengsel over het stoofvlees en kruid ev. bij met peper. Zet het vuur hoog tot het kookpunt bereikt is en draai daarna het vuur zeer laag. Zet een deksel op de pan en laat nog een 20-tal minuutjes sudderen. De oven ondertussen voorverwarmen op 180 ° C.
Schep het rundsvlees (en de saus) daarna in een grote diepe pyrexschotel. Roer er 2 koffielepels azijn onder. Bestrooi met paneermeel en zet gedurende 30 minuten, afgedekt, in de oven op 180°C. Na 30 minuten de schotel uit de oven halen, de peperkoek erin verbrokkelen en alles eens goed van de bodem losmaken. Daarna terug 30' , nu onafgedekt, in de oven van 180°C zetten. (Na 15' best nog eens omroeren.)
Haal de schotel (na totaal 60 minuten) uit de oven, roer alles nog eens goed door elkaar en dek af. Zet terug in de uitgedraaide, nog warme oven en laat de stoofschotel daarin helemaal afkoelen.
Serveer 's anderendaags, na 15 minuten opwarming in een oven van 180° C.
Categorie:recepten
21-10-2009
tienergedichten: voor één moment...
Voor één moment...
Voor één moment liet ik de teugels vieren. Voor één moment gaf ik je mijn vertrouwen.
Voor een leven lang zal dat mijn leven verzieren. Voor een leven lang zal mij dat berouwen
1Eén brak zijn been 2 Twee-e moest hem leen 3 Dreie kakt op de kaseie 4 Viere zit op de deuvepiere 5 Veuve pakt een deuve 6 Zesse gaat naar de messe 7 Zeven gaat er neven 8 Achte stond te wachte 9 Negen komt hem tegen 10 Tiene ed 't geziene
Kakelen kippen lang en goed, zal het regenen in overvloed
Categorie:Weerspreuken
29-09-2009
recept:: dikke soep van verse tomaten en vermicelli
Soep van verse tomaten, met vermicelli (kan ook gemixt worden en verrijkt met wat room, zie bijlage)
Ingrediënten
- 1 kg verse vleestomaten - 1 grote rode ui - mespuntje marjolein - mespuntje oregano - mespuntje foeliepoeder - 2 kruidnagels - takje tijm - blaadje laurier - beetje Italiaanse kruiden uit de molen. - scheutje worchestershiresaus - 30 gr vermicelli - 1 liter water - 2 groentenbouillonblokjes - 1/2 rundsbouilonblokje - beetje peper en zout - (ev: restjes kip of gehaktballetjes) - fijngesneden peterselie en gehakte bieslook
Bereiding
De ui in grove stukken snijden. De tomaten kruisgewijs insnijden, even in kokend water onderdompelen, ontvellen en in grote stukken snijden. Ui glazig laten worden in wat boter. Daarna de stukken tomaat toevoegen en even laten meestoven. Water, bouillonblokjes en vermicelli toevoegen. Kruiden met oregano, marjolein, blaadje laurier, takje tijm, Italiaanse kruiden, scheutje worchestershire saus, beetje foelipoeder, 2 kruidnagels en wat peper. De soep 30-40 minutjes laten koken. Na 5 minuten koken goed dooreenroeren met een garde. Na 15 minuten nog eens goed dooreenroeren (om de stukken tomaat wat kleiner te maken). Eventueel restjes kip of gehaktballetjes toevoegen. Indien gewenst bijkruiden met zout, peper en Italiaanse kruiden.
Net voor het opdienen wat verse peterselie en bieslook over het bord soep strooien.
! Laurierblad, takje tijm en kruidnagels uit de soep verwijderen alvorens op te dienen.
Gemixte versie van deze soep:
Heb je liever een fijngemaakte soep, dan kan je deze soep mixen met een staafmixer. In dit geval haal je eveneens tijm, laurier en kruidnagel uit de soep voordat je mixt. Je krijgt hier meteen een gebonden soep, door de vermicelli. Roer er wat room doorheen en geef extra kleur en smaak met gehakte peterselie en bieslook.
Grote klokken zeggen bim-bam bim-bam. Kleine klokken zeggen tik-ke tak, tik-ke tak. En die kleine polshorloges zeggen tikke takke tikke takke tikke takke tikke takke.
Categorie:Versjes
19-09-2009
tienergedichten: mijn lief
Mijn lief...
Ik hou van je Ik haat je Ik mis je Ik krijg het op mijn heupen van je... Ik knuffel je Ik kus je Ik heb angst, ... voor een leven zonder je...
Voor de balletjes: - 500 gr gekruid gehakt - 1 ei - 1/4 ui (niet te grote ui,zeer fijngenipperd) - een scheut tomatenketchup (kan ook met curryketchup) - 1 afgestreken eetlepel spaghettikruiden (of 1/2 koffielepeltje Italiaanse kruiden) - 2 eetlepels paneermeel - 1,5 liter water - 1 rundsbouillonblokje
Voor de saus: - 3 eetlepels solo vloeibaar - 1/2 ui fijngesnipperd - 3 eetlepels bloem - kookvocht van de balletjes - een klein doosje tomatenpuree - peper en zout
Bereiding
Gehaktballen: Breng in een kookpot 1,5 liter water aan de kook. Verkruimel daarin het rundsbouillonblokje. Doe het gehakt in een diepe kom. Maak een kuiltje in het gehakt en breek daarin het ei. Doe ook 1/4 ui, de spaghettikruiden, de ketchup en het paneermeel in het kuiltje. Meng alles goed met de kneedmixer of met een vork, en maak niet te grote gehaktballetjes uit het mengsel.(ong 50 gr/bal) Laat de gehaktballen zo'n 15-tal minuten koken in de bouillon.
Tomatensaus: Doe de boter in een kookpot en fruit daarin de gesnipperde 1/2 ui goed bruin. Neem van het vuur en voeg de bloem toe. Boter en bloem goed mengen. Zet terug op het vuur en voeg wat (gezeefd) kookvocht van de balletjes toe. Roer goed glad met de garde. Voeg zolang bouillon toe tot de saus de gewenste dikte heeft (steeds goed roeren). Voeg een klein blikje tomatenpuree toe aan de saus en roer het er goed doorheen. Kruid de saus bij met zout en peper.
Haal de gehaktballetjes uit de bouillon, laat ze even uitdruipen en breng ze in een serveerschotel. Overgiet de gekookte balletjes met de tomatensaus en dien op met fijne frietjes, sla en mayonnaise.
Tip: De rest van de ui kun je samen met wat gesnipperde peterselie en een beetje fijngesneden bieslook onder de sla mengen.
Categorie:recepten
12-09-2009
versjes: weet je wat de bomen zingen?
Weet je wat de bomen zingen?
Weet je wat de bomen zingen, Als ze wiegen in de wind? Over jaren die vergingen, Of de tijd die pas begint. Liedjes, van de vele dingen die je mooi en prettig vind.
Van de zon in verre landen van de vogels in het woud, van de zee aan zuiderstranden En van plekjes warm vertrouwd. Liedjes, zacht als moederhanden, Waar je, o, zoveel van houdt.
Liedjes ver en vaag als dromen, In een wonderlijke taal; Van kabouters, elfen, gnomen, In een land van pracht en praal Zachtjes wiegt de wind de bomen En hun oud en mooi verhaal
van Jac. Van der Ster
Categorie:Versjes
05-09-2009
recept: Bulgaarse yoghurt met witloof en fruit
Bulgaarse yoghurt met witloof en fruit
Ingrediënten:
- 1 potje Bulgaarse Yoghurt (125 ml) - 1 kleine zoete appel - 1 sinaasappel - 1 kleine banaan - 55 gr witloofblaadjes - peper uit de molen
Bereiding:
De sinaasappel pellen, in partjes verdelen en elk partje in drie of vier blokjes snijden. De appel schillen, het klokhuis verwijderen en in blokjes snijden. De banaan pellen en in schijfjes snijden. De witloofblaadjes fijnsnijden. Al deze ingrediënten samen in een kom doen en de Bulgaarse yoghurt eronderdoor mengen. Kruiden met peper uit de molen. (draai gerust een vijftal keer, proef en doe er eventueel nog wat bij)
Speciaal voor de slankelijners. En nog gezond en lekker ook, mmm.....!!!!
Categorie:recepten
23-08-2009
recepten: gratin van knolselder
Gratin van knolselder...
Aantal minuten: 35 Aantal personen: 3 à 4
Ingrediënten:
- 1 kleine knolselder (of de helft van een grote) - 1 groentenbouillonblokje - 2 laurierblaadjes - 1 liter water - 100 ml room 20% - 150 gr gemalen Emmental - peper uit de molen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de knolselder schoon en snijdt hem in plakken van 1/2 cm dik (gaat vlot met de broodsnijmachine) Breng 1 liter water aan de kook met daarin de twee laurierblaadjes en het groentenbouillonblokje. Doe de knolselder erbij en laat een vijftal minuten koken, tot de knolselder wat zachter wordt maar nog niet gaar is. Giet de groente af, maar bewaar 100 ml van het kookvocht. Voeg 100 ml room toe aan het resterende kookvocht en kruid dit mengsel met peper uit de molen. Neem een ovenschaal, boter die in en schik een laag knolselder afgewisseld met telkens een laag gemalen kaas. (3 lagen, te beginnen met de knolselder en eindigend met een laag gemalen kaas) Overgiet met het gekruide bouillon-roommengsel en zet 25 minuten in de oven op 180 graden.
Tip:
Dien op met gekookte aardappelen en braadworst.met bruine uiensaus. (of met kippenbouten of met gegrilde biefstuk) In geval van een feestmenu kan je dit bijgerecht serveren met eendenborst of hazerug. Indien je dat wenst kan je er kroketjes bij opdienen.
Categorie:recepten
22-08-2009
recept: Capellini met scampi en champignons
Capellini met scampi en champignons
Aantal personen: 2-3 Aantal minuten: 30
Ingrediënten:
- 50 ml olijfolie - 1/2 kleine ui, gesnipperd (of een sjalotje) - 3 knoflookteentjes, geperst - 1 mespuntje pili-pili - 1 mespunt viskruiden - 250 gr kleine champignons, gehalveerd - 500 gr scampi (gewicht = niet gepeld) - 100 ml warm water (je mag ook culinaire room gebruiken) - 2 eetlepels peterselie, gesnipperd - peper en zout - 120-180 gr capellini (60 gr/pers) - geraspte parmesaan of geraspte oude Italiaanse kaas (vb: Grangusto van Galbani, Colruyt)
Bereiding:
De capellini laten gaarkoken in licht gezouten water (kooktijd aangegeven op de verpakking)
De olijfolie opwarmen in een wok en daarin ui, knoflook en pili-pili even laten bakken op een gematigd vuur. Het vuur daarna hoger zetten en de - gepelde en van het darmkanaal ontdane - scampi in een tweetal minuten rose bakken. De gehalveerde champignons toevoegen en alles samen nog enkele minuten roerbakken op een hoog vuur. Kruid met de viskruiden en voeg 100 ml warm water toe (of culinaire room als je het romiger wil). Laat nog 1 minuutje doorkoken. Neem de pan van het vuur en roer de gesnipperde peterselie doorheen de bereiding. Kruid eventueel nog wat bij met (zwarte) peper en zout.
Doe wat gekookte capellini in een bord en schep er de scampi-bereiding overheen. Strooi er geraspte kaas over naar smaak.
Categorie:recepten
15-08-2009
Liedjes: Hinkel de pinkel
Hinkel de pinkel...
Hinkel de pinkel daar komen wij aan Wij hebben geen kousen of schoenen meer aan. Met de handjes op de rug. Hinkel de pinkel en dan weer terug.
Categorie:kinderliedjes
14-08-2009
recept: sperziebonen met tomaten en aardappelen op zijn grieks
Sperzieboontjes, tomaten en aardappelblokjes op zijn Grieks... met bruingebakken biefstukreepjes.
Ingrediënten:
- 2 grote uien ( in grove stukken versneden) - 500 gr verse sperzieboontjes (gekuist en in 2 gebroken.) - 4 verse tomaten in blokjes - 4 geschilde aardappelen in blokjes - 3 teentjes knoflook - 2 EL gehakte peterselie - 1 1/2 kopje olijfolie - 1 1/2 kopje water - peper en zout (naar smaak) - enkele Fetablokjes (of een andere kaassoort in blokjes, naar smaak)
Bereiding:
De olijfolie verhitten in een diepe pan of kookpot. De uien daarin fruiten tot ze lichtbruin zijn van kleur. De boontjes er bij doen en een vijftal minuten laten meebakken (af en toe omroeren). De aardappelblokjes, tomatenblokjes, gesnipperde knoflook en gehakte peterselie erbij voegen. Naar smaak kruiden met peper en zout en aanlengen met 1 1/2 kopje water. Alles zo'n 30 minuten laten sudderen op een laag vuurtje. Bestrooi net voor het opdienen met wat verkruimelde Feta (of andere kaasblokjes)
Dien op met bruin gebakken biefstukreepjes (van 3 versneden gepelde biefstukken) Kruid de reepjes vooraf met 1 afgestreken EL pili-pili, peper en zout. Bak ze goed bruin in 1 EL olijfolie gemengd met 1 El Alpro Soya bakken en braden (of een andere vloeibare margarine.)
Dit gerecht wordt in Griekenland vaak opgediend met vis, het wordt zowel warm als koud gegeten !
Categorie:recepten
12-08-2009
Liedjes: knaapje zag een roosje staan
Knaapje zag een roosje staan
't Knaapje zag een roosje staan Roosje op de heide 't Had zo'n klein lief kleedje aan Snel is 't knaapje naar de roos gegaan Stoute jongen kon de roos niet lijden Roosje, roosje, roosje rood, Roosje op de heide!
't Knaapje zei:" Ik pluk je af. Roosje op de heide!" 't Roosje zei:" Ik weer je af 'k zal je prikken voor je straf; zou je willen dat ik lijde?" Roosje, roosje, roosje rood, Roosje op de heide!
En het stoute knaapje brak 't Roosje op de heide! 't Roosje werd toen boos en stak; 't loze knaapje drogend aan de tak Toen stierf het roosje op de heide. Roosje, roosje, roosje rood, Roosje op de heide!
Categorie:kinderliedjes
26-07-2009
liedjes: twee emmertjes water halen..
Twee emmertjes water halen
Twee emmertjes water halen, twee emmertjes pompen. Meisjes op de klompen, jongens op een houten been, rij maar door mijn straatje heen. Van je ras ras ras, rijdt de koning door de plas. Van je voort voort voort, rijdt de koning door de poort. Van je erk erk erk, rijdt de koning door de kerk. Van je één, twee, drie!
Categorie:kinderliedjes
20-07-2009
recepten: Gevulde tomaat met Provençaalse geitenkaas
Gevulde tomaat met Provençaalse geitenkaas
Aantal personen: 1 Aantal minuten:5
Ingrediënten:
- 1 tomaat - 50 gr geitenkaas, halfzacht, 45% v.g. - 1 klein teentje knoflook -1 kl Provençaalse kruiden -1 kl olijfolie -slamix (mix van krulandijvie, veldsla en roketsla, ook fijnproeverssla genoemd) -2 kl honingvinaigrette
Bereiding:
De tomaat uithollen. (dekseltje sparen)
De geitekaas met een vork pletten en er de olijfolie, de provençaalse kruiden en het geperst teentje knoflook ondermengen.
De tomaat vullen met het mengsel.
De fijnproeversla op smaak brengen met de honingvinaigrette.
De tomaat presenteren op een bedje van de sla.
Tip:
Zet de tomaat (zonder sla) 30 seconden in de microgolf voordat je ze opdient. Dan krijg je een licht lauwe tomaat met een smeuïge zachtere geitekaas.
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten