LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
30-01-2009
Liedjes: Zeg kwezelke wilde gij dansen...
Zeg kwezelke...
Zeg kwezelke, wilde gij dansen? Ik zal u geven een ei. Wel neen ik, zei dat kwezelke, van dansen ben ik vrij
Ik kan niet dansen Ik mag niet dansen dansen is onze regel niet begijntjes en kwezeltjes dansen niet...
Zeg kwezelke wilde gij dansen Ik zal u geven een koe Wel neen ik, zei dat kwezelke, van dansen word ik te moe
Ik kan niet dansen Ik mag niet dansen dansen is onze regel niet begijntjes en kwezeltjes dansen niet...
Zeg kwezelke wilde gij dansen Ik zal u geven een man Wel ja ik, zei dat kwezelke, 'k zal dansen al wat ik kan
Ik kan wel dansen Ik mag wel dansen dansen is onze regel wel begijntjes en kwezeltjes dansen wel...
Categorie:kinderliedjes
25-01-2009
recepten: gehaktschotel (ovenschotel)
Gehaktschotel
Aantal personen: 4-6 Aantal minuten: 60
Ingrediënten:
- 500 gr gehakt - 4 grote aardappelen - 4 kleine wortelen - 4 rode uien - 1 blik tomatenblokjes natuur (van 400 gr) - 3 afgestreken koffielepels komijnpoeder - peper en zout - 2 soeplepels vloeibare margarine - gemalen light kaas.
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200° C
- Aardappelen schillen en halfgaar koken in ruim water waaraan komijnpoeder is toegevoegd. (hou een beetje van het komijnwater opzij om de worteltjes te stoven) Afgieten en laten afkoelen. - Wortelen schillen en in fijne schijfjes versnijden. De wortelschijfjes halfgaar stoven in een beetje komijnwater. Afgieten en laten uitlekken. - 3 rode uien grof versnijden (of in ringen snijden), de 4 de rode ui fijnsnipperen. - Het gehakt goed bruin bakken samen met de fijngesnipperde ui. (in 1 EL vloeibare margarine.) - Een diepe ovenschaal invetten met de rest van de vetstof en de bodem bedekken met tomatenblokjes. - De grofgesneden ui (of de uienringen) bovenop de tomatenblokjes verdelen en daarbovenop de worteltjes uitspreiden. Kruiden met wat peper en zout. - Het gebruinde gehakt bovenop de groentenlaag brengen en goed aandrukken. - De halfgare aardappelen in schijven snijden van 0.5 cm dikte en bovenop het gehakt verdelen. De bovenlaag terug bijkruiden met wat peper en zout. - Net zoveel gemalen kaas over de aardappelschijfjes verdelen tot alles goed bedekt is. - In de oven zetten gedurende 30 à 35 minuten (tot de kaas een bruin korstje heeft.)
Categorie:recepten
24-01-2009
liedjes: mijn moeder is een bakkerin...m.mm
Mijn moeder is een bakker(es)
Mijn moeder is een bakkeres m..mm...
Mijn vader is een vuilnisman m..mm, bah bah...
Mijn zusje is een danseres m..mm, bah bah, tralala...
Mijn broertje is een ping-pong man m..mm, bah bah, tralala, ping pong...
Mijn opa is een buschauffeur m..mm, bah bah, tralala, ping pong, tuut tuut...
Mijn oma is een kietelaar m..mm, bah bah, tralala, ping pong, tuut tuut, kiede kiede kiede kiede...
Categorie:kinderliedjes
23-01-2009
recepten: kabeljauwhaas in bladerdeeg
Kabeljauwhaasje in bladerdeeg
Aantal personen: 2 Aantal minuten: 40
Ingrediënten:
- 2 kabeljauwhaasjes - olijfolie - 2 sjalotjes - 1 wortel - een halve courgette - een visbouillonblokje - peper en zout - bladerdeeg - een eierdooier
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 200 ° C
- De halve courgette schillen en in kleine blokjes snijden. De wortel eveneens in kleine blokjes snijden. De sjalot fijnsnipperen en glazig bakken in hete olijfolie. Wortel- en courgetteblokjes bij de sjalot voegen, kruiden met peper en zout. Het deksel op de pan doen. De groenten een kwartiertje laten stoven op een zacht vuur. Daarna draai je het vuur uit, neem het deksel van de pan en laat de groenten afkoelen.
- Uit het bladerdeeg 2 gelijke lappen snijden. Deze moeten groot genoeg zijn om de volledige visfilet te omhullen . (!! voldoende rand voorzien om het bladerdeeg dicht te kleven)
- Verdeel de afgekoelde groenten over de 2 plakken bladerdeeg. (Leg ze op de onderste helft) Wrijf elk kabeljauwhaasje in met de (verkruimelde) helft van een visbouillonblokje. Leg de gekruide vis bovenop de groenten. Klop de eierdooier los en bestrijk daarmee de randen van het deeg. Vouw nu elke deeglap toe zodat de met eierdooier bestreken randen op elkaar vallen. De randen goed tegen elkaar aandrukken.
- Leg de pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van de losgeklopte eierdooier. Schuif de bakplaat op een rooster in het midden van de oven en laat bakken gedurende een vijftien-tal minuutjes.
Categorie:recepten
18-01-2009
liedjes: pannekoeken bakken...
Pannekoeken bakken...
Pannekoeken bakken, pannekoeken bakken. Boter in de pan, boter in de pan...
Pannekoeken bakken, pannekoeken bakken. Boter in de pan zodat ik bakken kan.
Categorie:kinderliedjes
11-01-2009
recept: konijn langzaam gegaard in een tomaat- tuinkruidensoepje
Konijn langzaam gegaard in een tomaat - tuinkruidensoepje (Let op, de smaak is helemaal anders dan traditioneel bereidt konijn)
Ingrediënten (als je een kruidentuintje hebt vind je daar bijna alles terug)
- 1 versneden konijn ( 1,250 à 1,500 kg) - solo vloeibaar - 40 gr bleekselder (3/4 afgebroken stengel) - 50 gr wortel (1 kleine wortel) - 1 ui - 2 teentjes knoflook - 8 à 10 blaadjes salie - 4 à 6 blaadjes munt - 4 blaadjes basilicum (of 1 kl gedroogde) - 3 takjes tijm, (1 takje = 6 cm lang blaadjes eraf ritsen) - 1 takje rozemarijn, (takje = 15 cm lang, blaadjes afritsen) - een 1/2 bosje peterselie - 1 blik van 400 gr gepelde tomaten in stukjes - 1 groentenbouillonblokje - 300 ml water - 1 goed glas rode wijn ( 150 cl ) - peper en zout
Bereiding:
Kruid de stukken konijn met peper en zout. Bak het konijn bruin in solo vloeibaar.
Breng alle groenten samen in de hakmolen en hak ze zeer fijn. Voeg daarna de stukken gepelde tomaat toe aan de gehakte groenten.
Verpulver 1 groentenbouillonblokje over het konijn en voeg daarna water en wijn toe.
Verdeel de gehakte groenten bovenop de stukken konijn.
Zet het vuur hoog tot de bouillon kookt. Draai het vuur dan zeer laag en laat stoven tot het konijn gaar is. (ong 1.5 uur )
Categorie:recepten
09-01-2009
recepten: gegratineerd gehaktbrood (ovenschotel)
Gegratineerd gehaktbrood met prei
Aantal personen: 3 à 4 Aantal minuten: 60 Ingrediënten voor het gehaktbrood:
- 500 gr gemengd gehakt - 2 prei-witten - 2 eetlepels paneermeel - 1 ei - 2 teentjes knoflook - 1 koffielepel oregano (vers of diepvries) - peper en zout - 1 eetlepel boter of solo vloeibaar
Ingrediënten voor de kaassaus:
- 25 gr boter of solo vloeibaar - 25 gr bloem - 300 ml halfvolle melk - 150 gr gemalen kaas
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 200 graden. - De preiwitten fijnsnijden en gedurende enkele minuten laten stoven in 1 EL boter. - Het gehakt opmaken me het ei, het paneermeel, de 2 fijngesneden knoflookteentjes en de oregano. - Doe nu de voorgestoofde prei bij het gehakt, eventueel nog wat bijkruiden met peper en zout. Vorm een broodje. - Leg het gehaktbrood in een ovenschotel en zet gedurende 20 minuten in de oven.
Bereid ondertussen een kaassaus. Smelt daarvoor 25 gr boter in een pan . Neem de pan van het vuur en roer er 25 gr bloem door. *Doe er een scheut melk bij en zet terug op het vuur. Roer zeer goed met een klopper tot alle melk opgenomen is en er geen klonters meer zijn.* Herhaal dit tot alle melk verwerkt is tot een gladde saus. Meng er dan de 150 gr gemalen kaas onder. Kruid bij met peper en zout.
- Neem na 20 minuten het halfgare gehaktbrood uit de oven en giet er de kaassaus over. - Zet terug in de oven om verder te garen, tot er een mooie bruine korst op komt. (nog zo'n 20 minuutjes). - Haal uit de oven, laat 10 à 15 minuutjes rusten (afgedekt met aluminiumfolie) voordat je het gehaktbrood in sneetjes van 1 cm dikte snijdt.
Categorie:recepten
04-01-2009
Liedjes: Driekoningen
Driekoningen
Driekoningen, driekoningen, geef mij een nieuwe hoed. Mijn oude is versleten, mijn moeder mag het niet weten, mijn vader heeft het geld op de rooster geteld.
Categorie:kinderliedjes
01-01-2009
allerlei: Beste wensen
Ik wensche u een jaar, dat zacht als zijde is. Ik wensche ueen jaar, dat blank en blijde is. Ik wensche u eenjaar, dat verre van krank is. Een deugdelijkjaar, zo breed als 't lang is. Ik wensche u een jaar, dat als 't voorbij is. Een zalig jaar voor u en mij is.
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten