LiLi 's Blog... met Recepten, Kinderliedjes, aftelrijmpjes, versjes, gedichten, ...
Voor mijn kinderen, kleinkinderen, en ...
25-04-2009
recepten: Deze salade valt heel erg mee wat de smaak betreft.
Salade van witloof en sinaasappel
Ingredïënten:
- 2 witloofstronken - 2 sinaasappelen - 125 gr magere yoghurt - tabasco - peper en zout
Bereiding:
Snijd de 2 witloofstronken in reepjes ( harde kern eruit halen). Snijd 1 sinaasappel in kleine stukjes. Maak een dressing met het sap van de andere sinaasappel en 125 gr magere yoghurt, Meng alles dooreen. Op smaak brengen met enkele druppels tabasco + wat peper en zout.
Serveer met volkorenbrood
Categorie:recepten
15-03-2009
recept: romige kipblokjes uit de wok..., met penne
Romige kipblokjes uit de wok..., met penne
Ingrediënten: (4 pers)
- 250 gr penne - 3 kipfilets - 1 oranje paprika - 1/2 ui - 200 ml room - 1 miniportie philadelphia met fijne kruiden - 1 koffielepel ketchup - kipkruiden - olijfolie - peper uit de molen - zout
Bereiding:
Water aan de kook brengen met 1 kleine koffielepel zout. De penne gaarkoken volgens de aangegeven tijd op de verpakking.
Ui en paprika fijnsnijden. De kipfilets versnijden in kleine blokjes. De kipblokjes royaal kruiden met kipkruiden en er een goede scheut olijfolie over gieten. Alles goed dooreenmengen zodat kruiden en olie evenredig verdeeld worden over de stukjes vlees.
Een eetlepel olijfolie verhitten in de wok. Daarin de ui en de paprika fruiten. Na enkele minuten de kipblokjes toevoegen en goed aan alle kanten laten bakken. Als de kipblokjes bijna gaar zijn de kruidenkaas, de room, en 1 koffielepel ketchup toevoegen. Nog even laten sudderen. Op smaak brengen met peper uit de molen en wat zout.
De penne afgieten en eventueel mengen onder de romige kipblokjes.
Naar smaak kan er een tomaat (gepeld, ontdaan van de zaadjes en in kleine blokjes gesneden) of wortelblokjes, diepvrieserwtjes, champignons,...verwerkt worden in dit gerecht.)
Categorie:recepten
07-03-2009
recepten: opgevulde (paas)kip
Opgevulde kip
Aantal personen: 5 tot 6 Aantal minuten: 90
Ingrediënten
- een ontbeende braadkip (ontbenen kan je vragen aan de slager of je kunt het ook zelf eens proberen, zie verder) - 400 gr kippengehakt - 2 eieren - 4 eetlepels paneermeel - 1 eetlepel ketchup - 1 koffielepel zachte paprika - 1 mespunt kerriepoeder - 1/2 koffielepel gedroogde marjolein - 1 teentje knoflook - peper en zout - 2 takjes van een witte selder, fijngehakt - 2 kleine wortelen, fijngehakt - 1/2 venkelknol, fijngehakt (of het witte gedeelte van één prei, fijngehakt ) - 1 ui, gesnipperd - 1 rood pepertje, ontdaan van zaadlijsten en zaadjes en fijngesnipperd - een glas witte wijn - beetje water - braadboter - enkele grove stukken wortel, selder, om naast de kip te leggen in de braadschotel.
Voorbereiding: Kip ontbenen (zie link voor een videovoorstelling)
Doe het elastiekje los van de kip maar snij het niet door, de kip wordt er later terug mee opgebonden. Leg de kip met de borstzijde op tafel en verwijder het staartgedeelte. Snij met een scherp mes langsheen de ruggegraat van de kip. Maak het vlees los van de ribben. Ter hoogte van de onderrug zorg je dat je de "haasjes" meehebt met het vlees. Ga voorzichtig verder en maak het borstbeen los van het vlees tot heel het karkas vrij is (goed opletten: je mag niet doorheen het vel snijden en de borstfilets mogen niet kapotgesneden worden) De vleugels hoeven niet ontbeent, wel moeten de sleutelbeentjes losgemaakt worden van de vleugelgewrichten en verwijderd worden uit het borstgedeelte. Ook de beentjes uit de bovendijen worden verwijderd. Geef daarvoor een insnede langs de binnenzijde van de bovenbil. Maak met je mes alle vlees los tot aan de onderbout. Snij ter hoogte van het kniegewricht de pezen door. Spoel de ontbeende kip goed schoon en dep ze droog. De kip is nu klaar om op te vullen
Volgende link toont een filmpje hoe je tewerk moet gaan om een kip te ontbenen,
De ui en de knoflook glazig stoven in wat boter. De fijngehakte groenten erbijvoegen alsook een beetje water. De groenten afdekken en op een klein vuur stoven tot ze half gaar zijn. Af en toe omroeren.
Twee eieren breken in het gehakt, het paneermeel erbij voegen en alles goed dooreenroeren. De gestoofde groenten bij het gehakt doen en goed dooreen mengen (eventueel met de kneedmixer) Op smaak brengen met een geperst teentje knoflook, marjolein, zachte paprika, kerriepoeder, ketchup, peper en zout. (Het gehakt mag goed gekruid zijn, eventueel bijkruiden.)
De ontbeende kip openleggen met de velkant naar beneden. Van het gehakt een broodje maken en dit midden op de kip leggen. De zijflappen van de kip omheen het gehakt leggen zodat het vel een overlapping maakt van ong. 1,5 cm. De rugzijde van de kip dichtnaaien met keukengaren. De vleugels en de dijen van de kip opbinden met behulp van het elastiekje dat rond de braadkip zat.
Wat boter verhitten in een ruime braadpan en de opgevulde kip langs alle kanten bruin bakken. De gebruinde kip overbrengen in een diepe ovenschotel. Het bakvet blussen met een glas witte wijn en de aanbaksels losroeren. Deze saus over de kip gieten. De grofgesneden wortel en selder omheen de kip leggen in de saus. (De groenten voorkomen verbranding van het braadvet). De kip in de oven laten garen gedurende 60 minuten op 175° C. De eerste 30 minuten dek je de ovenschotel best af. Het laatste half uur neem je het deksel eraf en bedruip je af en toe met de saus.
Na een uur de oven uitdraaien en de kip nog een 20 min. afgedekt in de oven laten staan alvorens te versnijden.
Serveertip: Dien op met een aardappelgratin en ev. een Leffesaus. De opgevulde kip kan je op voorhand klaarmaken en s'anderendaags afgedekt opwarmen (gedurende een uurtje) in een oven van 150° C
Categorie:recepten
22-02-2009
recepten: gewone chocolademousse
Chocolademousse
Ingrediënten:
- 200 gr pure chocolade - 4 eieren - 200 ml gekoelde, opklopbare room - 2 zakjes vanillesuiker - 2 afgestreken eetlepels poedersuiker
Bereiding:
Voorbereiding - Breek de chocolade in stukjes. Doe de stukjes in een pot geschikt voor de microgolfoven. - Breek de eieren en doe het eigeel en het eiwit in 2 aparte mengkommen. - Doe de room in een derde mengkom
Smelten en opkloppen - Smelt de gebroken chocolade in de microgolfoven. (2 x 1 minuut op volle kracht. Tussenin de chocolade glad roeren. Ev. nog 1/2 minuut en weer goed glad roeren. Dan de pot afdekken om de gesmolten chocolade warm te houden)
- Klop ondertussen als eerste de 4 eiwitten tot sneeuw. - Klop dan de room op tot die half stijf is. - Klop als laatste de 4 eierdooiers met 2 EL poedersuiker en 2 zakjes vanillesuiker luchtig op. (gedurende een vijftal minuten)
Mengen - Meng eerst de gesmolten chocolade onder het opgeklopte eigeel. - Spatel daarna de opgeklopte room door dit chocolademengsel. - Schep als laatste het eiwit eronder en zorg dat alles luchtig wordt vermengd.
- Doe de chocolademousse in kleine bekertjes, doe er wat witte chocoladeschilfers over en laat enkele uren opstijven in de koelkast.
PS: wil je de bekertjes zelf maken (zie foto) zoek in dit blog op " Bekertjes uit chocolade "
Categorie:recepten
15-02-2009
recepten: gegratineerd voorgerechtje met garnalen en appel
Gegratineerd voorgerecht met garnalen en appel
Aantal personen: 4 Aantal minuten: 15
Ingrediënten:
-200 gr Noordzeegarnalen (gepeld) . - 1 Pink Lady appel (of een andere grote, zoete appel) -1 eierdooier -160 ml culinaire room 30% -2 afgestreken koffielepels kerriepoeder -peper en zout
-peterselie
Bereiding:
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de partjes in zeer kleine blokjes.Verdeel de appelblokjes over 4 ovenschaaltjes en verdeel daarna de garnalen bovenop de appeltjes. Doe wat peper uit de molen over elk schaaltje. Breng in een pannetje de room gekruid met kerriepoeder, peper en zout aan de kook. Laat eventjes doorkoken. Neem het pannetje van het vuur en meng snel roerend de eierdooier onder de saus.
Verdeel de saus evenredig over de schaaltjes en laat daarna een 3-tal minuutjes gratineren onder de grill (op een rooster in het midden van de oven). Versier met peterselie.
Opmerking:
Dit gerechtje kan je ook als dagelijkse maaltijd serveren met stokbrood.
Categorie:recepten
07-02-2009
recepten: spiegeleitje gevangen in toast
Spiegeleitje gevangen in toast
Aantal personen: 1 Aantal minuten: 5
Ingrediënten:
- een scharreleitje - een sneetje brood - boter - peper en zout
Bereiding:
- Neem een sneetje brood. Steek met een omgekeerd glas of met een kopje een cirkel uit het midden van de boterham. - Laat de cirkel nog even op zijn plaats en besmeer de boterham met wat zachte bakboter. (planta) - Laat een bakpan warm worden op het vuur. Leg het brood met de beboterde zijde in de warme pan en bak goudbruin. - Keer de goudbruin gebakken boterham om, haal het cirkeltje eruit en snij dit in twee. Draai de cirkelhelften om en bruin ze verder mee opzij in de pan. - Verhit wat boter in de ontstane uitsparing. Breek het ei. Doe eerst het eiwit in de cirkel. Doe het eigeel erbij als het eiwit al wat gestold is. Kruid het spiegelei met peper en zout. - Laat bakken op een matig vuur tot alle eiwit voldoende gestold is en de onderkant van het brood eveneens goudbruin verkleurd is.
Categorie:recepten
25-01-2009
recepten: gehaktschotel (ovenschotel)
Gehaktschotel
Aantal personen: 4-6 Aantal minuten: 60
Ingrediënten:
- 500 gr gehakt - 4 grote aardappelen - 4 kleine wortelen - 4 rode uien - 1 blik tomatenblokjes natuur (van 400 gr) - 3 afgestreken koffielepels komijnpoeder - peper en zout - 2 soeplepels vloeibare margarine - gemalen light kaas.
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200° C
- Aardappelen schillen en halfgaar koken in ruim water waaraan komijnpoeder is toegevoegd. (hou een beetje van het komijnwater opzij om de worteltjes te stoven) Afgieten en laten afkoelen. - Wortelen schillen en in fijne schijfjes versnijden. De wortelschijfjes halfgaar stoven in een beetje komijnwater. Afgieten en laten uitlekken. - 3 rode uien grof versnijden (of in ringen snijden), de 4 de rode ui fijnsnipperen. - Het gehakt goed bruin bakken samen met de fijngesnipperde ui. (in 1 EL vloeibare margarine.) - Een diepe ovenschaal invetten met de rest van de vetstof en de bodem bedekken met tomatenblokjes. - De grofgesneden ui (of de uienringen) bovenop de tomatenblokjes verdelen en daarbovenop de worteltjes uitspreiden. Kruiden met wat peper en zout. - Het gebruinde gehakt bovenop de groentenlaag brengen en goed aandrukken. - De halfgare aardappelen in schijven snijden van 0.5 cm dikte en bovenop het gehakt verdelen. De bovenlaag terug bijkruiden met wat peper en zout. - Net zoveel gemalen kaas over de aardappelschijfjes verdelen tot alles goed bedekt is. - In de oven zetten gedurende 30 à 35 minuten (tot de kaas een bruin korstje heeft.)
Categorie:recepten
23-01-2009
recepten: kabeljauwhaas in bladerdeeg
Kabeljauwhaasje in bladerdeeg
Aantal personen: 2 Aantal minuten: 40
Ingrediënten:
- 2 kabeljauwhaasjes - olijfolie - 2 sjalotjes - 1 wortel - een halve courgette - een visbouillonblokje - peper en zout - bladerdeeg - een eierdooier
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 200 ° C
- De halve courgette schillen en in kleine blokjes snijden. De wortel eveneens in kleine blokjes snijden. De sjalot fijnsnipperen en glazig bakken in hete olijfolie. Wortel- en courgetteblokjes bij de sjalot voegen, kruiden met peper en zout. Het deksel op de pan doen. De groenten een kwartiertje laten stoven op een zacht vuur. Daarna draai je het vuur uit, neem het deksel van de pan en laat de groenten afkoelen.
- Uit het bladerdeeg 2 gelijke lappen snijden. Deze moeten groot genoeg zijn om de volledige visfilet te omhullen . (!! voldoende rand voorzien om het bladerdeeg dicht te kleven)
- Verdeel de afgekoelde groenten over de 2 plakken bladerdeeg. (Leg ze op de onderste helft) Wrijf elk kabeljauwhaasje in met de (verkruimelde) helft van een visbouillonblokje. Leg de gekruide vis bovenop de groenten. Klop de eierdooier los en bestrijk daarmee de randen van het deeg. Vouw nu elke deeglap toe zodat de met eierdooier bestreken randen op elkaar vallen. De randen goed tegen elkaar aandrukken.
- Leg de pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van de losgeklopte eierdooier. Schuif de bakplaat op een rooster in het midden van de oven en laat bakken gedurende een vijftien-tal minuutjes.
Categorie:recepten
11-01-2009
recept: konijn langzaam gegaard in een tomaat- tuinkruidensoepje
Konijn langzaam gegaard in een tomaat - tuinkruidensoepje (Let op, de smaak is helemaal anders dan traditioneel bereidt konijn)
Ingrediënten (als je een kruidentuintje hebt vind je daar bijna alles terug)
- 1 versneden konijn ( 1,250 à 1,500 kg) - solo vloeibaar - 40 gr bleekselder (3/4 afgebroken stengel) - 50 gr wortel (1 kleine wortel) - 1 ui - 2 teentjes knoflook - 8 à 10 blaadjes salie - 4 à 6 blaadjes munt - 4 blaadjes basilicum (of 1 kl gedroogde) - 3 takjes tijm, (1 takje = 6 cm lang blaadjes eraf ritsen) - 1 takje rozemarijn, (takje = 15 cm lang, blaadjes afritsen) - een 1/2 bosje peterselie - 1 blik van 400 gr gepelde tomaten in stukjes - 1 groentenbouillonblokje - 300 ml water - 1 goed glas rode wijn ( 150 cl ) - peper en zout
Bereiding:
Kruid de stukken konijn met peper en zout. Bak het konijn bruin in solo vloeibaar.
Breng alle groenten samen in de hakmolen en hak ze zeer fijn. Voeg daarna de stukken gepelde tomaat toe aan de gehakte groenten.
Verpulver 1 groentenbouillonblokje over het konijn en voeg daarna water en wijn toe.
Verdeel de gehakte groenten bovenop de stukken konijn.
Zet het vuur hoog tot de bouillon kookt. Draai het vuur dan zeer laag en laat stoven tot het konijn gaar is. (ong 1.5 uur )
Categorie:recepten
09-01-2009
recepten: gegratineerd gehaktbrood (ovenschotel)
Gegratineerd gehaktbrood met prei
Aantal personen: 3 à 4 Aantal minuten: 60 Ingrediënten voor het gehaktbrood:
- 500 gr gemengd gehakt - 2 prei-witten - 2 eetlepels paneermeel - 1 ei - 2 teentjes knoflook - 1 koffielepel oregano (vers of diepvries) - peper en zout - 1 eetlepel boter of solo vloeibaar
Ingrediënten voor de kaassaus:
- 25 gr boter of solo vloeibaar - 25 gr bloem - 300 ml halfvolle melk - 150 gr gemalen kaas
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 200 graden. - De preiwitten fijnsnijden en gedurende enkele minuten laten stoven in 1 EL boter. - Het gehakt opmaken me het ei, het paneermeel, de 2 fijngesneden knoflookteentjes en de oregano. - Doe nu de voorgestoofde prei bij het gehakt, eventueel nog wat bijkruiden met peper en zout. Vorm een broodje. - Leg het gehaktbrood in een ovenschotel en zet gedurende 20 minuten in de oven.
Bereid ondertussen een kaassaus. Smelt daarvoor 25 gr boter in een pan . Neem de pan van het vuur en roer er 25 gr bloem door. *Doe er een scheut melk bij en zet terug op het vuur. Roer zeer goed met een klopper tot alle melk opgenomen is en er geen klonters meer zijn.* Herhaal dit tot alle melk verwerkt is tot een gladde saus. Meng er dan de 150 gr gemalen kaas onder. Kruid bij met peper en zout.
- Neem na 20 minuten het halfgare gehaktbrood uit de oven en giet er de kaassaus over. - Zet terug in de oven om verder te garen, tot er een mooie bruine korst op komt. (nog zo'n 20 minuutjes). - Haal uit de oven, laat 10 à 15 minuutjes rusten (afgedekt met aluminiumfolie) voordat je het gehaktbrood in sneetjes van 1 cm dikte snijdt.
Categorie:recepten
23-12-2008
recepten: witte chocolademousse
Luchtige witte chocolademousse
Ingrediënten:
- 200 gr witte chocolade - 4 eiwitten - 1 zakje vanillesuiker - 250 ml gekoelde room
Bereiding:
- Neem 50 cl van de room, voeg daar de in stukjes gebroken chocolade aan toe. Zet dit mengsel ong.1 minuut en 30 sec. in de microgolfoven. Roer dan alles heel goed door elkaar met een garde zodat een glad chocoladepapje ontstaat. Laat dit dan even afkoelen.
- Klop ondertussen de rest van de room op tot hij stijf is. Voeg aan het eiwit een zakje vanillesuiker toe en klop ook dat zeer stevig tot sneeuw.
- Spatel enkele lepels opgeklopte room onder de chocolade en dan de rest van de opgeklopte room. Schep daarna voorzichtig het eiwit door de chocolade zodat alles goed gemengd wordt maar toch luchtig blijft.
- Giet de luchtige mousse in de chocoladevormpjes en strooi er wat chocolade schilfers over.
Tip: Doe de chocolademousse in een glazen schenkkan. Giet langzaam en voorzichtig het dikke schuim in de vormpjes.
Categorie:recepten
13-12-2008
recepten: risotto van gehakt en groenten
Risotto van gehakt en groenten
Ingrediënten:
- olijfolie - 1 groene paprika - 1 grote ajuin - 2 teentjes knoflook - 500 gr gehakt - 1 kopje rijst - 1 mespunt zachte paprika - 3 à 4 kopjes groentenbouillon (of ong. 800 ml water waarin 1 groentenbouillonblokje is opgelost). - 1 doosje safraan, een takje tijm, een laurierblad - 250 gr doperwtjes (of peultjes) - 100 gr fijne tuinboontjes - 4 tomaten (gepeld en in kleine blokjes gesneden) - gehakte peterselie
Bereiding:
- Groene paprika doormidden snijden, de zaadlijsten en zaadjes verwijderen. Vervolgens de paprika in kleine blokjes snijden. - Doe wat olijfolie in een grote diepe pan (met deksel) en stoof daarin de fijngesneden ui samen met de gesnipperde knoflook glazig. - Gehakt daaraan toevoegen en achtereenvolgens ook de paprikablokjes, de rijst en het paprikapoeder. Dit alles dooreenmengen en overgieten met de groentenbouillon. Kruiden met het doosje safraan, een takje tijm en een laurierblad. - Erwtjes, tomaten en boontjes toevoegen en dit alles op een zacht vuurtje laten gaarsudderen (met het delsel op de pan, ong. 30') tot de boontjes gaar zijn en alle vocht is opgeslorpt door de rijst.
Dien op in een diepe kom. Werk af met gehakte peterselie.
Categorie:recepten
07-12-2008
recepten: voorgerechtje met paté en brie
Voorgerecht met 2 soorten paté en Brie
Ingrediënten:
- 1 blokje fijne paté met cranberry (tijdelijk verkrijgbaar bij Lidl) - 1 blokje grove paté met noten - 1 buche coeur tendre (Brie, Coeur De Lion) - suikerbrood - fijnproeversla - 2 kl honingvinaigrette
Bereiding:
Neem een sneetje suikerbrood en snij het in drie stukken. Leg de paté en de Brie bovenop het suikerbrood. Breng de sla op smaak met honingvinaigrette. Schik alles op een bord.
-500 gr scampi, niet gepeld - 50 g ketchup - 50 ml sinaasappelsap - 125 ml room 5% v.g. - 10 gr maïzena - ½ blokje visbouillon - cayennepeper en zout
-100 gr pasta niet gekookt
Bereiding:
- Snipper de ui, snij de champignons in plakjes en de paprika in kleine stukjes. - Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui aan. - Voeg de scampi toe, laat ze eventjes bakken, voeg de champignons en de paprika toe en laat
eventjes stoven (8 min) - Voeg de ketchup, sinaasappelsap, room, bouillonblokje en 2 EL water toe. - Kruid met cayennepeper en zout en laat nog 10 minuten sudderen. - Bind met de maïzena opgelost in een beetje water. - Serveer bv. met gekookte spirelli.
Kan ook met gepelde scampi
Categorie:recepten
11-11-2008
recept: kipfilet in een kruidige champignonsaus
Kipfilet uit de oven... in een kruidige champignonsaus
Ingrediënten:
- 600 gr kipfilet - 250 gr champignons - 1 ajuin - 2 teentjes knoflook - 1 eetlepel tomatenpuree - 1/2 kippenbouillonblokje - 1 koffielepel zout - 1 mespunt cayennepeper - 1 mespuntje salie in poedervorm - 1 mespunt fijngesnipperde rozemarijnblaadjes - 1 eetlepel zachte paprika in poedervorm - 50 gr boter - 50 gr bloem - 300 ml halfvolle melk
Bereiding:
- Snij de champignons in plakjes, snipper de ui en de knoflook fijn ( haal het hartje uit de look)
- Doe de bloem, het paprikapoeder, de cayennepeper en het zout in een ruime kom. Breng de stukken kipfilet in de kom. Wentel alle stukken kip om en om in de gekruide bloem. Haal de kip uit de kom en zet de overblijvende bloem even opzij.
- Verhit 40 gr boter in een pan en bak daarin de kipfilets goed bruin en krokant.
- Vet een ovenschotel in met boter en leg de gebruinde kipdelen in de ovenschotel.
- Doe de resterende boter bij het aanbaksel in de pan en bak daarin gedurende een 5-tal minuten de champignons samen met ui en knoflook. Voeg 250 ml halfvolle melk, tomatenpuree, 1/2 kippenbouillonblokje, rozemarijn en salie toe en breng zachtjes aan de kook. Bindt met een papje van de resterende melk en bloem. Eventueel bijkruiden met wat paprikapoeder.
- De saus over de kipfilet verdelen en de ovenschotel goed afdekken met aluminiumfolie. Zet 30 minuten in de oven op 180°C.
Opdienen met krieltjes, kroketjes of rijst
Categorie:recepten
18-10-2008
recepten: Varkensmignonette met zongedroogde tomaatjes
Varkensmignonetten met zongedroogde tomaten
Aantal personen: 3 // 4 Aantal minuten: 30
Ingrediënten:
- 4 varkensmignonetten, ong. 100 gr t stuk - 8 zongedroogde tomaten op olie (ong 65 gr) - 1 EL olie (van de uitgelekte tomaatjes) - ¼ runderbouillonblokje opgelost in 300 ml water - peper en zout - nootmuskaat
Bereiding:
1. Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en snipper ze heel fijn (vang de olie op). 2. Droog het vlees af en kruid het langs beide zijden met wat peper, zout en nootmuskaat. 3. Neem 1 eetlepel van de opgevangen olie en verwarm deze in een grote braadpan. Bak daarin de 4 mignonettes samen met de versnipperde zongedroogde tomaatjes. (Eerst even dichtschroeien op een hoog vuur, dan matigen. Het vlees mag niet taai worden.) 4. Neem het vlees uit de pan en voeg de bouillon toe. Laat de zongedroogde tomaatjes enkele minuten sudderen in de bouillon. 5. Doe nu het bouillon-tomaten mengsel in de blender en mix dit heel fijn (kan ook met staafmixer). Roer deze saus daarna door een fijne zeef zodat de harde delen van de zongedroogde tomaten eruit gehaald worden en er een gladde, dikke jus overblijft.
Dien op met gestoomde broccoli en gekookte aardappelen
Categorie:recepten
08-10-2008
recepten: Gevulde paprika's in de microgolf
Gevulde paprika's met rijst uit de microgolf
Aantal personen: 3 Aantal minuten: 20
Ingrediënten:
- 3 paprikas (1 rode, 1 gele, 1 groene) - 300 gr gehakte biefstuk - 2 hele eieren - 2 eetlepels paneermeel - 1 eetlepel spaghettikruiden - 1 eetlepel curry-ketchup - 1 mespunt zachte paprika - beetje peper - beetje nootmuskaat - zout (een mespunt bij het vlees // ½ kl bij de rijst) - margarine vloeibaar (ong 2 kl) - 1 kookbuiltje rijst 125 gr
Bereiding:
- Van de paprikas het kapje afsnijden, zaadjes en witte vliezen verwijderen. (zoals bij het uithollen van tomaten om deze later op te vullen) - Het gehakt in de keukenrobot mengen met de eieren, het paneermeel, de currie-ketchup en de kruiden. - Het bereide gehakt verdelen over de 3 paprikas. Bovenop het gehakt een beetje solo vloeibaar spuiten. De gevulde paprikas (zonder kapje erop) in een hoge vuurvaste schotel schikken, er hoeft geen water bij. - De schotel afdekken en 12 minuten in de microgolf laten garen (op niveau 9 = 890 watt) (Het gehakt zal verkleuren en de paprikas zullen iets glaziger worden. ) Opgelet! De paprika's kunnen openscheuren als je ze te lang laat garen. - Na de bereidingstijd, nog een 7-tal minuten laten nagaren in de microgolfoven. - Ondertussen het rijstbuiltje koken in water gekruid met een mespunt komijn, wat peper en ½ kl zout. (kan ook met een bouillonblokje voor pasta en rijst)
- De gevulde paprikas opdienen op een bedje van rijst. Als extra smaakmaker kan je er op je bord wat curry-ketchup bij nemen.
Categorie:recepten
07-10-2008
recepten: pikant hutsepotje met wokgroenten en hamblokjes
Pikant hutsepotje met wokgroenten en hamblokjes
Aantal personen: 2 (3) Aantal minuuten: 30
Ingrediënten:
- 1 koffielepel olijfolie - 100 gr magere hamblokjes - 400 gr wokgroenten - 1 knoflookteentje - 1 koffielepel gesnipperde rozemarijnblaadjes - peper en zout - 200 ml water - 1 groentenbouillonblokje - 1 potje pepersaus (opwarmbare pepersaus Delhaize of Boursin 3-pepers) - 450 gr krielaardappeltjes voorgekookt of restje aardappelen van dag voordien - 50 gr gemalen kaas
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Verhit één koffielepel olijfolie in de wokpan. Bak hierin de magere hamblokjes gedurende 1-2 minuutjes. Doe daarna de wokgroenten in de pan, samen met 1 fijngesneden knoflookteentje en 1 koffielepel gesnipperde rozemarijn. Kruid met peper en zout en laat alles enkele minuutjes bakken. Voeg dan 200 ml water bij de groenten samen met 1 verkruimeld groentenbouilionblokje. Laat 10 minuutjes sudderen en roer er daarna een potje pepersaus door. (opwarmbare pepersaus Delhaize beenhouwerij of Boursin cuisine 3- pepers). Voeg er de gekookte aardappelen aan toe en roer nog eens goed door. Breng alles over in een pyrex schotel, strooi er wat gemalen kaas overheen en zet in de oven gedurende 20- 25 minuutjes op 180-200° volgens je oven. (de saus moet opborrelen en de kaas moet goudbruin verkleuren.)
Noot: Dit gerecht bevat weinig vlees. Wie meer vlees wil kan er vb. chipolata worstjes bij bakken.
Variatie: In plaats van pepersaus kan ook "Boursin Cuisine light met knoflook en fijne kruiden" gebruikt worden.
Geluk is de kunst een boeket te maken met de bloemen waar je bij kunt.
Prof. :
"Geef mij eens een voorbeeld van tijdsbesparing!"
Student: "Liefde op het eerste gezicht!"
Die 't kakelen niet kan verdragen en moet achter geen eieren vragen.
Guido Gezelle
Toen was ik gelukkig. Daar was ik gelukkig. Dan was ik gelukkig. Ginds zou ik gelukkig zijn. Waarom nooit eens hier en nu?
Pol Vanhaverbeke
Juf.:
" Hoe vaak wisselt het menselijk gebit?
Leerling:
Twee keer! Na het melkgebit komt het blijvend gebit. En daarna volgt het kunstgebit!
Oktober
Ik was de achtste, als meert de eerste was. En dus kwam toen mijn naem October van pas: Ik kom met regen en groot gedruis van winden. Pas op uw dijk en dak, eer ik het kom verslinden.
Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd!
Wat baten kaars en bril, als den uil niet zien 'n wil.
Geen liefde zonder tranen, ... tranen van verdriet of... parels van geluk.
Ontdek eerst jezelf, ...en dan de wereld.
Wie weet wat een parasiet is?
Ik juf, Dat is zo'n ding waarmee ze uit een vliegtuig springen!
GOE GEZELSCHAP KORT DEN WEG
Guido Gezelle
Gevangenisdirecteur aan terdoodveroordeelde:
"Wat wenst u voor uw laatste maaltijd?"
Terdoodveroordeelde:
Ree met een fles wijn uit het jaar 2040
Menig wijs woord wordt schertsend uitgesproken
Dat is nog niet te vergelijken met het aantal dwaasheden dat in alle ernst wordt gezegd.
Echtelijke ruzie
Vrouw
Ik zou op je graf kunnen dansen, zo erg haat ik je!
Man
Dan wil ik in zee begraven worden.
Een nul kan bestaande problemen vertien- voudigen.
Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
Socrates
Het voordeel van verstand is dat men zich dom kan houden; het omgekeerde is moeilijker.
Tucholsky
Gezond verstand en gevoel voor humor zijn hetzelfde, maar in verschillend tempo.
Gevoel voor humor is gewoon gezond verstand dat danst.
De meeste mensen worden als 'origineel' geboren en sterven als 'kopie'.
Wie iets wil doen, vindt een middel.
Wie niets wil doen, een excuus.
- Ik heb m'n hele vermogen in een petroleumbron gestopt en ik ben daarvoor tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
- Hoe is dat mogelijk?
- Mijn hele bezit bestond toen uit één brandende lucifer.
In het restaurant
KLANT:
Kelner, wilt u het venster even sluiten?
KELNER:
Tocht het, meneer?
KLANT:
Ja, mijn biefstuk is al drie keer van mijn bord gewaaid.
MEESTER:
Weet iemand waar Napoleon gestorven is?
JANTJE ROEPT: (heeft stiekem in zijn geschiedenisboek gekeken)
Op pagina 88, meester!
Op een volle buik staat meestal een vrolijk hoofd
Guido Gezelle
Een kring om de zon geeft water in de ton
Als er geen water meer is, kent men de waarde van de put
Wie in de wijngaard werkt, kan van de druiven eten