Dat jaar hadden wij al een grote reis ondernomen; met een gezelschap naar Weenen.
Er was alleen nog tijd voor een kort uitstapje naar Vlaanderen.
In Wallonië waren wij al eerder geweest, Grotten van Han, Spa, Dinant.
Maar al die prachtige Vlaamse steden: Brugge, Gent, Damme, Antwerpen, Brussel....we deden ze nu allemaal.
En dan toch weer de zorgen rond mijn vrouw. Je weet het....ze was toch altijd in die jaren 'ziek of onderwegen', ook weer hier.
Wat een verschil met die eerste heerlijke tijd in het Volle Evangelie. Je weet nog, hoe we er aan toe waren, toen we met 'het nieuwe'kennis maakten. Ze had toen ernstige depressies.Maar o glorie, september 1959: alles week...en het bleef zo, eigenlijk tot in Suriname. En daar was dan wel dat wegnemen van de baarmoeder, maar verder bleef het glorie tot we terug waren in 1976. 17 heerlijke jaren voor de gezondheid.
En nu in Vlaanderen ook weer zo ziek in de gewrichten,leek wel. En thuis dan weer naar de giropractor, die haar lichaam weer eens helemaal rechtzette.
En in 1982 werd ze 60. En dan zijn er van die tafereeltjes, die je altijd bijblijven. Marijke kwam 's morgens , terwijl ze noh op bed lag, al gelukwensen: "Ma....van harte met je zestig jaar". En dan dat antwoord: "Betty HOEF nie zestig". En ook daarna bleef het 'toestanden'.
Toch even vooruitgrijpen. Dit jaar werd ze 86. En ze straalde, daarginds in dat woonzorgcentrum. 'Betty hoef nie 85' heb ik heel niet gehoord.
Lui; ik hoorde vandaag een preek over psalm 142. David voelt zich daar zo schrikkelijk eenzaam. Niemand heeft nog énige interesse voor hem. Maar hij weet éen ding: "In deze kale grot, zo helemaal alleen, heb ik toch altijd nog de Heer".
Ik heb mijzelf ook dikwijls zo eenzaam gevoeld. En Betty had datzelfde. En dan waren wij zo 'tweezaam'. Maar wat heeft de Heer nog mooie jaren gegeven. Met David kwam het na die eenzaamheid weer goed. En later waren er wéer van allerlei foute omstandigheden. Zo gaat het in het leven.
Jullie; jullie maken dezelfde dingen mee. Weet, dat God, Jezus en de Heilige Geest er altijd zijn om jullie uit elke grot of wat dan ook uit te leiden. ........ Zeg lui, nog iets: jullie lezen best goed in 'Dagboek'. Maar ik zou het zo fijn vinden, wanneer jullie eens reageerden, graag via e-mail.Jullie horen zoveel van mij; ik zou ook wel eens van jullie willen horen.
Die Mieke hè. Als je dat nu weer eens herleest, dan kom je eracher, hoe veel ze deed in die moeilijke ijzeren-gordijnjaren. Ze waren in dat gezin speciaal gefocust op Roemenië en Polen en brachten daarheen soms voor 4000 'euro'aan hulp. Die kwamen voor het overgrote deel uit eigen middelen.Tussen Mieke en ons heeft het nooit helemaal ´soepel gezeten´. Wat doet het dan goed om bij het nalezen van je mémoires nog eens zulke zaken tegen te komen als: een warm hart voor de vergeten, onderdrukte volken in het oosten. Bij een van die tochten, in de winter, hebben ze, met hun tienerdochter bij zich, nog eens heel gevaarlijk vastgezeten in de sneeuw in berggebied.
Wat Mariëtta betreft, ze heeft als 21-jarige echt al wel zorgen. Haar vaste relatie, electriciën, krijgt in dat risicovolle beroep, ondanks alle voorzorgen, toch een keer een hevige stroomstoot. Hij blijft lang bewusteloos en later moet Mariëtta hem ´s nachts elk uur wakker maken, zodat hij niet wegglijdt in een coma. Zorgen voor onze benjamin. Maar we zien, hoe ze in die moeilijke tijd heel erg volwassen wordt.
En Jaap....ja, die kweelt cantates met zijn vrouw in een Bach-koor. Zij zijn heel intellectueel, allebei, zij zijn erg kunstzinnig, maar houden zich helemaal afzijdig. Betty en ik waren nooit erg familiegek. In de zestiger jaren kerkten wij een tijdlang in de stad, waar ook veel familie woonde. Nooit gingen we eens op bezoek. Datzelfde gedrag zien wij bij sommige kinderen terug.
Wat mij zelf betreft: ik voer in die jaren een actie, omdat een bosrest tegenover ons huis dreigt te worden kaalgeslagen voor een parkeerterrein. En nu, decennia later, heb ik van die actie nog steeds plezier. Nog altijd is mijn uitzicht groen. Onlangs probeerden ze het weer. Maar opnieuw actie en ook dít plan werd afgeblazen.
Ik neem afscheid van het heden, laatste onderzoeken voor de Rijksaccountantsdienst. Ik kijk uit naar de toekomst. Ik kan hulpverlener worden in Zimbabwe.
Je ziet het: in de kinderen komen wij soms onszelf weer tegen. - wij hielden de familiebanden niet erg warm - onze kinderen- althans ten dele- ook al niet - wij probeerden altijd iets voor anderen te doen. - Je ziet dat bij sommigen kinderen weer.
En de grote lijnen zetten zich voort. Afscheid nemen van wat decennia je hoofdtaak is geweest, iets nieuws beginnen.
Het leven is vol grote en kleine gebeurtenissen. Maar allerlei lijnen blijven zichtbaar. En de grote lijn,. dat gouden snoer, tekent zich toch telkens af.
Eerst maar over de kinderen: - Ida hertrouwt - Met Marijke op reis - Mieke op hulptocht naar Roemenië en Polen - zorgen bij Mariëtta - Jaap kweelt in cantates Dan; mijn dagelijkse werk - ik ageer tegen een parkeerterrein - Met Betty nu weer naar Vlaanderen - laatste R.A.D.- onderzoeken - eerste contacten in Zimbabwe. Vervolgens Betty: - ziek in Vlaanderen - rugklachten, chiropractor - toch weer 60 worden. Het zal wel niet lukken om dat in éen aflevering te persen. Maar eens kijken.
De kinderen; ze zorgen voor zoveel nieuws. Direct, wanneer de scheiding met haar man is ingeschreven, hertrouwt Ida. Het is een reuze-feest. Overnachten in een duur hotel. Daarna- voor de vele familie en vrienden- een samenzijn met honderd anderen in het eetcafé van de nieuwe aanwinst. En ze is al heel duidelijk in verwachting van hem. Wij vieren het feest ( op zondag) voluit mee. We denken nu maar even niet: "Wat is dit toch allemaal. Hoe moet dat nu verder". Je doet er toch niets aan. En haar eerste man is ook alweer 'onder de pannen'. En we bidden maar stilletjes door.
En dan nog eens éen dagje met Marijke en haar 'vaste relatie'op pad. Naar Medemblik en dóor naar Willie, die met haar echtgenoot, ( ja warempel, dat is allemaal nog heel gewoon gegaan, in de kerk getrouwd, weetje wel). Marijke en haar vriend zo heerlijk uitgelaten. Nog eens éen dagje samen op de achterbank bij pama, die alles betalen en overal voor zorgen. Ik koester die zonnige herinnering nu nog, 26 jaar later. Marijke zie ik nooit meer. Maar die gelukkige dag blijft me bij. Laten wij dat maar allemaal doen..... ons vermeien in lieve dagen in het verleden, ook en vooral als het heden wat druilerig is.
Vandaag had ik Ida nog aan de lijn. Onze wildebras van toen was nu zo zorgzaam, zo lief. Nu ja, zorgzaam en toegewijd was ze ook in haar wilde jaren. En met Marijke...och, ze is gezond en heeft het in stoffelijke zin best goed, en dat is toch al heel wat...wie weet, wat God daar nog aan verassingen heeft.
Ik ze het al, deze vier maanden krijgen een vervolg in latere afleveringen. Maar ik merk in ieder geval, dat jullie weer gretiger lezen dan toen 'Suriname'zo eindeloos lang duurde. Nu kun je nog eens denken: "De laatste 7 jaar in 28 weken; 4 weken per jaar. Wel, dan is hij over twee jaar wel bij tot 2009. Dat is nog te overzien. Overigens; hij is nu al bijna 87, dat wordt hij van de maand nog. Hij móet ook wel wat opschieten".
In ieder geval; ik blíjf trachten, Gods lijn in ons leven in het oog te houden. Dat 'gouden snoer uit onze trouwtekst, weetje wel, ( Prediker 4 v 12).
Hoe herken je de lijn vn God in je leven over een zo kleine perode als twee maanden.
Van de kinderen is er altijd wel iets te vermelden - Mieke haalt haar M.E.A.O.Ze heeft weliswaar haar diploma van de kunstacademie, maar ze blijft een 'diplomajager', evenals haar zus Willie. - Met Betty is het nu weer dít dan weer dát.Ze krijgt prikken tegen de artrose en heeft nu ook weer een lichte hersenbloeding; ( of is het de zoveelste tia) - Maar ondanks al die gebeurtenissen gaan onze grote en kleine reizen maar dóor.Samen naar het Zuiderzee-buitenmuseum en 8 dagen lang naar Weenen - En ook op het sociale vlak zijn er veraneringen. Wij beginnen samen naar de Gereformeerde kerk te gaan en we zoeken oude contacen uit Betty's meisjesjaren weer op.
Maar om daar nu eens een lijn in te ontdekken....: - God zegende ons met kinderen, die de handen uit de mouw durfden steken en een behoorlijke intelligentie hadden. Ook al wandelen zij in het geestelijke andere wegen dan wij , het is goed dat er een open oog voor blijft bestaan, dat zij allemaal rijk gezegend zijn voor deelname aan het maatschappelijke leven. Een zonnebloem keert zich altijd naar het licht. Het is goed om dit als ouders ook te doen. - Betty is van alles blijven mankeren. maar nu, vlak voor haar 86-ste verjaardag, is er van artrosepijnen al jaren niets meer te bespeuren. En ook van al die tia's en verdere dingen bespeur ik niets meer. Toch ook iets om bij stil te staan. Je kunt nu wel zeggen: "Maar ze zit dan toch maar in een woonzorgcentrum". Daar komen we nog wel op. Maar van allerlei kwalen genas ze telkens weer. En we mogen dienaangaande echt wel zingen: "Tel uw zegeningenb een voor een" of- wat die ziekten betreft, nog wel sterker: ".....Tel ze per dozijn..." - En al dat gereis!.....wat heeft het per saldo aan diepe indrukken opgeleverd ?! Mooi allemaal hoor, Maar het lied blijft waar, dat zegt: "Maar wat gedaan werd uit liefde tot Jezus, dat houdt zijn waarde en zal blijven bestaan".
( Zo'n opmerking eens ooit als: "Toen ik u vroeg, van welke kerk u was, zei u: 'Ik ben een vriend , ik ben een metgezel( Ps 119 v 63) van allen die de HEER vrezen'. Zo'n antwoord blijft je bij. En nu ben ik nog van uw ' kerk' ook", .... zo'm opmerking is een blijvende herinnering)
En dan dat nieuwe oriënteren..... Dat gaan naar de vroegere kerk is uiteindelijk weer gebleken een tijdelijke lijn te zijn. Later zul je nog wel eens ooit lezen, hoe ik weer helemaal terugkeerde tot de Volle Evangelie- gedachten, die ik overigens nooit heb losgelaten.
Nu achteraf Gods licht schijnt op zomaar twee manden, zie ik 'de lijn'toch weer duidelijk.
En wat nóg belangrijker is: het 'gouden snoer', ( Prediker 4 v 12) als 'derde'in ons huwelijk, heeft altijd gehouden.