En dan al die indrukken: - we merken hier, dat in Nederland ' de kritische leraren 'op hun retour zijn' . In Suriname namen wij waar, dat stakingen dikwijls vanaf scholen werden aangestuurd door dit soort leraren, die een tijdelijk verband hadden en Suriname als een oefengebied zagen, nu hun ideeën in Nederland niet meer zo aansloegen. Maar in Nederland zelf....al die lieden, die de klas revolutionaire gedachten bijbrachten, totdat de leerlingen in wanhoop vroegen: "Kees....kun je nu niet gewoon lesgeven ? Jij bent al 'binnen', maar wíj moeten dat papiertje nog hálen". Helemaal verdwenen dat soort volk, vooral zo actief omstreeks het grote studentenprotest van 1968
- Artis....daar waren we ook nog. Een blijvende insdruk: een aap bekeek me lang en aandachtig, wendde zich toen vomerend van me af. Wat zou er nou in zo'n kop omgaan.
- pech met de gehuurde auto in Katwoude, bij een groot restaurant aldaar. Wij bellen de wegenwacht en later moet ik tegen wil en dank lid worden. Maar ja....een defecte remkabel...wat móet je. Overigens heerlijk gegeten daar. Ook weer een facet van het Nederlandse leven gezien.
- We proberen Mieke nog te bereiken. Maar het wordt maar steeds niets. Tenslotte geven wij het maar op. Via via laat ze weten, dat ze geen contact wenst.
- We doen Utrrecht aan, waar onze zoon Harry , ons 'zorgenkind' nu woont met vrouw en kind. Aan de deur staat hij ons al op te wachten, zegt met een zwaar geworden stem: "Zo pa....nu steek je je voeten eens onder MIJN tafel". En even later zegt Harry, uitrgerekend Harry: " Ik begrijp de generatie van tegenwoordig niet meer". Eigenlijk zo leuk, om je wilde zoon van vroeger nu zulke bezadigde dingen te horen zeggen en te weten, dat je een jonge onderwijzer tegenover je hebt, behoorlijk bezig om zich in het establishment te nestelen.
- En dan dat fietsen met de eerste kleinzoon. "Kijk eens...koe in de wei". " Is niet koe...is tandendokter". Zo heerlijk om die peutersdwaasheden van een tweejarige te horen
Ach; rijke weken - al die mensen,. die jarenlang energie besteed hebben aan het promoten van warrige en onbepaalde revolutionaire ideeën. En het blijkt allemaal: bellenblazen. Je denkt jonge strijders voor de wereld-omvorming te recruteren ....en je kweekt VVD-ers. Ik ben zelf zo blij om voor eeuwige idealen te mogen strijden. Je blijft jong erbij , wanneer je van Jezus getuigt. - en die aap met zijn zo duidelijk getoonde afkeer. Het is mij bij mensen wel overkomen, dat zij afkeer toonden, wanneer ik hen probeerde het evangelie door de strot te duwen. Doe ik al lang niet meer. Ik houd het maar op getuigen, niet eens zozeer door woorden, maar meer door opgeruimde blijheid. - En pech met de auto. Lang wachten op de wegenwacht. Je ergeren. Druk heen en weer lopen en de weg afkijken. Hè....om nu werkelijk eens een vergevorderde gelovige te zijn, die zijn geestelijke rust bewaart onder allerlei aardse tegenheden. Ik doe nóg wel eens druk in allerlei aardse omstandigfheden - En Mieke met haar afwijzing. Och...'t is nooit veel geworden. Maar wij bidden en blijven staan met de armen uitrgestrekt. - En de zozeer getransformeerde Harry. We hebben de waarheid ervaren van het zeggen van een mede-Christin| " Er komt nog zoveel goed". Blijf maar bidden, ouders, voor jullie ' bundles of joy', zoals jullie ze wel eens , wat meesmuilend- aanduiden. En kijk dan eens jaren later. - en dat fietsen met zo'n heerlijk joch, jouw kleinzoon. En je kust hem op die lekkere, flossinge peuterhaartjes. En je denkt: "O...zo nog méer". En later wandel je met veel van dat heerlijke goed.
...en ik ben nog niet uitgeschreven over ' Holland'.
Tjonge, wat hebben wij dat heerlijke land van ons doorkruist ! Voor jullie, Vlamingen, klinkt dat een beetje sneu: "Bij ons is hij toen niet geweest". Maar geduld; jaren later hebben we Brugge, Gent, Antwerpen, Brussel enz. intensief bekeken.
Dat ging maar door: - veer Enkhuizen- Stavoren, gewoon even op en neer, even in Stavoren kijken - naar de Enkhuizer avond-kermis - naar Madurodam, met Ida aan het stuur van de auto - naar Madame Tussaud en tegelijk 'Amsterdam doen'. - Franeker met het zonnestelsel, verbeeld in het Eyse Eysinga-planetarium. - Tessel, dit keer alleen, want Betty en de kinderen wilden wel eens wat anders: winkelen bijvoorbeeld - naar Terschelling met de echtgenoot van Willie - naar Schoorl en het klimduin - naar de veiling in Broek op Langendijk - het nieuwe 'Hoog Catharijne' in Utrecht bezichtigd - och...ik houd maar op.
Maar wat hebben wij van ons vier weken durende bezoek genóten. Je kwam er weer zo helemaal in. We bespeurden allereerst, dat wáar was wat Wim Kan in een van zijn conferences in die jaren vermeldde: "Wat is er toch met de studenten aan de hand. Ze protesteren niet meer. Zouden zij soms,....STUDEREN !!??"
Inderdaad wat dit aspect van maatschappelijke onrust betreft, was de - in 1968 culminerende- storm behoorlijk geluwd. . Maar wél maakten wij, bijna van begin tot eind, de bezetting van de Franse ambassade door een Japanse (!) terreurgroep mee, met zelfs de beroemde scène, waarin minister Luns, onze Minister van Buitenlandse Zaken.... een lieveling van het publiek, dat hem soms goedmoedig wat bespotte, omdat er 'altijd wat met die man was', juist hij ......door een tuinhekje zakte bij een bezicbtiging-op-afstand van de Franse ambassade, waar het zich allemaal afspeelde.
Ach ja, de ene onrustige situatie maakt plaats voor de andere; Japanneers als terroristen; wie had er ooit van gehoord. Mensen zeiden toen wel eens: "Als de Japanners nu ook al beginnen.....de wereld loopt wel op z'n end".
Wel; jullie weten allemaal, wat er nadien is gebeurd en nn dagelijks nóg gebeurt. We zijn nu heel wat minder gul met onze 'einde wereld voorspellingen'. Maar juist nu zeg ik: "Exact nu wij er zo aan gewend beginnen te geraken, dat wij denken, dat het altijd maar door gaat, kon 'de grote verandering' er wel eens rap aankomen.
Blijf waakzaam. Houd 'je oliekrukjes gevuld', (Matth 25 v 1 en volgende)