Gegratineerde witloofsoep met witbierxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ingrediënten voor 4 personen
12 stronkjes witloof 12.5 cl witbier 8 dl gevogeltefond 4 sneetjes wit brood 50 g kaas 40 g boter (bakboter) peper zout nootmuskaat
Het witloof schoonmaken, de bittere kern verwijderen en de groente fijnsnijden.
Het witloof goudgeel fruiten in boter en blussen met het bier en het gevogeltefond.
Kruiden en 15 minuten op een zacht vuurtje laten koken.
Geregeld afschuimen.
De soep verdelen over vuurvaste kommetjes, in elk kommetje een sneetje geroosterd brood leggen, bestrooien met kaas en laten gratineren.
Kabeljauw met kervelsaus en romige aardappelpuree
Ingrediënten voor 4 personen
3 wortelen 1 venkelknol 1 eetlepel bieslook (fijngehakt) 1 eetlepel dragon (fijngehakt) 2 eetlepels kervel (fijngehakt) 2 cl olijfolie (extra vierge) 1000 g kabeljauwfilet 2 uien 200 g Noordzeegarnalen (gepeld) peper zout 8 aardappelen (Bintje) 75 g boter (roomboter) 2.5 dl melk (halfvol) 50 g boter (bakboter) 10 g bloem (tarwebloem) 2 eetlepels kervel (fijngehakt) 1 sjalot 2.5 dl room nootmuskaat
De wortelen en de venkel schoonmaken, wassen en in plakjes snijden.
De tuinkruiden fijnhakken.
Een vel aluminium insmeren met een scheutje olie en de visfilet erop leggen.
De groenten toevoegen.
De uien fijnhakken en ze met de garnalen over de vis strooien.
Kruiden met peper en zout en er een scheutje olie over gieten.
De folie afsluiten en de vis 40 minuten in een op 120 graden voorverwarmde oven laten garen.
Ondertussen de geschilde aardappelen gaarkoken met een beetje zout, afgieten en fijnstampen met roomboter en verwarmde melk.
De puree warm houden en terwijl de saus maken.
De rest van de boter laten smelten in een pannetje.
De bloem, de kervel en de gehakte sjalot erdoor roeren.
Kruiden met peper, zout en nootmuskaat en de room erdoor roeren.
De saus nog 10 minuten zachtjes laten pruttelen onder af en toe roeren.
De visfilet verdelen en de groenten over verwarmde borden verdelen en serveren met aardappelpuree en kervelsaus.
Rijstpap met appelen
Ingrediënten voor 4 personen
10 dl melk (halfvol) 125 g rijst 2 eierdooiers 1 stokje vanille 100 g suiker 6 appelen (Boskoop) 5 dl water 250 g suiker 6 cocktailkersen
De appelen schillen, het klokhuis uitboren en de appelen gaar laten worden in een suikersiroop op basis van 50 gram suiker per deciliter water.
Een pot spoelen met wat water.
De melk aan de kook brengen met het vanillestokje.
Het vanillestokje verwijderen, de gewassen rijst toevoegen en gedurende ongeveer 40 minuten laten zwellen op een zacht vuurtje.
Wanneer de rijstpap voldoende ingedikt is suiker toevoegen en nog even laten verder sudderen.
Afwerken met de eierdooiers.
De rijstpap in een schaal gieten en de appelen er bovenop plaatsen.
Verder afwerken met een cocktailkersje.
Warm of koud opdienen.
|