Ik ben Tonnie van Riel
Ik ben een vrouw en woon in Breda (Nederland) en mijn beroep is ..........
Ik ben geboren op 19/11/1931 en ben nu dus 93 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Natuurlijk de computer, lezen, taal en wetenswaardigheden, een beetje handwerken, kaarten maken en nu mijn blog. Zou nog graag eens een keer een boek schrijven, maar of dat er van komt
Tonnie
Nou dat is niet niks, onze huisdokter had de diagnose van een virus aan de darmen, maar zaterdags 23 juni de weekendarts en die zei een verstopping, dus weer medicijnen voor de verstopping op te lossen, toen 's maandags 25 juni had hij een vreselijke rugpijn en door met een ijszak te deppen, was het een half uur uit te houden, dus de dokter 2x gebeld, en ja nu werd hij dan toch als eerste op de route geschreven. Mijn man vroeg of het niet door iets in zijn buik kwam dat tegen een zenuw aandrukte, dat misschien de pijn kon veroorzaken hij zou medicijnen voorschrijven.
Ook zei mijn man dat de ontlasting bruin was alsof het pure chocolade was, nu toen zei de dokter, ik zal een verwijskaart schrijven die kun je morgen ophalen, en je kunt vandaag een afspraak maken voor woensdag voor foto's van de rug en een echo van de gehele buik.
Aan een bezoek zonder medicijnen heb je weinig, en mijn man werd erg ongeduldig want ja hij verging van de pijn, dus belde ik de apotheek en die zou de dokter bellen, en ja hoor de apotheek bracht de medicijnen gelukkig nog. Het waren voor hem wonderpillen want de pijn werd gelukkig minder.
De andere dag samen met mijn schoonzus even de spullen gehaald, het is niet ver, maar te voet ben ik te lang van huis vind ik. 's woensdags weer een andere schoonzus die ons naar het ziekenhuis bracht, wat lief toch allemaal hè, nou we zeiden ook ga gewoon naar huis, want wij weten niet hoe lang het duurt. Dat was maar goed ook, want met de echo werd er wat geconstateerd en die persoon stuurde ons naar een andere kamer, en ja ze begonnen gelijk met een infuus erin te zetten en bloed te prikken, nou dan weet je genoeg, en ja toen kwamen ze even uitleggen wat er precies aan de hand was, hij had een lekkende ader, een aneurysma, die een doorsnee had van 11,8 cm, nou als die springt ben je er geweest. Dokter Ho, kwam kennis maken en ik vroeg of hij heel goed voor hem wilde zorgen, en Sjef deed er een schepje bovenop, de lieverd, dat hij 80 zou worden en dat we ook 55 jaar getrouwd zijn einde van dit jaar, en dat hij 25 jaar met pensioen is. Al die jaren is er geen bloed geprikt, en dat maken ze niet vaak mee. Mijn lieverd, nooit ziek en nu geveld, heel de week van de pijn in een stoel moeten liggen in bed was niet te harden en dan nog 2x de verkeerde diagnose, hoe bestaat het!!
Hij is woensdag 27 juni dus met spoed geopereerd en na ongeveer 3 uur belde Dokter Ho dat hij wat de operatie betreft wel tevreden was, maar dat de organen wel een grote knauw hadden gehad, daar ligt hij nu als een hoopje ellende met allerlei toeters en bellen in het ziekenhuis. De operatie heeft in totaal 4 uur geduurd. Hij wordt in slaap gehouden en krijgt bloed bij, vocht, medicijnen voor de bloeddruk enz. Hij heeft een lange weg te gaan, maar hij zal het volgens mij redden, omdat hij een doorzetter is. tonnie
Nou, nou dat valt tegen, hij heeft haast nog niks gegeten deze dagen, en nadat hij een half broodje op at, kwamen er weer de braakneigingen. Ja als je ouder bent krijg je een behoorlijke knak als je even ziek bent.
Maandag misschien toch een afspraak maken met de huisdokter.
Vanmiddag belde de gemeente, het ging over de WMO, want ze willen alles van je weten, nou ja dat mag, ik ga niet extra zitten klagen, want daar wordt ik alleen maar ziek van.
Blijkbaar ben ik mentaal te goed, en krijg vanaf 1 januari 2008 geen thuiszorg meer, zoals nu, maar moet ik Alfa-hulp nemen, want die van de Thuiszorg hebben opleiding en zijn meer om ook de mensen mentaal te ondersteunen, ik zei dat ik daar geen hoge pet van op heb, hier is het andersom als het kan geef ik haar tips. Ze is grotendeels arbeidsongeschikt, en je moet toch ook een beetje menselijk zijn?? Ik zal het alvast met haar bespreken, want ik vind het te gek voor woorden.
Ik heb haar doorgestuurd naar de Stichting Ouderenwerk om belasting terug te krijgen, die stichting zei eerst dat ze daar niet voor in aanmerking kwam, maar ik op en neer mailen en ja hoor uiteindelijk had ik gelijk en ze hebben het toch voor haar in orde gemaakt. Sinds kort is het zo, ook al betaal je geen belasting, maar je hebt veel kosten, krijg je van de belasting ondersteuning, ze heeft toch maar mooi 500,00 gekregen, Dat vind ik nou echt leuk, als je iemand kunt helpen met alleen ergens heen te sturen die het voor haar invult.
Nou, ik zal haar alvast voorbereiden en zeggen hoe het ervoor staat.
DraemWaever is een programma om een homepage te leren maken. Daar ben ik druk mee doende, want Nien en An leren het aan ons, een groep van 30 was het, nu nog 20 denk ik, maar ik zet door en wil verder. Ik wil het per se leren en onder de knie krijgen, maar wat is het vaak moeilijk. Ben aan mijn 13e les en het worden er 50 incl. examen. Dus heb ik nog heel wat voor de boeg, maar ik ga er voor.
Met de home-page gaat het nu best redelijk. Wel moeilijk, maar ja dat wist je van te voren.
Lesje 12 gisteren ingeleverd en ze was zeer tevreden, omdat de les zelf helemaal goed was, alleen moest ik bij de index les 12 nog erbij zetten en de link natuurlijk. Nu mijn eigen les 12, maar die moet ik nog even verzinnen wat en hoe ik het op de page wil zetten.
Wat die oude mensen toch al niet verzinnen om nog mee te doen, zullen ze wel denken, want ik ben de oudste en de anderen zijn vanaf 40 jaar als ik het goed heb en de oudste op een na is volgens mij 65, dat scheelt dan toch wel 10 jaar, dus ben ik blij dat ik nog mee kan doen. Dat is ook heel goed om je hersens in beweging te houden er daar moeten we voor zorgen als we ouder worden. tonnie
Gelukkig is de dokter toch nog gekomen. Het is een virus aan de darmen, maar hij heeft geen diaree gelukkig, vannacht is hij weer op de bank gaan liggen i.p.v. op bed, maar ik ben in bed gebleven, en goed geslapen, want ja je moet toch iets inhalen. Hij was al enkele keren op en neer gegaan in bed en uit bed dus toen is hij maar beneden gebleven. Och als het elke dag maar iets vooruit gaat is het goed. Nog mooie bloemen gekregen van Marion, die ik hier afbeeld.
Gisteren was het Bingo van de KBO, ik verkoop de kaarten en roep de nummers af, mijn man had me weggebracht en zou me op komen halen, maar deze keer geen Sjef. Hij is eerder te vroeg dan te laat, dus misschien de auto niet kunnen starten? Dan zou hij toch wel gebeld hebben?
Nou uiteindelijk zelf gebeld, en wat bleek, hij was dood ziek, kom gauw naar huis was, wat hij zei. Zijn zus is een eind met mij meegegaan, want ik wilde er wel snel wezen, thuisgekomen was hij er erg aan toe, had alles onder gekotst en had gedacht dat hij van de kaart zou gaan.
Er mocht weer maar eens geen dokter komen. De gehele nacht mee in de weer geweest dus beide niet geslapen, ja toen de dokter gebeld is nu 16.17uur nog niet geweest en heeft vanmiddag vrij, dus je weet niet of hij wel of niet komt.
Nadat ik gebeld had kwam het hoge woord eruit, hij was ook nog in de keuken gevallen, en zo was hij naar de kamer kunnen komen, en toen gelijk daar over gegeven. Hij had gedacht direct sterf ik hier terwijl Tonnie naar de Bingo is.
Ja zo kan dat natuur;lijk gaan dat houd je niet in de hand, maar geen dokter, dat gebeurt niet meer heb ik hem nu wel gezegd, want alles loopt in het honderd, en die dokter denkt ook, kun jij wachten, dan nu ook maar.
Wat is dat nu geweest? Een galaanval, of hartaanval?? Als de huisarts niet geweest is gaan we alsnog naar de Eerste Hulp.
Dinsdag 5 juni 2007 - DEN HAAG - De uitgeputte Nederlandse gasvelden lenen zich uitstekend voor de opslag van milieuvervuilende CO2. Er is zelfs zoveel capaciteit dat Nederland de uitstoot van de Duitsers ook kwijt kan, zegt hoogleraar duurzame energie Catrinus Jepma, die tevens voorzitter is van de stuurgroep Schoon fossiel van het Platform Energietransitie.
Het platform bracht gisteren een advies uit over de noodzaak van CO2-opslag.
- Over de opslag van CO2 wordt veel gesproken. Wanneer kunnen we ermee beginnen?
Jepma: "Dat zal nog wel even duren. Het opslaan van de CO2 is niet zozeer het probleem. Vooral het afvangen is een ingewikkeld proces. Ik schat dat de techniek over een jaar of tien volledig ontwikkeld is. Maar wereldwijd lopen nu al ruim honderd proefprojecten. Shell begint volgend jaar met een project bij de raffinaderijen in Pernis."
- Hoeveel milieuwinst valt er te behalen met de opslag van CO2? "We kunnen in een keer een behoorlijke klapper maken door de uitstoot van grote vervuilers zoals elektriciteitsbedrijven en de chemische industrie op te slaan. Neem een gemiddelde kolencentrale van duizend megawatt. Die stoot zes megaton CO2 per jaar uit, dat komt overeen met zo'n anderhalf miljoen auto's. Als je alleen al de helft van die uitstoot kan afvangen dan tikt dat hard aan."
- Moeten we niet gewoon van vervuilende kolencentrales af?
"Ja, uiteindelijk wel. Maar de opslag van CO2 kan net die tijdwinst opleveren die nodig is om de overgang te maken naar energiebronnen die echt duurzaam zijn. Als we alle lege gasvelden aanwenden voor de opslag kunnen we nog vijftig tot honderd jaar vooruit. Maar dat betekent dus niet dat we alternatieven als zon en wind ineens links moeten laten liggen."
- Critici wijzen op het risico dat de CO2 weer uit de velden ontsnapt.
"Die kans is echt héél erg klein. In theorie kan de CO2 weer vrijkomen. Dat is op zich geen probleem, want het komt gewoon in de lucht voor. Pas als een grote wolk CO2 in een keer vrijkomt, dan kan die de zuurstof verdringen en een gevaar opleveren. Maar het gas dat in onze velden zit, is nog nooit uit zichzelf ontsnapt en dat zal zeker niet met CO2 gebeuren. CO2 is zwaarder dan gas dus het blijft nog makkelijker onder de grond zitten."
- Hoeveel kost de opslag en afvang van CO2 eigenlijk?
"Om de techniek verder te ontwikkelen en te testen heb je honderden miljoenen euro' nodig. Maar als we de uistoot van CO2 echt willen terugdringen dan gaat het altijd om grote bedragen."
"Voorlopig zijn alternatieven zoals zonne- en windenergie duurder. Uiteindelijk zal de afvang ongeveer 30 tot 40 euro per ton CO2 gaan kosten."
- En krijgt de consument de rekening gepresenteerd?
"De energierekening zal omhooggaan. Hoeveel, dat durf ik niet te zeggen. Het kan ook niet anders. De vervuiler betaalt, dus de energiebedrijven zullen de kosten aan hun klanten doorberekenen."
- Zijn er ook voordelen voor Nederland?
"Zeker, Nederland kan een voorloper worden. We kunnen een transportnet aanleggen voor de CO2-opslag en de techniek aan het buitenland verkopen. Het transport van CO2 verschilt weinig van dat van gas, en met het laatste hebben we jarenlange ervaring. In het Duitse Ruhrgebied komt een vijfde van de Europese uitstoot vrij en wij hebben genoeg ruimte om de Duitse CO2 ook kwijt te kunnen. Daar komt bij dat China en India op grote schaal kolencentrales bouwen. Dat is een realiteit en als wij de uitstoot daarvan kunnen terugdringen, levert ons dat geld op."
30 april 2007 Ryszard en Henryka, kwamen een dagje op bezoek, met vrienden die in Duitsland wonen. Ook zijn we nog bij mijn zus geweest, want daar is hij vroeger enkele maanden geweest om hier te werken. Nu vroeg hij of zijn zoon bij ons mocht komen, want mijn zus wordt dit jaar 85, dus dat durfde hij toch niet aan haar te vragen, dus maar aan mij, maar ik ben 75 en wil nog lekker veel leren op de PC en lichamelijk ben ik ook niet meer zo heel goed, met mijn bloedziekte en hartafwijking, heb daardoor zelf hulp moeten vragen, dus heb hem te kennen gegeven dat hij wel een paar dagen mag komen, maar meer echt niet. Hij vond het volgens mij wel gek, want ja hij ziet niet zo veel aan mij, ik ga nog lekker vrolijk door het leven zover het kan, dat lijkt me ook het beste, en mijn man wordt dit jaar 80, dus hebben we het nog erg fijn samen, daar proberen we zoveel mogelijk van te genieten. Een foto met hun eerste kleinkind zal ik hierbij doen als het gaat. We zijn er altijd heel erg goed ontvangen, en we hebben heel veel hulpgoederen naar hun en de familie in geheel Polen gebracht, dat was een heel fijne tijd. Hij durft zelf niet naar ons te rijden, maar vroeg wel of Sjef (mijn man) nog naar Polen rijdt. Nou die afstand is wel erg groot, dus nu zijn hun aan de beurt om naar ons te rijden heb ik gezegd. Dat zou ik wel leuk vinden, maar hun zoon, en dan alleen hier omdat hij naar een bepaald werk zou kunnen, nee, dat is een veel te lange tijd ook.
Als ik het goed begrijp heeft de overheid bij ons weer een nieuwe melkkoe ontdekt.
Bij de rekening elektriciteit komt buiten de heffing die er al ten onrechte is er nog een andere heffing bij, nl voor de uitstoot Co2. Ja zo ken ik er nog wel enkele bedenken.
Ook de Milieuheffing is drastisch verhoogd in de jaren, maar ja zo gaat dat, ze moeten de gaten vullen, want iedereen heeft tegenwoordig zoveel nodig schijnbaar.
Lekker gezellig, kwamen ze weer eens een keertje aan. Ze hadden foto's bij zich en een ervan staat Mathilde er best goed op dus doe ik die hierbij.
Dat bevalt ons prima, alleen jammer dat ze niet blijven slapen, maar ja dan gaan wij nog wel eens naar hun toe, hebben wij ook weer een mooi ritje naar de Ardennen.
Ze kwamen lekker op koffietijd, zoals ik gedacht had, 's middags lekkere verse groentesoep en koude schotel en eigen gekookte vanillevla. Ze vonden het gelukkig ook lekker.
Ze gingen wel op tijd weg, om half 5 ongeveer, zodat ze voor het donker werd weer thuis zouden zijn.
Ze hebben de kamers een beetje veranderd zodat wij er met gemakl kunnen blijven slapen.
Afgelopen zaterdag 26 mei was het familiedag, zoals wij dat noemen. Gelukkig is Drik en Wout toch meegegaan, ze hebben beiden kanker en Drik heeft bovendien Alzheimer, ja de dokter geeft hem maanden en geen jaren, maar niemand kan het zeggen heeft hij erbij gezegd, want hij wilde op die vraag van mijn schoonzus eigenlijk niet ingaan.
We zijn naar het speelgoedmuseum in Oosterhout geweest en nadien uit eten aan de Oosterhoutseweg. Dat "uit eten" was lekker goedkoop, 20,00 per persoon inclusief drankjes.
Iemand die te veel eten haalt, dat wil zeggen als het niet opgegeten wordt moet een boete betalen, nou dat is een mooi werk, ook al is het in de prijs inbegrepen, ga je toch niet meer halen dan je opeet. Dat moesten ze overal doen.
Ondanks het treurige van onze "zieken"was het toch gezellig, en zijn we nadien nog koffie met gebak wezen eten in Ulvenhout, och dat lag op de route van enkelen die daar wonen.
De dag was weer snel om, het is wel de vraag of we het volgend jaar nog met z'n twaalven zijn.
Dat is wat hoor als je het met DraemWaever doet. Die cursus kregen we aangeboden, maar het is wel heel erg moeilijk, ben al een paar keer opnieuw begonnen, en afgelopen weekend mocht ik niet meer meedoen. Nou dat vond ik niet eerlijk, want er zijn er meer die nog niet zo ver waren/zijn, nou ja uiteindelijk mocht ik dan toch nog een keer proberen, en nu staan er gelukkig weer 4 lesjes op. De Index tellen ze mee, want alles wordt aan de index gelinkt.
Ook heb ik nu een eigen lesje erbij gemaakt en vanavond wordt het gekeurd, als het goed is krijg ik les 5. We krijgen maximaal 3 lessen per week, maar we moeten van elk lesje ook een eigen inbreng maken. Dus zijn dat er 6 per week. Nou dat gaat echt niet zo snel, want het is veel werk. Je mag niets vanuit Wod erin zetten. Alles kopiëren en plakken in Kladblok en van daaruit eerst in je les, die op internet komt. Plaatjes mag je allen knippen en plakken in je les, of vanuit PSP naar je lesmap, waar je al je lessen in maakt.
Hopelijk lukt het me nu, ik ben wel de oudste, maar ja als het niet kan, kan het niet, maar ik ga er wel voor, en nu begrijp ik het ook beter, omdat ik het ankele keren opnieuw heb moeten doen.
Telefoneren is voor veel mensen met een cochleair implantaat een uitdaging en vaak moeilijke opgave. Sinds kort maak ik hierbij gebruik van de Smartlink, een oplossing van Phonak waarmee ik een draadloze digitale verbinding kan leggen tussen mijn CI en mobiele telefoon. Dit geeft veel gebruiksgemak, en vooral een beter spraakverstaan.
De Smartlink is een FM zender met Bluetooth. Naast de microfoonfunctie (ideaal voor op school en rumoerige ruimtes zoals een café waar afstand en lawaai geen belemmering meer vormen) kan de Smartlink een aanvulling vormen bij het telefoneren met je GSM. Met de de Smartlink wordt de afstand verkleind en komt de stem van je gesprekspartner via de mobiele telefoon draadloos rechtstreeks binnen bij het CI. Het Smartlink systeem bestaat uit een kleine ontvanger (die aan de CI gekoppeld kan worden) en een geavanceerde zender. Op deze manier wordt telefoneren een stuk eenvoudiger.
Van links naar rechts: Harmony CI met ontvanger, Smartlink Zender, Mobiele telefoon MDA Vario II
Mijn cochleair implantaat, de Harmony van Advanced Bionics werkt perfect samen met de Smartlink. Bij een binnenkomend telefoontje hoor ik een duidelijke en niet te missen pieptoon. Indien ik besluit het binnenkomende gesprek aan te nemen, worden alle omgevingsgeluiden automatisch gedempt en hoor ik alleen nog maar de stem van mijn gesprekspartner, rechtstreeks in mijn oor en loepzuiver. Je hoeft de telefoon dus niet tegen je oor te houden en je spreekt in de zender die comfortabel om je nek hangt. Het functioneert dus ook als handsfree set in de auto. Na het beëindigen van het telefoontje komt automatisch het omgevingsgeluid weer terug.
De Smartlink hangt comfortabel om de hals tijdens het telefoongesprek
Het succes van telefoneren blijft wisselend, maar het is wel van dusdanig niveau dat het weer binnen handbereik is gekomen. Terwijl dat zeker 15 jaar niet meer mogelijk was! Het geeft me voldoende vertrouwen en plezier om regelmatig even te bellen en door de oefeningen merk ik dat er progressie in zit. Tip: begin niet met uitgebreide verhalen of van de hak op de tak springend naar verschillende onderwerpen, maar volgens het principe KISS: Keep It Short and Simple.
Kent u onze nieuwsbrief per e-mail? U kunt zich hier gratis aanmelden. U ontvangt dan maandelijks een overzicht van al het gepubliceerde nieuws van Doof.nl. Ongeveer 6.000 trouwe abonnees gingen u voor!
Hartinfarct (Depressie na infarct is slecht voor de gezondheid)
Depressie na infarct is slecht voor gezondheid
Vrijdag 4 mei 2007 -
Bij een hartinfarct krijgt niet alleen het lichaam, maar ook de geest een klap. In de nazorg van hartpatiënten dient naast depressie ook met angst en persoonlijkheid rekening gehouden te worden, aldus Liesje Martens. Bijna de helft van de hartinfarctpatiënten ontwikkelt symptomen van depressie of angst. Aan het onderzoek van Martens werkten bijna 500 patiënten mee van vier Brabantse ziekenhuizen. Patiënten met angst of depressie lopen een groter risico op nieuwe complicaties en hartinfarcten. (Kennislink)
Bron: BNDeStem
Met de cursus EHBO wordt ook geleerd dat de meeste een tweede infarct krijgen omdat ze zich zorgen gaan maken over het infarct dat ze gehad hebben, zou ik er nog een krijgen??? Tonnie
Donderdag 3 mei 2007 - WAGENINGEN - Bekkeninstabiliteit bestaat niet. Ook aandoeningen als fibromyalgie, RSI, postnatale depressie en het chronisch vermoeidheidssyndroom ME/CVS zijn modeziekten, die alleen voorkomen zolang artsen en andere hulpverleners in het bestaan ervan geloven.
Dat stelde gynaecoloog Cees Renckens gisteravond op een thema-avond over lichaam en geest van de Wageningen Universiteit. Renckens is tevens voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.
Volgens de gynaecoloog voldoen modeziekten altijd aan een aantal dezelfde kenmerken. Er zijn medici die heilig in de ziekte geloven en er is altijd een actieve patiëntenvereniging die de aandoening steeds in de belangstelling weet te houden. Door alle aandacht krijgt de modeziekte de omvang van een epidemie, meent Renckens, terwijl de klachten - vaak vermoeidheid, zwakte en pijn - eigenlijk vrij alledaags zijn. Veel patiënten halen ook winst uit hun aandoening in de vorm van aandacht.
Volgens Renckens beleefde de bekkeninstabiliteit het hoogtepunt in de jaren negentig. "Elke zwangere vrouw ging een bekkenband dragen. Er kwamen zelfs vrouwen in een rolstoel terecht met klachten die tot de ontdekking van de bekkeninstabiliteit gewoon waren tijdens een zwangerschap en die nooit aanleiding gaven voor een bijzondere behandeling."
Renckens stelt dat artsen het ontstaan van een modeziekte moeten proberen te voorkomen. In eerste instantie is een patiënt blij dat zijn vage klachten een serieus klinkende naam krijgen, maar uiteindelijk kan de niet-bestaande ziekte tot invaliditeit en eenzaamheid leiden.
Bron BN De Stem
Hoe bestaat het, hoe noemen ze het dan als je zoveel pijn hebt met fibromyalgie? Ja ik ben maar een leek, maar je zult het maar hebben!! tonnie
Woensdag 18 april 2007 - PRINSENBEEK - 'Ne pieraos', 'n Mèteke en 'n tiet...Het zijn niet zo maar drie woorden uit het Prinsenbeekse dialect, maar zeg maar de Beekse versie van aap-noot-mies.
Piet de Nijs van de heemkundekring Op de Beek bedacht zo'n drie jaar geleden eens dat het een aardig idee was om een Prinsenbeekse versie te maken van een leesplankje. Samen met Jan van den Hoven maakte er een, maar dat bleef echter op de plank liggen.
Totdat De Nijs - afgekeken bij de bekende West-Brabantse dialectenman Frans Verschuren - op het idee kwam er een placemat van te maken. Een telefoontje naar voorzitter Ad van Melis van de heemkunde kring heeft tot gevolg dat degenene die in een Prinsenbeeks restaurant zit te wachten op zijn eten, zich binnenkort niet meer hoeft te vervelen.
Gasten van De Elsakker, Marktzicht en De Peer krijgen vanaf mei hun lunch of diner voortaan geserveerd op een 'Biks leesplangeske'.
De officiële presentatie van deze educatieve placemat is tijdens de avond van het Beeks dialect op 26 april.
Gisteren kwamen de eerste exemplaren van de drukkerij. Van Melis vertelt dat leesplangeske de eerste aanzet is voor de promotie van het behoud van het Beekse dialect. ,,Tijdens het tafelen kunnen de mensen het mooi oefenen.''
Piet de Nijs, de dialectenman van de heemkundekring, schrijft al tien jaar lang een rubriek over de streektaal in verenigingsblad De Klepel. Aan woorden had hij dan ook geen gebrek. ,,Ik heb er inmiddels wel duizend beschreven.'' Bij de selectie was zijn enige voorwaarde dat ze mooi klinken en ook nog eens flink afwijkend zijn van het Nederlands. 'n Mèteke (een bruidje) is één van zijn favoriete. Ook 'ne pieraos'(een worm) en 'lekkerkes' (snoepjes) vindt hij prachtige woorden.
Verder moesten de onderwerpen leuk kunnen worden uitgebeeld. In overleg met tekenaar Jan van den Hoven is zo het definitieve leesplankje geboren.
Van den Hoven is goed te spreken over de samenwerking. ,,Piet is precies op het dialect en ik op mijn tekeningen. Vooral die 'n tiet (kip) staat er zo fraai tussendoor te kijken '', zegt hij lachend.
De placemat past volgens Van Melis in een reeks initiatieven van de heemkundekring om het dialect voor toekomstige generaties te behouden. Volgend jaar verschijnt er een compleet woordenboek Biks-Nederlands en Nederlands-Biks.
Van Melis vindt het doodzonde dat dialecten dreigen te verdwijnen.
,,Dit is de taal waarmee veel mensen zijn opgegroeid en zich identificeren. Juist omdat het een spreektaal is, kun je er veel meer gevoel in leggen door de juiste nuance aan te brengen.''
De Nijs bevestigt dit met een voorbeeld over zijn schoonzoon uit de Randstad. ,,Hij zei me eens dat ik netjes Nederlands moest praten, omdat anders niemand mij verstaat. Mijn antwoord: 'Wa neuk mij da!' Had je zijn gezicht moeten zien'', vertelt hij.
Cafébaas Anton van Dongen vindt de placemat vooral een leuk initiatief 'omdat het echt Beeks is'. Samen met De Elsakker heeft hij er meteen 10.000 van besteld en een stapel kleurplaten.
Vanaf 29 april zijn de onderleggers ook te koop in museum De Rijf. Papieren kosten 15 cent en geplastificeerd zijn ze ?2,50.
Of de makers er ook rijk van worden? ,,Voor ons is er eeuwige roem'', zegt Van den Hoven, wijzend op het laatste plaatje met de beeltenissen 'Janwom en Pietwom'.
'Dit is de taal waarmee veel mensen zijn opgegroeid en zich identificeren.
Voor het eerst naar hun gemaild, Wiesek, Jadwiga dat zijn zijn ouders.
Czesc adrian,
Probuje wysylac jeden maila do was, mam nadziej to wszystko jest dobrze, i to ty umiesz odpowiedz do nas. Jestem bardzo ciekawa lub adresu jest dobrze, bo 0 moze jest o, nie wiem ale probuje.
U nas pogoda teraz jest dobrze. Czy jeszces ty chodz do szkola a uczysz sie tez Angielski lub Niemiecki. Duzo rok temu w rok 1947, ja ucze sie angielski, niemiecki a francuski, ale francuski nie wiem jeszcze duzo, bo bardzo trudno, ale ladny jezyk.
Bardzo, bardzo, to siostra ryszard teraz nie zyje, zyjemy z was, i przede wszysrkim z jej maz i dziecie. Ja jeszcze wiem od christ, tez byla tak duzo zmartwienie. Nie mam slów dla to. Pierwsze zona Jurek i teraz zona i matka z Rozogie. Dla caly rodzina to jest straszny. Jeszcze my myslemy czesto o ich, bo tam my nocowalismy tam bardzo dobrze i jeszcz tez. Córka wtedy tylko miala moze 10 laty, teraz nie wiem, ale ona mowila ona chce uczy sie angielski, teraz jestem ciekawa lub ona jest dobrze a ile lat ona ma teraz. Czy z syn wszystko dobrze? Pietro imie mysle. Mila Jadwiga i Ryszard mamy nadzieje to pochiecha u wzajemnie.
Tez chcialabym zlozyc wam tez zyczenia z okazji swiat Wielkanocnych wesolego Alleluja, tez duzo drowie, dla wszystczy.
Ja pozdrawialalam od was do Johanna, i tez o siostra Ryszard. Juz mowialam to ona mial wypadek, ona jeszcze mowila to jest bardzo!!
Jadwiga koncze teraz z mysl u Jola i rodzina!! My zyczymy was sila!!
Sjef i Tonnie
Witam Was Tonnie i Sjef!
Chciałabym złożyć Wam życzenia z okazji świąt Wielkanocnych wesołego Alleluja,spokojnych iwesołych świąt i proszę Was żłóżcie też od nas serdeczne życzenia naszej Cioci Johannie.
A teraz podzielę się z Wami smutną dla nas wiadomością zmarła 29.03.07 Ryśka siostra Jola z Rozog.Jesteśmy w wielkim smutku. Pozdrawiamy Was serdecznie Jadwiga,Ryszard z rodziną pa