Zelf bananencrème maken
Gebruik voor dit recept alleen zachte, rijpe bananen. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Als de bananen nog niet rijp zijn, wordt de crème niet smeuïg.
Een bananen crème kunt u het gemakkelijkst in een keukenmachine maken.
Maal vier in schijfjes gesneden bananen fijn in de machine.
Voeg ondertussen in kleine hoeveelheden 2 eetlepels citroensap, 4 eetlepels witte basterdsuiker en als laatste 2 à 3 eetlepels slagroom toe.
Schenk de crème in vier schaaltjes en zet deze een half uurtje in de koelkast.
Serveer het als toetje met stijfgeklopte slagroom en eventueel wat gembersiroop.
Zelf Haagse bluf maken Dit eenvoudige, maar heel smakelijke, typisch Hollandse toetje stamt al uit grootmoeders tijd. U gaat voor twee personen uit van de volgende basisverhouding: 1 eiwit op 1 dl bessensap, aangevuld met 40 g suiker.
U kunt eventueel wat meer of minder suiker gebruiken.
De ingrediënten bij elkaar doen en met de mixer stijf slaan.
Klaar!
Tip: bij Haagse bluf smaken vanillevla of met vanillesuiker gezoete stijf geslagen slagroom en wafeltjes of kaneelbeschuitjes heel lekker.
Zelf harde noga maken
300 g suiker
70 g amandelschaafsel
35 g boter
Een derde van de suiker op een kleine gasvlam laten smelten.
De rest van de suiker in twee gedeelten toevoegen en ook laten smelten.
Het geheel lichtbruin laten kleuren.
De pan van het vuur nemen.
Geschaafde amandelen en boter toevoegen.
Af laten koelen op een ingevet bakblik.
Na afkoeling in stukjes breken en in een goed afgesloten trommel bewaren.
Deze harde noga is alleen geschikt om mee te bakken.
Zelf honing-thijmdressing maken
Voor een lekkere honing-thijmdressing kiest u transparante honing van een goede kwaliteit.
Voor een salade voor vier personen verdeelt u stukjes sla van verschillende soorten over vier bordjes.
U vermengt in een kommetje vier puddinglepeltjes honing met vier eetlepels olie en anderhalve eetlepel wijnazijn.
Vervolgens voegt u een fijngehakt sjalotje, een mespuntje zout, vier draaien van de pepermolen en een volle theelepel gedroogde thijm toe.
De dressing over de sla op de vier bordjes verdelen.
Lekker bij een pittig stukje vlees en gekookte aardappels.
Eet smakelijk!
Zelf monchou-taart maken
Deze taart maakt u zonder oven!
Verkruimel 200 g biscuits (u kunt ook kiezen voor chocoladebiscuits) en roer daarna de kruimels door 100 g gesmolten boter.
Druk met een lepel de 'deegbodem' in een lage, ronde vorm of schaal van 20 cm en zet dit tien min. in de koelkast.
Prak ondertussen 200 g Mon Chou met een vork fijn en klop in een kom 3 dl slagroom met 140 g bruine of witte suiker stijf.
Op het laatst de Mon Chou toevoegen.
Het mengsel over de bodem gladstrijken en hier vruchten over verdelen.
Garneren met toefjes slagroom en u heeft een heerlijke taart 'gebakken'!
Zelf mueslisnoepjes maken
Bent u op zoek naar een eenvoudig recept voor een gezonde versnapering?
Probeer dan deze mueslibolletjes eens.
Verwarm 30 g boter met vier eetlepels stroop op een laag vuur.
Blijf roeren tot de boter helemaal door de stroop is opgenomen.
Neem dan het pannetje van het vuur en voeg zes volle eetlepels muesli toe.
Laat de massa een paar uur opstijven in de koelkast.
Maak vervolgens acht bolletjes van de mueslimassa en rol deze door 150 g fijngemalen hazelnoten. Bewaar de bolletjes in de koelkast.
Heerlijk bij een glas zelf gemaakt vruchtesap!
Zelf pepernoten maken
Ook als het geen sinterklaastijd is, kunt u zelf pepernoten maken.
Meng 125 g zelfrijzend bakmeel, 50 g bruine suiker, 50 g roomboter of margarine, 1/2 tl speculaaskruiden, 1 tl stroop en 1/2 tl zout en kneed alles goed.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Vorm bolletjes ter grootte van een knikker en leg deze op een ingevette bakplaat.
Bak de bolletjes +/-20 min. midden in de oven.
Laat de pepernoten na het bakken iets afkoelen en haal ze dan met een mes van de bakplaat.
Nog warm zijn deze pepernoten het lekkerst!
Zelf pindakaas maken
Met behulp van een keukenmachine kunt u zelf prima pindakaas maken.
Voor een potje pindakaas zet u het hakmes in de mengkom en maalt u 300 g gebrande, ongezouten pinda's fijn.
Giet dan ongeveer drie eetlepels olie, bijvoorbeeld maïskiemolie, en ongeveer drie theelepels zout op het draaiende mes.
De exacte hoeveelheid olie en zout is afhankelijk van uw persoonlijke smaak en het vetgehalte van de pinda's.
Proeft u daarom een paar keer tussentijds.
Zelf pistache-ijs maken
Voor het maken van heerlijk pistache-ijs bereidt u eerst een halve liter roomijs.
Roer hier voordat u het ijs in de vriezer zet, 100 g zeer fijn gehakte pistachenootjes door.
Tijdens de eerste uren van het invriesproces roert u vervolgens het ijs af en toe door zodat de nootjes goed verdeeld worden.
Let er op dat u ongezouten pistachenootjes gebruikt!
Serveren met stijf geslagen slagroom en wat hele pistachenootjes.
Leuk met wat rode vruchtjes.
Zelf ravioli maken
Voor zelf gemaakte ravioli maakt u een deeg van 250 g tarwebloem, 8 g zout, 1 el olijfolie en 2 eieren. Laat het deeg twee uur afgedekt rusten en rol het daarna uit tot een zo dun mogelijke rechthoekige deegplak.
Bedek de helft van de plak met 200 g gehakt die u in knikkervormige balletjes heeft gedraaid.
De balletjes moeten op regelmatige afstand van elkaar liggen.
Vouw de andere deeghelft hierover heen en druk het deeg tussen de balletjes aan.
Snij de vierkantjes los van elkaar met een deegradertje en pocheer deze tien minuten in zacht kokend water. Dien de ravioli op met een dikke tomatensaus en Parmezaanse kaas.
Zelf saliemelk maken
Voor dit lekkere, ouderwetse drankje heeft u wat verse salieblaadjes nodig.
Breng voor 2 bekers saliemelk 4 dl melk zachtjes aan de kook en voeg daar een paar gewassen salieblaadjes aan toe.
Laat dit een kwartiertje trekken zonder dat de melk borrelt!
Zeef dan de melk en bind deze met een halve eetlepel maïzena, die u met een beetje water aanlengt.
Nog even verwarmen totdat u ziet dat de melk dikker is geworden.
Schenk de melk in bekers en roer er een lepel honing door. Saliemelk heeft een kalmerend effect en is daarom zeer geschikt als slaapmutsje!
|