Zelf saucijzenbroodjes makenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Bij het maken van saucijzenbroodjes geeft vers half-om-half gehakt als vulling het beste resultaat.
Laat voor 12 saucijzenbroodjes 12 plakjes diepvriesbladerdeeg ontdooien.
Kneed 450 g gehakt met versgemalen peper, zout, nootmuskaat, een ei, een heel klein scheutje melk en 100 g in melk geweekt kruim van oud witbrood.
Vorm hiervan 12 rolletjes die net zo breed zijn als de deegplakjes en leg deze midden op de plakjes. Maak één zijde van de deegplakjes nat en vouw de andere zijde luchtig over de rolletjes heen.
Druk met een vork de deegkanten goed op elkaar. Leg de broodjes op een natgemaakte bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei.
Verwarm de oven voor op 230°C en bak de broodjes 30 minuten.
Zelf soepstengels maken
U bereidt gistdeeg met een pak kant-en-klaar broodmix.
U rolt het deeg daarna uit tot een lap van 1/2 cm dik en 15 cm breed.
Met een mes snijdt u reepjes van ongeveer 1/2 cm breed en 15 cm lang.
Vervolgens strengelt u steeds twee reepjes om elkaar.
De reepjes op het bakblik leggen en de uiteinden goed aandrukken.
U bakt ze in een warme oven gedurende ongeveer 12 minuten.
Tip: soepstengels van witbrood smaken goed bij heldere, fijne soepen.
Soepstengels van bruinbrood passen beter bij gebonden soepen en maaltijdsoepen.
Zelf soufflé maken
Een soufflé maken gaat snel en gemakkelijk.
Hier volgt het recept voor een heerlijke, frisse sinaasappelsoufflé voor 4 personen.
Roer 3 eidooiers met 1 eetlepel maïzena en 4 eetlepels sinaasappelsap los in een kommetje.
Verwarm in een pannetje 125 ml sinaasappelsap met 3 eetlepels suiker.
Het eidooiermengsel hier langzaam onder voortdurend verwarmen en roeren aan toevoegen.
Als het gaat binden, het pannetje van het vuur nemen.
Af laten koelen.
De oven voorverwarmen op 200°C.
Drie eiwitten met 1 eetlepel suiker heel stijf slaan en door de vla spatelen.
Direct:t 10 min. in een ingevette vuurvaste schaal midden in de voorverwarmde oven bakken.
Zelf stroopsaus maken
Deze eenvoudig te bereiden zoete saus kunt u warm schenken bij pannenkoeken of drie-in-de-pan met rozijnen.
Maak een blanke roux van 40 g roomboter en 30 g bloem.
Giet hierbij geleidelijk onder voortdurend roeren 4 dl melk.
De saus op een heel laag vuur een paar minuten laten staan.
Af en toe roeren.
Heeft u klontjes in de saus?
Roer de saus dan even met de garde door.
Het pannetje van het vuur nemen en de saus iets laten afkoelen.
Voeg 150 g stroop toe en u bent klaar!
Zelf vanillesuiker maken
Vanillesuiker is kant-en-klaar te koop maar ook eenvoudig zelf te maken.
U bewaart gedurende enkele weken een vanillestokje bij een pond suiker in een goed afgesloten glazen pot.
De suiker neemt de smaak van de vanille moeiteloos op.
Wist u trouwens dat de vanilleplant tot de familie van de orchideeën behoort?
De plant groeit in tropische gebieden en de vrucht lijkt wat op een sperzieboon.
Zelf vruchten inmaken op alcohol
U kunt zelf op eenvoudige wijze vruchten op alcohol inmaken!
In principe zijn alle vruchten geschikt als deze netjes geschild en van steeltjes en kroontjes ontdaan zijn.
Verder moeten de vruchten absoluut vers en gaaf zijn.
Een pond vruchten vermengen met een half pond suiker (eventueel met een pijpje kaneel en een kruidnageltje) en overdoen in glazen potten (liefst met twist-off deksel) die in heet water zijn uitgekookt. Aanvullen met zoveel alcohol (inmaakbrandewijn, cognac of rum) dat de vruchten onderstaan.
Meteen afsluiten.
Koel en donker bewaren.
De vruchten zijn pas echt lekker na een paar weken.
Zelf vruchtenkwark maken
Voor een lekker toetje of een bijzonder lunchgerecht vermengt u 250 g kwark met 200 g gepureerde vruchten.
Aardbeien, meloen of bessen zijn hiervoor zeer geschikt.
Voeg daarna 2 fijngeprakte bananen en 50 g grove suiker toe.
Sla in een andere kom 2 dl slagroom met een eiwit en 25 g suiker stijf.
Roer de helft van dit slagroommengsel door de vruchtenkwark en doe het in schaaltjes.
Garneer vlak voordat u de schaaltjes opdient de vruchtenkwark met de rest van het slagroommengsel en een paar verse, hele vruchten.
Lekker fris!
|