1,2 kg kalfsgebraad boter of oliexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
peper en zout
Voor de vulling: 1 zoete appel Jonagold) 150 g gedroogde abrikozen
150 g gedroogde dadels 50 g rozijntjes 150 g gekookte kastanjes. 1 eetlepel boter 4 eetlepels fijne suiker 1/2 theelepel kaneel 1/2 theelepel nootmuskaat Voor het garnituur 3 rijpe kaki's 250 g veenbessen 75 g fijne suiker 12 middelgrote, vastkokende aardappelen
50 g gemalen kaas boter
Voor de saus 20 cl kalfsfond 20 cl room 1 stokje kaneel 1 eetlepel mosterd 2 eetlepels rode bessengelei
Snij de geschilde appel in stukjes. Laat in een pannetje de boter smelten en goed
heet worden. Doe er de appel, de gedroogde vruchten; de kastanjes, de suiker, de
kaneel en de nootmuskaat bij. Laat op een hoog vuur verkoken tot een grove, lichtjes gekarameliseerde compote. Laat afkoelen. Snij het gebraad horizontaal in maar net
niet doormidden, zodat het een grote lap wordt. Leg de vleeslap open op een werkvlak. Kruid een kant met peper en zout.
Strijk er de vulling op uit. Rol stevig op en bind op met keukentouw. Braad de gevulde kalfsrol rondom aan in hete boter of olie. Kruid met peper en zout en leg de rol in een braadschotel. Zet 35 tot 40 minuten
in de oven op 200°C.
Schil de aardappelen. Snij ze in de lengte enkele keren in, duw in elk kerfje wat boter. Zet ze 40 tot 45 minuten op een bakplaat in de oven. Bestrooi met de gemalen kaas. Laat nog 10 tot 15 minuten garen. Halveer de kaki's. Zet ze 5 minuten in de oven. Doe de veenbessen in een pan met de suiker. Verwarm tot de suiker gesmolten is. Laat 5 minuten op een zacht vuur staan, schep af en toe om.
laat het vlees 15 minuten rusten onder aluminiumfolie alvorens het aan te snijden. Blus de braadschotel met de kalfsfond. Schraap de aanbaksels goed los. Giet in een pannetje en doe er het kaneelstokje bij. laat tot ongeveer de helft inkoken. Neem het kaneelstokje weg, voeg er de room aan toe. Laat inkoken tot sausdikte. Roer, van het vuur af, de mosterd en de bessengelei door de saus. Breng ze verder op smaak met peper en zout. Hou ze warm op
een zacht vuur.
Last-minute: Snij het vlees in plakken. Vul de kakis met de veenbessencompote. Leg er de aardappelen bij en dien op.
|