Voor de vulling: 1 zoete appel Jonagold) 150 g gedroogde abrikozen
150 g gedroogde dadels 50 g rozijntjes 150 g gekookte kastanjes. 1 eetlepel boter 4 eetlepels fijne suiker 1/2 theelepel kaneel 1/2 theelepel nootmuskaat Voor het garnituur 3 rijpe kaki's 250 g veenbessen 75 g fijne suiker 12 middelgrote, vastkokende aardappelen
50 g gemalen kaas boter
Voor de saus 20 cl kalfsfond 20 cl room 1 stokje kaneel 1 eetlepel mosterd 2 eetlepels rode bessengelei
Snij de geschilde appel in stukjes. Laat in een pannetje de boter smelten en goed
heet worden. Doe er de appel, de gedroogde vruchten; de kastanjes, de suiker, de
kaneel en de nootmuskaat bij. Laat op een hoog vuur verkoken tot een grove, lichtjes gekarameliseerde compote. Laat afkoelen. Snij het gebraad horizontaal in maar net
niet doormidden, zodat het een grote lap wordt. Leg de vleeslap open op een werkvlak. Kruid een kant met peper en zout.
Strijk er de vulling op uit. Rol stevig op en bind op met keukentouw. Braad de gevulde kalfsrol rondom aan in hete boter of olie. Kruid met peper en zout en leg de rol in een braadschotel. Zet 35 tot 40 minuten
in de oven op 200°C.
Schil de aardappelen. Snij ze in de lengte enkele keren in, duw in elk kerfje wat boter. Zet ze 40 tot 45 minuten op een bakplaat in de oven. Bestrooi met de gemalen kaas. Laat nog 10 tot 15 minuten garen. Halveer de kaki's. Zet ze 5 minuten in de oven. Doe de veenbessen in een pan met de suiker. Verwarm tot de suiker gesmolten is. Laat 5 minuten op een zacht vuur staan, schep af en toe om.
laat het vlees 15 minuten rusten onder aluminiumfolie alvorens het aan te snijden. Blus de braadschotel met de kalfsfond. Schraap de aanbaksels goed los. Giet in een pannetje en doe er het kaneelstokje bij. laat tot ongeveer de helft inkoken. Neem het kaneelstokje weg, voeg er de room aan toe. Laat inkoken tot sausdikte. Roer, van het vuur af, de mosterd en de bessengelei door de saus. Breng ze verder op smaak met peper en zout. Hou ze warm op
een zacht vuur.
Last-minute: Snij het vlees in plakken. Vul de kakis met de veenbessencompote. Leg er de aardappelen bij en dien op.
Voor een flesje zelf gemaakte aardbeiensiroop heeft u 1 kg schoongemaakte en kleingesneden aardbeien, het gezeefde sap van 1 citroen en 400 g geleisuiker nodig.
Laat de aardbeien met 1/2 dl water en het citroensap gedurende 10 min. zachtjes koken. Maak een schone theedoek vochtig, leg deze in een vergiet, giet de aardbeienmassa in de doek en laat dit twee uur uitlekken boven een kom.
Vervolgens meet u in een maatbeker 1/2 I sap af en laat dit - in een pan met dikke bodem met de geleisuiker 2 min. flink borrelend koken. De pan van het fornuis nemen, het schuim afscheppen en de siroop in een fles gieten.
De fles direct sluiten, af laten koelen en in de koelkast bewaren.
Zelf abrikozen jam maken
Natuurlijk kunt u ook zelf abrikozenjam maken.
U neemt 1 kg schoongemaakte abrikozen (of 350 gram in 6,5 dl water geweekte gedroogde abrikozen) en pureert ze.
Breng in een grote pan de puree, het sap van een citroen en een kilo geleisuiker al roerend aan de kook en laat dit 4 minuten borrelend koken.
Doe de jam meteen in schone potten, sluit ze goed af en laat deze een dag rusten. Bewaren op een koele plaats.
Zelf amandelspijs maken
250 g amandelen
250 g kristalsuiker
1 eidooier
De amandelen ontvliest u door ze +/-10 min. in kokend water te leggen.
Ze vervolgens uit het water halen en laten opdrogen.
Het vlies kan nu gemakkelijk verwijderd worden.
De amandelen met de suiker in de keukenmachine doen en de machine laten draaien tot het mengsel een massa is.
Kleine stukjes amandel moeten tussen tong en verhemelte te voelen zijn.
De verkregen spijs aanmaken met de eidooier.
De spijs in een goed schoongemaakte pot doen of in plasticfolie wikkelen en in de koelkast maximaal zes weken bewaren.
De verse spijs pas na 2 - 3 weken gebruiken. De spijs moet rijpen.
Werk bij het maken van spijs erg hygiënisch.
Een lichte verontreiniging met bijvoorbeeld bloem zal de spijs snel doen bederven.
Zelf bananenbrood maken
Met dit heerlijke recept dat is afgestemd op het gebruik van een gasoven maakt u zelf eenvoudig heerlijk bananenbrood.
Vermeng 180 g zachte boter, 180 g witte suiker en 3 rijpe bananen tot een crèmige massa. Meng dit vervolgens met een snufje zout, 1/2 tl kaneel en 2 tl bakpoeder.
Voeg 230 g gezeefde bloem toe en roer alles goed door.
Hak 130 g paranoten in niet te kleine stukjes en doe deze bij het bananenmengsel.
Meng tot slot 100 g rozijnen en een losgeklopt ei door het deeg.
Doe het mengsel in een broodvorm en bak het bananenbrood 11/2 uur in de gasoven op stand 3 - 4.
Citroenmelisse komt vooral gecultiveerd voor, maar in zuiderlijke streken ziet men hem wel eens in het wild in hagen en langs wegen. Citroenmelisse is een overblijvende of vaste kruidachtige plant. De plant bloeit van juli tot augustus met lichtgele of witte bloemen. De bladeren zijn eivormig, gekarteld, harig, generfd en licht groen. De bladeren geven een citroenachtige geur af en kunnen geel worden als ze in de volle zon of in droge grond groeien. De stengels zijn harig, vierkant, lichtgroen en vertakt. De plant wordt ongeveer 1 meter hoog. Het zaad van citroenmelisse is donkerbruin tot zwart, met een witte punt. Ze zijn traanvormig en ongeveer 1 mm lang.
De naam Citroenmelisse, Melissa officinalis, komt van de oude Grieken. De Griekse naam voor een Honingbij is Melissa. Dit omdat bijen aan de nectar van deze plant de voorkeur gaven en de plant bijen aantrekt. Citroenmelisse werd medicinaal al tweeduizend jaar geleden door de Grieken gebruikt.
De Arabieren brachten de plant naar Spanje en de Benedictijner monniken naar onze streken, waar hij al vroeg gekweekt werd in kloostertuinen. Citroenmelisse werd in Zuid-Europa 'hartelust' en door de Zwitserse arts Paracelsus 'levenselixer' genoemd. Hij geloofde dat dit kruid een mens weer volledig tot leven kon wekken. Deze mening werd gesteund door de Londen Dispensary uit 1696: 'Citroenmelisse zal, indien elke ochtend toegediend, iemand jonger maken, het denkvermogen versterken en een smachtende aard wat opvrolijken'. Citroenmelisse had ook naam als een van de ochtendtheesoorten die in de dertiende eeuw genuttigd werden door Llewelyn, Prince of Glamorgan, die 108 jaar oud werd, en Jhon Hussey uit Sydenham die 116 werd na vijftig jaar lang ontbeten te hebben met citroenmelisse thee met honing. De eigenschap om Melisse olie te verkrijgen wordt al eeuwen door kruidendeskundigen beschreven en ook tegenwoordig nog wordt het binnen de aromatherapie gebruikt om depressies te verminderen
Citroenmelisse is een veilig kruid, maar sommige mensen worden misselijk van grote doses en sterke theeën. Vermijd grote doses tijdens de zwangerschap. Sommige mensen reageren allergisch bij aanraking met citroenmelisse. De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopathische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik. Tot zover Citroen Melisse.
125 g zachte boter. 30 g bloemsuiker vanille-extract 125 g bloem. Verder: een spuitzak met grote, gekartelde tuit bakpapier
Verwarm de oven voor op 190°C. Roer de boter met de bloemsuiker en een paar druppels vanille-extract tot een romige massa. Met de mixer (kneedhaken) lukt dat heel goed. Vermeng met de bloem. Roer goed glad. Schep het deeg in een spuitzak met grote, gekartelde tuit. Spuit op bakpapier twaalf reepjes van ongeveer 10 cm lang. Bak de koekjes 10 tot 12 minuten. Laat ze een paar minuten afkoelen op het bakpapier, daarna verder op een rooster.
U kunt ook met een lepel hoopjes deeg op het bakpapier scheppen, ze een beetje platdrukken en er met een vork over trekken
Marjolein smaakt net zo lekker als het ruikt en dus kan het in de keuken niet mislopen met dit kruid.
Een vleugje marjolein brengt de mediterrane zon zonder veel moeite in je gerechten... én verbetert je gemoed.
Dit kruid heeft immers de reputatie te kunnen troosten.
Stresssituaties lijken ineens niet meer zo onoverkomelijk als voorheen.
Marjolein krikt je zelfvertrouwen op en laat je als een optimist door het leven gaan.
Zowel bij een flinke verkoudheid, hoestbuien als aandoeningen van de luchtwegen kan een infusie van marjolein verlichting brengen.
Maak een aftreksel door ongeveer 20 gram gedroogde marjoleinbloemtoppen gedurende twee à drie minuten te laten trekken in één liter kokend water.
Marjolein werkt ontsmettend waardoor je het drankje bij een zere keel als gorgeldrank mag gebruiken. Ook voor maag- en darmproblemen kun je de hulp inroepen van marjolein.
Drink twee à drie kopjes van deze kruidenthee tussen de maaltijden en het opgeblazen gevoel ebt weg. Het kruid vermindert daarenboven krampen, ook de krampen ten gevolge van de menstruatie.
Wie last heeft van een slechte bloedsomloop kan eveneens een beroep doen op maIjolein.
Daarnaast is maIjolein een typisch kruid voor dé kwaal van deze tijd: stress.
Het kruid bevat immers kamfer dat de zenuwen kalmeert.
Niet alleen de thee maar ook de etherische olie van marjolein bieden soelaas bij spanningshoofdpijn en migraine.
Je kunt het middeltje ook preventief gebruiken, bijvoorbeeld als je een stresserende gebeurtenis te wachten staat.
Marjolein is immers goed voor het zelfvertrouwen.
Voeg het aftreksel toe aan het badwater om gevoelens van onrust te verzachten.
Marjoleinolie wordt verwerkt in zalf voor verstuikingen, zwellingen en pijnen ten gevolge van reuma. Let op: zwangere vrouwen gebruiken dit kruid beter niet.
Slaapwel Een lichte thee van marjolein (5 à- 10 g op één liter water) en enkele druppels olie op je hoofdkussen bevorderen een goede nachtrust.
De talenten van dit veelzijdig en heerlijk geurend heestertje zijn moeilijk in enkele woorden te vatten. Niet alleen vormt tijm een onmisbaar bestanddeel van de Franse gastronomie, bovendien komt het ook je gezondheid op de meest uiteenlopende vlakken ten goede. Wat voor de Grieken en Romeinen een heilige plant was, is voor ons vandaag een hoogst veelzijdig en lekker hulpmiddeltje. En dit zowel in de keuken als in de kruidenapotheek.
In het rijtje van kruiden dat al sinds mensenheugenis wordt gebruikt als geneesmiddel, neemt tijm een belangrijke plaats in. De oude kruidengeleerde Plinius vond dit bijvoorbeeld een uitstekend middel tegen slangenbeten en hoofdpijn. Later werd tijm ook al wel eens het antibioticum van de armen genoemd. Tijm bevat inderdaad een krachtig antiseptische of ontsmettende stof die thymol heet en zowel bacteriën als schimmels doodt. Aangezien tijm zowel ontsmettend als slijmverdunnend werkt, vormt het een probaat middel tegen infecties van de luchtwegen. Wie gevoelig is voor verkoudheden en griep, kan zelfs preventief elke morgen een kopje tijmthee drinken. Overgiet één takje tijm of één theelepel gedroogd kruid met een kopje kokend water en laat gedurende tien minuten rusten. Tijm is ook een veel voorkomend ingrediënt van hoestsiropen (bv. Winiefreds Tijmsiroop, enkel verkrijgbaar in de apotheek). Je tandvlees ontstoken of last van schorre keelpijn? Gebruik het tijmaftreksel dan als spoelmiddel of gorgeldrank. Tijmthee helpt ook bij een slechte adem, verminderde eetlust en vertraagde spijsvertering. Het verdrijft darmgassen en biedt soelaas bij krampen. Uitwendig lenigt een kompres met tijm reumapijnen. Let op: omdat tijm de baarmoeder stimuleert, gebruik je bij zwangerschap beter niet te veel tijm en zeker geen tijmolie.
Tips:
Slaapwel Zet een potje tijm naast je bed als je 's morgens wil ontwaken met de geur van de Alpen.
Tijmbad Helpt tegen koorts, migraine, hoofdpijn en reumapijn. Overgiet 250 gram tijm met één liter kokend water en laat twintig minuten trekken. Zeef, doe het aftreksel bij het badwater en geniet. Met één eetlepel tijmolie lukt het ook. Goed verdunnen.
Antiseptisch Wie ongedierte uit zijn broeikas wil weren, doet er goed aan hier en daar enkele takjes tijm te leggen.
1 koffielepel gemalen komijnzaadjes, 1 koffielepel korianderpoeder, een mespunt cayennepeper, een blaadje laurier en een takje tijm. Laat daarin 1,2 kg everzwijngebraad, in blokjes, zo'n 6 uur marineren.
Blancheer de 12 zilveruitjes 3 minuten. Snij 300 g gerookt spek in blokjes. Steek vlees, spek en uitjes op spiesjes. Zet ze 25 minuten in de oven op 200° C, keer ze regelmatig om en bestrijk ze tussendoor met wat olijfolie. Zeef de marinade. Voeg 15 cl ervan bij 15 cl wildfond. Laat tot de helft inkoken.
Voor 4 personen: Snij 25 g gedroogde abrikozen in stukjes, hak 125 g noten grof. Vermeng met 1 eetlepel gemberpoeder, 50 g rietsuiker en 2 eetlepels zachte boter. Hol 4 Jonagoldappels uit met een parisienneboortje. Vul ze met het mengsel. Schik ze in een magnetronschaal. Besprenkel ze met 5 cl sinaasappelsap. Dek ze af met plasticfolie en verwarm ze 10 minuten bij 750 W. Neem de folie weg en laat ze 5 minuten onaangeroerd staan. Serveer bij voorkeur lauw.
Vermeng met de eiwitten tot een dikke, vaste pasta (doe er indien nodig iets meer of minder eiwit bij). Schep met een eetlepel twaalf hoopjes van de pasta op bakpapier
Druk ze wat plat met de rugkant,van de lepel.
Druk in het midden van elk koekje een hele amandel.
Bak 10 tot 15 minuten.
Laat afkoelen op een rooster.
Jawel, de hoeveelheden zijn correct: één opgehoopte theelepel bloem is echt genoeg voor deze lekkere koekjes.