Marjolein smaakt net zo lekker als het ruikt en dus kan het in de keuken niet mislopen met dit kruid.
Een vleugje marjolein brengt de mediterrane zon zonder veel moeite in je gerechten... én verbetert je gemoed.
Dit kruid heeft immers de reputatie te kunnen troosten.
Stresssituaties lijken ineens niet meer zo onoverkomelijk als voorheen.
Marjolein krikt je zelfvertrouwen op en laat je als een optimist door het leven gaan.
Zowel bij een flinke verkoudheid, hoestbuien als aandoeningen van de luchtwegen kan een infusie van marjolein verlichting brengen.
Maak een aftreksel door ongeveer 20 gram gedroogde marjoleinbloemtoppen gedurende twee à drie minuten te laten trekken in één liter kokend water.
Marjolein werkt ontsmettend waardoor je het drankje bij een zere keel als gorgeldrank mag gebruiken. Ook voor maag- en darmproblemen kun je de hulp inroepen van marjolein.
Drink twee à drie kopjes van deze kruidenthee tussen de maaltijden en het opgeblazen gevoel ebt weg. Het kruid vermindert daarenboven krampen, ook de krampen ten gevolge van de menstruatie.
Wie last heeft van een slechte bloedsomloop kan eveneens een beroep doen op maIjolein.
Daarnaast is maIjolein een typisch kruid voor dé kwaal van deze tijd: stress.
Het kruid bevat immers kamfer dat de zenuwen kalmeert.
Niet alleen de thee maar ook de etherische olie van marjolein bieden soelaas bij spanningshoofdpijn en migraine.
Je kunt het middeltje ook preventief gebruiken, bijvoorbeeld als je een stresserende gebeurtenis te wachten staat.
Marjolein is immers goed voor het zelfvertrouwen.
Voeg het aftreksel toe aan het badwater om gevoelens van onrust te verzachten.
Marjoleinolie wordt verwerkt in zalf voor verstuikingen, zwellingen en pijnen ten gevolge van reuma. Let op: zwangere vrouwen gebruiken dit kruid beter niet.
Slaapwel Een lichte thee van marjolein (5 à- 10 g op één liter water) en enkele druppels olie op je hoofdkussen bevorderen een goede nachtrust.
De talenten van dit veelzijdig en heerlijk geurend heestertje zijn moeilijk in enkele woorden te vatten. Niet alleen vormt tijm een onmisbaar bestanddeel van de Franse gastronomie, bovendien komt het ook je gezondheid op de meest uiteenlopende vlakken ten goede. Wat voor de Grieken en Romeinen een heilige plant was, is voor ons vandaag een hoogst veelzijdig en lekker hulpmiddeltje. En dit zowel in de keuken als in de kruidenapotheek.
In het rijtje van kruiden dat al sinds mensenheugenis wordt gebruikt als geneesmiddel, neemt tijm een belangrijke plaats in. De oude kruidengeleerde Plinius vond dit bijvoorbeeld een uitstekend middel tegen slangenbeten en hoofdpijn. Later werd tijm ook al wel eens het antibioticum van de armen genoemd. Tijm bevat inderdaad een krachtig antiseptische of ontsmettende stof die thymol heet en zowel bacteriën als schimmels doodt. Aangezien tijm zowel ontsmettend als slijmverdunnend werkt, vormt het een probaat middel tegen infecties van de luchtwegen. Wie gevoelig is voor verkoudheden en griep, kan zelfs preventief elke morgen een kopje tijmthee drinken. Overgiet één takje tijm of één theelepel gedroogd kruid met een kopje kokend water en laat gedurende tien minuten rusten. Tijm is ook een veel voorkomend ingrediënt van hoestsiropen (bv. Winiefreds Tijmsiroop, enkel verkrijgbaar in de apotheek). Je tandvlees ontstoken of last van schorre keelpijn? Gebruik het tijmaftreksel dan als spoelmiddel of gorgeldrank. Tijmthee helpt ook bij een slechte adem, verminderde eetlust en vertraagde spijsvertering. Het verdrijft darmgassen en biedt soelaas bij krampen. Uitwendig lenigt een kompres met tijm reumapijnen. Let op: omdat tijm de baarmoeder stimuleert, gebruik je bij zwangerschap beter niet te veel tijm en zeker geen tijmolie.
Tips:
Slaapwel Zet een potje tijm naast je bed als je 's morgens wil ontwaken met de geur van de Alpen.
Tijmbad Helpt tegen koorts, migraine, hoofdpijn en reumapijn. Overgiet 250 gram tijm met één liter kokend water en laat twintig minuten trekken. Zeef, doe het aftreksel bij het badwater en geniet. Met één eetlepel tijmolie lukt het ook. Goed verdunnen.
Antiseptisch Wie ongedierte uit zijn broeikas wil weren, doet er goed aan hier en daar enkele takjes tijm te leggen.
1 koffielepel gemalen komijnzaadjes, 1 koffielepel korianderpoeder, een mespunt cayennepeper, een blaadje laurier en een takje tijm. Laat daarin 1,2 kg everzwijngebraad, in blokjes, zo'n 6 uur marineren.
Blancheer de 12 zilveruitjes 3 minuten. Snij 300 g gerookt spek in blokjes. Steek vlees, spek en uitjes op spiesjes. Zet ze 25 minuten in de oven op 200° C, keer ze regelmatig om en bestrijk ze tussendoor met wat olijfolie. Zeef de marinade. Voeg 15 cl ervan bij 15 cl wildfond. Laat tot de helft inkoken.
Voor 4 personen: Snij 25 g gedroogde abrikozen in stukjes, hak 125 g noten grof. Vermeng met 1 eetlepel gemberpoeder, 50 g rietsuiker en 2 eetlepels zachte boter. Hol 4 Jonagoldappels uit met een parisienneboortje. Vul ze met het mengsel. Schik ze in een magnetronschaal. Besprenkel ze met 5 cl sinaasappelsap. Dek ze af met plasticfolie en verwarm ze 10 minuten bij 750 W. Neem de folie weg en laat ze 5 minuten onaangeroerd staan. Serveer bij voorkeur lauw.
Vermeng met de eiwitten tot een dikke, vaste pasta (doe er indien nodig iets meer of minder eiwit bij). Schep met een eetlepel twaalf hoopjes van de pasta op bakpapier
Druk ze wat plat met de rugkant,van de lepel.
Druk in het midden van elk koekje een hele amandel.
Bak 10 tot 15 minuten.
Laat afkoelen op een rooster.
Jawel, de hoeveelheden zijn correct: één opgehoopte theelepel bloem is echt genoeg voor deze lekkere koekjes.