Wat zijn artisjokken?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Artisjokken zijn de enige bloemen die officieel tot de groenten gerekend worden.
De artisjok is de nog niet ontloken bloem van een distelsoort.
De groente heeft een zachte bodem die bezet is met bladschubben en 'hooi'.
Dit hooi is het niet-eetbare deel.
De schubben bestaan uit harde punten die afgeknipt worden.
Het vlezige onderstuk kan worden uitgezogen.
Het lekkerste deel van de artisjok is de bodem.
In het begin van de zomer zijn ze vers verkrijgbaar.
Artisjokken zijn daarnaast het hele jaar in blik te koop.
Wat zijn capucijners?
Capucijners behoren tot de peulvruchten.
Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten, koolhydraten, vitaminen en voedingsvezels. Capucijners komen oorspronkelijk uit Turkije.
Eigenlijk zijn het een soort erwten, die hoekig en licht- tot donkerbruin gekleurd zijn.
Ze worden in Nederland nog steeds veel gegeten met gebakken spek, gebakken uien en aardappelen of rijst.
Ze zijn ook lekker met zilveruitjes, augurken en vruchten.'
Wat zijn hazelnoten?
De hazelnotenboom is tussen de drie en vijf meter hoog, is dun van stam en dichtbladig.
Zijn bladeren zijn rond, ovaal of hartvormig.
In het voorjaar draagt de hazelnotenboom geen bloemen.
De vrouwelijke bloesems zien eruit als kleine knopjes.
Uit een knopje ontstaat een langwerpige groei van twee of drie hazelnoten.
De meeste hazelnoten komen uit de streek langs de Zwarte Zee.
De hazelnoot is een fijne noot die wordt gebruikt voor bijvoorbeeld hazelnootpasta, maar ook in bakkerijen is zij een veel gebruikte noot.
Wat zijn kappertjes?
Kappertjes zijn de bloemknoppen van de kappertjesplant en worden gebruikt als tuinkruid.
Ze zijn uitsluitend ingemaakt in azijn in potjes of flesjes te koop.
Kappertjes worden vooral gebruikt als garnering op salades en visschotels.
In koude sauzen en mayonaises worden ze fijngehakt toegevoegd om een speciale smaak te creëren.
Er is ook kappertjesboter te koop.
In deze boter is het, vocht van kappertjes verwerkt.
Wat zijn kumquats en bittersinaasappels
Er zijn verschillende soorten sinaasappels: navelsinaasappels, bloedsinaasappels, bittersinaasappels en kumquats.
De bittersinaasappels zijn bestemd voor het maken van marmelade, gekonfijte schil en likeur.
De vrucht is dof van kleur en de smaak is bitterzoet.
De kumquat is een dwergsinaasappeltje dat van oorsprong uit China en Vietnam komt.
Het wordt met schil gegeten.
Het vruchtje heeft een bittere sinaasappelsmaak.
Ze worden aangevoerd uit de Middellandse-Zeelanden en uit tropische landen.
Vaak worden ze ingemaakt in stroop.
Wat zijn lychees?
Lychees zijn exotische vruchten die oorspronkelijk uit China afkomstig zijn.
Deze vruchten smaken kruidig-zoet.
Een lychee is ongeveer zo groot als een pruim en heeft een taaie, roze-rode schil.
Het sappige vruchtvlees is glazig wit en zit rondom een langwerpige pit.
Van november tot en met maart en in de maanden juli en augustus kunt u verse lychees kopen.
Ze worden in deze maanden aangevoerd uit Israël, Thailand, Indonesië en Maleisië.
Wat zijn rozebottels?
Rozen bezitten in september en oktober rozebottels.
Het lijken de vruchten van de roos, maar in werkelijkheid zijn het schijnvruchten.
Rozebottels zijn zeer rijk aan vitamine B en C.
Ze bevatten bovendien caroteen, citroen- en appelzuur en suikers.
Rozebottels worden tot jam verwerkt of gedroogd.
Rozebotteljam gaat uitstekend samen met wildbraad en wildsauzen.
In de Elzas wordt 'Gratte Cu!' gestookt uit rozebottels.
Dit is een bijzonder smakelijke brandewijn die als digestief geliefd is bij fijnproevers.
Wat zijn vijgen?
Vijgen komen voornamelijk uit landen rond de Middellandse Zee.
Turkije en Griekenland zijn de belangrijkste leveranciers.
Vijgen zijn peervormige vruchten met donkerrood vruchtvlees.
Een vijgenboom levert ongeveer 10 tot 15 kilo vijgen per jaar op.
De vruchten worden niet geplukt, maar vallen van de boom.
Vijgen zijn verpakt in jute zakken of houten kisten in koele droge ruimten zo'n acht maanden houdbaar. "
Wat zijn zemelen?
Een zemel ontstaat bij de bereiding van bloem uit tarwe, rogge of rijst.
Zemelen bestaan vooral uit grove 'schildelen'.
Dit zijn platte, dunne fragmenten van de zaadhuid en vruchtwand van de graan- of rijstkorrel.
Zemelen zijn onverteerbaar voor de mens maar prikkelen de darmwand waardoor de stoelgang wordt bevorderd.
Ze werken ook cholesterolverlagend.
Zemelen treft u vaak aan in bijvoorbeeld volkorenbrood en muesli, maar ze kunnen ook, gegeten worden in bijvoorbeeld yoghurt
|