Klopt de stelling hoe bruiner het brood, hoe gezonder? Wel: wit brood wordt gemaakt van bloem. Hierbij wordt alleen het binnenste van de tarwekorrel gebruikt. De kiemen en zaden zijn er volledig uitgezeefd. Voor bruin brood wordt meel gebruikt, waarbij de zemelen en kiemen (de buitenkant van de korrel) er gedeeltelijk zijn uitgezeefd. De kleur van meel is daardoor lichtbruin. Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel; de gehele tarwekorrel is vermalen en het brood bevat vaak halve en hele tarwekorrels. De kleur van volkorenmeel is daardoor bruin. Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevindt zich in de buitenste laag van de korrel - de zemel. In wit brood zitten dezelfde vitamines (vitamine B1, B6) en mineralen (zoals ijzer) als in bruin en volkorenbrood. Alleen bevatten bruin en volkorenbrood meer van deze belangrijke voedingsstoffen. Je kunt stellen dat wit brood gezond is, en dat bruin en volkorenbrood dus inderdaad nog gezonder zijn.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
|