1,5 deciliter melk-1 theelepel kaneelpoeder of koekkruiden-3 eidooiers-100 gram suiker-1 glaasje Amaretto-6 amandelspeculaasjes-2 deciliter slagroomxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Cakevorm met de inhoud van 1 liter Huishoudfolie
Verwarm de melk met de kaneelpoeder (of koekkruiden) en laat deze zonder te koken zachtjes trekken. Klop de eidooiers, suiker en amandellikeur 5 minuten met de mixer licht en luchtig. Roer de melk in een dun straaltje door het dooiermengsel. Giet het mengsel weer in de pan en verwarm het, onder goed roeren en weer zonder het te laten koken, tot er een lichtgebonden vla ontstaat. Zet de pan in een laagje koud water en laat hem afkoelen, maar blijf door roeren. Breek de speculaas in stukjes. Bekleed de cakevorm met huishoudfolie. Klop de slagroom stijf en spatel deze met de speculaaskruimels door de afgekoelde vla. Schep het mengsel in de vorm. Zet de vorm goed afgedekt met huishoudfolie in de vriezer en laat het minimaal 6 uur bevriezen.
Zet de parfait 20 minuten voor het serveren in de koelkast. Stort de parfait daarna uit de vorm en snijd er plakken van.
|