Beschrijving van Kabeljauw
-Voorkomen en aanvoer: Kabeljauw komt op de meeste plaatsen van het Noordelijk halfrond voor tot in de Golf van Gascogne. Gigantische hoeveelheden werden vroeger gevangen: tot bij de 600 duizend ton. De stand in de Noordzee is in 10 jaar tijd tot amper 20% gedaald van de vroegere omvang. Vooral de oudere kabeljauw ontbreekt meer en meer.
-Biologische kenmerken: Kabeljauw groeit zeer vlug: in de eerste levensjaren verdubbelt hij jaarlijks zijn gewicht! In vroegere tijden kon hij zelfs doorgroeien tot boven de anderhalve meter lengte. Thans ligt de lengte van de aangevoerde kabeljauw ligt tussen 50-80 cm. De volwassen kabeljauw (vanaf 4 jaar) paait tussen januari en maart. Een record van 9 miljoen eieren in een wijfje van 34 kg werd genoteerd.
-Andere karakteristieken: Kleine kabeljauw wordt soms in zijn geheel verkocht, meestal echter in visfilets of vismoten. Het visvlees is helder wit, bevat weinig graten en heeft een vaste structuur (naar de staart toe iets zachter). Stokvis is gedroogde kabeljauw, klipvis of bacalao is gedroogde en gezouten kabeljauw. In de Franse taal gebruikt men ook morue voor verse kabeljauw en morue salé (of bacalao) voor klipvis. Kabeljauw is een van de belangrijkste consumptievissen en kan op alle mogelijke manieren bereid worden, viskenners verkiezen echter gepocheerde kabeljauw of ovenbereidingen. Kabeljauw is een ideale vissoort voor de eerste culinaire kennismaking met vis. Succes is verzekerd.
|