Geflambeerd met calvados en geserveerd met zure room of ongezoete slagroom!
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Voor 12 porties:
Voor het deeg:
125 zachte boter. 225 fijne suiker. 2 eieren. 300 g bloem
Voor het garnituur:
1,75 kg zoete appels. 100 g fijne suiker . 80 g boter
En verder: 1 dl calvados om te flamberen . 200 g slagroom om te serveren
1. Kneed (met de handen of in de keukenrobot) een glad deeg met de opgegeven ingrediënten. Verpak de deegbal in plasticfolie en zet hem 1 uur in de koelkast.
2. Schil de appels en verwijder klokhuis en pitten. Snij een derde van de appels in blokjes, de
rest in partjes van 1 cm dik. .
3. Bestrooi de appelblokjes met 60 g fijne suiker: Bak ze kort op een hevig vuur, in de hete
boter, zodat ze lichtjes karameliseren. Verwarm de oven voor op 200°C.
4. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een plak met diameter 36 cm
en leg het in een ingevette taartvorm met diameter 34 cm. Druk de randen goed aan en prik de deegbodem in met een vork... "
5. Schep de gekarameliseerde appelblokjes op de deegbodem, schik er de appel partjes op
en bestrooi met de rest van de fijne suiker. Bak de taart ongeveer 40 minuten in het midden van de oven op 2000 C.
6. Verwarm de calvados. Schenk de warme drank over de appeltjes en flambeer. Verdeel de
taart in punten en serveer ze warm of lauw, met slagroom.
|