Een klassieker en ook bekend als 'boules de Berlin'.
Voor 12 stuks: 1 dl lauwe melk- 1 blokje (42 g) verse gist- 500 g bloem- 2 eieren- 3 eierdooiers- 60 g fijne suiker- 60 g zachte boter- geraspte schil van een 1/2 onbehandelde sinaasappel- merg van 1 vanillestokje- 1 eetlepel rum- zout
Verder: frituurvet of frituurolie (1,51)- 400 g aardbeienconfituur- bloemsuiker om af te werken
1. Los de verkruimelde gist op in de lauwe melk. Meng met 150 g bloem. Dek af en laat 20 minuten rijzen. Klop de eieren en de eierdooiers los met de suiker. Doe dit en de rest van de bloem bij het voordeegje. Bewerk met de keukenrobot of de mixer. Voeg er de overige ingrediënten aan toe en kneed tot een homogeen deeg. Laat 15 minuten rijzen. 2. Kneed het deeg nog eens goed door en rol het dan 2 cm dik uit. Snij er plakjes uit van ongeveer 7 cm diameter. Bestuif de deegplakjes lichtjes met bloem. Laat ze anderhalf uur rijzen onder een keukenhanddoek tot ze in volume verdubbeld zijn. 3. Bak de deegplakjes in porties in heet frituurvet, twee minuten aan elke kant. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Druk de aardbeienconfituur door een fijne zeef en vul er, met behulp van een spuitzak, de bollen mee. Bestuif met bloemsuiker.
|